Skall vi bojkotta OS i Peking?

Det råder inget tvivel om att Kina gjorde sig skyldig till grova folkrättsliga brott när de helt sonika invaderade Tibet. Det råder heller inga tvivel om att de fortsatte att göra sig skyldig till sådana brott när de slog ner protester från tibetaner på ett mycket brutalt sätt i förra veckan. Alla håller nog med om att Kina brutit mot många folkrättsliga principer i Tibet, frågan är hur man skall protestera och framförallt vilka som skall protestera.

os-08.jpg

I DN skriver ledarredaktionen att det länge förekommit planer på att bojkotta OS i Peking som en protest mot Kinas göromål i Tibet samt Kinas behandling av oliktänkande och bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Då måste man enligt den enklare logiken fråga sig varför man lade OS i Kina. Lade man OS i Kina för att kunna sedan kunna bojkotta hela arrangemanget? I sådana fall är det bäst att lägga nästa OS i den värsta diktatur vi kan tänka oss för att vi sedan skall kunna bojkotta hela arrangemanget nästa gång också. Eller så är kanske det bästa att lägga ner OS på en gång, för det blir nog följden av ett sådant tänkande. Jag hade själv kunnat tänka mig att helt enkelt inte ge OS till Kina p.g.a. av deras handlande i Tibet, men att nu bojkotta OS när IOK väl lagt arrangemanget där verkar vansinnigt.

DN:s ledarredaktion menar att stats och regeringscheferna skall utebli från invigningsceremonin men att idrottsmännen skall tävla som vanligt. I DN:s ledare står det.

Men framför allt lägger förslaget ansvaret där det ska ligga, det vill säga hos politikerna. Idrottsutövarna bör göra det som de är bäst på. Det är de folkvalda, det är opinionsbildare, journalister, ideella organisationer och andra som ska ta tillfället i akt och agera.

Här har ledarredaktionen onekligen en stor poäng. I svensk television har unga idrottsmän som förmodligen inte tänkt en politisk tanke i hela sitt liv stått framför TV-kameror och stammat något om den politiska situationen i Tibet emedan vi nästan inte sett några yrkespolitiker framför kameran, politiker som har över en miljon i årslön just för att uttala sig i politiska frågor. En mycket märklig situation, vi har en regering med professionella politiker som skall vara lämpade (om de är det är en helt annan fråga) för att dryfta och uttala sig just i frågor som dessa. Vad gör då den outsägligt finurliga media vi har i detta land? Jo de ger sig på ungdomar som knappt gjort annat än tränat och tävlat i sitt unga liv och vars enda dröm är att erövra en OS-medalj. Onekligen smart om man vill se människor göra bort sig i direktsändning. Det kanske är så att journalister ända sedan de gick i skolan innerst inne hatade de där typerna som alltid var så bra på gymnastiken och erövrade de vackraste flickorna i klassen, jag kan faktiskt inte komma på någon annan förklaring till medias märkliga prioriteringar av intervjuobjekt i samband med Kinas övertramp i Tibet.

Jag har läst nästan varenda artikel om Tibet och Kina i våra stora tidningar. Det talas om OS, om bojkott och hur illa Kina betett sig. Jag har dock reagerat över vad det INTE stått. Ingen har överhuvudtaget nämnt en ekonomisk bojkott, eller en bojkott av kinesiska varor eller en turistbojkott. Det finns säkert ännu fler sätt att demonstrera sitt missnöje med Kinas handlande i Tibet och deras nonchalans mot de mänskliga rättigheterna, men det enda som framförs är märkligt nog en bojkott av OS.

Man behöver inte ha ett så oerhört högt IQ för att förstå att en bojkott av OS är det bekvämaste för de som själva inte är intresserade av idrott. Ekonomiska sanktioner riskerar att slå tillbaka på de länder som deltar i en sådan bojkott, en turisktbojkott omöjliggör våra yrkespolitikers täta resor till Kina. Enda alternativet för våra politiker verkar vara att låta våra idrottsmän göra deras eget jobb. Min slutsats är klar, vi skall inte bojkotta OS i Peking, vi skall inte låta våra idrottsmän göra politikernas jobb.

Annonser

35 Responses to Skall vi bojkotta OS i Peking?

 1. Kvalle i Mossatresk skriver:

  IOK är en gigantisk affärsrörelse. Utöver dyrt sålda sändningsrätter, främst gällande amerikanska televisionsbolag, står väldiga multinationella bolag som betalar för att få använda de olympiska spelen som reklamarena – den största reklamarena som finns. Inte märkligt att de vill förlägga spelen till den i vardande ekonomiska supermakten i världen.
  Den som uppmärksamt följt debatten har kunnat konstatera hur återhållsam kritiken av Kina har varit. Knappt någon har som en självklarhet krävt Tibets självständighet åter. Inte ens Dalai Lama. Respektera Tibets egenart inom det Kinesiska rikets gränser, har det hetat. Ingen vill förlora exportkontrakt, inte heller Fredrik Africanus. Han åker till Kina och nämner formellt Sveriges syn på demokrati och mänskliga rättigheter medan värdarna rensar naglarna från sorgkanter, varpå det trevliga presenterandet av svensk industris erbjudanden kan ta vid. ”Money makes the world go around”, som en aktuell schlagerdänga lyder.

  Den olympiska rörelsen kan inte backa nu. Likt Israel kan den aldrig backa för yttre hot. Det vore att öppna för fortsatta försök att utnyttja detta enorma skådespel i olika
  syften. Enskilda idrottsmän må stanna hemma om deras samveten så bjuder; de flesta kommer dock att åka till OS och göra det som de tränat så hårt så länge för. Blir det inget oväntat blodbad i Tibet, vilket knappast är att vänta, vill inga av de parter som räknas ha någon boycott av spelen. DN:s ledarsida tiihör inte dem som räknas.

  Kvalle själv, som sysslat med elitidrott och är fanatiskt idrottsintresserad, räknar med att ostörd kunna följa spelen minut för minut. I korta kisspauser kommer han att sticka ytterligare rostiga nålar i en docka föreställande Jimmy Carter och förfärdigad 1980.

 2. Robsten skriver:

  -”Enskilda idrottsmän må stanna hemma om deras samveten så bjuder; de flesta kommer dock att åka till OS och göra det som de tränat så hårt så länge för.”-

  Jepp, men vi kan knappast begära att de skall stanna hemma emedan våra politiker o affärsmän åker dit och frotterar sig med de kinesiska ledarna. Då skulle vi väl lika gärna kunne ge idrottsmännen riksdagslöner ocksp.

 3. Mia skriver:

  Hrm…finns nog en hel del som bojkottar OS pga hur Kina behandlar djur också. Även fast det kanske inte är det första media fokuserar på.

  Annars så tycker jag det är lite trist att idrottare aldrig har några åsikter, det förstärker bara bilden av att de är urblåsta muskelpaket. Vilket säkerligen inte stämmer.

 4. Robsten skriver:

  Tja du Mia, när de väl uttalar sig så blir det ett jävla liv. Mattias Sunneborn, längdhopparen, råkade säga att han tyckte invandrare skulle göra rätt för sig eller något. det blev ett herrans liv och han tvingades till förnedrande offentlig avbön.
  Vi har annars Paulo Roberto som ställt upp för S men sedan hoppat av, det gällde väl mycket att tillåta proboxningen antar jag.
  Pelle Svensson har väl levererat en del salvor också, vi har Hans Bettemburg också som väl har en blå politisk profil. Finns fler exempel.
  Men det är en helt annan sak att låta idrottsmän göra det jobb som egentligen är politikernas. Händer det något på världsarenan skall väl inte journalisterna springa till idrottsmän utan till ansvariga politiker som ju har betalt för att göra jobbet. Om sedan idrottsmän frivilligt yppar sina politiska preferenser är det jättebra, bara de inte är PK, fast det antar jag att de skulle vara i hög grad.

 5. Tore skriver:

  Kina skulle aldrig fått OS ansvaret. Ej heller någon ”odemokratisk” stat. FN som i
  grunden har det politiska ansvaret, tillät 1954 Kina att ockupera Tibet, utan den
  minsta reaktion. Därefter har denna ockupation tagits upp, hos spridda människor.
  FN är ej heller en demokratisk sammanslutning, där majoriteten ansvarar för de mest
  våldsammaste avseende de mänskliga rättigheterna. Borde vi överhuvudtaget tillhöra
  en sådan anslutning, och borde vi demokratiska länder starta en egen, utan inblandning av dessa odemokratiska länder med sina mänskliga grymheter. Men, men, det är alltid pengar, som styr det demokratiska samhället. Kan vi göra avkall på detta, kommer också världen att se annorlunda ut. Personligen anser jag, att om någon skall ta tag i detta nu mot Kina, så är det ”deltagarna” som här skall visa att i detta fall är politikerna i fel dörr, och att vi inte accepterar detta. Visst är det politik i idrott. Detta kommer Kina att utnyttja, tills den demokratiska världen vaknar. Idrottsmän och kvinnor, visa var ert samvete ligger, och låt inte politiker styra. Min åsikt är fullständigt klar:

  BOJKOTTA OS I KINA!…

 6. Stor Johan skriver:

  I princip skall idrotten stå obunden ifrån utrikespolitik, vi är på farliga vägar när politikerna nu alltmer igen börjar försöka opinionsbilda via idrotten sk tasksparkar mot konkurrenter på världsarenan, glöm hundar i grytan och Tibet för samma skit sker i vår egen hemisfär, nej Kina boomar ekonomiskt och tar marknader.
  Kinesen på gatan har lika rätt som vi att känna heder, stolthet och glädje igenom OS.
  Attackera korrupta, hycklande politiker som ser något i allt, i deras syfte, hållen deras feta aschlen o fingrar ifrån.

 7. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det är känsligt när idrottsstjärnor har offentliga åsikter. Om de råkar ha åsikter som inte passar dem som bestämmer över den ”gemensamma värdegrunden” blir de offentligt avhånade och förföljda. Med tanke på att åtskilliga är beroende av sponsorer går det inte för sig. Men vissa avvikande åsikter är tillåtna.

  Pia Sundhage, tidigare fotbollsspelare och numera tränare – Kvalle har aldrig riktigt begripit om det är manliga eller kvinnliga hormoner som dominerar i hennes kropp – är en medlem av det som förr hette KPML(r). Det har hon inte gjort någon hemlighet av. Men likt kamrat Wollter har det aldrig gett henne något problem med media. Man kan tänka sig hur hennes situation hade varit om SD var föremålet för hennes ömma låga.

  Den store Muhammed Ali, boxaren, är väl det mest kända exemplet på hur ”fel” åsikter kan bli kostsamma. Han var vän till Malcolm X och blev utnyttjad av de svarta muslimernas inre kärna. Men sina åsikter har han kvar.

  Jesse Owens blev använd i den antinazistiska kampanjen efter sina segrar i Berlin -36. Men han medverkade inte själv i det spelet. Tvärtom. I sina memoarer hade han bara gott att säga om tyskarna – vilket inte var detsamma som det nazistiska systemet – och hela hans bittra kritik riktades mot det egna landet där han hemkommen med guldmedaljerna återgick till att vara en andra klassens medborgare. Av Roosevelt erhöll han inget stöd ty denne behövde söderns röster för sin politik och sitt omval.

  Friidrotts-EM i juntans Athen 1969 boycottades av svensk media. Inga referat i tidningarna, inga referat i radio eller sändningar i televisionen. Bara resultatsredovisnin.g. Men tävlingarna ägde rum som vanligt med svenskt deltagande. Men det var på nyvänsterns tid och inte ens Lennart Hyland var stark nog att framgångsrikt hävda vikten av fri nyhetsförmedling.

  Argentina vann fotbolls-VM på hemmaplan och lagkaptenen Kempest kramade om juntaledaren Videla efter guldmatchen. Svenska journalister gnisslade tänder.

  Lennart Johansson råkade i onåd hos svenska journalister när han påpekade att ”det blev jävligt mörkt” i salen som var fylld med svarta habituéer. Utomlands skrattade man åt skämtet. Johansson var Sepp Blatters företrädare som Europahövding för fotbollen.

  Skytten Skanåker har många gånger blivit hånad i media pga. sina uttalanden. Ingen vill att idrottsmän skall ha några offentliga åsikter, om de nu inte råkar vara exemplariskt PK.

  Tiokamparen Henrik Dagård var dum nog att försiktigt(!) kritisera svensk invandringspolitik för några år sedan. Aftonbladet gick till generalangrepp och påpekade att Dagård nog inte så länge till skulle räkna med sina sponsorer. ”Glappkäftar” (!) kunde svensk idrott vara utan, tyckte AB. Och efter ett par dagar kom Aftonbladet med en trästilsrubrik som lydde: ”Dagård ber om ursäkt”. Någon ursäkt framgick inte av texten, hur många som nu uppfattade det, men budskapet gick hem: -Det kostar att inte vara politiskt korrekt!

  Så Mia, det är en aning svårare att andas i en luft som liknar Pekings.

 8. Mia skriver:

  Oj….. inte konstigt att de inte vågar säga något….

 9. Robsten skriver:

  Ja du Tore, vilka stater är demokratiska då? Snart bara Sverige kvar som demokratisk stat, alla andra stater brister om inte annat i ”människosyn”. Slutsatsen blir att alla OS får hållas i vårt land, det kan bli dyrt.
  Går vi efter de enkla principerna om rösträtt, åsiktsfrihet och tryckfrihet blir t.o.m. Sverige ifrågasatt som demokratisk. Det är julite si o så med åsiktsfriheten i vårt kära fosterland (ja visst ja, så får man egentligen inte säga).

 10. Tore skriver:

  Sätter vi inte stopp, är snart också Sverige ett odemokratiskt land!. Det är ju pengar det handlar om. Kan man bryta detta tänkande, vara enhällig i sina beslut, samt på-
  kalla sitt sunda förnuft, kan säkert också även kinesiska medborgare vädra morgonluft, istället för som idag bli fysiskt och psykiskt misshandlade! Till och med avrättade, för sina åsikters skull. Just nu gäller det Kina, nästa gång är det något an-
  nat odemokratiskt land. Någon måste sätta ner foten någon gång, eljest har vi snart
  krig och uppror runt varje knut…

  Så börja nu, och BOJKOTTA OS I KINA, och visa ledarna där att vi menar allvar!…

  Visst är det politik i idrott. Det visar ju också när USA bojkottade OS i Moskva. Dess-
  utom bojkottade ryssarna OS i Los Angeles. Politik i det hela! Har ni glömt detta!…

 11. Robsten skriver:

  Men skulle vi mena allvar skulle vi ägna oss åt en ekonomisk blockad eller något liknande, en OS bojkott är ändå inte riktigt på allvar, det drabbar främst idrotten och politker i allmänhet är ointresserade av idrott.
  Det är frågan om att vissa politiker vill låta idrottsmän göra deras jobb. Påfallande många politiker har ändå i detta fall sagt att det inte blir någon bojkott.

 12. Stor Johan skriver:

  Mia luften i Kina må vara en aning unken men en stålverksarbetare i dagens Kina har råd att bygga sig en villa på egen friköpt tomt.
  Vad en degenererad tibetan svammlar om i mellan blossen och bönerna rör inte medel kinesen i rygggen.
  Och medelklassen den växer och kräver…. Kina, det är framteg o vad Kvalle avhandlar vete fanken….

 13. z999 skriver:

  Stor Johan:
  ”Kina, det är framteg o vad Kvalle avhandlar vete fanken….”

  Kina är _ett_ exempel på vad som händer när produktionen går mot kvantitet och man kan strunta i kvaliten (=teknisk utveckling). En marknad med producerande och konsumerande ”robotar” där konkurrensen bara handlar om kvantite är förståss drömmen för vissa företag som vill ha en oändlig marknad. Svenska företag fick ju lite av en sådan marknad efter andra världskriget, och den marknaden mötte man upp genom att öka produktionen med extremt lågutbildad arbetskraft, det enda som behövdes var någon som hade två armar och två ben och var beredd att stå vid ett löpande band för en skitlön. Microsoft har ju lyckats bli ensamma på en sådan marknad vilket som bekant har varit extremt lönsamt men samtidigt inneburit en stagnation av itutvecklingen som har gjort att ”företag” som linux har kunnat konkurrera till viss del. Linux affärsidé skulle knappast fungera utanför it-världen.

  Vad Kvalle avhandlade var sammanblandningen mellan politik och idrott genom tiderna, de mest intressanta exemplen med hans egna reflexioner. Och din beskrivning av tibetaner stämmer inte och är orättvis.

 14. z999 skriver:

  Stor Johan, du har en poäng i att Kina har gjort enorma framsteg på ett sätt. Men det handlar om framsteg som är naturliga i ett land med en gemensam kultur (för ND’are, byt kultur mot etnicitet).

 15. Stor Johan skriver:

  z999 Säger:
  En företagare som bara satsar på kvantitet blir inte länge i gamet. Alla är barn i början på 30 -talet var vår flygindustri ett skrattretande fiasko, på 50-talet var det slutskrattat, svensk industri och ingenjörs konst var världsledande och ingnjörer/yrkesmän utbildades på löpande band så att bara säga att våra fäder var lågbildade kulin hoppas jag ha missförstått.
  Sedan att de verkligt enkla yrkesuppgifterna finns och kommer att finnas är naturligt och lönen sätts därefter i alla länder.
  Mötte upp eferkrigsbehovet med lågutbildad arbetskraft… nej du, vart tror du italienska Piaggo, Fiat folket värvades likt med yrkesfolk ur Ungern Tyskland o Finland?
  Idag tar vi hit rena getfösare med högst dubiösa handlingar i bagaget så vad gäller din historiska beskrivnig så säger jag vänd på steken så hamnar du åtminstonde lite rätt.

 16. miroslav skriver:

  Stor Johan: Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv.

  z999: Kina har gjort billiga produkter med tveksam kvalité förr, men det var då det. Kina har skickat en man ut i rymden och har planer på att skicka folk till månen med. Sen har vi Huawei som knappast kan förknippas med lågkvalité osv osv. Kolla lite om vår syn på Kina här (varning skojigt 🙂 ) http://www.youtube.com/watch?v=C0jDJ-wsMYI

 17. z999 skriver:

  Stor Johan:
  ”svensk industri och ingenjörs konst var världsledande och ingnjörer/yrkesmän utbildades på löpande band så att bara säga att våra fäder var lågbildade kulin hoppas jag ha missförstått.”

  Ja, det har du missförstått, eller rättare sagt så var jag inte tillräckligt tydlig. Vad jag syftade på var en stor del (obs! Stor _del_) avarbetskraftsinvandringen, inte på den inhemska arbetskraften.

  ”att de verkligt enkla yrkesuppgifterna finns och kommer att finnas är naturligt och lönen sätts därefter i alla länder.”

  Normalt sett så är det så ja och det är inget negativt, inte förrens en ”borgerlig” regering går in och skattesubventionerar ”jobb” inom den växande tjänstesektorn (=överklassnära tjänstehjon).

  ”Mötte upp eferkrigsbehovet med lågutbildad arbetskraft… nej du, vart tror du italienska Piaggo, Fiat folket värvades likt med yrkesfolk ur Ungern Tyskland o Finland?”

  Nu var det inte dom jag syftade på riktigt, jag citerar vad jag själv skrev-
  ”Svenska företag fick ju lite av en sådan marknad…” Vilket syftar på en extremt växande marknad med garanterad avsättning för vilka produktionsvolymer som helst.

  ”Idag tar vi hit rena getfösare med högst dubiösa handlingar i bagaget så vad gäller din historiska beskrivnig så säger jag vänd på steken så hamnar du åtminstonde lite rätt.”

  Det stämmer, men det förekom även en stor invandring av människor som inte anställdes på grund av något yrkeskunnande, det lärde dom sig på plats. Men även bland dom som jag syftar på så var inriktningen stenhårt att de skulle jobba och ta del av det (då) växande svenska välståndet, detta utan några morötter eller påtryckningar från regeringen. Man kan jämföra med de som utvandrade till Australien en gång i tiden och då kom till en arbetsmarknad/företagsmarknad som utlovade guld och gröna skogar och dessutom levde upp till det.

 18. z999 skriver:

  Miroslav:
  ”z999: Kina har gjort billiga produkter med tveksam kvalité förr, men det var då det.”

  Lyssna på vad Fredrik Hären säger på youtubeklippet när han talar om löner. För 18 kronor i timmen går det alltså att producera samma produkter som vi för närvarande gör för betydligt högre löner. Om några år (eller kortare) så kommer dessa produkter att vara museiföremål. En motfråga till Hären kunde vara ”Nämn en revolutionerande produkt som har initierats i asien”. Tänk tanken att det hela bara handlar om att producera samma varor som nu till lägre pris och den enda utvecklingen handlar om ”…ta fram nästa modell av mobiltelefon”, inte om att plocka fram en helt ny produkt med liknande eller större genomslagskraft.

 19. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Kina känneteckas av stora och ökande klassklyftor som hotar den sociala stabiliteten. Skillnaden växer mellan villkoren för den utbildade över- och medelklassen i de stora städerna och den fattiga och eftersatta landsbygden.

  En armé av fattiga människor som inte kan försörja sig väl på landsbygden drar med förhoppningar om en bättre tillvaro till städerna där de utnyttjas till usel lön och dito arbetsförhållanden i bygg- och industribranscherna. Textilindustrin ger usel försörjning i konkurrens med andra asiatiska länder, mycket beroende på att västerländska företag som Hennes och Mauritz kräver billigast möjliga pris. Kinas arbetsmarknad påminner mycket om den i Ryssland.

  En hemmamarknad i form av ett par hundra miljoner konsumenter i vår mening finns redan. Och den dubblas på tio år. Kina anses om något kvartssekel vara pretendent på titeln ledande ekonomi i världen. Men fortfarande idag kan landet inte jämföras med USA – Kina ÄR ett uland – och med oerhört lägre konsumtion per capita än genomsnittsamerikanen.

  Kina har en tickande miljöbomb att ta itu med. Det kommer att kosta pengar. Den globala uppvärmningen kan skapa problem med både översvämningar och torka som hotar den nödvändiga produktionen av livsmedel. Den kinesiska jordbrukssektorn är för övrigt rejält eftersatt.

  Det pratades häromåret om att Kina skulle börja sälja en bil i väst som skulle kosta kring 60 000 svenska kronor. Inte precis Mercedeskvalitet med god nog att äga. Sådant är möjligt bara med billig arbetskraft. Japan ansågs av vissa på 30-talet som den gula faran. Mera insiktfulla påpekade att först när den kinesiska jätten vaknar kan man med fog tala om en gul fara.

  Får man kontroll över barnaalstringen är det en ekonomisk vinst. Det har Kina lyckats med. Under en 30-årsperiod har man en ung befolkning som i antal vida överstiger de åldrade och det håller tillväxten hög. Den perioden utnyttjar Kina nu. Sedan stiger antalet äldre starkt i förhållande till de produktiva och därmed bromsas tillväxten. I denna mogna fas befinner sig Japan. I den medelklass som finns i Kina idag syns också tydligt denna utveckling.

  Sammanfattningsvis: Hög tillväxt och siktet inställt på en världsledande ställning, men med åtskilliga fallgropar och svårigheter att övervinna på vägen.

 20. Robsten skriver:

  Och du kanske skall fundera på att börja skriva egna artiklar Kvalle, en synd att sätta sitt ljus under skäppan, du vet det.

 21. Stor Johan skriver:

  Tack för länken Miroslav! Hären vet vad han snackar om och jag tillägger att vårt etablisemang närt en vrångbild om vår självklara överlägsenhet.
  En farlig chimär som närs av SVT och vänstern som i var reportage och skildring letar upp det mest vidriga och arma de kan finna i vart land, ett Indien program missar aldrig en guru sittandes på en stång med stortårna upptryckta i näsborrrarna..mummlandes dijingha bingha och trasungar far runt i perferin. Hehe vad enkla de är kråmmar sossefrälset… dem måste vi hjälpa….ohhja vad bra vi är vi svenskar, ingen är rädder för vargen här.
  Jadå det går att få till det om man vill men vi luras oss med luftslott och pratar om kunskap medans seriösa mätningar visar att vi blir bara dummare, Homer Simpsons.
  En märklig ambivalens… jämfört med andra så är vi mer, men på hemmaplan får vi inte kalla oss för en nation och ett folk, vi skall hymla med vår egen histora , traditioner osv, en nytilkommen getfösare vet givetvis mer och bättre så vi skall bara vackert vika undan, anamma och lära oss.
  Logik?
  Nej, att se sanningen om vår position men samtidigt älska och bejaka oss själva som vi är, rimmar bättre.
  Därför ser jag gärna att kinesen får ta heder av OS, jag älskar dem antagligen mer än så kallade hycklande politiskt korrekta som vill vårda och fostra dem för att själva uppnå fläkten av 1800-talets filantropi… Good boy! Massa ge dig en banan.

 22. z999 skriver:

  Robsten:
  ”Och du kanske skall fundera på att börja skriva egna artiklar Kvalle, en synd att sätta sitt ljus under skäppan, du vet det.”

  Och jag håller med Robsten här. Du, Kvalle, du droppar inlägg på en blogg under svarsfunktionen som är i artikelmodell som förtjänar en egen inläggskedja under sig. Om någon vill svara på det du skriver och kanske diskutera delar av dina inlägg så är mediet inte speciellt bra till det. Fast sen är det förståss du själv som bestämmer, men tänk över i alla fall att ha en egen blogg vid sidan av. Du skulle lätt få ihop läsvärda artiklar som då kunde få de svar de förtjänar (och även inte förtjänar beroende på vilken censur du väljer).

 23. miroslav skriver:

  z999: Kineserna har låga löner men levnadskostnaderna är mycket lägre med! Å andra sidan befinner sig Kina på samma stadium som Sverige i början av 1900-talet. Löner kommer säkert förbättras, jordbruket kommer moderniseras osv. Det är så många behov som måste tillfredsställas så det krävs en viss tid för omställningen.

  Revolutionerande produkt från Asien: krut, raketer, papperspengar, pasta 😀 , glass 😉 är saker jag kan komma såhär på rak arm och allt detta har vi européer kopierat en gång i tiden och gjort det till vårt. Sen har vi japanska ord som Muda och Kaizen som är mycket inne just nu hos bl a Volvo och Scania. Alla vill lära sig Toyotas produktionsmodell. På tal om japan så skrattade man åt japanska bilar på 70-talet, men det var då det. Jag är övertygad om att det ligger i vårt intresse att Kina utvecklas och blir ännu ett land där våra företag kan exportera till precis som vi exporterar till Japan och Korea.

 24. Robsten skriver:

  Ja Z, och vår Kvalle behöver inte ens starta en egen blogg utan kan få skriva på min som gästskribent om han vill. Finns kanske möjlighet att skriva på SD-blogg också, men då måste han finslipa sitt språk och slipa av ”svängarna” lite samt bli godkänd av hela redaktionen, här lämnar jag enbart min personliga åsikt.

 25. z999 skriver:

  Miroslav, när du skriver om Asien och asiater så får jag en känsla att det liknar väldigt mycket när folk brukar prata om hur kloka barn är och att dom till och med kan vara mer intelligenta än vuxna. Man säger så men samtidigt vet man att det finns vissa begränsningar.

  I länken till youtube-klippet som du gav så nämner Fredrik Hären bollywoodfilmer som ett okänt begrepp medans hollywoodfilmer är en ikon i västvärlden. Visserligen slår bollywood hollywood i antal filmer, men ta och kolla en valfri bollywood produktion och jämför kvaliten.

 26. miroslav skriver:

  z999: Hollywood och kvalité är inte synonymer – tvärtom. Jag föredrar europeisk film. Det har på senare tid kommit en hel del bra filmer från Kina och Sydkorea med. Bollywood ger jag inte mycket för.

  Men, men – filmproduktion åt sidan – menar du att asiater är genetiskt underlägsna oss och därför aldrig kommer kunna bygga upp sina samhällen till samma nivå som våran? Eller är de bara kulturellt underlägsna? Eller både och?

 27. Stor Johan skriver:

  z999
  Det var väl lite av andemeningen i youtube-klippet.
  Det är en tacksam filosofi för en del politiker, – Vi har den bästa skolan och vården! Efter vilken mätning? – Erhhm vår egen….Jo men enligt EU och US… – DU…vi är bäst!
  Sverige har stagnerat både ekonomiskt och moraliskt och det torde var och en se på sitt håll och kulturen sedan…, jösses där är det är queer lobbyn som styr och jag undrar stort vad utlänningen anser om oss.
  Själv är mitt intresse av kulturen idag ett minimum och det gäller även för TV och musik, det som för mig ger något är det som sker på nätet, ett annat och intressantare sverige än det officiella.

 28. z999 skriver:

  Miroslav:
  ”Men, men – filmproduktion åt sidan – menar du att asiater är genetiskt underlägsna oss och därför aldrig kommer kunna bygga upp sina samhällen till samma nivå som våran? Eller är de bara kulturellt underlägsna? Eller både och?”

  Till att börja med så tror jag inte att de har samma måttstock som vi har när det gäller utveckling. Jag anser att det inte går att jämföra oss med dom och sedan använda våran måttstock för att mäta vem som vann. På youtube-klippet så frågar han om någon vet vad som kommer att vara Kinas nästa stora exportprodukt. En kvalificerad gissning är att det kommer att vara en vag vidareutveckling av någon västerländsk uppfinning. Det kommer definitivt inte att vara något lika banbrytande som när Tomas Alva Edisson uppfann telefonen eller när Lars Magnus Eriksson utvecklade det hela med L.M Eriksson. Är det förresten inte lite konstigt att Japan har ett så vagt intresse av utvecklingen av datorer?

  Stor Johan:
  ”Det är en tacksam filosofi för en del politiker, – Vi har den bästa skolan och vården! Efter vilken mätning? – Erhhm vår egen….Jo men enligt EU och US… – DU…vi är bäst!”

  Vi var bäst, enligt mig alltså. Jag håller med dig om att vi har stagnerat, men inte bara det utan att vi är på väg utför också, och det är oavsett vilka som sitter i regeringsställning av de sju riksdagspartierna. Då syftar jag inte enbart att på att de tycker likadant när det gäller invandringen. Jag håller med dig när det gäller kulturen, men jag anser inte att det är något naturligt svenskt med bögparader, nakenchocker och politiker som tar knullborgarmärket (Mona Sahlin). Med hjälp av det som forna generationer byggde upp, både kapital och förtroendekapital hos andra länder, så har vi råd ett tag till att fortsätta i samma hjulspår. Jag håller med dig helt när det gäller kulturen. Men sen tror jag tyvärr att asiaterna kommer att hamna i samma kulturella moras efter hand. Man kan se i Japan att de börjar tappa samurajandan som var grunden för det japanska undret under 50 och 60 och 70-talet. Jag tror tyvärr inte att SD räcker till för att föra Sverige framåt kulturellt sett, inte just nu i alla fall.

 29. hoj skriver:

  Jag bojkottar OS i Peking

 30. Stor Johan skriver:

  z999

  De uppfinner inget eget sades det om japanerna på 60-talet vilket inte var helt sant.
  Japan blev industrialiserad under samma tid som vi och hade runt 30-talet världens modernaste flotta med inovativa båtkonstruktioner som världen icke skådat vilket snart kom att sända schockvågor igenom USA.
  Idag har de spets inom genetik, medicin, bränsle och värme system.
  Kina exporterar stort och har en mängd utländska intressenter verkande inom landet, pengarna som generas därav ger upphov till nysatsningar och kineserna de utbildas som aldrig förr.
  Jag ser ingen skam i vidareutvecklingar, hela vår teknologiska historia bygger på dem, få upphovsmän har kommit på allt själva, det är i regel lånat lite här o där och ibland på det mest skamliga vis, skillnaden mellan oss o asien är att vi inte låtsas om det och pinkar revir medans asiaterna har historiskt ett mer liberalt och kollektivt nyttotänkande.
  Moralen, javisst asien tar till sig mer än oss men de behåller sin grund, här tas var subkultur på blodigt allvar, jag orkar inte räkna upp alla trender vi levt i och media pumpar ständigt ut nya till den omättliga skaran experimentella neurotiker.
  De har allt möjligt i Japan, på helgerna, i övrigt är man en japan.
  Jag tror att SD kan påverka, det ligger nog i tiden, det enda som fattas är en enande och ledande kraft.

 31. miroslav skriver:

  z999: Återigen håller jag med Stor Johan. Bl a japanernas automatiska navigeringshjälp vid landningar på hangarfartygen var långt före USAs där man hade en gubbe som stod och viftade med flaggor för att signalera flygplanens läge till piloten.

  Hörde på en föreläsning för ett tag sedan att alla ”nya” uppfinningar består till 99% på redan kända saker. Exemplet med telefonen: för telefonin behövs det el. Mycket tyder på att man redan för 2000 år sedan redan kände till elektriciteten. Jag har varit i både Japan och i Kina och varje gång blir jag stort imponerad över deras optimism och drivkraft. Sen kommer man tillbaka till Sverige och hör bara gnäll, utbrändhet, sjukskrivningar, negativism (så fort nån kommer med en bra ide har du 9 st som säger: men nej det går inteeee). Mycket av vilsenheten och ”utbrändheten” kan enligt mitt tycke kopplas till den kulturella nedgången. Artikeln om nödvändigheten med stark konservativ kulturell politik håller jag med till 100%.

  Jag har även noterat att du undvek att besvara min fråga om varför asiater skulle vara underlägsna oss européer.

 32. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Bernsten som gneds med ett stycke tyg fick förmågan att dra till sig små fragment, och någon olycklig blev kanske träffad av blixten för 2000 år sedan.

  Kulturer tycks ha egenheten att födas, blomstra och dö – precis som människan själv.

  Den grekiska, övergående i Rom, är ju vår kulturs moder – så den lever vidare även om Grekland självt varken är stort eller mäktigt. Kina, en gammal högkultur, har fått uppleva en neslig tillbakagång med främmande herrar och eländig fattigdom, före det man nu åter klättrar upp på stegen.

  Vi svenskar brukar kallas för nordens japaner, och en viss likhet finns det hos de båda folken. Om en kultur är ung expanderar den och känner sig utvald att leda. Men en religion med EN gud som är lierad med makten kan man samla folket till gemensamma mål och ideologi. Det har varit kristendomens nytta. Västerlandets irrfärder och kolonisation av främmande världsdelar gjordes främst för ekonomisk vinning, även om det ibland fanns ideella motiv som korstågen. Man kände en naturlig överlägsenhet som gav rätten att styra över och utveckla de andra. Allt detta är grunden i den västerländska maktutvecklingen i historisk tid. Vårt välstånd och vår frihet bygger på detta hur än den åldrande kulturen skäms över sitt förflutna och vill spotta sig själv i ansiktet.

  När vi nu kommit in i en åldrandefas både fysiskt och kulturellt är Asien och småningom Afrika inne i den expansiva delen där befolkningen är ung och ökar snabbt. De har inga tomma områden att erövra eller ens kraften att försöka. De har ingen överlägsen teknologi eller överhuvudtaget något att erbjuda utöver sina händer och fötter. De blir drönare i en kupa som anser sig sakna egen arbetskraft och möjligheten att förneka någon rätten att flytta in i det egna huset, och småningom i kraften av sitt antal likt gökungen knuffa de ursprungliga ägarna ur boet.

  I en tid när västerländskt tänkande och populärkultur erövrat världen, det är egentligen bara kvardröjande medeltid knuten till islam som reser motstånd, är samtidigt denna kulturs kärnland utsatt för en invasion vars konsekvenser vi inte kan överblicka. Frågan är om DE småningom blir som vi eller ifall deras antal orientaliserar Europa?

 33. z999 skriver:

  Miroslav:
  ”Jag har även noterat att du undvek att besvara min fråga om varför asiater skulle vara underlägsna oss européer.”

  Det blir ganska långt om jag ska skriva om varför. Om jag svarar att det beror på kulturella skäl så är det inte helt rätt, även om det är kort och bekvämt att svara med det.

 34. Johan skriver:

  bara en historisk tillrättelse till z999. Det var inte Edison som uppfann telefonen inte heller Bell utan det var en italiensk uppfinnare som kom fram med telefonen han hade bara inte råda att patentsöka den.

 35. Johan skriver:

  Antonio Meucci hette han

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: