Almedalen 2008, tisdag, tredje dagen

Något sega efter gårdagskvällens trevliga middag på Hamnplan 5 (långbord för 26 sverigedemokrater var bokat) samt efterföljande firande till sent in på natten på krogen Burmeister med anledning av av herr Westlings födelsedag, gick vi upp i vanlig ordning för att få lite frukost samt koffein i oss. Vårt marknadsstånd var ”up-and-running” vid tiobläcket. Den stora aktiviteten för dagen var givetvis sverigedemokraternas första torgmöte (gårdagens var som sagt helt dedikerat till SDU), där bl a partiordförande Jimmie Åkesson samt partisekreterare Björn Söder talade.

Vädret var på vår sida idag, om än något mer molnigt än vad som är brukligt på denna får- och raukbeströdda ö. Ytterligare partivänner anslöt idag och vi är uppskattningsvis lite drygt 35 personer på plats. Flygblad som informerade om torgmötet hade givetvis delats ut och därtill var det ju annonserat på våra olika hemsidor, och uppslutningen var faktiskt ganska god. Mellan 200 och 250 åhörare var samlade vid Donners plats lagom till kl 14. Efter några minuters sedvanligt strul med den tekniska apparaturen kunde Erik Almqvist hälsa alla välkomna till sverigedemokraternas torgmöte. Han lämnade sedan över mikrofonen till Jimmie Åkesson som inledde med att redogöra för opinionsläget just nu och vad det innebär.

Erik fortsatte sedan fråga ut såväl Jimmie som Björn, den senare påpekade att vår uttalade ambition att bli tredje eller fjärde största parti i valet är ”fullt realistisk”, givet den nuvarande opinionen. Erik ledde sedan in debatten på Europavalet som i princip kom att dominera hela mötet och Jimmie berättade att sverigedemokraterna i Bryssel kommer att agera mot överstatlighet. Han gick till angrepp mot junilistan och menade att det inte kan ses som ett EU-negativt parti och menade att sverigedemokraterna efter miljöpartiets helomvändning är det enda realistiska alternativet för EU-kritiska väljare (om man nu inte råkar vara kommunist det vill säga [red:s anm]). Jimmie menade även att sverigedemokraterna starkt missgynnas av ett lågt valdeltagande, tvärtemot vad många inom media tycks tro. Björn Söder ifrågasatte också kraftfullt en eventuell expansion av EU till att även innefatta Turkiet.

Erik lämnade därefter ordet till Sven-Olof Sällström, sverigedemokraternas europapolitiska talesman. Sven-Olof höll en längre och mer detaljerad variant av Christian Westlings tal från igår, och sågade Lissabonfördraget vid fotknölarna genom att dissekera det i dess olika delar. Han menade att sverigedemokraterna alltid kommer att jobba för ett svenskt medvetande, inte ett europeiskt, såsom fördraget stadgar. Han uppehöll sig, precis som Westling dagen före gjort, länge kring det absurda faktum att fördraget skulle medföra att svenska naturtillgångar blir gemensam, europeisk egendom. En europeisk byrå skall enligt fördraget ha ensamrätt till ”klyvbart material”, det vill säga uran, och värdet på en eventuell förädling av svenskt uran, antingen till försäljning eller för eget bruk, är alltså inget som kommer att komma det svenska folket till gagn. Han gick vidare med artikeln som stadgar att samtliga medlemsländer måste ställa ”civil och militär kapacitet till förfogande” om någon stat är i fara. Neutralitet och alliansfrihet? Inte längre. Sällström kritiserade även skarpt artikeln som handlar om ”samordning av ekonomisk politik och sysselsättningspolitik” med orden ”där försvann den svenska modellen”. Sven-Olof avslutade med orden ”vi kommer ihärdigt jobba för ett utträde ur EU!”.

Därefter var det dags för Olle Larsson, Härjedalen, att intervjuas av Almqvist. Larsson redogjorde för sin hjärtefråga: lika villkor och rättigheter för samtliga boende i Norrlands inland, oavsett börd och oavsett vilken typ av näringsidkande man ägnar sig åt. Larsson gick igenom hur situationen ser ut för de flesta boende i Norrlands inland och hur en liten privilegierad grupp – renägande samer – har särrättigheter vad gäller exempelvis jakt, fiske och nyttjande av marken, som många drabbas av. Larsson var även noga med att poängtera att de flesta samer, ungefär 90%, lever under exakt samma villkor som övriga boende i området, vilket utgör 35-40% av hela rikets yta. Reaktionerna var positiva och Larsson fick mycket applåder.

Ganska exakt en timme efter att vi kört igång tackade Erik alla åhörare och välkomnade dem tillbaka imorgon igen, samma tid.

Därefter fortsatte vi aktiviteterna kring marknadsståndet alltmedan diverse journalister lade beslag på vår partiledare. Klockan börjar nu närma sig middag och det knorrar lite i magen. Vi får se vart kvällen bär oss.

Jag vill även passa på att tipsa om Nyamko Sabunis debattartikel i DN idag, där hon går till hårt angrepp mot socialdemokratin i allmänhet och Mona Sahlin i synnerhet, och menar att det är deras ”fel” att sverigedemokraterna gått fram så kraftigt. Ikväll är det socialdemokraternas ”dag” och Mona pratar i Almedalen kl 19. Vi får se om vi tar oss dit. Risken är väl att man drabbas av samma symptom som av överdriven alkoholkonsumtion – huvudvärk och lätt illamående.

Bästa hälsningar till er alla! Solen skiner på oss och allt gott. På återseende!

Annonser

6 Responses to Almedalen 2008, tisdag, tredje dagen

 1. Almedalare skriver:

  Det är viktigt att bevara den samiska kulturen och språket, en unik del av Sverige.

 2. Frank Larsson skriver:

  Sabunis debattartikel bygger i stort sätt på det naiva antagandet att det är utanförskapet som gynnat sd. Inget kunde dock vara mer fel. Egentligen är det tvärt om att utanförskapet och isolationen håller tillbaka sd. Enligt Sabunis resonemang skulle allstå främlingsfientligeheten minska om man spred ut rosengårdens befolkning jämt över Malmö. Jag tror att detta skapat kaos i en stadsdel som limhamn och en ökad upplsutning kring sd. Nu är det främst svenskar som drabbas av mångkulturen som är s anhängare. Ju mer det mångkulturella samhällets avigsidor blottas ju större kraft får sd. De som bor i de exklusiva områdena kan välja att blunda i ett segregerat samhälle. Det som är felet är ju egentligen mängden invandrare som kommit och att et mångkulturella samhället är ett misslyckade. Därför kommer bara det som de nyttiga idioterna kalar integration leda till ännu mer spänningar i samhället.

 3. Umebon skriver:

  Verkar på bilderna ha varit en god uppslutning, härligt att se! Personerna som vänt ryggen till ser ju bara patetiska ut.

  Bra att fokusera på EU-valet. Det kommer att ge resultat. Får vi hoppas på två mandat? Vore underbart.

 4. Erik Johansson skriver:

  Jag hittade en sajt där man kan följa Almedalen live – http://yaika.se/category/Almedalen+2008

 5. z999 skriver:

  Göran Hägglund säger enligt DN att han är beredd att möta Åkesson i en debatt efter Almedalstalen. Han säger följande:
  ” Även om de numera har snyggare frisyrer är det i grunden ett rasistiskt parti. Ett sådant parti vill jag inte se i Sveriges riksdag.”

  Bara den kommentaren tycker jag att diskvalificerar honom till en debatt med Åkesson. Fast visst är det bekvämt att falla ner på pajkastarnivå när man vet att man inte har några argument. Något som jag har märkt är att politiker som har mött Åkesson får en uppmärksamhet som de på intet sätt förtjänar, folk kommer ihåg vilka som har tagit utmaningen, som tydligen är väldigt svår.

  ”Göran Hägglund sa att han hade funderat länge över om han skulle ta upp sverigedemokraterna i sitt tal i Almedalen. Å ena sidan får då sverigedemokraterna uppmärksamhet, å andra sidan har det visat sig att det inte hjälper att tiga om saken.”

  Han är alldeles för pessimistisk tycker jag. Det finns flera exempel på missbrukarfamiljer som har tigit ihjäl grundläggande problem i åratal.

  ”- Sverigedemokraterna säger att alla problem beror på människor som kommer hit från andra länder.”

  Fel! Det är inte invandrarna som har bestämt Sveriges invandringspolitik, men det är ju förståss bekvämt att skjuta över skulden på dom.

  ”Men Sverige har alltid varit öppet mot omvärlden, och det har gjort Sverige till vad det är.”

  Att folk från diverse ungdomspartier yttrar sig så är ju en sak, men Hägglund är partiledare och jag tror att han var född på den tid då det inte var så som han påstår.

  ”Lösningen är inte att kasta ut invandrare, utan att se till att integrationen fungerar.”

  🙂
  Hokus pokus!

 6. Valiant skriver:

  Man behöver väl inte ha unika rättigheter för att upprätthålla sin kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: