Extra! Extra! SD över fyraprocentsspärren

Sverigedemokraternas stöd hamnar för första gången över spärren till riksdagen, enligt Demoskops  väljarbarometer. 4,2 procent av de 1 008 tillfrågade svarade att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag.

Annonser

34 Responses to Extra! Extra! SD över fyraprocentsspärren

 1. rim skriver:

  Läste precis svenskan och fick ett glädjebesked, Grattis! Nu går det framåt.

 2. Fredrik Vilborg skriver:

  Det låter som bedrägeri av TT som ligger bakom artikeln i bl.a SvD och DN, eller Expressen som de har tagit allt från. Vi har ju som vi vet fått över fyra procent i Sentio Researchs undersökningar vid två tillfällen.

 3. z999 skriver:

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

 4. Joakim Lindrot skriver:

  Vanligtvis brukar partiet få ganska låga siffror i Demoskops undersökning och under den senaste tiden har det gått upp och ner i Demoskop-mätningarna, mellan 2,3 % och 3,2 %. Men denna månad fortsätter SD uppåt från förra månaden trots att man brukar falla neråt efter en topp-mätning. Från 3,1 % till 4,2 %, vilket är nytt rekord i Demoskop samt rekord bland de mer seriösa opinionsinstituten. Tidigare har sd nått över fyra-procentspärren, men då i Sentios mätningar.

  Denna nyhet förgyllde min dag och för att beskriva min känsla just nu så vill jag citera z999:

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

 5. Fröken Sverige skriver:

  Underbart! Sol, värme och 4,2%….kan det bli bättre en fredag i maj?

  😀

  Tack alla underbara tjejer och killar som jobbar politiskt och som sliter för sd och därmed för Sverige och vår framtid!

  /FS

  Instämmer med ovanstående herrar: JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

 6. Antiism skriver:

  Det är alltid trevligt med sådana här besked, men jag tycker man ska vara realist också. I denna mätningen ser det ut som att Vänsterpartiet har tagit 2% utav dom borgerliga…är det någon som överhuvudtaget tror på det?

  När SD ligger lika konstant över 4% gränsen som dom legat runt 3% nu i ett år, då kan man börja småle. Jag skulle iallafall inte bada i sjön bara för att isen släppt upp en vak, jag väntar nog tills det är varmt och behagligt så att säga 🙂

 7. Robsten skriver:

  Någon som reflekterat över att vi slog KD med ganska bred marginal? KD skulle åka ur riksdagen vid ett sådant här resultat. Vi skulle åka in.

 8. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det är inte alls särskilt konstigt att (sd) sakta men säkert börjar placera sig över spärren. Troligen kommer allt flera att begagna (sd) som ett missnöjesinstrument mot de etablerade partierna. Särskilt intressant att bevittna hur språkbruket i media förändras med partiets tillväxt.

  När Napoleon landsteg på fransk jord inför de hundra dagarna av makt, skrev den parisiska pressen ungefär följande :

  1/ Usurpatorn landsteg i …
  2/ Napoleon marscherar mot…
  3/ Hans Kejserliga Höghet tågar in i sitt lojala Paris…

  Bilden av (sd) i media börjar anta samma förändring. Partiet blir en normal aktör på sin väg mot att bli ett av de tre stora. Frågan är om något ytterligare småparti följer kådisarna ut i kylan för att aldrig komma åter?

  Pensionärer, bilister, de 300 000 svenskar som saknar arbete, de är målgrupper som partiet bör vända sig till.

 9. Argus skriver:

  Grattis !Jimmie Åkesson och alla andra SD-medlemmar. Ert arbete ger resultat.
  Tack för det ni uträttat för vårt land. Ni är framtidens parti och har redan gått förbi kristdemokraterna i opinionen, vilket ej är överraskande. Inom tre år har SD minst l0 % av väljarna bakom sig. Framtidens parti för Sverige är Sverigedemokraterna.
  Allt fler kommer att välja SD var så säker !

 10. Skogman skriver:

  Visst är det glädjande att partiet ökar i mätningarna. Men ska SD få något reellt inflytande i rikspolitiken 2010 så krävs det högre siffror än så. Allt under 8% ser jag personligen som ett misslyckande. Och för att komma dithän så måste partiets program breddas, marknadsföringen intensifieras och svanshållningen bli högre. Fyra procent bygger ingen folkrörelse. Därför blir man lite förvånad över att Jimmie uttrycker sig så försiktigt till TT om framgången i mätningen istället för att slå på den stora trumman…förutsatt att han blev korrekt citerad förstås…
  ” Kan vi hålla den här nivån på 3—4 procent fram till valrörelsen så är det här ett bra utgångsläge. Det finns ingenting som tyder på att det skulle förändras på något sätt. Vi brukar ju växa ganska kraftigt i valrörelsen, säger han till TT.”

  För min del så får partiet gärna växa till 10% vid nästa mätning.

 11. M skriver:

  Skogman: Partiet kan nog få 8 procent utan att Jimmie utlovar det i medierna, och som du säger har partiledningens ett hästjobb att bygga samtidigt med att vara offensiva. Jimmie var f ö proffsigare än jag någonsin hört honom i Ekots lördagsintervju.

  Framgång beror på om partiet och politiken rätt, inte på löften om antal procent. Såna löften kan rimligen inte ges i en demokrati. 6-10 procent är inte omöjligt, men var det landar beror nog även lite på ”flax”/timing. Skulle t ex SD få över 10 procent i EU-valet kanske medierna skulle chockas och börja lägga TV-tablåer där SD smutskastas dygnet runt dagarna före valet, och då är det kanske svårare att nå 8 procent? Moderaterna föll ju hårt på grund av J:s valstugereportage, som ett exempel. Exakt var det landar kan även bero på det alltså, men långsiktigt är det väl åtminstone 20-30 procent som gäller.

 12. Skogman skriver:

  M: Jag menade förstås inte att man från partiet ska utlova något procentmål i medierna inför kommande val. Men samtidigt ser jag inget fel i att i detta läge använda sig av lite marknadspsykologi kort sagt. Och vad partiets opinionssiffror beträffar så föredrar jag hellre en konstant ökning under tid framför en turboartad ökning invid valen, beroende på att det förstnämnda underlättar distriktens arbete med nytillkomna medlemmar som följer vid opinions- och valframgångar. Och mediala smutskastningskampanjer lär nog partiet få känna på oavsett hur ökningen än sker framledes. Men de som väl bestämt sig för att rösta på SD har nog tänkt efter två gånger och lär inte ändra på sig i första taget.

 13. Hagbard skriver:

  Jag har för mig det var Hedlund som sa något om att ”inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”.

 14. Hagen skriver:

  At denne målingen gir så bra oppslutning viser hvor viktig et Riksårsmøte er for den mediale profileringen, og det er derfor lite heldig at man har valgt å ha rå annethvert år. Et rå er verdt hundretusenvis av kroner i markedsføring, og mange nye stemmer for partiet.

 15. Tore skriver:

  Om nu Demoskops tidigare undersökningar visat mellan 2 och 3 %, och nu över de
  4, visar att deras undersökningar är baserade på sådana platser, där Sd inte haft
  något direkt gehör. Sentio Research har ju legat runt 4, med en topp på 4,6 % om jag inte missminner detta. Därför tror jag att vi ligger en bra bit över dessa 4,2 som nämnes. För min del är det fortsatt glädje, och med spänning inväntar jag nästa
  undersökning, sen får ”Hedlund-galningar” säga vad de vill…

 16. birgitta skriver:

  Solen skiner i kapp med mej just nu kan jag lova.Direkt överraskad är jag inte men trevligt att dessa siffror återges i Expressen. som så ofta springer med Expos ärenden.
  Men jag tänker faktiskt så här, att om det i tidningen står 4,2% , så lägger jag till ca 2%, så min egen slutsats ligger på ca 6%. Jimmie pratade på RÅ om 7-8% spärran, den är nära nu.
  Alla människor som tackar oss aktiva Sverigedemokrater , ni är hjärligt välkomna att bli aktiva genom att dela flygblad och tidningar, värva medlemmar, skänka pengar till valfonden ody., för alla har vi ju samma mål. ETT BÄTTRE SVERIGE I SIKTE.

  Tack för mej Birgitta Sverigedemokraterna i Åmål

 17. Fredrik Vilborg skriver:

  Joakim Lindrot:

  Sentio Research, ett oseriöst eller enbart norskt institut?

 18. Håkan Liljeberg skriver:

  Antiism-jag skulle vilja påstå att det var väntat. Lars Ohly är en av de få partiledare som har sagt att han stöder sjuksköterskestrejken vid 1:e maj. Därmed fick han tiotusentals vårdpersonal att stödja honom. Lars Ohly-vår tids störste populist, har en väldig förmåga att säga de rätta sakerna vid rätt tidpunkt utan att mena det. Vid en tv-sänd debatt i en stockholmsskola precis innan valet 2006 så lovade han att se till så att de som t.ex. har musik ute på nätet skulle få betalt via ett nytt system som han skulle se över. Han duellerade med Lars Leijonborg som blev mållös och inte hade något bestämt att säga i frågan. Därmed framstod Leijonborg som handlingsförlamad och Ohly på hugget för ungdomarna. Ohly vågar vräka ut sig sådana här lögner eftersom de flesta journalister har vänstersympatier, och risken att bli ställd till svars inte är stor. Leijonborg skulle med stor sannolikhet bli ställd mot väggen, och bli tvungen att ta ansvar för sitt uttalande. Därmed framstår alliansen ofta som försiktig, och verka ha något att dölja-medan vänstern framstår som fräck och framåt. Man får alltså aldrig bli svarslös..

 19. Halldin skriver:

  Kanske 4% räcker gott o väl till o börja med? Var det inte tillräckligt skämmigt med tomma stolari kommun o landsting?

 20. Halldin. Vet man varför det ser ut så är det inte det minsta skämmigt. Tvärt om.

  MVH Sven-Olof

 21. Halldin skriver:

  Att den svenska nationens försvarare inte har ryggrad att stå upp?
  Om man kan skylla på sin personliga och familjs säkerhet för några larviga Kommunister. Vad gör man då när den återväckta Sovietarmén kommer rullandes? jag betvivlar att man står längstfram…

 22. Joakim Lindrot skriver:

  Fredrik Vilborg:

  Det är nog både och 😉

 23. Per Olov Olsén skriver:

  Sverigedemokraterna kommer att öka kraftigt takten på profilering av partiet och de siffror vi nu sett är nog som jag tror hälften av verkligheten, 8-10 % i Val 2010 är icke en orimlighet. Själv tror jag på en bra bit över 10% med den massiva kampanj som startas redan nu i Juli 2008.

  Jag av princip brukar inte kommentera andras inlägg men i detta fall gör jag två undantag, bifaller Sven-Olof Sällström och sen till Halldin säger jag följande: Vilken arme? Har icke i min ordlista ordet soviet, med detta avslutar jag kommentaren.

 24. DenSistaSvensken skriver:

  Det borde vara 100%! Va e de me folk egentligen?

 25. Halldin skriver:

  Att efter att blivit kallad en fegis komma med ordfascism kan ses som… hmm… att vara feg? Hur som helst använde jag ”den återväckta sovietarmén” eftersom det vad jag vet inte finns en enda krigsmakt som ens kommer inärheten av deras kraft. Sen även av en viss traditionskänsla.

 26. Johanna skriver:

  Jag är övertygad av att SD:s verkliga valresultat kommer att vara något bättre än vad som framgår av opinionsundersökningarna.

  Motiven är följande:

  1. Före valet 2006 låg SD runt två procent. I verkligheten blev det 2,93. Orsaken till detta är den sk ”skämighetsfaktorn”. Folk skäms att tala om att de skulle rösta på SD om det vore val. Hur många törs tala om vid fika bordet på jobbet att man tänkter rösta på SD när man läser om Sverigedemokrater som sägs upp eller utesluts ur sin fackförening på grund av att de är aktiva i SD.

  2. Fyra procentsspärren. Folk är rädda att kasta bort sin röst på ett parti som inte når över 4 procent. Är det ganska säkert att partiet når minst fyra procent (=partiet har fått över fyra procent i flera mätningar före valet) ökar benägenheten att rösta på det partiet.

  3. Förändring. Folk har en tendens att efter en tid tröttna på gamla partier efter en tid. Göran Persson råkade ut för denna effekt i valet 2006. Han hade suttit för länge. Folk ville bara ha förändring för förändringens skull. Reinfeldt kommer sannolikt drabbas av denna effekt i mindre utsträckning än Göran Persson men helt kan denna effekt inte uteslutas. Denna effekt kan gynna SD marginellt men effekten torde vara liten.

  Sammanfattningsvis anser jag att det helt klart finns fog för att man med säkerhet kan lägga på ytterligare 1 till 2 procentenheter på vad SD får i opinionsundersökningarna.

 27. Henrik skriver:

  Nästan 96% av befolkningen stödjer fortfarande något av massinvandringspartierna…

  Endast 4 % vill begränsa invandringen…

  Kanske inte någon jätteimponerande framgång…

 28. Henrik. Å andra sidan har miljöfrågorna de senaste åren getts ett oerhört medialt utrymme. AlGorismen har i det närmaste utnämnts till ny statsreligion, och ämnet har debatterats som inget annat. Trots detta får miljöpartiet bara 6,8 %. Detta trots att de har i stort sett all svensk media på sin sida..

 29. hoj skriver:

  Med anledning av bland annat detta – om den positiva trenden ska hålla i sig,
  så måste jag härmed RIKTA ALLAS UPPMÄRKSAMHET PÅ ATT DET
  MED STÖRSTA SANNOLIKHET FÖREKOMMER ATT E-MAIL SOM SKICKAS TILL
  SD OCH SD-KURIREN INTE KOMMER FRAM.

  FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER:

  1. ) Har du Outlook Express, klicka ALLTID i ”begär läskvitto” på verktygs-menyn
  för e-mail adresserat till SD el SD-kuriren.

  2. ) Får du inga läskvitton – kontakta genast din internet-leverantör – för då är förmodligen nåt fuffens på gång .

  3. ) Försök uppmana i allafall SD-kuriren att göra som ND. Det vill säga att ordna så
  at man kan skriva e-mail till SD-kuriren direkt på SD-kurirens hemsida.

  4. ) Uppmärksamma andra på problemet, problemet KAN i vissa fall bero på
  vissa av internet-leverantörens spamm-filter eller andra filter, men det KAN ju
  oxå i vissa fall bero på att vissa internet-leverantörer anställt Anti-demokrater som
  sitter där och hindrar e-mail från att komma fram.

 30. Tore skriver:

  ”Henrik”! endast 26 % stödjer invandring helhjärtat, 25 % vet varken ut eller in.
  49 % är helt motståndare till invandring. Lär din läxa, och sprid inga felaktiga in-
  formationer. Om nu partierna har andra åsikter, strider detta mot folkets vilja…

  ”Halldin”! Fegisar har alltid funnits i alla länder, så och i Sverige. Inte bara allian-
  sen ”skrotar försvaret”, utan även socialisterna på sin tid f o m -80 talet. Därför
  finns all anledning att stödja Sd i kommande val. Då kanske också du blir nöjd…

 31. Christian skriver:

  Halladin – Du har inte familj själv förstår jag?

 32. nicklas eriksson skriver:

  Men inte ett ord om att ni nu är under den igen. Jaja, vad anant att vänta?

 33. Halldin skriver:

  Tore: Jag skiter i fall regeringen lägger ner försvaret. För försvaret, liksom politiker, SDare som något annat. Lägger sig ner och låter sig Avveklas. Vad är det att bry sig om?

  Chsristian: Halladin? Är du okunnig eller försöker du föra orientaliska skämt över ett Svenskt soldatnamn?

  Självklart har jag familj. Men jag har även en ryggrad.

 34. Johan skriver:

  Ni som röstar på de, måste antingen vara missnöjda med era liv eller så är ni bara blåsta =)

  Greetings Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: