En opinionsundersökning jag skulle vilja se

De flesta har nog så mått börjat vänja sig vid tanken att sd med stor sannolikhet kommer att inta en plats i riksdagen efter valet 2010. Därför är diskussionerna redan igång om vad som kommer att ske om sd får en vågmästarställning. ”Experterna” är överens: Om sd får en vågmästarroll så kommer vi att berövas allt inflytande genom blocköverskridande samarbeten.

Skulle valet skett idag så skulle vänsterblocket vinna med goda marginaler så att s+v+mp kunde regera med majoritet, men ser man på statistiken historiskt så framträder ett tydligt mönster att ”högern” alltid ligger lägre i opinionsundersökningarna mellan val än när valrörelsen väl drar igång. Vi kan alltså räkna med ett betydligt jämnare valresultat än vad som just nu framträder från diverse opinionsinstitut.

Med detta sagt så kan man alltså konstatera att chanserna är överhängande att sd står som vågmästare i september 2010. Riksdagens partier spekulerar ogärna i vilka nya regeringskonstellationer som kan komma ifråga för att hålla sd utanför inflytanden och det är fullt förståligt, då alla alternativ ur riksdagspartiernas synvinkel skapar stora dilemman. Skulle man samarbeta över blockgränserna så skulle sd i många väljares ögon stå i ensam opposition, vilket sannolikt skulle få effekten att sd växer rejält fram till nästa val. Väljer något av riksdagsblocken däremot att samarbeta med sd så måste man ju faktiskt också förhandla med oss för att kunna bilda majoritet. Sd står alltså som vinnare oavsett val av strategi. Inte heller lär vi få några besked om partiernas tankegångar innan valet, då bara diskussionen om blocköverskridande samarbeten skulle kunna bli förödande i strategin att hålla sd:s väljarstöd lågt.

Men vad tycker egentligen respektive partis väljare? På vilka partiers bas ska regeringsmakten ligga om sd blir vågmästare? Accepterar t:ex moderaternas väljare att alliansen ger upp makten till s+v+mp och kanske c, bara för att hålla sd utanför inflytande? Omvänt, accepterar socialdemokraternas väljare att vänsterblocket avsäger sig makttillträde till förmån för m+fp+c+kd och kanske mp, bara för att hålla sd på armlängds avstånd? Vad händer om s+m får för sig att samregera? Skulle det inte bli ramaskri då?

Det hade varit väldigt intressant att se vad väljarna faktiskt tycker i denna fråga genom en seriös opinionsundersökning. Jag är inte övertygad om att väljarna resonerar som ”proffstyckarna” som ser blocköverskridande samarbeten som givna.

Annonser

19 Responses to En opinionsundersökning jag skulle vilja se

 1. Tobias Lindgren skriver:

  Intressant blogginlägg. Här finns en liknande opinionsundersökning, om än inte exakt den som Frans efterfrågar:

 2. z999 skriver:

  Jag gissar att det blir en del patetiska demonstrationer. Sen är det ju så att genom åren så har inte riksdagsmännen visat något större mognad när det gäller att bemöta folk med avvikande åsikter, alltså inte bara invandringen. En riksdags”debatt” ska ju helst bara rulla på med invanda klyschor mellan höger och vänster.

 3. z999 skriver:

  Jag vill också passa på att berömma Frans för ett intressant inlägg.

 4. Valiant skriver:

  Jag tror inget parti vågar gå in i regering med Sverigedemokraterna som den allmänna debatten ser ut, faktiskt!

 5. Tobias Lindgren skriver:

  Valiant: Fredrik Reinfeldt vägrar ju svara på den frågan, så det finns fortfarande hopp.

  http://hd.se/skane/2008/06/24/sd-naera-riksdagsspaerren-2

  ”Reinfeldt vill inte gå in på om det skulle vara tänkbart för en borgerlig regering att i en sådan situation skaffa sig stöd från partiet.”

  Dock tror jag att det är kört för sd på vänsterkanten.

 6. Tore skriver:

  Oavsett vem som stödjer SD, öppnar detta för konflikt, om inte SD erhåller ett stort
  väljarstöd!
  Antag att SD stödjer S av någon anledning. Men så passar ju inte en del frågor, så
  en konflikt med ett omval lurar då i bakgrunden. Kan inte S få igenom de frågor, som
  SD stöter bort, måste det bli omval. Där har SD alla möjligheter att utöka sitt väljar-
  stöd, då vi därmed fått profilera oss utan att som nu utsättas för lögner!
  Givetvis även den omvända situationen, där alliansen får sitt stöd.
  Profileringen är viktig i ett inledande riksdagsinträdet, där inga avvikelser får ske,
  från partiets ideologi…

 7. z999 skriver:

  Tore:
  ”Profileringen är viktig i ett inledande riksdagsinträdet, där inga avvikelser får ske,
  från partiets ideologi…”

  Ja, det tror jag också.

 8. Robsten skriver:

  Tycker också det är en intresant artikel som väcker en del tankar o funderingar. Skulle vara kul om fler med tankar o åsikter ville kommentare och kanske framförasina egna tankar. Det vore ju julafton om sossar eller moderater/FP kom och gav sin syn på saken men det är väl att begära för mycket.

 9. Marthin skriver:

  http://www.femkloverniskane.se/ är givetvis ett alternativ, något av en lågoddsare. Se bara hur Miljöpartiet smått riktar in sig på att klara samarbete. Medborgarlön på skroten, ökad EU-acceptans. Reinfeldt är ju för övrigt ogenerad över ”gröna skatteväxlingar”, som det heter på miljöpartispråk.

  Det intressanta blir om KD trillar ur. Riktigt intressant.

  Värt att framhålla i diskussionen: Sverige har sedan 70-talet blott haft tre majoritetsregeringar.

 10. Det var ganska hårda tongångar mot Ny Demokrati före valet 1991 vill jag minnas, men likväl accepterade borgerligheten till slut partiets stöd för regeringsbildande. Hur Sd’s ev. stöd för en regering kommer yttra sig, återstår att se. Det är väl något som bör kommenteras officiellt inför valet, för väljarna lär säkert undra.

  NyD / Sd -paralleller ska man givetvis vara mycket försiktig med, men skulle man kunna tänka sig en liknande situation om Sd blir vågmästare? Jag har svårt att tro att M+S skulle vilja samregera, utan 7klövern hoppas nog isåfall att Mp ska agera joker på endera blockets sida, så att Sd på så sätt ska kunna hållas borta från vågmästarrollen.

  Kd kan som sagt trilla ur vilket skulle kännas välkommet för många sd-sympatisörer, men om de ramlar ur så minskar också Sd’s chanser till vågmästarroll.

  Lite OT, men jag konstruerade en annan opinionsmätning, som ställer följande fråga:
  ”Vilket parti kommer vara störst utanför riksdagen efter valet 2010?”
  Länk till röstning:
  http://snappoll.com/poll/279478.php

 11. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Varför skulle en vågmästarroll resulterande i stöd för Alliansen vara något att sträva efter? En fri roll där de gamla partierna likt yra höns springer omkring för att unvika den katt som smugit in bland hermelinerna är den som ger bäst betalt. Att vara det enda oppositionspartiet mot en samlad politisk adel ger ännu flera röster i nästkommande val.
  Miljöpartiet satsar givetvis på (s) när Alliansen ligger så ohjälpligt på efterkälken. Skulle mot all förmodan denna allians komma i kapp fram mot valet finns inga hinder varken hos (mp) eller hos Africanus att skapa ett samarbete. Alla vill de ösa på med mera miljöskatter, öppna gränser och kollektivisering av medborgarens vardag.

  SD:s mål är att komma in i riksdagen, hämta mer styrka ur denna position syftande till en plats bland landets tre stora partier – kanske det näst största – och med den basen aspirera på regeringsställning. Under tiden måste partiet ytterligare utvecklas men det måste även den politiska adeln. Ett annorlunda Sverige blir resultatet.

 12. Jag använde endast frågan om vågmästarroll som utgångspunkt för mitt inlägg (med tanke på ämnet för diskussionen). Den andra ytterligheten är som Kvalle säger att Sd blir enda verkliga oppositionsparti.

  Riksdagsinträdet gör Sd till vinnare oavsett vågmästarroll eller inte. Det viktiga är att utnyttja de möjligheter som då utkristalliseras på optimalast möjliga sätt.

 13. Nisse i Svängen skriver:

  Jag skulle nog vilja säga att likheterna med NyDemokrati ändå är större än skillnaderna, och det finns en del viktiga lärdomar att dra av NyDemokratis uppgång och fall. Den viktigaste av dem är enligt min åsikt att man får finna sig i att kompromissa för att nå några resultat överhuvudtaget, och att detta inte är detsamma som att kasta ideologin överbord, eller att dagtinga med sin övertygelse. Sådana är de politiska spelreglerna, och den främsta anledningen till att NyDemokrati inte klarade av att etablera sig är att partiet tämligen snabbt efter riksdagsinträdet föll sönder i två huvudfalanger där den ena av dem inte kunde- eller ville acceptera detta faktum.

 14. Valiant skriver:

  Bara man har kompentensen att klara av rampljuset, så blir det nog bra till slut.

 15. z999 skriver:

  Nisse i Svängen, det där är nog en riktig analys. Fast Sd har mycket större förutsättningar att kunna kompromissa än vad NyD hade, det är mer väl underbyggt. En fördel kan ju vara att etnisk nationalism och kulturnationalism är redan söndertjatat internt innan Sd når riksdagen. Jag tror att ND kommer att öka till någon procent av väljarkåren när det kommer en del missnöje med kompromisser som Sd kommer att tvingas till eller när det känns som allt är samma även med Sd i riksdagen.

 16. Kvalle i Mossatresk skriver:

  NyD var en skapelse ämnad att vara Ian och Berts privata leksak. Ursprungligen ville de inte engagera partiet i kommun- och landstingsval. Bara riksdagen gällde, och dit skulle man komma ridande på folkets missnöje med sossepolitiken efter en valrörelse kännetecknad av stor underhållning och mediautrymme. Genom det stora genomslaget för initiativet ute i landet blev det ändå kommun- och landstingslistor. Minns att Ian i sitt andra försök, med det Nya partiet, använde sitt ursprungliga koncept med ingen landsomfattande organisation utan han själv med snygga tjejer turnerande i parkerna. Men då hade tiden runnit ifrån honom, afa upptäckt partiet, och medierna vände sig mot honom.

  Då regeringen Bildt fick folkets missnöje riktat mot sig på grund av konsekvenserna av det ekonomiska sammanbrottet orsakat av huvudlös spekulation och penningmarknadens avreglering, följde NyD det sjunkande skeppet i djupet eftersom Ian aldrig kunde tänka sig att orsaka en moderatledd regerings fall, ens för att rädda det egna partiet. Istället kunde sossarna fritt spela på missnöjets strängar och lova det löftesrika 60-talet åter, vilket var båg.

  NyD bestod av INDIVIDUALISTER, inte sällan småföretagare, som blott med största svårighet kunde dra åt samma håll. Girigheten var iögonenfallande. De som lagt ut egna pengar i valrörelsen skrev mycket saltade räkningar när återbetalningen efter riksdagsinträdet skulle ske. Upplösningen i fraktioner och individer låg hela tiden på lur. Ingen kunde bära Ians mantel när denne lämnade skeppet vind för våg, eller skall säga för att undkomma ett myteri? Lätt kom de in i finrummet, lika anarkistiskt rev de ner det egna huset.

  Det förekom ett samarbete mellan NyD och regeringen, fast den senare föredrog att kalla samtalen för information. I själva verket måste regeringen förankra beslut hos NyD för att inte, trots Ians inställning, riskera problem. Och helt utan inflytande över besluten var inte NyD.

  NyD var ett nyliberalt parti. Just vid segervalet rådde sådana stämningar i folkdjupet orsakat av leda med sossepolitiken. Nästkommande val hade det svängt till trygghetstörst, vanligt efter ett borgerligt regeringsinnehav (undantaget Fälldineran där politiken var mera socialdemokratisk än sossarnas egen. Så förlorade de också mycket knappt trots alla långbänkar och kriser). Av detta lär vi att inför 2010 bör SD satsa på trygghet och folkgemenskap framför nyliberalism.

 17. z999 skriver:

  En väldigt bra analys Kvalle.

 18. Markus skriver:

  Det skulle vara mycket intressant att se de båda blocken sammarbeta. Som sagt, hur det än blir är sd utan tvekan en vinnare!

 19. Jag tror att ett parti kommer att åka ur riksdagen , v eller kds om sd kommer in i riksdagen . Tror också att om sd får uppemot 10% av rösterna kan man inte frysa ut sd. Men jag är inte säker, eftersom riksdagspartierna är mycket fientliga mot sd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: