Sverigedemokraterna står upp för den lokala demokratin

Under Örebro läns landstingsfullmäktige den 26 februari 2008 framkom det från landstingsstyrelsen ett förslag om ”förenklad arbetsordning och reglemente” för medborgarförslag. Det inkomna förslaget går ut på att medborgarförslag skickas direkt och beslutas i berörd nämnd, och inte i fullmäktige. Förslaget innebär alltså att beslutet tas av ett färre antal människor, i en nämnd som sällan är fullt representativ för väljarna eller ens öppen för allmänheten.

Sverigedemokraternas oppositionsråd i Örebro län David Kronlid yrkade i första hand avslag, och i andra hand ett tilläggsyrkande ”att press och allmänhet alltid skall ha rätt att delta”. När sedan beslut skulle fattas var Sverigedemokraterna enda parti att reservera sig mot landstingstyrelsens förslag.

Sverigedemokraterna i Örebro läns landsting ställer sig negativa till det fattade beslutet och menar att den ”förenklade arbetsordningen” innebär en försämrad arbetsordning, och sämre förutsättning för den lokala demokratin. Det är med stor fördel att man behandlar medborgarförslag i landstingsfullmäktige. Den öppna debatten som förs i fullmäktige kring medborgarförslag är viktig för demokratin. Genom att förflytta medborgarförslagen till nämnder, som ofta är stängda, begränsas debatten och därmed demokratin.

Såsom förslaget är formulerat nu, råder det stor otydlighet om medias rätt att delta vid nämndemöten. Om nämnden inte vill att media och allmänheten skall delta vid mötet kan de genom omröstning enas om att hålla stängda möten. Sverigedemokraterna menar att media och allmänheten alltid skall ha tillträde till nämndemöten, såsom de alltid har när medborgarförslag hanteras i landstingsfullmäktige.

Sedan 19 oktober 2004 finns möjligheten för invånare i Örebro län att lägga medborgarförslag till landstinget. Att landstingsstyrelsen presenterar ett förslag som försämrar den lokala demokratin är oroväckande, och man ställer sig frågande: tycker landstingsstyrelsen i Örebro län att det är jobbigt med medborgarförslag? Ångrar man beslutet som gjorde det möjligt att lägga medborgarförslag?

Annonser

2 Responses to Sverigedemokraterna står upp för den lokala demokratin

 1. Argus skriver:

  Sverigdemokraternas förslag är inte bara sakligt motiverat utan framstår även som
  rättsligt korrekt. Kommunalsjälvstyrelse bygger på den dualitiska principen, dvs
  fullmäktige som beslutande organ och nämnder som verkställande. Att delegera
  beslut av medborgarförslag vars innehåll ej är känt förefaller ej riktigt. Sverigedemokrterna i Örebro län har här ett mycket bra och motiverat förslag
  för ökade demokrati och medborgarinflyttande och man har anledning att ifrågasätta
  om majoritetens förslag är helt förenligt med kommunallagen.

 2. Karl Larsson skriver:

  Kan det kanske vara så att medborgarna inte föreslår det som den politiska majoriteten vill? Kan det vara därför man vill gömma och glömma förslagen genom att behandla (avslå) dem i nämnder utan insyn?

  Fortsätt jobba för öppenhet och demokrati, sd! Det kommer att belönas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: