Lagen måste ändras

Som befarat ser vi nu hovrättens dom i Riccardo-rättegången. Det blev ett års ”ungdomsvård” efter att fem personer ha sparkat ihjäl en liggandes människa. Rätten menar att det inte kunde påvisas att de hade för avsikt att mörda Riccardo och detta tillsammans med ”deras låga ålder” och ”praxis” medförde att de endast får 12 månaders ”vård”.

Uppenbarligen håller inte vårt rättssystem och detta är bara ett i raden av sådana exempel. Självfallet borde det vara irrelevant om mördarna de facto menade att mörda honom eller inte. Det handlar inte om att de ”råkade” döda honom. Det var inte en knuff som ledde till något de inte kunde förutse. Nej, detta var en medveten handling, utfört genom upprepade sparkar och slag av fem personer. När man utför denna handling kan det inte spela någon roll om man kan påvisa att de ville mörda honom eller inte.

Lagen, och tolkningen därav, måste ändras.

 • Straffrättsåldern måste sänkas, exempelvis till 12 års ålder.
 • En persons ålder ska aldrig utgöra förmildrande omständigheter
 • Det ska inte behövas någon bevisning om uppsåt, i fall där handlingen är upprepad och medveten. Att misshandel kan leda till dödsfall vet alla om eller borde veta om, och därmed vet man om vad utgången av sin egen misshandel kan leda till, speciellt när våldet utförs upprepat och av flera personer.
 • Kollektiv bestraffning borde användas mera. Hovrätten bedömer att ”Eftersom det är utrett att de gemensamt jagat och misshandlat Riccardo Campogiani får de anses ha agerat tillsammans och i samförstånd”. Denna form av kollektiv betraffning borde användas mera. Så länge rätten fastställt att gärningsmännen alla deltog i misshandeln infinner sig ett ”likgiltighetsuppsåt” – dvs oavsett vem det var som utdelade den dödande sparken, var alla delaktiga i handlingen eftersom de inser, eller borde inse, vad effekten av deras våld innebär.

Resultatet av ovanstående punkter, om de vore del av lagen, skulle blivit att Riccardo-mördarna skulle bedömts som vuxna, utan förmildrande omständigheter, där alla betraktas som 100% delaktiga i mordet, vilket borde vara en självklarhet. Det skulle ge ett straff på 10 år till livstid i fängelse.
 
Praxis är att döma lågt, därför borde även straffskalan ändras. Mord, där inga förmildrande omständigheter föreligger, borde ge minst 15 år i fängelse, efter beaktande av bra uppförande i fängelset.
 
Nu är det dock så att tre mördare blev dömda till 12 månaders fängelse, vilket innebär att de är ute mycket snart, om inte direkt med tanke på redan avsutten tid samt rabatt på tiden i fängelset. Som Erixon skrev: ”Det är bara för grabbarna att gå ut på stan och fira i champagne!”

Läs även:

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1216643.svd

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1215837.svd

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=766869

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=767168

Annonser

17 Responses to Lagen måste ändras

 1. DenSistaSvensken skriver:

  ”Resultatet av ovanstående punkter, om de vore del av lagen, skulle blivit att Riccardo-mördarna skulle bedömts som vuxna, utan förmildrande omständigheter, där alla betraktas som 100% delaktiga i mordet, vilket borde vara en självklarhet” – Håller med om detta. självklart ska det vara så. Men anser – till motsatt om vad du skrev att gränsen skulle ligga på tolv år – attdet inte borde vara någon gräns i huvud taget. Börjar man vid redan låg ålder att misshandla, våldta eller mörda någon å man inte får något straff… Vad ger det för signaler till dem egentligen, vad är det då som gör att dem inte kommer upprepa det igen sen när de blir äldre, när de inte blir bestraffade för det? Nä, mord är alltid mord, oavsett hur gammal man är, likså när det gäller våldtäkt eller misshandel. Bara för gärningsmannen/männen var ung/unga, så betyder det inte att offret inte dog, skändades eller fick men för livet.

  (om någon skulle mörda din syster, skulle du hata honom mindre då bara för att han var 10 istället för 30? – Nä! Din syster är fortfande död)

  Ju mer jag läser om allt skit som händer, destå mer yrkar jag bifall till dödsstraff och det tycker jag inte om. För jag egentligen strängt emot dödsstraff. Men så som det ser ut idag och det blir bara värre och värre hela tiden med brottsligheten och kriminaliteten, så måste man dra till med drastiga åtgärder för att kunna mota det och få struktur på samhället igen. Jag tror verkligen att dödsstraff skulle sätta stopp för sådana här äckliga svin som bl.a. går runt å misshandlar folk till döds, att grov misshandel skulle avskräckas. Sen att man skärper straffen avsevärt och stramat åt tyglarna ordentligt på kriminaliteten. Sen när man har fått struktur på samhället igen, så kan man avskaffa dödsstraffen, men man håller självklart kvar de strängare och hårdare straffen, kanske t.o.m. gör dem änu strängare och hårdare då.

  I Landskrona så vart tre stycken 15 åriga tjejer brutalt misshandlade av ett gäng killar på 12 stycken, detta inträffade under påsklovet i år.

  De stampade, knäade, sparkade och slog tjejerna i ansiktet. Tänder blev utslagna, svullnader, näsa bruten m.m. m.m.

  SKA SAKER SOM DETTA VERKLIGEN BEHÖVA SKE!? JAG HAR FAN FÅTT NOG OCH JAG HOPPAS ATT SAMTLIGA ANDRA HAR FÅTT DET OCKSÅ!

  12 KILLAR SOM BRUTALT MISSHANDLAR 3 15 ÅRIGA TJEJER!!!

  ÄR DET EXTREMT MED DÖDSSTRAFF!? ÄR DET INTE EXTREMT ATT 12 KILLAR BRUTALT MISSHANDLAR 3 STYCKEN 15 ÅRIGA TJEJER NÄSTAN TILL DÖDS!?

  EXTREMA HANDLINGAR KRÄVER EXTREMA ÅTGÄRDER!!!

  VI HAR PROVAT DET MOTSATTA NU I ÖVER 30 ÅR MED DETTA EVIGA DALTANDE MED BROTTSLINGAR OCH DET BLIR BARA VÄRRE OCH VÄRRE, NU ÄR DET DAGS FÖR ATT TA TAG OM BROTTSLIGHETEN MED EN JÄRNHANDSKE! ELLER SKA VI VÄNTA PÅ ATT DET ÄR DIN SYSTER ELLER DIN DOTTER SOM RÅKAR UT FÅR NÅT SÅNT HÄR, INNAN NÅGOT BÖRJAR GÖRAS!?

  (Jag känner att mitt inlägg här var något som kanske skulle skickas till mona sahlin eller fredrik reinfeldt, för det är dit som min ilska är riktad till, lamslagna politiker som väljer att titta åt det andra hållet. Så ber om uräskt att min ilska slog ut här, men när jag läste om straffen som de där fick nu, så brast all ilska bara ut)

  Angående misshandeln mot de tre tjejerna av de tolv killarna, så har jag skrivit om det på min bloggsida, där ni kan finna lite mera detaljer o.s.v. om händelsen.

 2. Daniel Eriksson skriver:

  Bra förslag. Sd har vettiga åsikter i brott & straff-frågorna men måste driva dom betydligt hårdare, tycker jag. Det finns en enorm potential där eftersom borgarna helt gett upp frågan. Mycket hårdare straff, fler poliser, mer pengar till rättsväsendet, etc är en valvinnare.

  Kriminalpolitiken borde helt enkelt bli sd:s andra kärnfråga, om man frågar mig.

 3. DenSistaSvensken skriver:

  Jo, helt klart. Det har jag sagt länge att SD behöver gå ut mer med kriminalpolitiken.
  Stora kampanjer för valet 2010. Som du (D.E.) skrev, hårdare straff, mer poliser o.s.v.
  Folket måste veta att det finns ett serriöst allternativ, som SD, om man vill få stopp på den förödande brottsligheten.
  Fängelserna nu är ju som en enda stor jävla fritidsgård, med nöje och aktiviteter och tiden som de får sitta där är ju inte längre än att åka hemmifrån på kollo under sommaren.
  Sen så måste man ändra systemet om att det är vi skattebetalare som får betala för de kriminellas vistelse där. Det är ju dem som ska betala för allt, de som begår brotten. De sks sättas i arbete där å arbeta hela dagarna, från morron till kväll – med en kort lunch paus, arbetets inkomster ska se till att betala för alla kostnader, så som: vakternas löner, fängelsematen och hålla fängelset igång, ja allting som kostar som har med fångar å kriminella att göra. Det ska dem arbeta ihop under deras fänglse vistelse där. Det ska inte vi betala för. Det är inte vi som har begått brotten.

 4. Stor Johan skriver:

  Det polisiära och rättsystemet är en mina för vilket parti som helst på grund av att det på 60-talets slut fastlogs att vi låg på randen till att vara det nästa Chile , tredjeriket eller ja ni förstår…
  Det hänger kvar och tänk er media och politiker drevet SD VILL HA FLER POLISER
  LÄNGRE FÄNGELSE STRAFF, nu jädrar! Vrålar Kalle som aldrig ens norpat en kola, förbannad fascist stat! Hans syster blev dock våldtagen på väg hem ifrån jobbet bara för et halvår sedan.

  Kanske svårbegriplig men det är lite ironi öve den verklighet som råder, folk känner sig inte trygga och rättvist fördelade men den inympade ryggmärgsreflexen om frihet hindrar ändock till aktiva och reela åtgärder.

 5. z999 skriver:

  Ett av Reinfeldts vallöften var att det skulle börja tillämpas den övre delen av straffskalan, han ansåg att höjning av straffen inte var nödvändig om man gjorde så. Palme kanske inte var så dålig i alla fall…?

 6. M skriver:

  Jag är säkert lika upprörd som er över målet i denna dom och i andra domar, men:

  Punkt 1, ”En persons ålder ska aldrig utgöra förmildrande omständigheter”, känns som en omöjlig punkt, och tänker ni efter några sekunder borde ni inse det. Annars anser jag inte ni är värda förtroende.

  Om SD är värde- och/eller socialkonservativa kan ni inte ”med pennstreck” förändra lagen så här. Kom ihåg att ”aldrig” är ett starkt ord t ex, och försök inte att vara radikala för radikalitetens skull, som det verkar att ni är här.

  Punkt 2. Med tanke på detta med försiktighet är det även dumt att rakt av sänka straffrättsåldern med hela 3 år (20 %). Betänk att särskilda både problem men även särskilda möjligheter att lösa dem finns för barn och ungdom och fungerande vård finns. Att inte medge det är att ställa sig utanför både en humanitär syn på människor som inte utvecklat sig eller agerar obetänksamt pga ålder, kanske i reaktion på en speciell situation samt på den positiva erfarenhet som finns rörande sådana fall.

  Observera att jag här inte här främst avser om extrema exempel såsom ungdomar som massmördar med skarpa vapen, men om en 7-åring får tag i ett vapen och dödar någon är det givetvis ett sådant exempel.

  Punkt 3, ”Det ska inte behövas någon bevisning om uppsåt”, verkar också tokigt att lägga som en grundregel. Det är bättre att skriva att beviskraven ska sänkas, och då kan man lägga in det ni senare beskriver. Att ta bort uppsåt från lagstiftningen är en omöjlighet, eftersom vi knappast längre då skulle vara en verklig rättstat. Typ.

  Punkt 4. Kollektiv handling, som i diskutrerade fallet, borde kunna stärka uppsåt, och man kan givetvis öka ansvaret för närvarande personer och på så vis öka den kollektiva bestraffningen. Här håller jag med er!

  Nu lär jag som vanligt säkert få mothugg av de flesta kommentatorer, men det understryker nog mest hur oseriöst SD/SD-blogg är.

  Det jag gör är dock inte, såsom signaturen ”Stor Johan” skriver, att skrika på er för att ni vill skärpa lagen så att domarna blir rimligare. Den Siste Svensken är vidare för dödsstraff fast han egentligen är emot det. Snacka om trams i syfte att framstå som mjuk men inte vara det. Tidigare har denne angett att dödsstraff ska skötas som summariska avrättningar, och det ska ske för unga våldtäktsmän? Får jag av nyfikenhet fråga om SD-blogg anser den åsikten kan försvaras? Känns lite som att den obetänksamhet Den Siste Svensken visar även finns hos SD-bloggs skribent.

  Jag är inte direkt för men inte heller absolut emot dödsstraff, t ex såsom de fungerar i amerikanskt rättsväsende, men dödsstraff infört av SD skulle jag inte vilja se. När man tittar man in på denna blogg tänker man ofta att man ändå inte ska rösta på SD, trots att man anser att invandringspolitiken rätt radikalt måste förändras. Eftersom jag inte tänker bilda ett eget nytt parti så klagar jag på er istället. Skärpning! Bli …lite mer intelligenta (suck!).

 7. Johan Andersson skriver:

  M:

  1. Att åldern inte ska utgöra förmildrande omständigheter ser jag inget konstigt med. Är man straffbar, dvs har uppnåt den ålder då man enligt lagen kan bli dömd för brott – ja då anses man vara gammal nog att ta konsekvenserna av ens handlande. Att få sänkt straff, trots att man exempelvis uppsåtligen mördat någon, bara för att man råkar vara under 18 eller liknande – är totalt oförsvarbart. Vilken ålder detta ska vara lämnade jag öppen för diskussion, men klart är att brott idag, ibland allvarliga sådana, begås av personer yngre ön 15 år, som mycket väl förtjänar att straffas i lagens fulla bemärkelse. I Riccardo-fallet var dessutom förövarna över 15 år, vilket gör det hela än mer bisarrt.

  2. Du verkar ha missförstårr något här. En sänkning av straffåldern säger inget om vård eller fängelse ska appliceras. Eller hur? Men en sänkning av straffåldern ger rättväsendet det utrymme de behöver för att hantera den brottslighet som existerar numera i låga åldrar, främst från invandrare då. Jag ser överhuvudtaget inget argument från din sida angående det.

  3. Denna är självklar. Det citat du drog ut var del av en längre text. Den gick ut på (vilket du ser om du läser det ordentligt) att oavsett om de hade uppsåt att mörda Riccardo eller inte, så dog han som resultat av det grova våld de riktade mot honom. I sådana situationer, när man vet eller borde veta, att man utöver dödligt våld mot någon, och dessutom gör det under en period (flera sparkar/slag etc) ska det inte spela någon roll om de ämnade mörda honom. För oavsett vad, så blev det resultatet av deras medvetna och uppsåtliga våld. Självfallet ska det inte spela någon roll då, om de aktivt tänkte ta hans liv eller ej. Deras handling utgör uppsåt nog.

  Eftersom du inte direkt fört fram tunga argument emot de förslag jag skrev här förstår jag inte heller ditt motstånd därav. Förslagen ovan är förändringar jag skulle vilja se i Sverige oh detta skulle medföra att brottslingar i Sverige faktiskt får ta sitt straff för vad de gör. I dagens Sverige kommer man under med 12 månader efter att ha slagit ihjäl en person brutalt. Då är det knappast SD det är fe på, utan den rådande lagstiftningen.

  Håller man med om att domarna mot dessa mördare är ett skämt, måste man också börja fundera på att ändra de lagar som get upphov till dem.

 8. z999 skriver:

  M, först, skilj på huvudinlägget och svarsinläggen. Huvudinläggen skrivs av sd’are medans svarsinläggen kan vara skrivna av vem som helst.
  ”Med tanke på detta med försiktighet är det även dumt att rakt av sänka straffrättsåldern med hela 3 år (20 %). Betänk att särskilda både problem men även särskilda möjligheter att lösa dem finns för barn och ungdom och fungerande vård finns.”

  Så kan man säkert resonera i det kulturellt homogena Vellinge. I det mångkulturella getto som jag bor i så är en sänkning av åldern en fullt naturlig åtgärd som jag tror att skulle stödjas av majoriteten av de.

  ”“Det ska inte behövas någon bevisning om uppsåt”, verkar också tokigt att lägga som en grundregel. ”

  Läs förslaget en gång till. Det handlar ju om speciella fall och inte rent allmänt.

  ”Den Siste Svensken är vidare för dödsstraff fast han egentligen är emot det. Snacka om trams i syfte att framstå som mjuk men inte vara det.”

  Att uttrycka såna tankar och känslor efter mordet på Engla är väl inte speciellt konstigt? Jag tyckte att han skrev ganska vettigt för jag upplever det också som att staten ligger i krig med brottsligheten som det är just nu och under krig råder andra förhållanden än i ett civilt samhälle. Men DSS ville inte ha dödsstraff generellt utan bara tillfälligt tills staten har fått rätsida på nuvarande situation. Fast jag har personligen en del andra förslag på åtgärder som inte innefattar dödsstraff.

 9. DenSistaSvensken skriver:

  z999
  ”Att uttrycka såna tankar och känslor efter mordet på Engla är väl inte speciellt konstigt? Jag tyckte att han skrev ganska vettigt för jag upplever det också som att staten ligger i krig med brottsligheten som det är just nu och under krig råder andra förhållanden än i ett civilt samhälle. Men DSS ville inte ha dödsstraff generellt utan bara tillfälligt tills staten har fått rätsida på nuvarande situation. Fast jag har personligen en del andra förslag på åtgärder som inte innefattar dödsstraff.”

  Kunde inte ha förklarat det bättre själv.:)
  Är även intresserad utav de förlsag som du hade om åtgärder mot kriminaliteten.:)

  Sen vidare, M verkar ha ytterst svårt att kunna tolka texter rätt och att kunna läsa vad som verkligen står och får det istället till något annat än vad det egentligen är. Undrar om han kanske har en bakrgrund som en gammal skvallertidningsskribent… Kanske Aftonbladet;)

 10. M skriver:

  Johan A: När det gäller punkt 3 pratar du på om ”handling” i retoriska haranger uten någon som helst definitionsmässig stringens. Den där avslutningen är: ”Deras handling utgör uppsåt nog”.

  Den stringens som saknas är att uppsåtet är en förutsättning för att det ska vara en handling. Om en liten gosse skjuter sin far med geväret denne brukar leka med men som råkar vara laddat är uppsåtet ganska viktigt för om en handling har begåtts. Det tror jag du kan förstå. Men denna princip gäller naturligtvis för alla fall.

  Jag återkommer med mer svar pigg i morgon (det är sent nu!).

 11. Johan Andersson skriver:

  M:

  Exemplet du beskriver är en ren olyckhändelse. Att stå och sparka på en liggande människa är ingen olyckshändelse.

  Därimellan finns en enorm skillnad. Skulle pojken medvetet skjutit sin far, är det längre inte en olyckshändelse. Och visst, uppsåt och olyckshändelse är relaterat till varandra, men som jag nämnde innan var deras (Riccardos banemän) våldshandling medveten – överhuvudtaget ingen olyckshändelse.

  Om deras övervåld sedan leder till att han blir handikappad eller dör är av mindre betydelse – de ska dömas för vad deras handling leder till.

 12. z999 skriver:

  Den Siste Svensken:
  ”Kunde inte ha förklarat det bättre själv. 🙂
  Är även intresserad utav de förlsag som du hade om åtgärder mot kriminaliteten.”

  Först och främst att staten slutar att subventionera grova våldsbrott. Gärningsmannen ska betala hela kostnaden fullt ut, sjukhus, rättegång, förlorade arbetsinkomster och polisens kostnader. Straffskalan för misshandel kunde ligga mellan 1 månad och max ett år. Men, med en viktig skillnad mot dagens straffskala. Strafftiden räknas efter att offret är 100% återställt och inte innan. Om offret aldrig blir återställt? Tjaa…

  Ingen sänkt straffålder. Men däremot ska föräldrar till förövaren redovisa på ett godtagbart sätt vad de tänker göra för att återställa vad deras avkomma gjort. Detta ska sedan godkännas av offret. Om inte detta görs så förlorar föräldrarna vårdnaden. Förövaren placeras på någon typ av ungdomshem och hålls isolerad från samhället tills att det går att bedöma att han inte kommer att återupprepa vad han gjort.

  Utöver det så håller jag helt med om att uppsåtet inte behöver bevisas vid en upprepad våldshandling.

  Sen tycker jag att det viktigaste för staten som ställföreträdande rättvisa är att de alltid fäller någon när ett brott har begåtts. Hellre fälla än fria alltså. Det ska till en massa omständigheter innan jag tycker att man ska frångå den principen.

 13. DenSistaSvensken skriver:

  z999

  Låter rätt bra det där. Jag håller framförallt med om det första som du skrev, att det är gärningsmännen som ska betala för allting själva.

  Vill även att hela våra fälgelsen ska vara uppbyggda och fungerande på det viset. Att det är gärningsmännen, de kriminella, som ska betala för allting som har med hantering av skurkar att göra. När de åker in i fängelset så ska de jobba, dag in och dag ut, under hela sin tid medan de sitter inne och intäkterna från jobbet ska gå till att hålla fängelset uppe och drivande, vakters lön, fängelsemat, rättegångskostnader, ja allt det som berör det som har med brottslighet och kriminaltitet att göra.
  Det ska ingen annan betala och försörja, varken staten eller skattebetalarna.

 14. z999 skriver:

  En sak till som jag tycker är viktig. Vi ska inte anpassa oss våra lagar efter den växande kriminaliteten som skapats genom invandringen utan ta tag i invandringen i sig istället. Alltså inte hårdare lagar i kombination med en växande invandring. Jag tror inte att kriminaliteten måste vara något som automatiskt ökar i samhället, USA har ju lyckats vända trenden i New York.

 15. DenSistaSvensken skriver:

  Nej, helt sant. Kriminella invandrare ska utvisas och eftersom det går så bra att ta in anhöriga när man tar emot en invandrare, så ska de väll gå lika bra att utvisa dessa anhöriga också till den kriminella invandrare som ska utvisas.
  Men oavsett så tycker jag att straffen bör skärpas till, för straffen som ges nu är ju patetiska. Att sitta i fängelse i Sverige är ju som att vara islolerad på en fritidsgård eller att åka iväg på kolla under en sommar. Om de nu får fängelse i huvudtaget det vill säga. Vissa blir ju frikända helt och hållet, medan andra får psykisk vård eller ett viftande med fingret fy på dig de där gör du inte om igen.
  Som t.ex. det var en gruppvåldtäkt som begicks emot en svensk tjej av invandrare. Sakerna de gjorde mot och på henne var så hemska att jag inte ens tänker nämna dem här. Som sammanfattning kan jag säga att flickan blev skärrad för livet och hon och hennes familj vart tvugna att flytta och få skyddade personuppgifter. Äcklena och asen fick som straff att gå till RFSU, där de fick undervisning om allvaret med att ha oskyddat sex och fick därefter ett gäng gratis kondomer (så jag antar att budskapet till dem var, att om ni ska gruppvåldta en stackars svensk flicka igen, så måste ni använda kondom så ni inte riskerar att bli smittade) efter det fick de även gå och prata med en imam (nu tänker de säkert sig för två ggr innan dem våldtar någon stackars svensk tjej igen, usch, vilket hemskt straff)
  Fy fan säger jag bara!

 16. z999 skriver:

  Den Siste Svensken, visst måste straffen höjas. Men av rättviseskäl, inte för att stoppa kriminaliteten. Våldtäkten du nämner är den som var i Rissne trorjag. Men det var precis samma ”straff” för en gruppvåldtäkt i Vårby Gård.

 17. DenSistaSvensken skriver:

  z999
  Precis! Av rättviseskäl!
  Är osäker på vart just den våldtäkten som jag tänker på nu ägde rum, kommer inte ihåg riktigt. Men kan ta och kolla upp det. Men det är säkert många våldtäktsmän som har fått sådana straff som du säger och det är ju nästan så man exploderar utav ilska när man läser om sådant, när de får sådana piss-straff för vad de har gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: