Tack Maria!

Så har den då gått av stapeln. Debatten mellan Grön Ungdoms (miljöpartiets ungdomsförbund) språkrör Maria Ferm, och Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Erik Almqvist. Vellinge centrum fick i lördags se en unik företeelse i svensk politik. Ett utbyte av argument, där Sverigedemokraternas motståndare vågade ta debatten. För det ska Maria Ferm ha all heder. Inte många politiska företrädare för riksdagspartiet vågar riskera sin position och framtid vid smörgåsbordet, för en debatt mot Sveriges enda riktiga oppositionsparti.

Hur gick det då? Ja Vellingeborna fick under en halvtimme ta del av bådas argument. Debatten gällde Vellinges fortsatta motstånd mot flyktingmottagning i kommunen. Efteråt är de flesta bedömare som befann sig på plats i Vellinge överens om att Erik Almqvist nådde fram till åskådarna med sitt budskap. Vellinge vill inte byta sin trygghet mot det mångkulturella experimentet. Situationen i Malmö avskräcker. Maria hade det betydligt svårare med trovärdigheten. Maria erkänner på sin egen blogg att hon förlorade matchen. Men skyller allt på Vellingeborna som inte förstod hennes argument.  Ett utförligt referat av debatten finns här. Ni kan också se en inspelad videofilm av debatten här. 

Många av de lokala skånska tidningarna skrev direkt efter debatten att Erik vann densamma. Som av en händelse är nu dessa artiklar borta från nätet och ersatta av mer politiskt korrekta alster liknande detta, där media som vanligt försöker klistra åsikter på partiet som sd inte har.

Vilka slutsatser ska man då dra av denna erfarenhet?

 För det första, att riksdagspartiets representanters argument i flykting och invandringsfrågan inte räcker till mot Sverigedemokraterna. Det hjälper inte hur mycket de försöker trixa, de kan bara slå oss genom att anamma vår politik. Vi vinner i vilket fall.

För det andra, att vi Sverigedemokrater idag har problem att få våra politiska motståndare ställa upp på debatt. De vågar helt enkelt, då risken är uppenbar att vi kör över dem. Vi lär inte få det lättare i framtiden, då vi varje gång vi får chansen, tar den på deras bekostnad. Men det är å andra sidan ett angenämt problem.
Återigen. Tack för debatten Maria, och tack för uppvisningen Erik!

 

Annonser

34 Responses to Tack Maria!

 1. Valiant skriver:

  De kommer först våga argumentera då de kommer på argument som slår SD. Känsloargument lär det bli gott om.

 2. Johanna skriver:

  Jag lyssnade igenom hela debatten och det är solklart vem som är vinnare och vem som har publikstödet. Ett stort grattis!

  Egentligen borde Moderaterna i Vellinge ta debatten med SD istället för Grön Ungdom.

  Jag vill dock framföra ett tips till Erik. När motståndare säger att Sverige har brist på arbetskraft och att vi måste öppna för arbetskraftsinvandring så blir mitt svar: ”Det står Sveriges arbetsgivare fritt att ragga personal från inte bara hela Sverige utan även hela EU och EES. Det är en region med flera hundra miljoner människor. Skulle man trots det inte hitta en lämplig kandidat till jobbet är det sannolikt lönen och villkoren det är fel på än de sökande. Dessutom finns det en miljon svenskar mellan 16 och 65 år som inte arbetar av olika skäl.” Den sista delen om utanförskapet hade du med men inte det första om EU.

 3. Erik Almqvist skriver:

  Johanna: Det skulle inte gå lika mycket i enlighet med sverigedemorkaternas politik. Sedan 1990 har vi haft en nettoinvandring på 600.000 människor till Sverige. Samtidigt har vi inte lyckats skapa fler arbetstillfällen. Vi MÅSTE matcha dessa människor med arbetsmarknaden innan vi börjar tala om generell arbetskraftsinvandring. Inte bara för att hjälpa alla dessa svenskar från utanförskap, utan också därför att en arbetskraftsinvandring som cementerar utanförskapet de facto blir väldigt dyr för staten då man måste finansiera utanförskapet.

  För sd går denna grupp långt före även den övriga europeiska arbetsmarknaden.

 4. DenSistaSvensken skriver:

  Till Erik
  Måste bara säga, att du är en helt fenomenal debatör och talare. Har hört och sett dig i tidigare sammanhang och du har alltid varit lysande. Du går på hårt och lämnar inga luckor öppna och du kommer alltid tillbaka med ett starkt motargument uppbyggt på fakta. Hädan efter skall du härmed kallas för, Erik den store.;)

  Till hyllning av debatten och den enormt stora vinsten som den medgav, så har jag även lagt upp den på min bloggsida.

 5. Robsten skriver:

  Ett problem som jag ser det är att moderata kommuner som Vellinge vägrar att ta emot flyktingar vilka skyfflas till vissa kommuner som den jag bor i. Samtidigt är M på riksplanet för en generös flyktingpolitik, bara strömmen inte går till de egna M styrda kommunerna, som då kan fortsätta stödja och rösta på M. Ett M som också fortsätter att ställa dörren på vid gavel för nationen Sverige när det gäller flyktingmottagande. M:s politik är bra för vissa M-styrda kommuner som Vellinge, dåligt, ja rent av katastrofal för nationen Sverige. Tänk bara på vad Niklas Wykman, ordförande för M står för, tycker han att Vellinge skall ta emot flyktingar? Den jävla frågan VILL jagha svar på, helst NU. Skulle Vellinge tvingas ta emot flyktingar skulle de sannolikt sluta rösta på M också.

  Detta, mina damer och herrar är ett problem vi måste börja se i vitögat.

 6. Erik Almqvist skriver:

  DSS: Tack!

  Robsten: Moderaterna på riksnivå, inkl Wykman, har kritiserat Vellingemoderaterna öppet. Senast ett par dagar innan debatten.

 7. Kvalle i Mossatresk skriver:

  De nya moderaterna är en grupp som tagit makten över partiet. Tro inte att de utgör någon majoritet, men de som styr partiet har mycket fria händer så länge de är framgångsrika. Upphör framgångarna brukar de traditionsenligt försvinna till utrikesförvaltningen och länsstyrelserna.
  Moderata kommunpolitiker tillhör i regel de traditionella högermänniskorna, inte Reinfeldts sossegäng. De ser, som i Vellinge, inga skäl till att förstöra sitt fögderi på grund av en nationell politik som är galen och skadlig. ”Vi har inget ansvar för era idiotier, blott för vår bygds bästa”, resonerar de. Utmärkt, sådan ryggrad vore önskvärt hos flera kommunala fäder.

  Moderaterna har genomgått en palatsrevolution på mycket kort tid. Både deras väljare och partimedlemmarna är tagna på sängen. De klev in i en Volvo men klev ut ur en Lada. Alla de traditionella konservativa värdena är slängda på sophögen. Inte ens nationen är något att bry sig om längre. Ett myller av kulturer, religioner och egensinne är deras idealsamhälle, och Sverige skall visa vägen.

  Företagarna säger att ingenting blivit bättre under Reinfeldt. Försvaret är en katastrof. Polisen är inte bättre än vanligt på sitt arbete. Kulturen drar mot Coca-Cola och kommersiell hip-hop! Invandringen blir i december i princip fri. Skillnaden mellan (s) och (m) är i den praktiska politiken hårfin. Om den reinfeldska katastrofen får en stor och röd bock i kanten 2010, vilket allt i dagsläget talar för, vad händer då? Kan det bli en utveckling mot den i Norge, där högern bara är tredje största parti? En situation i Sverige med två dominerande partier, ett socialdemokratiskt och ett … socialdemokratiskt är ingen höjdare för väljarna. Läser man ungmoderaternas kampanjtext och skalar bort invandringens Höga visa är det en lovsång till sossarnas Sverige. Hur det skapats och är. Ni som klev ur Ladan…ni är lurade!

 8. Dragan Klaric skriver:

  Mycket bra gjort Erik, jag la upp videon med din debatt med Maria Ferm. Och jag har hört från bekanta som var på plats att man kunde urskönja tårar i ögonen på Maria. Jag känner inte Maria och ska då inte uttala mig om henne som person. Men detta kan jag säga om henne, och det var strongt att ge sig in i en debatt. Men du Erik sopade mattan med Maria! Congrats synd bara att man inte kunde vara på plats själv 😦

  Hälsningar
  Dragan Klaric Helsingborgare och Sverigedemokrat

 9. momenttwentytwo skriver:

  ”Vågar inte” ställa upp mot er? Det handlar nog snarare om att ni är inkompetenta, insnöade och löjeväckande – de vill helt enkelt inte slösa tid på er.

 10. Jerk skriver:

  momenttwentytwo

  Ur vilket sorkhål kröp du fram…

 11. Johanna skriver:

  Erik,

  jag tror du missförstod mitt tips. Vad jag menar är att argumentet som politiska motståndare använder sig av är att vi måste öppna för arbetskraftsinvandring kan avväpnas genom att säga: Vi har faktiskt redan helt fri arbetskraftsinvandring från hela EU och EES. Därför finns det inget skäl till att öppna gränserna för ytterligare arbetskraftsinvandring från icke-EU/EES-länder.

  Moderaterna vill ge asylsökande som fått avslag på sin asylsökande möjligheten att bli arbetskraftsinvandrare. SD borde säga att enbart EU och EES-medborgare kan bli arbetskraftsinvandrare.

  Slutgiltligen vill jag återigen säga att både du och Jimmie gjorde bra ifrån er.

 12. Mia skriver:

  Det var en väldigt tuff tjej att gå mot strömmen. Fler som henne behövs.

  Jag tror också att det handlar om att inte våga. Någonstans innerst inne tror jag att de flesta svenska politiker vet att om de bara ger Sd andrum att yttra sina åsikter på ett sansat sätt så kommer väldigt, väldigt många svenskar att haka på.

  Så länge de vägrar ta debatten med Sd kan de fortsätta låtsas om att partiet inte finns. Och finns det inte så behöver de inte riskera att folk röstar på dem.

  Det handlar om att undanhålla information från befolkningen. Ett enkelt knep som många riksdagspartier gör för att behålla sin makt.

  De vet lika väl som vi att en enorm mängd svenskar har tröttnat på de oändliga negativa följderna av en helt okontrollerad invandring. Så då gäller det bara att låta de svenskarna tro att de är ensamma om saken och inte kan göra något åt det.

 13. Robsten skriver:

  -”Moderaterna på riksnivå, inkl Wykman, har kritiserat Vellingemoderaterna öppet. Senast ett par dagar innan debatten.”-

  Måste ha missat det, läser dagligen DN o SvD på nätet. Kan inte vara något stort utspel de gjort, är det inte något pliktskyldigt de gjort? Vad skall de annars säga, bra gjort ni i Vellinge? Skulle ju bara inte gå, så dumma är väl inga. Vellinge börjar nog bli en liten belastning för M nu dessutom, det tas upp lite titt som tätt som ett exempel på moderat politik på kommunnivå. Jag antar att det finns fler exempel än Vellinge men av någon orsak har just den kommunen blivit exempelkommun. Hur många flyktingar tar det moderatstyrda Danderyd emot?

  Kvalle-

  -”Tro inte att de utgör någon majoritet, men de som styr partiet har mycket fria händer så länge de är framgångsrika.”-

  Fria händer så länge de är framgångsrika? Ja de var framgångsrika med att vinna valet. I övrigt raserar de fosterlandet lika snabbt som sossarna. På vilket sätt är det framgångsrikt? Om man nu inte vill rasera landet förstås, då ÄR de framgångsrika.

  -”Moderata kommunpolitiker tillhör i regel de traditionella högermänniskorna, inte Reinfeldts sossegäng. De ser, som i Vellinge, inga skäl till att förstöra sitt fögderi på grund av en nationell politik som är galen och skadlig. “Vi har inget ansvar för era idiotier, blott för vår bygds bästa”, resonerar de. Utmärkt, sådan ryggrad vore önskvärt hos flera kommunala fäder.”-

  Klart de inte ser något som helst skäl att förstöra sitt fögderi som de ju har det direkt ansvaret för. Men, ett förbannat viktigt men, de HAR ett ansvar för den nationella politiken. Det har alla vuxna människor. Dessutom så är det deras eget moderparti som förstör landet, det är snudd på landsförräderi att inte kritisera en politik från deras eget parti som de anser förstår det egna landet. Som alla, även de med inte alltför hög IQ förstår, så kommer den nationella politiken att drabba Vellinge och alla andra kommuner inom en mycket snar framtid. Jag tycker INTE det tyder på ryggrad.
  Det är nog dags att göra upp med den typ av liberalism som Reinfeldt och Olofsson står för och som Lasch så väl beskrivit i ”Eliternas uppror”.

 14. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Reinfeldts gäng är framgångsrika i så måtto att de vunnit ett val och nu styr landet under fyra år. Det är makten som efterfrågas av partifolket. Blir det ett katastrofval 2010 har det sannolikt konsekvenser för de nya moderaterna och Reinfeldt själv. Innan dess tiger de gamla moderaterna still.

  Vellingemoderaterna har mera ryggrad än de flesta andra kommunala företrädare. Minns att inte ens tungviktare som Göran Johansson och Ilmari Repalu törs med ett ord sätta fingret på problemets kärna; de i princip öppna gränserna. Den mediastorm, där de skulle i stort fågelfriförklaras, är de inte beredda att ta.

  Märkligt är ändå att gräsrotsmoderaterna inte lägger två strån i kors i den interna partidebatten, om någon sådan överhuvudtaget finns? De låter Reinfeldtklicken driva vidare på de öppna gränsernas hav. Senast nu i en beställd utredning där privata företag skall börja utbilda och ragga arbeten för ”flyktingar” så snart dessa kommit till landet. Någon prövning av flyktingskapet blir det tydligen inte utan alla som kommer hit skall genast utbildas och in i produktionen. Tja, de summorna det kostar vore gefundenes fressen för de 300 000 landsmän som saknar arbete. Det är tydligt att Africanus tänker importera hela den fattiga världens befolkningsöverskott, kosta vad det kosta vill. Kan det privata bemanningsföretaget tränga undan en svensk för en ugandier tjänar det pengar, annars ingenting. Flyktingsmugglare och bemanningsföretag arbetande sida vid sida i strävan att fylla Sverige med ulandsmänniskor – tacka de nya moderaterna för det!

 15. Fredrik Vilborg skriver:

  Det roliga är att hon momenttwentytwo ovan är en välutbildad och bitter nolla som i nuet sitter just utan jobb. Ändå står hon på sig att det inte är systemet det är fel på, utan oppositionen.

 16. Robsten skriver:

  -”Vellingemoderaterna har mera ryggrad än de flesta andra kommunala företrädare. Minns att inte ens tungviktare som Göran Johansson och Ilmari Repalu törs med ett ord sätta fingret på problemets kärna;”-

  Det Vellingemoderaterna gjort är att stoppa flyktingar till den egna kommunen, det skall de ha heder av. Men inte fan har de sagt något i den offentliga debatten, så som Reepalu och Johansson gjort, inte knyst har jag någonsin hört från dem. Hade de RYGGRAD skulle de säga offentligt vad de tycker om nuvarande flyktingpolitik, deras röster behövs för att spräcka den politiska korrektheten och deras röster behövs för att påverka rikspolitiken, men de sitter där och håller käft. Sorry, men jag bryr mig oerhört mycket mer om Sverige än Vellinge.

 17. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det bör undvikas att använda motståndarnas språkbruk. ”Flyktingar” har rättigheter medan invandrare inte har det. De flesta inkommande är inte flyktingar, och skall därför inte ges en status de inte förtjänar.

  Vellingemoderaterna har gett ett exempel att följa för andra kommunala fäder. Vad har Johansson och Reepalu sagt: Jo, att andra kommuner i landet skall bära deras börda; inte ett ord om att inflödet till riket är för stort.
  -Varför gråter du lille vän?
  -Det får jag inte säga.
  -Men försök.
  -Törs inte.

  Dessutom är det skillnad på ryggrad och ryggrad.

 18. Robsten skriver:

  Absolut! Reepalu och Johansson har inte ”stake” nog att beskriva grundproblemet, det är just därför ett nytt parti bildades för 20 år sedan. Skulle de helt frankt säga som det är skulle de få abdikera under de mest förnedrande former. Alla vet det, ingen säger det högt och Johansson (Reepalu kan vi sluta prata om i dessa sammanhang) vet det. Säger jag sanningen får jag Sschavottera offentligt. Nu har väl vindarna vänt en smula så Johansson skulle om han så ville kunna vara gnistan som heter hela härligheten i brand.

  Exakt samma mekanismer som beskrivits ovan gör att inte kommunalråden i Vellinge går ut offentligt och säger vad de tycker om nuvarande flyktingpolitik. Dessutom är det faktiskt Alliansen som sitter i regeringsställning just nu och inte sossarna, ibland glömmer vi nog det.

 19. Umebon skriver:

  Det finns tydligen omdömeslösa partikamrater som inte hör hemma i partiet. Enligt Expressen så har bl.a. sd-ledamot i Markaryd röstat för flyktingmottagning till den kommunen. Helt förkastligt och jag hoppas att detta kommer att beivras. Personen i fråga verkar ju inte ha läst kärnfrågorna i partiprogrammet.

 20. z999 skriver:

  Tragiskt det där, Umebon. Det är viktigt att SD-företrädare känner ett ansvar inför väljarna.

 21. Kvällstrött skriver:

  Det var ett väldigt gott framträdande du gjorde Erik och du sågade hennes argument vid anklarna och gav ett intryck ärlighet och ej urskuldande – istället för lösa känsloargument och ”jag tycker” ”jag känner” så var det var Vällingebor och vad svenskar känner och deras tillvaro som var det som framkom och den faktiska verkligheten såsom den praktiskt och psykologiskt uppfattas.

  Kul att hon förresten inledde med att bedyra sina vellingerötter och hur fint hon tycker det är för att sedan i en kappvändning börja kasta skit på sin hembygd om att ingen skulle vilja bo där, så länge det gäller att ”överbevisa” sin motståndare.

  En Eloge

 22. J. Hartmann skriver:

  Jag är djupt imponerad av Eriks förkrossande seger. Skövde saluterar er!!

 23. Ali skriver:

  varför har ni så mycket hat inom er??

 24. Umebon skriver:

  Hat? Det finns inget hat inom Sd. Vi jobbar för en mer restriktiv invandringspolitik och en satsning på välfärd istället. Kan rekommendera Ali att läsa partiprogrammet. Där finns alla åsikter.

 25. DenSistaSvensken skriver:

  Ali
  Vart i denna bloggartikel har du läst något som ens antyder till hat?

  Vi strider inte för att vi hatar det som vi har framför oss. Vi strider för att vi älskar det som vi har bakom oss.

 26. momenttwentytwo skriver:

  Dragan Klaric
  Tror du verkligen att du någonsin kommer att vara en accepterad sverigedemokrat bland SD? Vakna upp juggen, är du helt förvirrad eller?

  Fredrik Vilborg
  Tack för den goda publiciteten, min blogg skjuter i höjden…men så är ju den typen av människa som du är också väldigt lättlurad – nappar på allt!

 27. Fredrik Vilborg skriver:

  momenttwentytwo,

  vad pratar du om?

 28. z999 skriver:

  Moment22:
  ”Fredrik Vilborg
  Tack för den goda publiciteten, min blogg skjuter i höjden…men så är ju den typen av människa som du är också väldigt lättlurad – nappar på allt!”

  Ja, tänk om det var så enkelt moment22. Jag har varit inne på din blogg och bidragit med en besökare på räkneverket, men likt flera(?) övriga besökare så tyckte jag inte att det var så mycket att kommentera. Ett tips kunde vara att du formulerar lite egna tankar till citaten som du skriver ibland om hur just du tänker om dom.

  Ett tips på intressant blogginlägg kunde vara så här:
  ”Jag är en arbetslös akademiker som frivilligt röstar på riksdagspartierna trots samtliga av dom inte ser arbetslösa svenskar som något problem utan enbart vill lösa arbetslösheten bland invandrare. Jag kommer aldrig att ändra mitt beteende eller se mig själv i ett annat ljus så arbetslösheten blir förmodligen livslång. Jag är dessutom avundsjuk på jugoslaver som Dragan som tydligen har förstått att massinvandringen drabbar alla som tänker skapa en framtid i Sverige oavsett deras bakgrund. Som andra massinvandringsförespråkare har jag dessutom en tendens att ta floskler på för stort allvar, jag tror på riktigt att det finns någon substans i ord som ”främlingsfientlig” och ”mångkultur” och liknande. Detta påverkar mig tyvärr negativt när ska skriva ihop ett CV efetrsom jag inte kan använda superlativer på ett normalt sätt.”

 29. Sanna skriver:

  Riktigt bra debatterat av Erik Almqvist! Hoppas att ni arrangerar mer debatter i framtiden.

 30. DenSistaSvensken skriver:

  z999
  hehe;) (angående kommentaren till momenttwentytwo)

 31. Håkan Liljeberg skriver:

  Erik, Mia, Johanna, Dragan(tack för senast i K-stad), Robsten; Kalle osv.

  Jag tror att så länge Carl Bildt sitter i regeringen så kommer moderaterna fortsätta förespråka fri arbetskraftinvandring och en generös flyktingmottagning. Bildt har en sak gemensam med Palme. Båda hade/har ett stort internationellt engagemang. Palme i socialistinternationalen och Bildt har varit medlare för FN, och har fortfarande kontakter inom samma organisation. Bägge två hade/har alltså ett stort behov av att framstå som moraliskt oantastliga och vara riddare i skinande rustningar. Jag undrar om de nya strängare förslagen om anhöriginvandring verkligen kommer att realiseras så länge Bildt finns kvar. Oönskad publicitet om att sverige får strängare regler kommer att försvåra Bildts behov av att få egot uppblåst av nya FN-uppdrag.

  Läs om 68-vänstern i S-bilagan i söndagens Sydsvenska. Där står bla. om en gammal kommunist och studentpräst vid namn Anders Westerberg som länge varit biträdande chef för Invandrarverket och senare Migrationsverket. Hur många har den här mannen
  släppt in som inte haft egentliga flyktingskäl. Det är inte konstigt att reglerna varit generösa med såna ”K G Hammartyper” vid rodret. Han måste ha bidragit till Kenneth Sjöbergs avskedande. Hur skall man få till en förnuftig flyktingpolitik när man låter ”räven vakta hönsgården”. Enormt märkligt…, bocken i örtagården..!

 32. Draugen skriver:

  Ericus Rex 🙂

 33. Möllis skriver:

  Mycket bra av Erik! Och mycket pinsamt av Maria!

  Jag skulle väldigt gärna höra ett svar av Maria till mannen i slutet av filmen som med utländsk brytning uppmanar henne att testa på hennes inbillade ”trygghet” i Malmö 😀

 34. surkille skriver:

  Det komiska är att om politikerna tar debatten förlorar de. Tar de inte debatten förlorar de. Sanning och fakta går alltid före lögner och vinner i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: