Almedalen 2008, söndag, första dagen

Ett tiotal sd:are och sdu:are från olika delar av landet – bland annat Lund, Stockholm, Gävle och Härjedalen – anlände till Visby tidigt på söndagens morgon, politikerveckans första dag. Vädergudarna är inte helt och hållet med oss då det fram till denna stund (söndag kväll) regnat och duggat på oss mer eller mindre konstant. Vi inledde med att bege oss till vårt på det stora hela mysiga vandrarhem för att etablera bas och få oss lite välbehövlig vila/sömn, då vilosätena på Destination Gotlands fartyg visat sig inte helt optimala för nämnda ändamål. Tidig eftermiddag begav vi oss ut för att införskaffa diverse material inför morgondagens torgmöte, som för övrigt är helt dedikerad till ungdomsförbundet.

Som alla vet vid det här laget är Almedalsveckan bokstavligt talat fullspäckad med diverse seminarier och dylikt. SD-bloggs redaktion bedömde det för dagen potentiellt mest intressanta arrangemanget var det som Tidningsutgivarna (TU) stod som värd för. Arrangemanget hade rubriken ”Den tredje statsmakten – med vilket ansvar för demokratin?”.

I paneldiskussionen deltog Fredrick Federley (riksdagsledamot centerpartiet), Ida Gabrielsson (ordförande Ung Vänster), Yrsa Stenius (Allmänhetens Pressombudsman), Alex Voronov (politisk redaktör Eskilstunakuriren), Cecilia Bodström (kanalansvarig P1, SR) samt Nicklas Ekdahl (ledarredaktionen DN). Anna Serner (VD Tidningsutgivarna) agerade moderator.

Anna inledde med att fråga deltagarna just vilket ansvar medierna hade i egenskap av tredje statsmakt. Alex Voronov replikerade med att det var just att vara tredje statsmakt som var själva ansvaret. Nicklas Ekdahl menade att det fanns ett negativt och ett positivt ansvar, där det negativa ansvaret var exempelvis att det kommersiella trycket successivt driver fram gränserna på så sätt att människor – individer – blir mer och mer exploaterade. Det positiva ansvaret bestod exempelvis av att agera forum för debatt.

Yrsa Stenius – för övrigt klart coolast för dagen med ett antal träffsäkra kommentarer – tyckte det var intressant att påpeka själva faktumet att media mer eller mindre självsvåldigt avancerat från fjärde till tredje statsmakt, genom att agera inte bara granskande utan även dömande.

Ida Gabrielsson tyckte att medierna blivit mer personfixerade och menade att de borde bli mer systemkritiska, vilket enligt Alex Voronov berodde på att människor föredrar att läsa om just andra människor.

Efter det inledande ämnet diskuterades även den nya FRA-lagen och i samband med det bloggarnas ökande inflytande över den mediala dagordningen. Därefter diskuterades även mediernas bevakning kring mordet på 10-åriga Engla.

Mest verklighetsfrånvända inlägg kom – kanske inte helt otippat – från vänsterns Ida Gabrielsson när hon menade att det var problematiskt att vänstern totalt hade ett orimligt litet inflytande över media med morgontidningarna i spetsen.

På väg hemåt igen gick vi igenom själva Almedalsparken (seminariet ägde rum på Almedalens hotell) där Folkpartiet som bäst förberedde för ”sin” dag i veckan. I handen fick förbipasserande ett flygblad från LUF som handlade om deras nya kampanj. Kampanjens namn? ”Fri invandring”.

Summa summarum inledde därmed tokvänstern och tokliberalerna årets upplaga av Almedalsveckan med att tävla i bristande verklighetsförankring, helt i linje med tidigare prestationer.

Kvällen närmar sig nu och det har blivit dags för en bit mat ute på stan och möjligtvis även en pilsner eller två. SD-blogg har för avsikt att återkomma så ofta som möjligt med uppdaterade rapporter kring sverigedemokraternas närvaro här på Gotland denna vecka.

Håll utkik efter uppdaterade rapporter!

Bästa hälsningar tillsvidare

Annonser

4 Responses to Almedalen 2008, söndag, första dagen

 1. Tobias Lindgren skriver:

  Mycket bra och sakligt skrivet! LUF förnekar sig förstås inte. Ifjol hade de ju en anti-sd-kampanj under Almedalsveckan. Och nu vill de ha fri invandring. Jo, jo. Var någonstans på denna jord finns det ett land som har fri invandring? Ja, förutom Sverige, alltså… Niklas Ekdal stavar för övrigt sitt förnamn just och inte med ”c”.

  Vi ser fram emot fler rapporter!

 2. Umebon skriver:

  Vi får hoppas att gårdagens storm ang Växjö-ledamoten blåser över. Jag litar 100% på partiledningen och att de gör rätt sak i den här frågan.

  Bra rapport! Ser fram emot flera rapporter under veckan. Det är synd att de skall lägga ett sånt här arrangemang på Gotland egentligen. Det är dyrt att ta sig dit och dyrt att leva där.

 3. Robsten skriver:

  Jag tycker det är kul med direktrapporter från ön. Blir lite mer verklig blogg över det hela.

 4. Stefan skriver:

  Jo LUF:s lilla nippertippa till ordförande Frida Johansson Metso har ju suttit i ett antal tv-soffor och hävt ur sig att alla som vill komma till Sverige ska få göra det och dessutom tas emot med öppna armar. Ska väl tilläggas att hon, precis som både M Wetterstrand och L Ohly som bägge har samma inställning, inte med ett ord vill nämna hur detta ska ordnas socialt och ekonomiskt. Att gapa stort är lätt, men att svälja det man stoppar in är inte lika lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: