Irländskt under och valrysare

Gästskribent: Krister Maconi, SD Borås

Den 12 Juni är det valdags. Irland den gröna ön är konstitutionellt förpliktigat folkomrösta om EU:s nya konstitution det s.k. Lissabonfördraget.

Republiken Irland som blev självständigt 1922, då ett med europeiska mått förhållandevis rikt land var ett djupt konservativt katolskt agrarsamhälle. Under de påföljande 50 åren drabbades landet av en utflyttningsvåg av sällan skådat slag. Efterkrigstidens snabba utveckling fick omvälvande konsekvenser socialt och ekonomiskt. Bara under 50-talet emigrerade 400 000 (!) irländare och detta utav en befolkning på ca 2,5 milj.

Urbaniseringsprocessen och utflyttningen fortsatte under 60-talet men landet hade ändå en måttfull tillväxt. 1973 gick Irland med i EU. Diverse administrationer hade under decennier försökt vända skutan genom ett antal mer eller mindre lyckade reformer och 1970-talet måste betraktas som ett förhållandevis framgångsrikt decennium med en fortsatt tillväxt och en positiv befolkningsutveckling till slut.

Dock tillhörde landet fortfarande ett av Europas fattigaste. Under 80-talets första hälft drabbades landet av nya bakslag. Politiska misstag även under tillväxtåren i form av mycket kraftiga skattehöjningar, en starkt expanderande offentlig sektor, men ett näringsliv med ogynnsamma förutsättningar ledde till en stat på ruinens brant, stor besvikelse bland befolkningen och en ny stor utflyttningsvåg av ofta välutbildade unga irländare, denna gång 200 000 till framförallt USA. Den höga statskulden, de ständiga budgetunderskotten, skyhög arbetslöshet och en ständig tvåsiffrig inflation skapade paradoxalt nog förutsättningarna för det irländska undret.
                                                                                                                                                                                                                                Vändningen kom 1987. Fianna Fail gick ånyo segrande ur valet men samma parti som så skändligen misslyckats med det mesta lyckades till allas stora häpnad kraftsamla nationen kring ett nationellt program för återhämtning och förnyelse. Detta var ett brett konsensusprojekt som samlade politiker, näringsliv, fackföreningar och jordbruket samt övriga betydande intresseorganisationer till en remarkabel kursändring.

Den keltiska tigern hade fötts. Förenklat kan man beskriva receptet som en kombination av utbildning i stor skala, skattesänkningar, avregleringar och ett företagsklimat som skulle locka till sig utländska direktinvesteringar. Receptet har visat sig osannolikt framgångsrikt för Irlands del. Välfungerande administrativa, finansiella och juridiska institutioner med återkommande breda nationella samförståndslösningar, språket, den unga välutbildade arbetskraften och en god arbetsmoral gjorde sitt till.

En nationell strategi för att bekämpa fattigdomen har fått ner andelen fattiga från 15 till 6.8% sedan 1997.
En låg kapitalbeskattning av ett kapitalintensivt och högproduktivt exportinriktat näringsliv är själva motorn i det irländska tillväxtmaskineriet. Över 1000 multinationella företag  har etablerat sig på ön. Detta har lett till en fördubbling (!) av arbetskraften på 20 år och en absolut toppplacering i EU:s BNP statistik. Irlands extremt exportinriktade ekonomi har dragit stora fördelar av den positiva utvecklingen inom den internationella handeln. Kraftigt fallande tullar och avgifter, minskade direkta och indirekta handelshinder samt den teknologiska utvecklingen har sammantaget lett till ökad  handel.

Irland fungerar som ett utmärkt exempel på hur länder relativt snabbt kan förändra sin position i den globala välståndsligan. Många har naturligtvis gått motsatt väg. Nyckeln till välstånd heter goda institutioner, inte råvarutillgångar. Beskrivningen ovan skall inte ses som en rekommendation för ett svenskt agerande utan beskriver endast i stora drag en unik irländsk framgångshistoria.

På sistone har även Irland drabbats av grus i maskineriet. Den internationella konjunkturen tillsammans med ett kostnadsläge som skenat i väg samt en mycket elakartad fastighetsbubbla är bara några av de allvarliga bekymmer den nytillträdde premiärministern Cowen har att ta itu med. Det irländska handelsutbytet är inriktat mot USA och Storbritannien, inte kontinentaleuropa som många kan förledas tro.

Irland och EU

Här finns ett nytt bekymmer, nämligen den irländska valutan, euron. Den irländska växelkursen befinner sig i ett extremt ogynnsamt läge gentemot sina två största handelspartners, den starka euron slår hårt mot exportindustrin. Räntevapnet står inte längre till nationens förfogande. Den europeiska centralbanken sätter en gemensam ränta för EU-27 alldeles oavsett respektive lands behov av att dämpa eller stimulera den nationella ekonomin. Detta har varit ett stort bekymmer för Irlands del förut i en långvarig högkonjunktur och är i princip ett lika stort bekymmer nu när situationen är den omvända.

Premiärministern väckte munterhet då han för en månad sedan erkände att han ej läst fördraget som han kampanjat så ihärdigt för! Irland är för övrigt undantaget från Schengenavtalet och har förhandlat sig till nya undantag inom konstitutionens polisiära och juridiska samarbete om inte besluten tas i enighet.

Sverige har som vanligt lagt sig platt. EU-kommissionen, övrig Brysselbyråkrati samt EU-vänliga politiker ute i Europa har hållit en mycket låg profil inom lagstiftningsområdet speciellt när det rör skatte, jordbruks och försvarsfrågor allt för att inte ge nejsidan vind i seglen, dock med undantag av de vanliga hoten om hur illa det skulle gå för landet vid ett nej. Ensidigheten och vulgärargumenten har stått som spön i backen även på de svenska ledarsidorna där man bekymrar sig över ett eventuellt nej i folkomröstningen.

Sydsvenskan (3/6) utmärker sig (som vanligt) genom att hävda att ett nej inte är något annat än en minoriteternas tyranni! Dagens Nyheter säger bestämt nej till folkomröstningar i så här svåra frågor. Etablissemanget är sig likt.

Avslutningsvis passar jag på att upplysa om det faktum att det ständigt återkommande argumentet bland EU-kramare på alla håll om att de irländska framgångarna i huvudsak är EU:s förtjänst genom dess i och för sig omfattande nettobidrag är rättigenom falskt. Bidragen till Irland genom åren har enligt tung akademisk forskning endast stått för 0.5% av en långsiktig BNP tillväxt på 6.5% under åren 1987-2006. Oddsen för nejsidan har förbättrats avsevärt den senaste tiden enligt vadslagningsfirmorna. Ett nej riskerar att åtminståne tillfälligt fördröja framväxten av en antidemokratisk europeisk superstat.

Sverigedemokraterna önskar därför den irländska nejsidan lycka till den 12 Juni 2008!

Redaktionen uppdaterar: Majoritet mot EU-fördrag i Irland!

Annonser

6 Responses to Irländskt under och valrysare

 1. Robsten skriver:

  Vad jag kallar en gedigen artikel, bra jobbat. Ni som läser dessa alster på Sd-blogg och andra bloggar får gärna kommentera, det börjar bli lite tunt med den varan och vi som skriver är glada för lite respons, negativ eller positiv. Det är den enda lön för mödan vi får, så se till o vakna nu,-)

 2. Allam skriver:

  Jag håller helt och hållet med i artikeln men jag skulle vilja se ytterligare artikel som listar de paragrafer som skapar en ”superstat” genom Lissabonfördraget.

 3. z999 skriver:

  Tjaa, Robsten, vad ska man säga då? En väldigt påläst människa har skrivit ett informativt inlägg som jag kommer att använda i andra debatter med meningsmotståndare. Speciellt i debatter om globaliseringen. Nu är det så att väldigt få meningsmotståndare skriver här för tillfället. Om vi ska se sanningen i vitögat och vara helt objektiva så är det ju så att samtliga ”antirasister” är extremt korkade och kan bara förstå enstaviga klyschor och klicheer (se Erik Almqvists debatt med Maria Ferm från miljöpartiet). Krister Maconi råkar ha skrivit något som är alldeles för intelligent för dom och det vet dom.

 4. z999 skriver:

  Robsten, ett angrepp på ND brukar generera långa svarskedjor 🙂
  …men det är inga roliga debatter och inget som främjar varken SD eller ND samt att ND inte har haft några kontroversiella utspel på sista tiden.

 5. en av många skriver:

  Bra artiklar! Fortsätt skriva dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: