Den förkristna julen

Ordet jul kommer från den förkristna midvinterfesten julblot, denna högtid kallades också midvinterblot. Det senare ordet är mest känt p.g.a. av en mycket känd tavla av Carl Larsson. Tiden för julblotet var ungefär vid vintersolståndet när dagarna var som kortast, det hade mycket stort symboliskt värde för människorna innan kristendomens intåg. Naturen och årstiden vände, dagarna blev längre och naturen vaknade så sakteliga till liv igen. Det var egentligen denna naturens vändpunkt man firade och blotade till, dessutom laddade man denna händelse med religiös symbolik och övernaturliga krafter. Man hade t.o.m. en speciell gud för julblotet, han hette Jólner. Jólner var ingen annan än den mångskepnade Oden, men i alla fall.

Midvinterblot, Carl Larsson 1915

I de anglosaxiska länderna kallar man julen för christmas, vilket har betydelsen Kristus mässa. I norden har vi kvar det förkristna ordet jul, vilket härstammar från ordet hjul. Det som menas är solens bana som betecknades som ett hjul.

Redaktionen önskar alla läsare en riktig GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR!

Annonser

11 Responses to Den förkristna julen

 1. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Anglosaxarna har, om än sällan använt, det hedniska ”Yule”.

 2. Johan Andersson skriver:

  Tycker verkligen den förkristna tiden var intressant i Sverige – spec mytologin förknippad med asatron.

 3. Stor Johan skriver:

  Vi blev slutligen kristna, men på vårt eget vis :).
  GOD HJUL öl o GOTT NYTT!

 4. Robsten skriver:

  GOD JUL / Midvinterblot alla, nu lägrar sig friden över nejden, tillfälligt lägger vi ned vapnen;-)

 5. Tore skriver:

  God Jul ni otrogna! Nu firar vi Jesus födelse, om ni har glömt det…

 6. Blotsven skriver:

  God Jul kristsärkar !

 7. rim skriver:

  Då får väl jag säga god fortsättning………..!

 8. Deere skriver:

  Vad tycker ni om den s. ka. Kungens jul tal? Hur i hela hel. kan han påstå att gettuna som t.ex Rosengård är en tillgång för vårt land, om han nu menar kriminaliteten, om han nu tycker att det är en tillgång . Sådana ställen är bara en belastning. hur kan han stå och ljuga på detta vis, och han skall vara KUNG, nä en riktig skitstövel det är vad han är. Vad tycker han om alla skoler som är ner brännda t.ex. Gott nytt år hoppas jag!

 9. Håkan Liljeberg skriver:

  Hej,

  det mest underliga är att vi hade åtminstone i svealandskapen, ett helt annat julfirande så sent som i slutet av 1800-talet. Elsa Beskow beskriver i ”Tant grön, tant brun och tant gredelin”, hur farbror blå kommer med julklappar till barnen på julafton, utklädd till julbock! Hur vanligt det här var vet jag inte. Men det måste tydligen fortfarande ha förekommit i slutet av 1800-talet på södermalm där Elsa Beskow, växte upp. Jag antar att bocken symboliserar Tors bock som kommer med gåvor..
  Någon som tror något annat, att den skall symbolisera kyrkans tro på geten som ond, och att den skall skrämma barnen att bli snälla?

 10. Erik skriver:

  Enligt den gamla almanackan så inföll vintersolståndet kring den 13 december, vilket lär vara anledningen till att luciafirandet hamnade på det daumet när Sverige blev katolskt.

 11. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Bakom julbocken kan också finns något romerskt. Den kristna julen klistrades som bekant på det gamla romerska firandet vid den här tiden. Det här med religion är komplicerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: