Kommunalval i Finland

Skribent: Krister Maconi, SD Borås                                             

I helgen hölls det kommunalval i vårt östra grannland. Riksdagsval och kommunalval hålls till skillnad från i Sverige under separata valdagar. Störst valframgång noterade sannfinländarna (perussuomalaiset) vilka ökade sitt mandatantal från 106 till 442. Valets överraskning. Partiet som grundades 1995 och stadigt ökat sin röstandel i riksdagsvalen (4,1% år 2007) fick nu sitt definitiva genombrott även på kommunal nivå genom att gå från 0.9% till 5.4%. Partiet är nationellt sinnat, EU-kritiskt samt försvarsvänligt. Partiet är också det enda som vågat initiera en diskussion om den förda invandringspolitiken i Finland och dess mindre angenäma konsekvenser. Valdeltagandet låg på modesta 61.3% (+2.7%).

Valresultatet i övrigt såg ut som följer:

(m)  23.4%   (+1.6)
(s)   21.2      (-2.9)
(c)   20.1      (-2.7)
(mp)  8.9      (+1.5)
(v)     8.8      (-0.8)

Statsvetarprofessorn Tuomo Martikainen (HS 27-10-2008) uppmanar statsministern att ta den av sannfinländarna uppmärksammade invandringsproblematiken på allvar och inte sopa den under mattan. Bland valets förlorare var stämningen mindre munter.
Valresultatet innebär problem för centern vars partiledare Matti Vanhanen även råkar vara statsminister. Stark kritik har redan förekommit och centerfolket inväntar partiledningens valanalys med spänning.

Socialdemokratins reaktioner präglas delvis av en för oss lättigenkännlig arrogans men även av diverse smålustiga uttalanden.
I Helsingfors tyckte ordföranden för fullmäktigegruppen att förlusten var lätt att smälta då det gick så bra senast. Den yngste i församlingen (38 år!) förstod ingenting men tyckte ändå att det nuförtiden inte verkade finnas någon nedre gräns för socialdemokratiska valförluster. Den tidigare utrikesministern och i vänsterkretsar populäre Erkki Tuomioja beskyller den nyvalde kvinnliga (s) ledaren för att vara en drömmare och centerpartist!

Finländsk inrikespolitik kan tidvis vara hyfsat underhållande.

Annonser

2 Responses to Kommunalval i Finland

 1. z999 skriver:

  Jag försökte kommentera på Sd-kuriren men det kom upp något om fel URL och ingen möjlighet att rätta till något. Inlägget var till ”Ingen nationell värdegrund inom äldreomsorgen”

  Och såg ut så här.

  ”En nationell värdegrund vore en katastrof för myndigheterna som sköter äldreomsorgen. Politikernas inställning är att äldreomsorgen är en avstjälpningsplats där man kan anställa personal som inte behöver kunna svenska mer än hjälpligt och knappt ens det.

  För att kompensera vissa brister så skriver man ut läkemelel som används inom sjukvården som mot medel vid oro uppkommen av demens och andra ålderssjukdomar.

  Man vet att i många fall så skulle lugnande samtal vara mer riktig ”ordination”, men det kan knappast invandrare inom vården erbjuda. Om åldringen hör dåligt så är det knappast en fördel att vårdaren pratar dålig svenska. Bristande kunskaper om Sverige under 1900-talet är en annan orsak till icke-givande samtal.”

 2. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Finland är ett genuint borgerligt land med en borgerlig majoritet i väljarkåren. Centerpartiet lever fortfarande gott på att Finland varit ett småbrukarland där det var naturligt att rösta efter ekonomiskt intresse. I Sverige har den tiden sedan länge flyktat för jordbrukarnas och landsbygdens parti och Maud kan med möda hålla sitt fögderi över riksdagsspärren. De gamla centerväljarna känner inte heller igen sig i Mauds nyliberala skapelse.
  Det är snart bara Sverige kvar med ett statsbärande parti utifrån dess överlägsna storlek. Men då luras man av att missnöjet med Africanus regering ger 40 + röster som i maktställning skulle reduceras till omkring 30 % av valmanskåren, och trenden är vikande.
  Minns hur sossepartier ute i Europa under deras skördetid hade en lika dominerande ställning som i Sverige. Som Bruno Kreitzky i Österrike. Den dominansen är sedan länge borta. Det röda Malmö är inte som efter kriget. (s) börjar bli ett normalt parti även här.

  Det politiska landskapet i Sverige skiljer sig ändå väldigt mycket från t. ex. Finlands. Svenska folkpartiet, som är det enda i Finland som för en politik liknande 7-gängets i Sverige, för en tynande tillvaro och riskerar att försvinna helt från den politiska scenen. Det visar hur extrem den svenska politiken och den politiska apparaten är jämförd även med våra nordiska grannländer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: