Sommarpraktikant på SR-redaktionen?

Nu måste man ändå säga att ”Fri media” stampat sig själv kraftigt på foten! Maken till partisk ”nyhetsrapportering” vet jag inte om jag tidigare stött på. Åtminstone inte på bra länge. Visst är vi sverigedemokrater vana vid att bli kallade än det ena och än det andra, men nedanstående citerade artikel från Sveriges Radio (SR) är skriven som om det kom som ett angrepp direkt från en aktiv politiker från motståndarlägret.  Pinsamt, SR, att publicera något dylikt på nyhetsplats!

Borås stad orättvis enligt Sd

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot William Petzäll hävdar – felaktigt – att Borås stad har släppt principen att den som har bäst kompens för ett kommunalt jobb får jobbet. Sd vill därför ta bort avsnittet om mångfald i det personalpolitiska programmet.

Det är kompetensen som ska avgöra vem som får ett visst jobb inom Borås stad, anser William Petzäll.

En åsikt som knappast ställer till något problem, om det inte vore så att Petzäll samtidigt påstår att Borås stad bryter mot den principen.

Enligt Petzäll förbiser Borås stad ”grundregeln om att kompetensen ska vara det avgörande vid anställning inom kommunen”.

Men Petzälls påstående stämmer inte med skrivningen i det personalpolitiska programmet.

Där står det: ”Vid rekrytering skall vid lika meriter den etniska och kulturella mångfalden tillvaratas”.

Det betyder att kompetens och meritvärdering, precis som Petzäll vill, redan väger tyngst – att kompetens avgör i första hand.

Detta får bli ett fall för Granskningsnämnden! (Gör gärna en anmälan Du också)

Annonser

17 Responses to Sommarpraktikant på SR-redaktionen?

 1. Sveriges radios uppdrag finns definierat här:
  http://www.sr.se/cgi-bin/mall/artikel.asp?programID=2350&Artikel=741457

  Där står bl.a. följande:
  ”Sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet skall råda i ljudradion. ”

  Det kan vara värt att påminna SR om hur de själva definierar sitt uppdrag.

  Sjuklöverns Sverige = DDR light

 2. z999 skriver:

  Patrik? Light? I DDR kunde man kritisera vissa snkilda händelser så länge man inte angrep själva systemet (kommunismen).

  Undrar egentligen hur det känns som arbetsgivare att bedöma en invandrad svensk och en infödd svensk och upptäcka att de båda har exakt likadana meriter och då peta den ene enbart på grund av han anses tillhöra en annan ras? Man måste vara väldigt djupt troende antirasist för att uppfatta de kommunala mångfaldsplanerna som något positivt.
  Undrar hur det känns för den infödde svensken att bli petad?
  …ok, jag vet att Frans inlägg handlade om SR’s partiskhet.

 3. Tobias Lindgren skriver:

  Om ni ska göra en anmälan till Granskningsnämnden för radio och TV – gör det här: http://www.grn.se/grn/pages/ReportForm____589.aspx

  Inslaget om Sverigedemokraterna sändes i programmet ”Lokala nyheter” i Sveriges Radio P4 Sjuhärad den 5 augusti klockan 10.30-10.33, 11.30-11.33 och 12.30-12.33: http://www.sr.se/sjuharad/nyheter/sandningsarkiv.asp?date=2008-08-05&programID=95

  Men hela inslaget finns endast med i 12.30-12.33-sändningen: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1287100

  Om ni ska anmäla inslaget – anmäl alltså 12.30-12.33. Man kan nämligen inte anmäla kommunistsvinen för nyhetsartiklar på webben.

 4. Frans Johansson skriver:

  Tobias:
  Tackar så mycket för länken!

 5. Tobias Lindgren skriver:

  Ingen orsak, Frans.

 6. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Men hur ligger det till i själva sakfrågan?

  Får en invandrare med sämre meriter en kommunal tjänst före en bättre meriterad svensk? I så fall har Petzäll rätt. Om inte, har han fel.

  ”Vid rekrytering skall vid LIKA meriter den etniska och kulturella mångfalden tillvaratas.” Det betyder att en invandrare ALLTID går före en svensk om de kompetensmässigt inte går att skilja åt. Svensken är alltså negativt särbehandlad. Men det är en annan sak än vad Petzäll talar om. Han borde då kräva att vid lika meriter mellan flera sökande lotten skall avgöra vem som får tjänsten.

  Den kritiserade journalisten har inte nöjt sig med att rätt upp och ned referera Petzälls inlaga, utan har tagit sig friheten att påpeka Petzälls logiska kullerbytta (av allt att döma). Det kan man givetvis se som att i politiska syften gripa den chans som serverats på silverfat, men Petzäll får faktiskt skylla sig själv som lämnar en sådan praktblotta. Den här kommentaren grundar sig enbart på inlägget härovan, men om fakta stämmer så stämmer Kvalles kommentar.

 7. Tobias Lindgren skriver:

  Kvalle i Mossatresk, du verkar ha missuppfattat hela saken. Det finns ingen motsägelse i Petzälls motion. Det står ju klart och tydligt att om två sökandena har lika mriter så ska den som har annan etnicitet eller etnisk bakgrund än svensk anställas. Det är diskriminering mot svenskar.

 8. z999 skriver:

  Kvalle, om du ser det ur den jobbsökandes synvinkel. Hur ska han förklara det om någon frågar om varför han inte fick jobbet? ”Jag var av fel ras”? Petzäll fokuserar på att det enbart är meriterna som ska vara avgörande (ett civiliserat beteende). Kommunens mångfaldsplan innebär att man anser att vissa raser är överlägsna andra och därmed har en extra merit och något extra att tillföra. Jobbsökande svenskar kan alltså inte lita på att de får en rättvis bedömning oavsett vilka meriter de har. Om två stycken har exakt lika meriter så brukar jobbintervjun vara avgörande där personligheten då spelar en avgörande roll. Kommunerna i Sverige fastslår däremot att rasen (etniciteten) ska vara avgörande oavsett hur den sökandes personlighet bedöms.

 9. sverigevsitalien skriver:

  Jag har sedan länge lämnat sossesverige, lever i Exil i Italien, kommer tillbaka när det blir ordning och reda i fosterlandet. Välkomna att följa min exil här:

  http://sverigevsitalien.wordpress.com/

 10. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Problemet ligger i att vid lika pappersmeriter främlingen alltid går före svensken. Men om svenskens meriter är bättre än främlingens då får han arbetet. Så går det tydligen till i den här kommunen. Då måste man angripa den etniska och kulturella särbehandling som är satt i system när en sökande skall utses ur en likvärdig grupp. Det är inte riktigt det som Petzäll sagt enligt ovan. Eller så kan man möjligen säga att principen/grundsatsen om att bäst meriterad vinner, har fått ett undantag genom den etniska bakdörren vid lika meriter, och därmed satts ur spel. Men den har då bara satts ur spel partiellt, inte helt om hållet. Hur som haver, någon oklar skrivning måste det vara i motionen eftersom den politiserande journalisten högg på betet.

 11. Christian Westling skriver:

  sverigevsitalien:
  Du får inte fresta med sådana härliga idéer. Jag skulle också gärna släppa skiten här.
  Men samtidigt älskar man ju det här landet så mycket…

 12. sverigevsitalien skriver:

  Christian! Välkommen till min sida så skall jag ge dig lite smakprov på hur det funkar här —tror du gillar det!

 13. Christian Westling skriver:

  Sverigevsitalien: Jo tack, jag vet. Jag har sett det och vill inte se mer.
  Det är som att ge gratis knark till en som är på rehab… 😉

  Jag vill, men får inte.

 14. z999 skriver:

  Kvalle:
  ”Eller så kan man möjligen säga att principen/grundsatsen om att bäst meriterad vinner, har fått ett undantag genom den etniska bakdörren vid lika meriter, och därmed satts ur spel. Men den har då bara satts ur spel partiellt, inte helt om hållet.”

  På sätt och vis helt och hållet.
  I normala sammanhang så anses personligheten och uppträdandet vara meriterande. Detta är något som de flesta anser som acceptabelt. I den kommunala mångfaldsplanen så lägger man istället ett påbud att rasen ska vara avgörande, oavsett hur de sökande upplevs av arbetsgivaren.

  OBS! Den kommunala mångfaldsplanen innebär bara att man ska prioritera invandrare, den innebär *inte* att svenskar ska prioriteras inom exempelvis äldreomsorgen för att få en etnisk balans där.

 15. Håkan Liljeberg skriver:

  Så går det när man redan har bestämt sig för:”SD måste ha fel och nu skall jag bara hitta det felaktiga.” Eftersom praktikanten har bestämt sig för att SD har fel, så ser den inte skogen för bara trän. Eller som en vis man sade: ”Om kartan inte stämmer med verkligheten-så är det kartan som gäller..Ett exenpel på ett allvarligt tankefel som kan uppstå. Ett annat exempel är Alexander Gabelic

 16. Sammy Nordström skriver:

  Alltså, kalla mig dum men vart är partiskheten i inlägget? De påpekar ett faktamässigt fel, inget annat. Att det påpekandet går direkt emot ett uttalande från SD gör inte inlägget partiskt. Partiskt hade inlägget varit om man gjort gemensam sak med något parti, inte för att man kritiserar ett partis uttalanden.

  Våra medier SKA vara kritiska mot politiker och såga dem när de får tillfälle, då fyller de sin uppgift som samhällsgranskare alldeles utmärkt. Fel hade det varit om de tvärtom inte sagt något för att vara politikerna till lags. Det finns en hel uppsjö med kritik mot samtliga etablerade partier bland SR och SVTs nyhetsrapporteringar, inte bara mot SD.

  Kanske det är dags att kommer ner på jorden litegrann och inse att inte allting är del av en världskonspiration emot SD?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: