Utbyggnad av den svenska idrottsrörelsen

idrotter.jpgAtt idrotten och föreningslivet är viktigt för våra ungdomar tror jag nog att samtliga partier är överens om. Barn och ungdomar måste sysselsättas för att må bra och inte ställa till med problem för sej själv och andra och det är här föreningslivet kommer in, bland annat som garant för att det finns kopplingar mellan unga och vuxna. Vuxna som har möjligheten att snappa upp och hjälpa ungdomar på glid.

Idrott håller ungdomar borta från droger

Har man ett brinnande intresse för en idrott är det mycket osannolikt att man hamnar i ett destruktivt liv med droger och kriminalitet och en kriminell person kan mycket väl kosta samhället miljonbelopp årligen. Just därför är det så viktigt att så många som möjligt får sin önskan uppfylld då det gäller sitt fritidsintresse. Att satsa just på idrott framför andra fritidsaktiviteter är också ganska logiskt efter som idrott bidrar till en bättre hälsa hos ungdomar och dessutom är svårt att kombinera med ett brukande av alkohol eller droger.

Det finns som alla vet massor av olika sporter som man kan utöva. Problemet är bara att vissa av dessa idrotter kostar alldeles för mycket pengar för att genomsnittsföräldern ska ha råd. Man kan dock inte snappa upp alla ungdomars intressen genom ett allt för avgränsat utbud av aktiviteter. Bara för att till exempel fotboll finns tillgängligt för alla så betyder det på intet sätt att alla vill spela fotboll. Många barn och ungdomar drömmer om att få rida, andra drömmer om att få köra gocart eller cross. Hur tillfredställer man dessa ungdomars drömmar? Det som i första hand sätter käppar i hjulen är givetvis kostnaden för att hålla på med dessa idrotter. Därför önskar jag att Sd hörsammar mitt förslag som kommer att ge fler möjligheten att syssla med sitt intresse. Förslaget lyder:

Skattebefriade inköp av idrottsredskap för ungdomar.

Ungdomar under 20 år ska genom att ansluta sig till en förening samt införskaffa tävlingslicens ges förmånen att kunna inhandla grundläggande idrottsredskap helt befriat från moms och andra skatter. Detta oavsett om det rör sig om en häst, fotbollsskor eller en motorcykel. Om redskap har ett värde kvar då idrottsutövaren fyller 20 år så ska momsen betalas in för produktens marknadsvärde. Om och när redskapet säljs vidare läggs momsen på försäljningspriset. Alltsammans övervakas och administreras av godkänd idrottsförening.

De pengar man satsar på en sådan här reform kommer man få igen många gånger om genom ett tryggare samhälle och en bättre folkhälsa. Det är min fasta övertygelse.

Annonser

8 Responses to Utbyggnad av den svenska idrottsrörelsen

  1. Fredrik Vilborg skriver:

    Mer hockey till folket, det skulle vara något det. Bara här i norr kan man bruka utomhusisarna till något så pragmatiskt som hockey.

  2. britt skriver:

    När mina barn var små bodde vi i närheten av en konstisbana. Min äldsta pojke åkte mycket skridskor och smågrabbarna runtomkring delade upp sig i lag och spelade hockey.
    Isbanan blev så småningom en ishall där allmänheten fick åka mellan 18.00 och 21.00 varje onsdag. Resten av tiden var avsatt för elitträning. När min son var 8 år hade ishallen annonserat om uttagningar till klubben. Min son, och även jag, tyckte att det var extra roligt att de arrangerade saken så att det ”verkade” mera på riktigt. Jag var själv övertygad om att alla barn sedan skulle få vara med och träna. Det var många gråtande barn och förtvivlade föräldrar efter den uttagningen kan jag säga för den var inte alls på skoj. Ren utslagning av åttaåringar. Jag tycker inte alls att det är fel att underlätta ekonomiskt för barns sport- och idrottsutövning men nuförtiden tycks inte utrustningen, som ju oftast är en engångssumma , vara det som är det största hindret inom vissa sporter. Man måste höra till påläggskalvarna för att överhuvudtaget få vara med. Det finns ju numera inga anläggningar som man kan använda för att det är roligt utan det handlar bara om elit och pengar.

  3. Håkan Liljeberg skriver:

    Det låter som ett bra förslag. Man får hoppas att det blir öppet också för amatöridrottare. Idrotten som från början till stora delar var en arbetarrörelse, har utslagning på schemat numera.

    Idrotten som t.ex. OS i kina, kan också förena miljontals människor i protest mot förtrycket av Tibet. Både i Paris och London, protesterade man vildsint mot OSfacklan, och delar av vägen, fick den åka buss..

    Här kan man skriva på bla. AWAAZ petition som kräver att Kina skall föra en dialog med Dalai Lhama INNAN OS-spelen.

    Se mer på deras hemsida, googla på AWAAZ och Tibet så finner du det!

    Se också:

    http://www.tibet.se

    http://news.bbc.co.uk/player/nol/newsid_7330000/newsid_7334700/7334726.stm?bw=bb&mp=wm&asb=1&news=1&bbcws=1

    http://news.bbc.co.uk/player/nol/newsid_7330000/newsid_7333100/7333169.stm?bw=nb&mp=wm&news=1&bbcws=1

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=144

  4. Stor Johan skriver:

    En nydaning av idrotten behövs. Fotboll o hockey är stående exempel för hur fel det kan bli, svågermentalitet och pengar styr, mången god talang faller dän, alltså inte som det påstås, odlas fram. Och drogfritt? Knappeligen.
    En större fokusering på friidrotten vore gott, de klassiska grenarna danar utövarnas karaktärer till personlig uttålighet och målmedvetenhet.

  5. Kvalle i Mossatresk skriver:

    Det finns två huvudmål för fysisk fostran. Det ena att människor nu när hårda fysiska arbeten är passé, den spontana idrotten sjunkit undan till närmast ingenting, skolidrotten och gymnastiktimmarna starkt beskurits, förfettningen av barn och ungdomar är ett réellt problem och militärtjänstgöring är ett minne blott stimuleras att träna sin kondition och styrka. Återinför gymnastiktimmar minst varannan dag, stimulera på olika sätt spontanidrotten med tonvikt på förskola och lågstadium – det som danas hos barnet har en tendens att hänga med senare i livet. Bort med elittänkandet i idrotten före puberteten – alla skall med! Elitidrottsmän påpekar ständigt idiotin i att korkade ledare börjar gallra redan bland knattarna.

    Ekonomin är viktig! Svenska spel är av stor betydelse både för elitkadern och för idrott på lägre nivå. Kan Margareta Winberg avlägsna EU:s hot mot svensk idrotts finansiering?

    En framgångsrik elitkader uppammar en folkgemenskap; en identifikation med idrottsmannen, framgången och vikänslan. Idrotten är kanske vårt sista bålverk mot mångkulturen och den politiska adelns självförakt. Produktionen stiger när Tre kronor vunnit Canada Cup eller Kallur satt världsrekord. Vi trivs bättre och känner oss delaktiga. Pengar och planering är nyckeln. Och att den inympade medelmåttighetens heliga moral som så länge vidhäftat oss svenskar håller på att ge vika. Svenska hockeyspelare kallas inte längre kycklingar av medelmåttiga kanadicker som de med viss rätt uttryckte sig för 30 år sedan. Minns att Sven Tumba, då Johansson, misslyckades totalt i NHL.
    Sverige bör vara ett idrottens DDR utan droger. Varje individs rätt till fysisk fostran med början i förskolan och en kraftfull elitsatsning. Eja, vore vi där!

  6. Kvalle i Mossatresk skriver:

    Som ett post scriptum:

    MoDo har gjort sig känt som laget med de många egna produkterna. Särskilt fotbollen har blivit affärsföretag som värvar billigt i Afrika eller Brasilien. Divisiontrelag värvar från fattiga länder i öster. Detta betyder att landslaget utarmas på nya talanger som inte får plats för alla främlingar. Problemet är gemensamt för Europa. Åtskilliga lag i världens för närvarande mest penningstinna liga, första serien i England, brottas med samma problem. Sepp Blatter och andra har identifierat problemet med rår måhända inte på profitens stenhårda lag. Det svenska fotbollsförbundet har trampat i Africanus fotspår och närmast öppnat helt för värvningar. Ekonomin i högsätet.

    Eftersom SD är så starkt i Skåne kan inte Kvalle avhålla sig från en anmärkning mot detta landområde. Malmö Red Hawkes. Hur kan ett svenskt hockeylag kalla sig något på engelska, särskilt som deras internationella framträdanden lär inskränka sig till Danmark och Island? Herr Marcurell i Vadköping eller en halvskojare i den skånska byggbranschen: alltid uppkomlingens språk och maner. Jfr. med den äktsvenska speedwayserien med kapare, smeder och pirater.

  7. Mattias Karlsson skriver:

    Tycker att förslaget innehåller flera intressanta aspekter och att det förtjänar att utredas närmare. Kul med nytänkande!

  8. z999 skriver:

    Visst subventioneras viss ungdomsidrott. Det så kallade ungdomsvåldet subventioneras med miljontals kronor bara i det område där jag bor. Ett alternativ kunde vara att ungdomar som missahandlar folk och begår andra brott får betala fullt ut vad det kostar, all sjukvård, domstol samt polisinsatser. Är ”barnet” inte straffmyndigt så får föräldrarna betala.

    Angående elitidrott. Tanken är att elitidrotten ska uppmuntra, inte att man använder ett pseudo-elittänkande på barn. Lek är något som är utvecklande för barn eftersom dom då prövar på olika sorters tänkande och skapar sig en uppfattning om vuxenvärlden med mera. När barn leker mamma-pappa-barn eller leker med dockor rent allmänt (vi talar om normala barn här med någorlunda psykiskt friska föräldrar) så ingår oftast inte skilsmässor, drogproblem, otrohet och smärtsamma förlossningar. Den biten kopplas liksom bort.

    I ungdomsidrott så bör en vuxen tränare vara så pass skicklig och vuxen att han/hon kan främja eliten i alla fall utan en massa socialdarwinism. Dom flesta inom elitidrotten använder diverse meditationstekniker för att ge sig själva positiva affirmationer. Om man verkligen vill skapa elitidrottare så är det de vuxna som måste skapa såna affirmationer åt barnen, tvärtemot vad många tycks tro så saknar barnen tillräckligt med livserfarenhet för att skapa detta själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: