Almedalen 2008, måndag, andra dagen

Väckning och uppgång mellan 07.00 och 07.30. Vädergudarna är fortfarande inte riktigt på vår sida och det regnar kontinuerligt. Det blev ytterligare en natt med ofta avbruten nattsömn då folk tydligen har för vana att transportera sig till Gotland på dygnets mer udda timmar. Erik Almqvist – som förtjänstfullt agerar som någon form av ”joint chief-of-staff” – blev avbruten ett par gånger under natten och var tvungen att distribuera nycklar och dylikt till nyankomna sverigedemokrater. Kul dock med ytterligare sällskap, denna gång huvudsakligen från Västdistriktet samt ytterligare kollegor från huvudstaden.

Hur som helst, sömbrist till trots var vi på språng efter en redig frukost och förmodligen lite för mycket kaffe i oss. Aktiviteterna idag kom att bli fokuserade på vårt lilla marknadsstånd med diverse litteratur samt givetvis ungdomsförbundets torgmöte vid Donners plats mellan kl 13-14.

Marknadsståndet låg precis mellan Donners plats och själva Almedalsparken och monterades upp kl 10, prick (Då själva tillståndet för det började gälla). Sverigedemokraterna turades om att vara ”värdar” och de som inte svarade på olika frågor delade ut senaste exemplaret av SD-kuriren, iklädda lika nya som snygga, marinblå, blåsippeprydda jackor.

Regnet gjorde sig dock mer och mer påmint tills det formligen öste ner med sådan volym att det lilla ”tältet” runt vårt marknadsstånd började läcka. Hela Almedalen tömdes i princip på folk. Det var länge oklart om vi skulle kunna hålla något torgmöte överhuvudtaget. Olle Larsson, Härjedalen, lugnade oss dock och menade på att solen kommer skina upp lagom till att SD äntrar Donners plats för möte.

Oklart om Olle har en bakgrund som meteorolog eller inte men regnet lättade och ungefär 5 minuter innan vårt torgmöte skulle börja kunde man ana de första små strålarna från solen, efter att kompakta, mörkgrå regnmoln omgärdat himlen sedan vi ankom till Gotland. Det låter kanske lite för otroligt för att vara sant, men det var faktiskt så.

Louise Erixon, Gävle, agerade moderator vid torgmötet. Hon inledde mötet med att berätta lite om programmet för dagen och presenterade sedan dagens förste talare, förbundsordförande Erik Almqvist. Erik uppehöll sig mycket kring värdegrund i stort och redogjorde för sverigedemokraternas syn på nationalstaten, där han menade att vår syn var mycket mer pragmatisk och verklighetsförankrad samt ställde den i kontrast till riksdagspartiernas extremt teoretiserade syn på densamma. Erik fortsatte med att redogöra för hur partiet ser ut idag och hur det utvecklats under senare tid.

Därefter tog William Petzäll, Borås, över ordet. William uppehöll sig i princip uteslutande kring skolpolitik och berättade om en rapport som pekat på att den svenska skolan är en av mycket, mycket få skolor inom hela OECD-området där otryggheten faktiskt ökat under senare tid. William gick till hårt angrepp mot socialdemokraternas skolpolitik och menade att den varit ett enda stort misslyckande. Han framhöll Finland som ett mycket föredömligt exempel i synnerhet vad gäller skolfrågan och menade att sverigedemokraterna är det enda parti som kan åstadkomma en förändring och införa ro, ordning och reda i den svenska skolan.

Sen var det Christian Westling, Stockholm, som tog över över. Han pratade om Europapolitik i allmänhet och uppehöll sig kring det av Irland avvisade Lissabonfördraget i synnerhet. Christian nyttjade på ett förtjänstfullt sätt olika paragrafer i nämnda fördrag för att anknyta dessa till verkligheten och peka på vad de skulle ha för inverkan rent praktiskt på vårt samhälle. Han menade att huvudsyftet med fördraget är att attackera nationalstatens grundvalar till förmån för en federalistisk unionsidé. Christian gick särskilt in på den smått horribla paragrafen i fördraget i vilken det stadgas att naturresurer är att betrakta som gemensamma tillgångar, vilket i Sveriges fall exempelvis skulle innebära att vi inte har någon som helst rätt till exempelvis våra urantillgångar. Rapporter har pekat på att Sveriges tillgångar till uran utgör ungefär 15% av världens samlade urantillgångar och att de i strikt monetära termer i princip är lika värdefulla som Norges samlade oljeresurser. Christian redogjorde även för paradoxen att EU – samtidigt som det säger sig vilja öka konkurrenskraften – minskar densamma genom att tillse att EU:s alla länder blir mer och mer likriktade och strömlinjeformande, inte minst på skattesidan, och därigenom minskar konkurrensen mellan EU:s alla medlemsländer och deras respektive förmågor att utnyttja sina olika, unika förutsättningar.

Louise knöt sedan ihop mötet och berättade om sverigedemokraternas aktiviteter senare i veckan och tackade sedan alla lyssnande.

Marknadsståndet fortlöpte i lugn takt till kl 17 och i skrivande stund är vi återigen samlade i ”baslägret”. Ikväll väntar en godare bit mat på stan. Vi hoppas att det för stunden vackra vädret håller i sig!

Hälsningar till alla ”fastlänningar” från oss på SD-bloggs redaktion. Vi återkommer förhoppningsvis med ny rapport redan imorgon.

Annonser

9 Responses to Almedalen 2008, måndag, andra dagen

 1. Umebon skriver:

  Underbart att läsa rapporterna! Skulle så gärna varit där och lyssnat. Men befinner mig i kalla Umeå. Här skall det också bli torgmöte, fast i augusti. Mycket hoppfullt att se så många SD:are på plats i Visby. Närvaron behövs verkligen.

 2. Tommy Funebo skriver:

  Här i Uppsala träffar man många som är nyfikna på Mattias K:s åsikter om likhetsfeminismen. Kommer han att göra något framträdande på torgmötena i Almedalen?

 3. 2 X nej: Nej, Mattias kommer inte att göra något framträdande i Almedalen, samt: Nej, du träffar inte folk i Uppsala som undrar om det du påstår. Frågan är i vilken utsträckning du träffar icke-imaginärt folk överhuvudtaget.

 4. Magnus Persson skriver:

  Skall bli intressant att följa er under veckan, och det skall bli spännande och se om media också gör det.Ni gör ett kanonjobb Mvh Magnus SD-Bromölla

 5. Joakim Lindrot skriver:

  Haha klockrent av dig DFS!

 6. Gabriella skriver:

  Jag skrattar fortfarande högt varje gång jag läser om det. Humor.

 7. Tobias Lindgren skriver:

  Kanon! Det låter mycket bra. Var det mycket folk på plats?

 8. Katinka Glahd skriver:

  Hoppas attregnet upphör där ute och i stället går sydväst och ner över torra Skåne. Jag vet att ni gör ett brajobb och detta gör mig stolt över partiet.
  Önskarer all lycka.

 9. Fredrik skriver:

  Härligt kära SD:are!!!

  Visa vad skåpet skall stå!!! Till folk med reson är vår politik så enkel att sälja in!!! Som någon uttryckte det, det är bara att hålla sig till sanningen.

  Ha kul på Gotland och värva på!!!
  //Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: