Äntligen införs avgifter för ­utomeuropeiska studenter

Gästskribent: Kent Ekeroth, internationell sekreterare
 
Denna artikel har dessvärre legat på lager under viss tid nu, men jag färdigställde den i.o.m. dagens artikel i SvD som handlar om att regeringen inför avgifter för utländska studenter. Bättre sent än aldrig.
 
Antalet utländska studenter vid svenska högskolor ökar. 2006/2007 var siffran uppe i 27 900.

Det är nio procent fler än läsåret innan och tre gånger fler än för tio år sedan. Antalet inresande studenter fortsätter därmed att öka och numera utgör de ett väsentligt inslag – över sju procent – av samtliga studenter vid svenska universitet och högskolor.

De flesta kommer från Norden och EU men inströmningen av icke-europeiska studenter ökar, främst p.g.a. att utbildningen även för icke-svenska medborgare är gratis. Dessa ”oorganiserade” studenter kallas ”freemovers”. Den andra gruppen av utländska studenter är sådana som studerar här genom ett utbytesprogram.

År 06/07 kom 16 700 freemovers och 11 200 utbytesprogramstudenter. De flesta inresande studenterna kommer från länder inom Europa och Norden, inklusive dem som saknar landsuppgift. Två av tre inresande studenter eller 18 700 gjorde det 2006/07. Ytterligare 21 procent kom från Asien. Det är också från Asien som antalet inresande studenter ökat mest. Numera är det över 5 900 studenter från Asien som studerar i Sverige, vilket är tolv gånger fler än i mitten av nittiotalet. antalet inresande ökat särskilt mycket från Pakistan, Kina och Iran. Från dessa länder har antalet inresande ökat med mellan 41 och 66 procent under 2006/07.
 
Utbytesprogram är något positivt, eftersom de svenska studenterna får något i utbyte mot att de för en period ger upp sin plats vid svensk lärosäte – nämligen en plats utomlands. Det är bra och säkert lärorikt.
 
Men, de s.k. ”freemovers” är ett fenomen som Sverige är ensamt om i världen (möjligen med något undantag). Att tillåta vem som helst i världen, även om personen i fråga inte ens är svensk medborgare, studera gratis här i Sverige, är fullkomligt ofattbart. Vår utbildningen är skattefinansierad och ska därmed vara ett privilegie för svenskarna – ingen annan har någon rätt till den. Varje universitetsplats kostar i genomsnitt 71 500 kr – det borde också vara minimikostnaden för en utländska medborgare att betala, om denne ska tillåtas studera här. Nivån på 80 000 kr som diskuteras ter sig rimlig för att täcka kostnaderna, men egentligen borde den vara högre än så, eftersom Sverige annars knappast tjänar på det – och varför ska vi inte göra det?
 
Elin Rosenberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer svamlar friskt om att ”utbildning är en rättighet” men missar helt att det är inte Sveriges skyldighet att erbjuda den till alla världens folk.
 
Därför är det nu positivt att regeringen beslutat sig för att införa avgifter för utomeuropeiska studenter.
 
Se även:

http://www.scb.se/templates/pressinfo____221956.asp

http://www.hsv.se/download/18.47873ee11827f812de8000128722/Inresande2008-2.pdf

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1397707.svd

Annonser

26 Responses to Äntligen införs avgifter för ­utomeuropeiska studenter

 1. Sivan skriver:

  Sverige må nog betraktas som ett av de mest naiva länderna på denna jord. Klart att studenterna skall studera och betala. Utländska studenter skall söka sig till Svenska Universitet pga deras kvalitet inte för att det är gratis! Men nu är väl inte Svenska Universitets kvalitet så särskilt hög. Man tänker numera i kvantitativa termer i stället för kvalitativa. Några svenska nobelpristagare är väl knappast på G.

 2. Maria skriver:

  Exempel: En tjej som bor i Sverige sedan 4 år tillbaks vill studera på ett svenskt universitet, men hon är inte svensk medborgare. Hon måste då betala (ert exempel) 80 000 kronor (för ett år?). Det är absurt, dels eftersom hon kanske har arbetat innan i Sverige och betalat skatt, dels för att hon med sannolikhet kommer arbeta i Sverige och betala skatt, dels för att ”fina” privata europeiska universitet har en årskostnad på ca 80 000 kr (och både mer eller mindre). Är det rimligt att det ska kosta mer att studera på Mdh (som för övrigt är en statlig högskola och inte ett universitet) än på ett privat universitet med de fördelar det innebär i exempelvis Tyskland, Frankrike eller Italien?

 3. Oscar Sundevall skriver:

  Jag är visserligen inte en stor motståndare mot avgifter för utländska studenter, det kan rent av vara positivt i vissa aspekter. Men jag tycker att din kritik är bristfällig. Elin Rosenberg må inte ha rätt i att ”utbildning är en rättighet” (för alla, oavsett nationalitet). Men av det följer inte att det är BRA att vi avskaffar den avgiftsfria högre utbildningen för utländska studenter. Det finns flera positiva aspekter med dagens system: Ökade synergieffekter, mer forskningssamverkan, import av kvalificerad och högutbildad arbetskraft som bor kvar i landet, med mera, med mera.

 4. z999 skriver:

  Håller med Sivan här.
  Oscar Sundevall:
  ”import av kvalificerad och högutbildad arbetskraft som bor kvar i landet, ”

  Verkligen? Vad är det som gör att dom stannar kvar då? De låga skatterna och det fina vädret?

 5. Oscar Sundevall skriver:

  z999: Ja, verkligen. Människor stannar i Sverige av olika anledningar. Men med en ökad rörlighet och en brain drain från Sverige till andra länder är det också angeläget att vi kan attrahera kvalificerade utlänningar som kan kompensera vårt bortfall. Det finns t ex 30 000 svenskar som bor i bara London.

 6. Johan Andersson skriver:

  Det är helt irrelevant om det stannar eller ej.

  Sveriges uppgift är att ta hand om svenska medborgare. Om free-movers kommer hit och studerar, innebär det kanske att en svensk förlorar den platsen men med säkerhet att det kostar Sverige pengar. Punkt slut.

  Sen om de stannar här eller ej är irrelevant. I det ögonblick de väljer att ta en studieplats, är deras krav/önskan utan grund. Hurvida de jobbar här sedan eller ej är totalt ointressant.

  Dessutom; varför försöker vi inte istället prioritera svenska studenter isåfall? Vi behöver läkare t.ex: använd pengar som free-movers ksotar för att utbilda svenska läkare.

  Nej, det är rent idioti att låta alla i hela världen studera här gratis.

 7. Krister Maconi skriver:

  Hej Oscar. Nog bör den svenska högre utbildningen klara konkurrensen på egna meriter. Utbildningssystemet måste vara såpass attraktivt och hålla en såpass hög nivå att utländska studenter är beredda att betala för den. Sverige är väl närmast ensamt numera om att låta nettoskattebetalarna tillgodose den utländska medelklassens utbildningsambitioner. Som jag förmodar liberal centerpartist kan det knappast vara lätt att försvara den nuvarande ordningen, åtminstone inte med den ideologiska hedern i behåll. Stipendiesystemet finns ju vara kvar för fattigare studenter.
  Argumenten du framför på avslutningsraden tillgodoses bäst genom en internationellt konkurrenskraftig utbildningspolitik inte genom subventionerad/gratis utbildning. Kvalitet är vad som lockar den begåvade såväl här hemma som på bortaplan.

 8. z999 skriver:

  Oscar:
  ”Ja, verkligen. Människor stannar i Sverige av olika anledningar.”

  Jag råkar tyvärr vara tvungen att bo i ett invandrargetto, ett område som ingen vill stanna i och alla snackar om att flytta. Med nuvarande invandringspolitik så kommer det att bli svårt att få folk att flytta hit som vill skapa en egen framtid av egen kraft.

  ”Men med en ökad rörlighet och en brain drain från Sverige till andra länder är det också angeläget att vi kan attrahera kvalificerade utlänningar som kan kompensera vårt bortfall.”

  Jag tror att det mer handlar om att skapa ett attraktivt samhälle. Och därutöver så kan det vara bra att skapa en skola som genererar folk med en kvalificerad utbildning. Fast det kostar pengar och helt andra prioriteringar än vad som görs idag.

  Håller med Johans kloka inlägg.

 9. Oscar Sundevall skriver:

  ”Om free-movers kommer hit och studerar, innebär det kanske att en svensk förlorar den platsen men med säkerhet att det kostar Sverige pengar. Punkt slut.”

  Däri i ligger frågan. Sverige tjänar på skatteintäkter, och att människor kommer med nya idéer och nya företag. Forskningen som avknoppas till företag inom diverse branscher lever av att det finns en kolaborativ process – den underlättas av att så många som möjligt kan delta.

  Inte med detta sagt att avgifter definitionsmässigt är ett hot mot det. Men när man beräknar kostnaden av ”free-movers” måste man titta på hela gruppen och i ett längre perspektiv.

  Jag delar i stort åsikt med Krister Marconi, f.ö. Det jag reagerade på var den mycket enkla analysen som presenterades, och den syn som vissar av kommentatorerna verkar ha, ungefär att nu när vi inte längre bekostar utlänningarnas skola kan vi koncentera oss på Svenskens.

 10. z999 skriver:

  Oscar:
  ”Däri i ligger frågan. Sverige tjänar på skatteintäkter, och att människor kommer med nya idéer och nya företag.”

  Jo, det har man ju märkt mycket av…

  ”Forskningen som avknoppas till företag inom diverse branscher lever av att det finns en kolaborativ process – den underlättas av att så många som möjligt kan delta.”

  Om man är djupt troende kommunist möjligen. Om man vill leva kvar i verkligheten så är det så att resultaten måste komma först och resultaten skapas inte av att det finns en massa människor. I så fall skulle uländerna vara enormt rika. Möjligheten till produktion och avsättning är inte obegränsad.

  ”Inte med detta sagt att avgifter definitionsmässigt är ett hot mot det. Men när man beräknar kostnaden av “free-movers” måste man titta på hela gruppen och i ett längre perspektiv.”

  Det är lite jobbigt för dom som ska leva i detta ”längre perspektiv” för att eventuellt få någon utdelning av det framöver.

  ”Jag delar i stort åsikt med Krister Marconi, f.ö. Det jag reagerade på var den mycket enkla analysen som presenterades, och den syn som vissar av kommentatorerna verkar ha, ungefär att nu när vi inte längre bekostar utlänningarnas skola kan vi koncentera oss på Svenskens.”

  Du får tänka på att de som skriver inte gör några analyser utan anpassar sina kommentarer till att det är en blogg och håller dom korta. Men principen är att det ska gynna Sverige och med det menas det svenska folket, ett väldigt kontroversiellt synsätt.

 11. Markus skriver:

  Blev också jätteglad när jag läste om detta på Dagens Nyheter. Äntligen!

 12. Oscar Sundevall skriver:

  ”Om man är djupt troende kommunist möjligen.”

  Du har, uppenbarligen, ingen som helst erfarenhet eller kunskap om hur forskning går till. Du verkar också helt ointresserad av att ha en seriös debatt. Men för all del, fortsätt du att tro att framsteg förs när folk sitter ensamma på sin kammare. Tack och hej.

 13. z999 skriver:

  Oscar:
  ”Du verkar också helt ointresserad av att ha en seriös debatt. ”

  Om du är intresserad av en seriös debatt, har du något konkret som visar att det är positivt att utländska studenter får studera gratis i Sverige? Eller är det bara en massa flum om framtiden i stil med itbubblan? Finns det någon produkt som har skapats genom detta forskarutbyte?

 14. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Gratis utbildning brukar av åtskilliga ses som epa-utbildning. Avgift borgar i dessa ögon för en högre kvalitet. När vissa ”universitet”, likt det som kallar sig ”Mitt-”, ser en aktiv rekrytering av ulandsmänniskor som ett sätt att öka sina bidragsinkomster från staten och ibland att överhuvudtaget kunna erbjuda en viss utbildning, då är något snett med systemet. Vill man rekrytera de bästa hjärnorna, och kanske ge dem stipendier, då får man allt leta upp dem först. Universitet lockar för övrigt de stora begåvningarna genom sitt goda rykte – den enda vägen. Att denna form av allmänna socialbidrag till ulandsmänniskor försvinner borde inte någon beklaga, utnyttjarna då undantagna.

 15. Jörgen Sällergård skriver:

  Då kan hon ju vänta ett år till o söka svenskt medborgarskap.. sverige är ingen godisburk åt alla

 16. Jörgen Sällergård skriver:

  det var menat som svar på Marias vänsterdrägg inlägg

 17. z999 skriver:

  Nu är det ju inte bara gratis utbildning för högskolestuderande utlänningar som är ett problem.
  Anpassning av högskoleproven

  Pjosk med invandrare ses som naturligt av bland annat Oscar här så därför så har inte nedanstående länk fått så mycket uppmärksamhet.
  Klicka här

 18. Umebon skriver:

  Det saknas argument för att behålla dagens system med avgiftsfri utbildning för utomeuropeiska studenter. Finns helt enkelt ingenting att diskutera. Inför studieavgifter nu!

 19. z999 skriver:

  Umebon, vi lever i ett land där det det ses som suspekt rasistiskt att överhuvudtaget ställa minsta krav på icke-svenskar. Jag håller med dig om att det inte ens skulle behöva diskuteras, men nu ser det ut som det gör.

 20. en av många skriver:

  Jörgen Sällergård. Kalla inte andra människor för drägg då blir det dagislåda eller så känner sig folk ovälkomna att debattera.

 21. z999 skriver:

  En av många:
  ”Jörgen Sällergård. Kalla inte andra människor för drägg då blir det dagislåda eller så känner sig folk ovälkomna att debattera.”

  I och för sig, man ska ju inte sänka sig till den nivån som dom har som staplar ord som ”främlingsfientlig” och andra meningslösa klyschor i allt dom skriver. Men resten av Jörgens inlägg var bra. Sen råkar det ju vara så att samtliga riksdagspartier (speciellt dom så kallade borgerliga) har vänsteråsikten att ju mer folk desto mer skattebetalare som man kan plocka pengar av som sedan kan användas för diverse underliga projekt.

 22. Kalle skriver:

  Det är alldeles utmärkt att universiteten skall börja ta betalt av utländska studenter enligt förslaget.

  Färre om någon kommer att söka sig till sverigese universitet när de upptäcker att godisburkens lock har stängts.

  Nu kan svenska skattemedel som inte kastas i halsen på utländska studenter användas till bättre undervisning för svenskar med bland annat mindre antal elever i klasserna.

 23. Emil skriver:

  Högskolorna tar väl bara in ett visst antal utländska studenter varje år?

  Har för mig att de har ett ratio, inte tar de platser från någon svensk, är rätt övertygad om det.

  Sen om man tycker att det ska vara gratis eller ej är en annan fråga.

 24. Umebon skriver:

  Det är inget snack om att vi skall ta ut avgifter för utländska studenter. Detta kombinerat med strypt invandring. Särskilt anhöriginvandringen måste strypas till ordentligt. Den är alldeles för generös. Jag tror däremot att vi kan vinna på att ta in högutbildad arbetskraft genom att lätta på den s.k. expertskatten.

 25. N.R skriver:

  Allt handlar bara om politik och pengar. En free-mover från Europa kan komma och studera gratis men inte utanför Europa?! Politik ska inte blandas med rättighet av att studera. Varför säger man inte ”Alla utländska”?

  Utländska studenter tar inte andras platser. De som ska läsa på engelska har ett ratio.

  Varför svesnkarna är inte så intresserad själva då? Bara kolla in VHS statistiks pdf och se hur många platser är kvar verje termin….hur många kurser och program blir inställda på grund av få studenter!!?!!
  Tänk så här att många kommer här pga gratis utbildning ochalla vet att sverige har den bästa universitets nivån i världen. Så kommer de, bosätter sig, spendarar pengar här ( livskostnader, resor, böcker, osv) och allt kan vara positivt för Sverige. Vem vill komma till den kalla mörka sverige om man ska betala 80 000 SEK bara för avgiften?

  vidare är det mycket bättre att ha studenter som vill gärna studera, forska och jobba här….istället av att ha många flyktningar och invandrare som har kommit hit och har fortfarande problem med språk och kultur o…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: