En glädjens dag

En glädjens dag är det trots förlust i fotbolls-EM i går mot ett bättre Spanien. SIFO presenterade i dag sin senaste väljarbarometer. I SvD nämns såklart Sd som främlingsfientligt, värt att notera är att det i DN inte står något liknande utan att Sd enbart nämns som just Sd, utan något epitet alls. Är det ytterligare ett paradigmskifte?

nej Irland

SIFO gör de opinionsundersökningar som brukar komma närmast de verkliga resultaten tillsammans med TEMO. Nu publicerar SIFO sin senaste opinionsundersökning som nog inte är helt okontroversiell. I denna undersökning så backar Socialdemokraterna två procentenheter. Den stora överraskningen är dock att Sd når över 4 procent, detta alltså i en SIFO-undersökning. Till saken hör att alla opinionsinstitut brukar ligga något lågt just när det gäller Sd och liknande partier jämfört med det verkliga resultatet. I SvD skriver Sören Holmberg så här.

Däremot tror jag att partiet kan stärkas ytterligare av den debatt som just nu förs om EU-fördraget. Förutom junilistan och vänsterpartiet är Sverigedemokraterna det mest EU-kritiska partiet och om EU nu kör över irländarnas nej till Lissabonfördraget kan partiet locka till sig ytterligare EU-skeptiker.

Jag tror Sören Holmberg har rätt, Sd:s framgångar skall till stor del förklaras med den förtroendeklyfta som finns mellan det politiska etablissemanget och folket. I EU-frågor blir denna klyfta tydlig precis som i flyktingfrågan. Många människor är skeptiska till det s.k. Lissabonfördraget, många vet inte ens vad det innebär. Politikerna har inte ansträngt sig särskilt mycket för att informera folket, inte här i Sverige i alla fall. En oerhörd nonchalans lyser igenom från det politiska ledarskiktet. Ett fördrag som kommer att påverka oss alla väldigt mycket skall röstas igenom i riksdagen av yrkespolitiker som inte ens brytt sig om att informera det svenska folket vad detta fördrag innebär för dem. Att det denna gång inte blir någon folkomröstning i något EU-land förutom Irland är självklart efter det överraskande resultatet av den förra omröstningen i bl.a. Frankrike där valmanskåren röstade ”nej”. I Sverige hade den röstberättigade delen av befolkningen den ”dåliga” smaken att rösta nej till EMU-samarbetet, trots att våra politiker var mycket tydlig, både från vänster till höger, hur vi skulle rösta för att veta vårt eget bästa. Vår demokrati behöver en ”total makeover”, det är i ljuset av detta Sd:s framgångar den senaste tiden skall ses.

Annonser

14 Responses to En glädjens dag

 1. Tobbe skriver:

  Väx långsamt och tålmodigt så blir du stark! Vi var väl många som grämde oss över att SD inte nådde hela vägen fram i förra valet, men nu växer vi stabilt fram till nästa. Vi skall naturligtvis inte ropa hej innan vi är över ån, men vi kan ändå unna oss en tanke på vilken ENORM potential detta parti har, när väl tabustämpeln bleknat av. När man hör vanligt folk resonera kring fikaborden kunde man nästan tro att SD var landets största parti…=0)

 2. Möllis skriver:

  Lysnade resultat! Att DN gett upp sandlådefasonerna var trevligt, dock behöver vissa mer tid för att förstå(SvD). Jag tror att Sd har en väldigt bra chans att stärka sig i EU-Parlamentsvalet!

 3. z999 skriver:

  Det betyder alltså att 95% av de arbetslösa i Sverige tycker att det är bra med fortsatt massinvandring? Vidare betyder det att fattigpensionärer i Sverige trivs med sin fattigdom och gärna avstår höjningar för en ökande del nysvenska pensionärer som ska ha äldreförsörjningsstöd. Det betyder också att c:a hälften av väljarna har galopperande altzeimer och har glömt sossarnas nedskärningar för att främja invandringen.

 4. Sivan skriver:

  Jobba tålmodigt och långsiktigt, och resultaten kommer.

 5. z999 skriver:

  Det är en enorm prestation av hjältarna i partiet, både forna och nya.

 6. Ola skriver:

  Som Gert Fylking brukade säga: ÄNTLIGEN!

 7. Peter skriver:

  Instämmer med första talaren ”Tobbe” – man kan nästan tro att SD vore största partiet ibland. På min arbetsplats (tråkigt och grått kontorslandskap, ni vet!) så har alla blad lyfts från munnarna. Jag skulle inte alls bli förvånad ifall ledningen bestämde sig för om en anonym partiomröstning skulle påvisa att SD är det största partiet på arbetsplatsen.
  Mitt jobb är precis som vilket annat jobb i Sverige, dessutom uppe i Norrland där icke-socialistiska partier har svårt att få fotfäste. Jag tror situationen är likadan på de flesta arbetsplatser. Lita inte för mycket på strikta opinonsundersökningar – stödet för SD kan mycket väl vida överstiga dessa siffror.

 8. alex skriver:

  Artikeln är från TT och är alltså inte skriven av någon journalist från DN, därav saknas de vanliga epiteten…

 9. Johanna skriver:

  SvD har en opinionsundersökning på sidan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?

  Sist jag tittade hade 12058 personer röstat och sd hade 54 %…

  Låter lite VÄL bra för att vara sant!

 10. Peter,

  Ja man skulle nästan kunna tro att Sd vore största partiet. Överallt pratar folk, ibland öppet ibland lite mer i smyg, om att deras röst kommer tillfalla Sd i nästa val.

  Svd ställer med anledning av Sd-framgången i SIFO en egen fråga till väljarna om vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag. Kanske ställer de frågan för att se om det verkligen är sant att Sd har så starkt stöd som 4,2%? Efter 12000 röster ligger Sd nu på 54% (nej jag missade inget kommatecken!). Sd får alltid mycket högt i den sortens internetmätningar och det motsvarar givetvis inte ett seriöst utfall av en samlad väljaropinion, men det är likväl i hästväg. I bästa fall är det dock ett tecken på att vi brutit igenom någon slags barriär och kan sätta snabbare fart uppåt, när väljarna nu börjar betrakta oss som ett riksdagsalternativ på allvar.

  Länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1367241.svd

  Färska undersökningar ger Dansk Folkeparti 14,4% och norska Fremskrittspartiet 29,3%. Också mycket glädjande, och jag tror de partiernas framgångar kan smitta av sig i Sverige till Sverigedemokraternas fördel.

 11. cavalcare skriver:

  Mycket, mycket glädjande! Grattis!!!

 12. z999 skriver:

  Med tanke på att Reinfeldt bara skrev på fördraget utan att fråga folket så måste jag säga att Göran Persson och sossarna var rätt ödmjuka. Den nya FRA-lagen, som är en anpassning till den ökande mängden muslimer i landet, är en självklarhet med tanke på Reinfeldts sätt att regera landet.

 13. Kvalle i Mossatresk skriver:

  De kommer naturligtvis att köra över irländarna. Precis som de kör över all annan opinion mot Europas Förenta Stater. Men det visar bara åter klyftan mellan styrande och styrda, vilket är till fördel för ett parti som SD.

  Allt offentligt debatterade om SD, även skitsnack från K. G. Bergström, är av vital betydelse för SD:s tillväxt i väljarkåren. Vi har en mycket stor grupp politiskt hemlösa och missnöjda människor i landet just nu: en större grupp än vad som tydligt framkommer då de lägger sin röst på (s) i protest mot Africanus. Men Mona kommer inte att driva den politik de nostalgiskt förväntar sig, och om detta uppenbarar sig före valet – (s) är mästare på att lura sina väljare! – blir SD ett intressant alternativ för dem. Personligen skulle Kvalle bli mycket förvånad ifall SD skulle misslyckas med att komma över spärren 2010. I EU-valet är han inte lika övertygad, då partiets kärnväljare skiter i EU-valet. Men då Juni-listan kunde samla så många missnöjda, och grundlura dem(!), så verkar det trots allt finnas en förborgad potensial för SD även i det valet – särskilt som partiet av allt att döma blir ensamma som trovärdigt motståndsalternativ.

  Den femtekolonn med vilande agenter och sympatisörer som kan väckas för saken – ett resultat av massinvandringen från världens krishärdar – gör det nödvändigt, tycker riksdagen, att övervaka hela svenska folket med alla de moderna medel som står till buds. Erfarenheten visar att spill tas till vara och används om behov skulle uppkomma. Trots att Kalla kriget är över och 1900-talets auktoritära läror förlorat sin maktställning kontrolleras vi mera än någonsin. Utöver den nämnda femte kolonnen anser storebror sig ha behov av att veta allt om oss. Och precis som vad gäller sjukjournaler är det intressant att ta reda på saker om kända människor genom tillgänglig teknik. Inte ens våra hem är heliga i statsnyttans namn. Och gamla SÄPO-chefer får i uppdrag att bevaka hur politikernas vilja omsätts i praktiken. Det är väl bara i tidigare Sovjet-Unionen och i Sverige där en tidigare C. säkerhetspolitiken får känsliga roller. Det säger en del om likheten mellan nomenklaturorna, och dessas behov av kontroll för sin maktutövnings skull.

 14. z999 skriver:

  Skönt att det är i alla fall EN blogg som inte bryr sig om FRA-lagen. 🙂

  Fast Åkesson har kommenterat den såg jag och trots att han skriver i allmänt svepande ordalag så är det väldigt läsvärt. Men å andra sidan, bryr sig verkligen politikerna om vad väljarna säger vare sig irl, sms eller via nätet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: