EU förvägrar medlemsländer rätten att sänka sin bensinskatt

Gästskribent: Christian Westling

BensinNär euroländernas finansministrar möttes den 2 juni så kom den franska ministern, Christine Lagarde, med ett förslag som hon fått av sin president, Nicolas Sarkozy. Förslaget gick ut på att euroländerna ska sänka sin miniminivå på bensin och dieselskatt, en idé president Sarkozy fick efter att ha mötts av höljudda protester mot de höga priserna av franska fiskare och åkare.

När finansministern lade fram förslaget så möttes det av högljudda protester av de andra ministrarna; bland andra den spanska ministern Pedro Solbes, som menade att förslaget går stick i stäv med EU’s vilja att minska oljeberoendet och utveckla alternativa drivmedel.

Då sådana lagförslag kräver total enighet så kommer förslaget med största sannolikhet att röstas ner.

Vän av ordning frågar sig om inte detta är Frankrikes ensak. Problemet är dock att att punktskatter på oljevaror bestäms av EU-direktiv som tillåter höjning av nivåerna, men ingen sänkning. Detta försvaras med ”störning av gränshandel” och att man vill undvika ”illojal skattekonkurrens”.

Det hela faller på sin egen orimlighet. Olika länder har redan idag olika konkurrensfördelar vad gäller t.ex. skatter och löner. En utbildad ekonom, till exempel, arbetar hellre i London än i Helsingfors, vilket skulle kunna räknas som illojalt. Varför ska inte olika länder få konkurrera med olika skattesatser på bensin och diesel? EU påstår sig följa marknadsekonomiska principer, då bör detta inte vara ett undantag.

Slutligen är det ett demokratiproblem. President Sarkozy känner att hans väljare vill ha lägre skatter. EU förbjuder honom ifrån att följa deras vilja utan måste rätta sig efter andra finansministrar, som fransmännen inte haft möjlighet att välja. Moralen är helt klart satt ur spel, då självständiga länder inte tillåts råda över sin egen politik.

För att förtydliga detta, så avslutar jag med en annan negativ kommentar ifrån mötet:

Frankrike har redan budgetproblem och sänkta skatteintäkter skulle inte göra det problemet mindre.

Wouter Bos, Nederländernas finansminister

Christian Westling, SD Stockholms stad

Annonser

2 Responses to EU förvägrar medlemsländer rätten att sänka sin bensinskatt

  1. Krister Maconi skriver:

    Självständiga länder tillåta åtminstone i princip råda över sin egen politik. En medlemsstat i unionen kan knappast längre betraktas som självständigt då det senast vid själva inträdet i unionen skett en massiv överföring av suveränitet till den överstatliga nivån. Artikelförfattaren tar upp den intressanta frågan om institutionell konkurrens länder emellan där skatteproblematiken i sin helhet har stor betydelse alldeles oavsett vilka skattesatser eller vilket skattetryck som förespråkas.
    Skatteharmonisering ligger i själva unionens väsen liksom för övrigt långtgående gemensamma lagar och regler. Ett självständigt Sverige är inte förenligt med ett EU-medlemskap men ett utanförskap ställer förstås krav på goda institutioner och en ansvarsfull politik. Christian W. lär få många tillfällen att kommentera allsköns absurditeter i en union som nog måste fördjupas om den inte skall hacka sig fram eller brytas sönder. Lissabonfördraget och EMU avgör utvecklingen.

  2. Skogman skriver:

    För någon vecka sedan så pratade EU:s politiker om ‘hyperinflation’ i Europa ifall punktskatterna på bränsle sänktes för att kompensera prisutvecklingen. Men hur kommer det sig då att USA aldrig haft någon sådan trots att de har och alltid haft mindre än hälften av Europas bensinpris..? http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2053025

    Skulle gärna vilja veta den egentliga anledningen till varför EU-länder är så rädda för låga bränsleskatter när USA inte är det. Är det pga brist på närvaro av hangarfartyg i Persiska viken måntro..? Och varför måste nya bilar vara så mycket dyrare att köpa i Europa än i USA? Varför priskrigar inte biltillverkarna med stora rabatter här som man gör i det stora landet västerut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: