Engelskt näringsliv är överlag negativt till EU

Gästskribent: Christian Westling

I höstas gjorde den engelska tankesmedjan Open Europe en undersökning där man granskade det engelska näringslivets inställning till EU och hur det påverkade deras handel. Utredningen var grundlig och 1000 företag tillfrågades. Utmärkande för hela undersökningen är vilken liten tilltro de tillfrågade företagarna har till EU och de påstådda fördelarna för deras handel.

Den europeiska komissionen påstår att man ska arbeta för minskade regleringar inom unionen. Ändå kände 59% av företagarna att regleringarna ökade, 35% tyckte att de var på samma nivå och enbart 4% ansåg att andelen regleringar minskat.  Detta gällde inte enbart småföretagare som kan viftas undan, utan tvärtom ansåg 70% av de största företagen (250 anställda eller fler) att regleringarna ökade, 27% tyckte de höll samma nivå som tidigare och enbart 2% ansåg att de minskat.

På en avgörande punkt för unionen och arbetet för en gemensam valuta och en gemensam marknad så har man uppenbarligen misslyckats kapitalt. 54% av företagarna anser att unionens regleringar har omintetgjort de eventuella fördelar en gemensam marknad skulle ge. Enbart 35% anser att fördelarna med en gemensam marknad är större än problemen med regleringarna.

Denna fråga får anses extremt viktig om man, som flera politiker gjort bl.a. i Sverige, anför handelsfördelar som argument för en valutaunion. Om vi skulle sätta oss i en sits där vi är beroende av handel i Euro, om våra egna ”interna” regleringar försvårar handeln; då är det knappast gynnsamt för svensk handel.

Engelskt näringsliv anser generellt att EU är på nedgång. 52% anser att England skulle tjäna på att stå utanför euron och börja ta tillbaka mer makt till England. Enbart 36% anser EU vara en framgång och vill lämna pundet. Generellt anser engelskt näringsliv till 60% att England ska omförhandla sina avtal så att man enbart har ett frihandelsavtal med EU. Motståndarna till den tanken är enbart 30% av det engelska näringslivet.

Vad kan man då lära sig av denna undersökning? England är såklart ett helt annat land än Sverige. Man har en av Europas starkaste ekonomier, dess huvudstad är en av världens starkaste finanshuvudstäder och landets geografiska situation odlar en viss distans ifrån kontinenten.

Dock kan man inte undkomma att om företagen i denna viktiga ekonomi har en sådan negativ syn på EU och handel inom unionen så är den europeiska handeln uppenbarligen inte så stark och konfliktfri som våra EU-vänliga politiker vill göra gällande. Om Sverige ger sig in i EMU-samarbetet och blir inlemmat i en allt mer centralstyrd europeisk stat och en av de starkaste ekonomierna helt plötsligt drar sig ur, hur skulle det påverka det svenskt näringsliv?

EMU-samarbetet har alldeles för många brister och svagheter för att vi ska förtro vår nationella ekonomi i det.

Christian Westling, SD Stockholms stad

Annonser

3 Responses to Engelskt näringsliv är överlag negativt till EU

 1. Daniel Eriksson skriver:

  Välskriven och intressant artikel – vill gärna se fler artiklar från denna penna.

  EU-skepsisen växer, även i Sverige. Som sagt är den stora majoriteten för en handelsunion, men dom franska imperieambitionerna är man mindre förtjust i. EU kommer knappast utvidgas särskilt mycket mer varken geografiskt (möjligen med undantag för några småländer på Balkan) eller internt.

 2. Christian Westling skriver:

  Jag tackar för de vänliga orden! Man kan börja en ny ”karriär” på sämre sätt. 🙂

  Det största hotet som du nämner med den här federalismivern är att man alienerar européer ifrån all form av europeiskt samarbete. Något som knappast är gynnsamt för vår kontinents framrik…

  Utvidgningen kommer tyvärr inte enbart omfatta balkan utan även Turkiet.

 3. Johnny Skalin skriver:

  Jag skulle vilja hävda att Englands ekonomi må vara stor, men inte särskilt stark. England har likt Sverige tidigare upplevt stora reformer och nedskärningar och har därför sålt ut stora delar av sin statliga egendom för att finansiera underskotten.

  Landet har förvisso en relativt låg bruttoskuld, men å andra sidan inte heller alltför stora tillgångar. Storbritannien är även ett mycket exportberoende land, vilket gör det mer sårbart i lågkonjunkturer.

  England upplever dessutom just nu stora finansiella problem, en skakig valuta och hög inflation, men har ändå valt att sänka sin styrränta tre gånger på bara sex månader. Det tyder bara på en sak: Panik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: