Dags att rita om den politiska kartan

Dags att korka upp champagnen alla trägna Sd-medlemmar, enligt SKOP:s senaste mätning ligger Sd på 4 procent. Vi kan med tillförsikt räkna med att vi ligger lågt i denna mätning jämfört med hur resultatet skulle utfalla i ett riktig val. Frågan är dock hur länge vi kan räkna in denna bonuseffekt, fler och fler vågar säga vad de egentligen skulle rösta på när opinionsinstitutens medarbetar ringer. Att människor vågar säga Sd i högre grad när de blir tillfrågade är i grunden en positiv företeelse det också. Hur skall vi förklara Sd:s framgångar?

Sahlin-Reinfeldt

Sahlin-Reinfeldt

Normalt och fram till nu har vi föreställt oss svensk politik som i huvudsak ett val mellan de två blocken, vänsterblocket och Alliansen. Andra partier har betraktats med skepsis och en stor nypa salt, några andra realistiska alternativ än dem mellan de två blocken har inte funnits. Efter bl.a. SKOP:s senaste opinionsundersökning är det dags att revidera den gängse bilden av svensk politik, vi har fått ett alternativ.

Bakgrunden är att på 60 och 70-talet var det verkligen två rejäla alternativ mellan vänster och högerblocket. Allteftersom det viktigaste för respektive partistrateger har blivit att triangulera så stora väljargrupper som möjligt samtidigt som man måste hålla sig politisk korrekt för att inte få media på sig och för att blotta sig för motståndarna har de båda blocken rört sig in mot mitten. Viktiga frågor har man i princip varit ens om. Det är grundläggande frågor som EMU, EU, flyktingpolitiken, försvaret och pensionssystemet, i alla dessa frågor har väljarna i princip inte haft något alternativ att rösta på, alla riksdagspartier har varit överrens i dessa stora och viktiga frågor.

Göran Hägg beskriver i sin bok ”Välfärdsåren” hur de två blocken i svensk politik stod mot varandra och erbjöd två klart olika alternativ i svensk politik. Mot slutet av sextiotalet och sjuttiotalet rörde sig det borgerliga blocket dock åt vänster p.g.a. Socialdemokraternas enorma väljarframgångar. Det var väl där utvecklingen började mot dagens system där det politiska systemet i princip havererat när det gäller ideologier och klara ståndpunkter. Medias makt har alltid varit stor och skall vara stor i en demokrati. Nu har det dock gått så långt att det är media som styr agendan i det politiska spelet, så var det nog aldrig tänkt att media skall fungera. Speciellt inte när media driver egna politiska frågor (flyktingpolitiken) som inte har något egentligt folkligt stöd.

Det demokratiska systemet var aldrig tänkt att fungera på detta sätt, att alla de stora riksdagspartierna gör upp sinsemellan i de stora politiska frågorna över huvudet på väljarna. Följden har blivit att rågången i svensk politik inte går mellan de två blocken eller mellan de stora partierna, utan mellan det politiska etablissemanget och väljarna, där media många gånger (men inte alltid) ställer sig på det politiska etablissemangets sida. Vårt demokratiska system har urholkats på ett sätt som ingen kunde tänka sig för bara 50 år sedan. Det är mot denna bakgrund vi skall se Sd: framgångar, trots den massiva kritik partiet får utstå från det etablerade samhället.

Länk DN

Annonser

16 Responses to Dags att rita om den politiska kartan

 1. Fredrik skriver:

  Tack för ett bra inlägg. Dock tror jag att skämighetsfaktorn varken är större eller mindre, utan ligger runt 1 proc. Visst vågar fler erkänna öppet att man röstar SD, därav 4 % i flera op.undersökningar, dock fylls antalet ”tysta SD-sympatisörer” på kontinuerligt. För att kunna stå för det till 100 % skulle jag vilja säga att det handlar om en process, och i slutet av denna process vågar man öppet erkänna att röstar SD. I början av processen röstar man SD men drar sig för att gå ut med det…kommentar?!!?

 2. Robsten skriver:

  Ja, håller med, men processen börjar gå mot sitt slut.

 3. Bengt skriver:

  Det är långt kvar innan den sk ”skämminghetsfaktorn” är helt borta. Vi får nog allt multiplicera siffrorna med 1,5 än ett tag.
  Bengt

 4. Noteras bör att SKOP i denna undersökning ställt frågan: ”Vilket parti tycker du bäst om i rikspolitiken?”.

  Detta är enligt min uppfattning en mycket dåligt formulerad fråga om man är intresserad av att veta vad folk skulle rösta på om valet vore idag. Eller tvärt om, om man är konspiratoriskt lagd, en mycket bra och välformulerad fråga om man vill att sossarna och gänget ska få höga siffror och att sverigedemokraterna ska få låga.

  Andelen tillfrågade som tolkar formuleringen ”i rikspolitiken” på ett sätt som missgynnar sd i mätningen kanske inte är enorm, men den finns, och jag är övertygad om att den inte är försumbar. Lägg därtill skämmighetsfaktorn, som jag är övertygad lever kvar ännu, och resultatet får nog skrivas upp en hel del.

  Min hatt på att vi inom ett år får se siffror uppemot 6-7% i en opinionsundersökning, och den dagen kommer det att tvättas byxor hemma hos riksdagspartiernas representanter.

 5. Robsten skriver:

  6-7 procent ser inte jag som någon omöjlighet. Men vi kan kallt räkna med at det kommer att grävas upp skandaler nu. Min hatt på att snart kommer något avslöjande om någon Sd:are ute i landet.

 6. Bengt skriver:

  Det kommer det alldeles säkert komma. De kommer att göra allt de kan för att förhindra Sd:s inträde till riksdagen. De kommer inte att lyckas. De ca 3 procenten som röstade 2006 är som det svenska stålet, ingenting biter på det. Att fixa den sista procenten det sköter våra nysvenskar hur enkelt som helst åt oss och när vi väl är där kan ingenting stoppa oss. Våra representanter har genomgått ett gatlopp under ett antal år, och under gatloppet skaffat sig elefanthud och klarar av vilken smutskastning som helst. Vi kommer att få härdade och tuffa riksdagsledamöter. Bäva månde de nuvarande, framtiden är vår…..
  Bengt

 7. Problemet för ”de etablerade” och våra belackare i riksmedia är, i det här fallet, att det nog krävs mer uppseendeväckande lik i garderoben än de tokstollar och annat som de brukar snoka rätt på. Visst Robsten, det är klart att de kommer att försöka, och en liten del av befolkningen kommer de säkert att kunna påverka med till exempel en riktigt illvillig ”dokumentär”. Men de allra flesta av våra potentiella väljare har nog så smått börjat förstå hur det ligger till, att alla demokratiska öppna partier har sina problem, men att det bara är intressant att rapportera om när det gälller sd. Risken är att mediala kampanjer mot oss får en motsatt effekt eftersom ingen gillar den som sparkar på någon som är i underläge.

 8. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Vad kan de göra som inte redan är gjort? Det enda hotet är väl huvudlösa uttalanden av partiets egna representanter eller inre konflikter mellan personer som inte förstår att samarbeta. Det gäller då kommunala mandatinnehavare och bloggare med föga känsla för språkets betydelse när man angriper motståndare eller ondgör sig över nysvenskar.
  Ett parti som är något annat än de sju systrarna som utgör den politiska adeln måste med nödvändighet bli utsatt för bekämpning. Men folk vänjer sig med tiden och finner i allt stridare skaror vägen till den enda oppositionen. När statsvetare och journalister helt öppet gör gemensam sak med de gamla partierna i bekämpandet av SD är det i själva verket till det senares fördel. Om de talar om samverkan över blockgränsen i avsikt att hålla SD utanför ett inflytande, stärker det SD. Det finns alltid ett latent misstroende hos folk, och särskilt de unga, mot de etablerade. Denna misstro kan lätt materialiseras till ett stöd för SD om de etablerade övertydligt visar sitt översitteri och självgodhet: särskilt som allmogen kommer att upptäcka hur litet som skiljer Mona från Africanus när det kommer till kritan – trots det höga röstläget.

  Låt bandhundarna skälla, folk blir med tiden allt mera less på dem. Media och politikereliten ger SD den uppmärksamhet och intresse som behövs, blott tystnaden är av ondo, men det begriper de inte.

 9. z999 skriver:

  Jag tror att ”antirasisternas” lögner är väldigt avgörande för att det går så dåligt för dom. I deras fantasivärld så tjänar Sverige på invandringen eftersom det kommer hit färdigutbildade invandrare. Och sen slår verkligheten till och det kommer en sån här artikel i DN
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=805658

  Annat som stjälper riksdagspartierna är deras pompösa självtillräcklighet och när de utnämner sig själva till goda med en människosyn som är sanktionerad av Gud (minst).

 10. Robsten skriver:

  Funderar nästan på om stormen kring FRA-lagen tjänar som någon slags dimridå för ännu viktigare frågor, som Sd.s framgångar, flykting o integrationsfrågorna, och andra sidan är jag en misstänksam jävel som alltid anar ugglor i mossen.

 11. Kvalle: Du har rätt i sak angående tystnaden, men tiden då den var ett tänkbart ”vapen” är nu förbi, anser jag. Eftersom vare sig media eller riksdagspartierna är HELT samspelta och överens (även om det kan verka så ibland) så kan de inte heller totalt ignorera en så pass stor kraft som vi nu bevisligen blivit. Någon kommer att se sin chans till en billig poäng eller till ett par extra lösnummer och så är karusellen igång igen.

  De skulle fortsatt tigandet som de höll på med fram tills för en sisådär 2-3 år sedan, då hade de kanske kunnat skjuta upp Sd:s kommande triumfer något, men det är på tok för sent nu. Snart kanske vi till och med får vara med i spelet på helt lika villkor, och då är det kört för antinationalisterna i riksdagen.

 12. Karl Larsson skriver:

  Mångkulturella Malmö firar nya trumfer.

  http://sydsvenskan.se/malmo/article347680.ece
  http://sydsvenskan.se/malmo/article347607.ece
  http://sydsvenskan.se/ekonomi/article347623.ece

  Hur kommer det sig att fler och fler stödjer sd…

 13. Stefan skriver:

  America Vera-Zavala, debattör, författare och känd vänsterpartist satt i Svt:s morgonsoffa i morse och förfasade sig över Sd:s allt tydligare framgångar. Enligt Zavala ska man inte vare sig prata med eller om Sd, utan på alla sätt frysa ut partiet. Enligt Zavala driver Sd en politik som bygger på överdrifter och lögner, utan att närmare gå in på vilka dessa är. Är inte det här argument som vi hör över hela linjen av etablerade politiker, massmediekändisar och debattörer? Samtidigt som så många fördömmer Sd som ett enfrågeparti och avfärdar partiets politik som patetisk och enkelspårig, vill ingen ta debatten. Det skulle vara oerhört intressant att höra America Vera-Zavala i en debatt mot Jimmie Åkesson. Låt henne förklara vad hon menar med Sd:s överdrifter och lögner. Låt henne argumentera för den generösa flyktingpolitik Sverige bedrivit under så många år. Låt henne beskriva situationen i de invandrartäta betonggettona och vad hon anser om den. Låt henne stå för argumentet att det inte finns några problem med vår asylpolitik. Låt henne förklara varför så många flyktingar har det bättre i Sverige än många av våra pensionärer som hjälpt till att bygga upp Sverige till vad det är idag. Troligen skulle Jimmie Åkesson krossa hennes argument i en direkt debatt. Att ha vidlyftiga åsikter är en sak, men att försvara och motivera dom är en annan.

 14. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Man skall inte prata om SD säger de, sätter sig ner i TV-soffan och pratar. Tack, hemskt mycket tack, det är sådana som håller grytan kokande.

 15. Elisabeth Lundbladh skriver:

  Jag tippar att Sd får 12% i valet 2010. Vi kanske skulle ha lite vadslagning så Sd får in lite mera i valkassan. Att Sd går framåt beror nog på att folket har lessnat på alla politikerlögner, positiva särbehandlingen av våra nysvenskar, den höga brottsligheten, låga straffskalan, maktlösa poliser, låga pensionerna, m.m. Jag tror listan kan bli ganska lång. Det skabli mycket intressant att se hur de andra partierna ska motarbeta Sd i Riksdagen. Gör dom det så kommer Sd att bli ännu större till nästa val. Ju mera skit media skriver om Sd desto mera stöd får dom från folket. Jag har hört flera nysvenskar som kommer att rösta på Sd. Speciellt de som sköter sig och har anpassat sig till vårt samhälle.

 16. […] de egentligen skulle rösta på när opinionsinstitutens medarbetar ringer”, skrivs det på sdblogg. Helt klart tjänar partiet att frågan om dess eventuella (enligt somliga stundande) inträde i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: