Bra rutet, Borg

Skribent: Patrik Ehn

I ett skarpt uttalande angriper finansminister Borg bankerna för att prioritera de interna bonussystemen i stället för att sänka boräntan:

–Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan. Enskilda personers miljoninkomster kan inte hindra finansiell stabilitet. Det är viktigt att vi alla håller koll på boräntorna och ser till att det här kommer på plats, för det är för allmänhetens nytta.

Finansministern lyfte ett varningens finger riktat mot bankledningarna.

–Det är dags nu att göra upp räkningen med den excess av ansvarslöshet som vi har sett. Jag tänker särskilt på Carnegie. Där måste vi se till att det är ägarna och inte skattebetalarna som får ta ansvaret. Vi kommer att vara tydliga med en signal där. De banker som inte kan hantera det här och de ägare som inte tar sitt ansvar, de hamnar hos Stefan Ingves och Bo Lundgren. Det är det ställe där bankdirektörer inte vill vara. Där sitter man i ett skruvstäd och det är det sätt vi har för avsikt att hantera de banker som hamnar i kris. Och då är det viktigt att påpeka att klockan nu tickar, det är dags att aktieägarna tar det ansvar de ska i det här företaget och skapar den stabilitet som är nödvändig. Det kommer vi noga att följa.

Som sverigedemokrat är det skönt att höra en finansminister som tar ställning för allmännyttan och mot den egennyttiga girighetskultur som utvecklats av svenska banker och kreditinstitut. Om Anders Borg och moderaterna även i fortsättningen tar folkets parti underlättar det givetvis för Sverigedemokraterna att samverka med en borgerlig regering efter valet 2010.

Annonser

11 Responses to Bra rutet, Borg

 1. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Borg kanske småningom kan placeras bland rikshushållare som Gunnar Sträng, Karl XI och Gustavus Vasa. Men då står vi närmare det starka staten än nyliberala ideal. Men nyliberalism utan tuktan har just nu visat sin Akilleshäl.

  Marknaden menar att företagsledare som får extra favörer om företaget går bra ges incitament att arbeta hårdare och mera inovativt. Tyvärr förfaller tanken oftast till att under alla omständigheter berika sig. T. o. m. på ett sätt som tangerar plundring av företaget!! I det läget flyttar de politiska ledarna fram sina positioner. Just nu är det inte en fördel för politiken att vara knutna till den finansiella världen. Den stora förloraren är den sittande amerikanske presidenten och hans parti, som varit ihopslingrad med storföretagsvärlden. Den alliansen har gett en makalös korruption i Irakhanteringen. Politiken och företagandet måste ha en bred rågång sig emellan men ändå befrukta varandra. Inte så lätt!

 2. Kent Ekeroth skriver:

  Personligen tycker jag att staten etc inte alls ska lägga sig i hur privata företag belönar sina anställda. Det är utlåningssystemet det är fel på. Vänstern i usa låg bakom den frikostiga utlåning till icke kreditvärdiga personer som ligger bakom denna kris.

  Det var med andra ord en omfördelningspolitik som utmynnade i den kris som ni nu skyller på VDs löner. Men om denna omfördelning inte hade inträffat, dvs där man försökta hjälpa de fattiga, hade inte krisen heller uppstått. Det är alltså en vänsterpolitik som skapat denna kris, men folk skyller på ”kapitalismen”.

  Ge vilka löner och bonusar som företag själva vill, och tvinga in dem att låna till folk som inte har råd. Lönerna är inte problemet.

 3. Anonym skriver:

  Jag tycker inte att sd ska närma sig alliansen eller binda upp sig för ett samarbete nu. Det är bättre att gå sin egen väg och se vad valresultatet säger.

 4. Fenrisulv skriver:

  Beundransvärt uttalande av Borg, jag delar helt hans åsikter i denna fråga. Däremot är det väl tveksamt om den del av högern som gärna ser att direktörer och likställda berikar sig på andras bekostnad tycker detta är lika roligt.

 5. Lassese skriver:

  Har jag totalt missat detta med vad bonusar betyder?
  Jag trodde det var en slags belöning för att de anställda arbetat upp en vinst i bolaget.
  Utgår det bonusar även om bankerna går med sådana förluster att skattebetalarna måste rycka in?

 6. Krister Maconi skriver:

  Den ”borgerliga” finansministern inhöstar årets mest lättköpta politiska poäng i samband med att garantiprogrammet skall ros iland.

 7. Tore skriver:

  Nog håller jag med ”Kent Ekeroth” i hans uttalanden! Det var under Bill Clintons höv-
  dingskap som vänstern delade ut generösa lånevillkår, till låginkomsttagare! När
  sedan räntorna gick upp, klarade inte låntagarna sina uppgifter. Vi har ju något lik-
  nande här i Sverige, när Riksbanken började höja räntorna, gick fastigheterna ner,
  och de som nu köpt dyrt, är också de som fått problem. Därefter har räntorna chock-
  sänkts både i USA och i Sverige. Felet har varit bl a att Riksbanken inte sett vart
  det lutade, trots indikationer från balt-staterna under september…

 8. Tore skriver:

  Dessutom tror jag, att de lånetagare som besöker sin bank och klagar, inte har
  något att sätta upp mot sin bank. De fortsätter med sin ”rörliga ränta” på 5,75%
  och den bundna 3 åriga på strax över 4! och skiter fullständigt i vad Borg säger!Och ”Borgarens” hugg mot bankerna, ser jag bara som ”populistiskt”, för att ragga väljare. Den som lever får se!. Tacksamt om någon rapporterar annan attityd vid
  mötet med sin bank…:-)

 9. z999 skriver:

  Nuvarande moderaterna är en skam för allt vad moderaterna har stått för genom tiderna. Reinfeldt tog töntpriset idag när han i aftonbladet har uttalat att Obama är moderat. Obama har faktiskt sagt att han tycker att det är viktigt att illegala invandrare utvisas, till och med hans egen faster som har uppehållit sig illegalt i USA. Vidare så har moderaterna kommit med ”krav” på ”flyktingarna”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3687124.ab

  Man måste vara djupt troende moderat för att uppfatta det där som krav.
  Det står:
  ”Målet är att alla nyanlända ska bli självförsörjande.

  Enligt arbetsgruppen är var femte nyanländ självförsörjande inom 2,5 år av dem som fått uppehållstillstånd och kommunal introduktion, rapporterar Aktuellt.”

  Som självförsörjande räknas man om man hankar sig fram på ett jobb som är skattesubventionerat av snälla och tålmodiga skattebetalare. Att ”flyktingarna” själva skulle ha något intresse av att försörja sig i Sverige utan att daddas runt av staten är väl inte ens att tänka på.
  Definitionen på en moderat är en person som tycker att det är häftigt att betala skatt.

 10. z999 skriver:

  En sak till om Obama, nu när han har vunnit. Protektionismen och värnandet om USA som nationalstat har varit centralt i hans budskap på det inrikespolitiska planet. Med svenska mått mätt så är han främlingsfientlig med den politik han förespråkar mot den illegala invandringen framförallt från Mexico.

 11. hoj skriver:

  Patrik Ehn skriver ”Bra rutet, Borg, i ett skarpt uttalande angriper finansminister Borg …”, alltså är detta dom riktiga Sverigedemokraterna som skirver så här eller är detta en filial till Moderaterna ?
  – ”Skarpt uttalande”, jag vet nåt bättre, fränt, radikalt och mer Nationalistiskt – – kräv Förstatligande av Bankerna istället, att förstatliga Bankerna är inte samma sak som att förstatliga Företagen och som det varit dom sista 20 åren när banker misskött sig så har sen staten gått in och med skattebetalarnas pengar städat upp i bankerna
  – allt detta utan krav på att bankerna skärper sig och dom har efter den ena krashen efter den andra fått statens hjälp och sen efteråt misskött sig i allafall

  – Nej, nu får det vara nog
  – dom har fått flera chanser nu och ändå gång på gång sabbat allt, så förstatliga bankväsendet en gång för alla, det tjänar både företag och allmänhet på i längden….
  …och visar vad som händer folk och institutioner som inte sköter sig…., sätt kraft bakom orden och sluta dalta nån gång……….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: