Irakier, dags att åka hem?

Genaral David PetraeusLäget i Irak har förbättrats markant på senare tid. Den USA-ledda militära aktionen har inte varit något annat än en triumf där både militära och civila förluster fallit drastiskt. Bagdad är idag en fungerande stad, oljeproduktionen är högre än den var i mars 2003 men med bättre pris. Och irakier från omliggande länder har börjat återvända. I söndags övertog dessutom den irakiska armen kontrollen från över Iraks södra provins Basra, från de brittiska förbanden.

Utvecklingen i Irak är som Tim Hames i TimesOnline säger: ”the most important story in the world this year”. Och för oss i Sverige kan det faktiskt vara det. Med tanke på den enorma tillströmning av irakier – nästa samtliga utan pass och giltiga skäl för att stanna här – så är alla nyheter som kan medföra en tillnyktring av sveriges förhållanden till dessa ”flyktingar” välkomna. Jag förväntar mig inte att irakierna själva slutar komma eftersom man kan misstänka att många av dem aldrig haft reell flykt som skäl, utan istället kommit som ekonomiska turister till ett slappt svenskt system. Men vad man kan hoppas på är att verkligheten blir så påtaglig, t.o.m. för svenska makthavare, att deras naiva inställning till irakiernas situation omprövas, om inte annat så för att svenskarna själva kräver det.

Även om det förbättrade läget i Irak fortfarande är skört och kräver fortsatt närvaro av brittiska och amerikanska trupper för att upprätthålla ordningen och beivra det våld som så ofta blossar upp mellan olika arabiska och/eller muslimska fraktioner, är detta en bra utveckling, inte minst för Sverige.

Annonser

9 Responses to Irakier, dags att åka hem?

 1. Sivan skriver:

  Igår i CNN visades ett lånt reportage med skolor som startade igen. Marknader som fungerar mm. Men ingen rapport i media

 2. Robsten skriver:

  Verkligen glädjande nyheter. återstår att se om nomenklaturan tar till sig detta också, vilket jag betvivlar.

 3. Honken skriver:

  Har det någonsin förekommit att flyktingar av detta slag återvänt hem??
  Jag menar, titta på alla föredetta yugoslaver;kosovoalbaner o dyl..
  Tyvärr så tror jag inte att det kommer att göra så värst stor skillnad på de som redan är här.Men som sagt så kanske det kan bidraga till att ge en restriktivare syn på de nya Irakier som står och knackar på porten för att få komma in i detta bidragens förlovade land.

  //MrX

 4. Mia skriver:

  Note: Inte lika fungerande om man är kvinna.

 5. z999 skriver:

  Mia:
  ”Note: Inte lika fungerande om man är kvinna.”

  Stämmer. Våldet mot kvinnor ökar alltid i länder med påtvingad mångkultur. Det handlar alltså ofta om kvinnors möten med amerikaner och andra västerlänningar i Irak som ökar på hedersvåldet mot kvinnorna.

 6. Gustafsson skriver:

  Snarare är väl Tobias o Månas problem hur vi nu ska kunna få hit så många som planerat om det lugnar sig i Irak….

  För att halvcitera Robsten: ett israel-amerikanskt anfall mot iran skulle naturligtvis ”generera” en hel del flyktingar!

  Så det är väl det de håller tummarna för.

 7. Gustafsson skriver:

  Mona, heter hon väl. Inte Måna. För övrigt

 8. Mia skriver:

  God Jul 🙂

 9. Stor Johan skriver:

  Jag tror att vi får hit Irakirer vilket som, linjer är nog redan dragna.
  Varför kommer jag aldrig att begripa, har aldrig hört ett hållbart resonemang över vad nytta vi har med all denna invandring som alla andra länder i Europa idag verkar klara sig utan.
  Jag har en egen id`e om att den svenskamodellen är i fall, maktfullkommliga människor märker nedgången men kör på kanske i hopp om att få nya trogna stödjare ur invandrarna, kanske skiter de rentav i följderna och följer det minsta motståndets lag, alltså satta pk spår medvetna om att deras personliga ekonomi i vilket fall sätte dem själva och deras efterkommande ibland vinnarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: