Lönsam vård för papperslösa?

Lönsamhet - nu med en helt ny innebörd.En liten reflektion krävs kring det nu fattade beslutet i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne att ge papperslösa asylsökande gratis sjukvård. Det uppges att staten finansierar denna vård och att den går med vinst för regionen. Frågan är hur vård för asylsökande kan gå med en så kallad vinst på 14,1 miljoner kronor i Region Skåne när de här pengarna är medel som staten konfiskerat via skattesedeln och sedan skickat tillbaks till regionen. Dessutom är de 14,1 miljonerna endast ett överskott av de redovisade kostnaderna! Hur det ligger till med kostnaderna för asylsökande och invandrare som inte anpassat sig till Sverige, utan lever i ett självvalt utanförskap finansierat av skattemedel, det vet ingen.

Enligt Sydsvenskan den 3 mars så är kostnaden för ett besök på akuten 3000 kronor, en förlossning cirka 20 000 och en hjärtoperation 100 000 kronor eller mer. Med hjälp av lite enkel matematik så kan vi räkna lite på vad kostnaderna för invandringen ligger på och därmed trolla bort överskottet. Om vi gör en kategori av människor, både asylsökande som gått under jorden och invandrare som inte kommit in i det svenska samhället och därför ej arbetar och betalar skatt, och räknar på samhällets kostnad för dessa, så försvinner det så kallade överskottet snabbt. Varje år föds det, inom den här kategorin av människor, 1000 barn (vilket är lågt räknat) i Skåne. 1000 barn gånger kostnad på 20 000 kronor, det blir 20 000 000 kronor i enbart förlossningskostnader. Inom samma kategori görs det 1000 primärvårdsbesök i månaden, dvs 12 000 besök om året. Kostnaden för primärvårdsbesöken beräknas till 3000 kronor. Multiplicerar man 3000 med 12 000 så blir kostnaden 36 000 000 om året för Region Skåne. Observera att jag här endast pratar om Region Skåne. Tillsammans blir bruttokostnaderna i den undredrivna förenklingen ovan, för enbart förlossningar och primärvårdsbesök för invandrare ur kategorin asylsökande och invandrare som ej anpassat sig och blivit skattebetalare, så hisnande som 56 miljoner kronor!

Kostnaderna för psykiatrisk vård och övrig specialiserad vård som inte ryms inom primärvården är då inte ens medräknad. Låt mig gissa att det så kallade överskottet är uppätet för länge sedan. Så ser verkligheten ut i Region Skåne när man generaliserar och räknar på bruttokostnaderna för invandringspolitiken. Jag kan med all säkerhet garantera att jag tagit till i underkant när jag räknat på hur många besök som min kategori av människor gör. Detta borde det räknas på mer ingående och konsekvenserna, i det här fallet för Region Skåne och vården, bör analyseras.

Annonser

20 Responses to Lönsam vård för papperslösa?

 1. Dragan Klaric skriver:

  Mer om detta går också att finna på min blogg.
  Det vill säga för er som inte redan varit och läst mina inlägg 😉

  Det som beskrivs här är bara en droppe i havet med tanke på riskerna som kan uppkomma om man lagstadgar ”Gratis vård till papperslösa”
  Man ska tänka på att människor från hela världen helt plötsligt kan dyka upp på svenska sjukhus och kräva fri vård.
  Inga krav på ID handlingar kan också göra att redan bosatta invandrare i Sverige kan på ren jäkelskap gå in på sjukhuset och börja bryta på dålig engelska och kräva gratis vård.
  Va fan jag är ju själv invandrare! Får jag också gratis vård? Eller ska jag bryta på engelska och kräva gratis sjukvård?
  Jag har börjar organisera en protestaktion mot regionfullmäktige mötet den 22 april i Kristianstad.
  Och ni skånska SD medlemmar och Skåningar över lag kan nå mig och anmäla er om ni besöker min blogg http://dragansd.blogspot.com/

  Där finns all information om hur ni ska gå tillväga.

  Väl möt den 22 april

  Med vänliga hälsningar
  Dragan Klaric SD Helsingborg

 2. Robert Boström skriver:

  Som politisk sekreterare i Örebro läns landsting för Sd och god kontakt med tjänstemän (som i sin tur har god kontakt med sina kollegor i Skåne) så kan jag bara säga att det råder stor förvirring kring det tagna ”beslutet”. Faktum är att Region Skåne knappt själva vet vad dem har bestämt, och justering av protokollet har varit ovanligt knepig hittills.

 3. I praktiken måste det väl också innebära att jag som född svensk kan gå in på akuten i skåne, tala engelska och kräva gratis vård? Får sjukhuset ens efterforska min identitet? Vården vi erbjuds här i Jämtland är av så bristande kvalite så jag ska ha detta i åtanke nästa gång jag behöver kvalificerad vård.

  MVH Sven-Olof

 4. Fast å andra sidan får man redan detta, med dagens regler. Vi jämtar är bara förbaskat dåliga på att utnyttja möjligheten. Om ni vill höra den för övrigt helt verklighetsfrämmande Fredrik Federley (c) utala sig kritisk till förslaget så lyssna på gårdagens (tisdagen den 18/3) Studio 1, SR1 ca kl 17:35. Han tar klart avstånd till att erbjuda illegala invandrare fri sjukvård. Kallar dem till och med ekonomiska flyktingar. Men sen håller han naturligtvis fortfarande fast vid falsariet om behovet av arbetskraftsinvandring.

 5. […] Syds distriktsordförande Jens Leandersson har tyckt till idag kring frågan om sjukvård för illegala invandrare. Han är påläst, den gode Jens, men det […]

 6. miroslav skriver:

  Förvirring råder ser jag. Hur ska ni kunna ta ställning i mera komplicerade frågor om ni kommer in i riksdagen efter nästa val om ni behöver teckningar som hjälp för att förstå vad denna beslut går ut på?

 7. miroslav skriver:

  Dragan och Sven-Olof: För det första så handlar det inte om fri sjukvård utan endast subventionerad akutvård. När ni går till akuten betalar ni inte heller hela kostnaden utan enbart en fast summa (tror den ligger på 180:-). Så om ni får hjärtattack, kommer till akuten där ni får vård som går på flera 100.000 betalar ni bara en fast summa på en eller två hundringar! Samma kommer gälla för illegala invandrare.

 8. miroslav skriver:

  Utan att gå in på siffrorna som nämns om antalet födda hos invandrare utan jobb osv (vilka kan man tvivla på med tanke på tidigare lögner som förekommit från samma författare) så vill jag invända mot själva principen. Ska vi slänga ut alla finnar för finnar är klart överrepresenterade bland de som drabbas av hjärt-och-kärl-sjukdomar och alkoholism, båda mycket kostsamma att behandla?

  Nej, ni är bara småaktiga och vilse i pannkakan.

 9. Dragan Klaric skriver:

  Vi uppmanar den svenska staten att ta sitt ansvar för att papperslösa och asylsökande får tillgång till hälso- och sjukvård på i allt väsentligt lika villkor som övriga invånare. En ny lagstiftning som särbehandlar eller utestänger vissa grupper är inte förenlig med de mänskliga rättigheterna om lika värde och icke-diskriminering.

  Läs texten riktigt noga Miroslav. Eller ännu bättre surfa in på

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_983137.svd

  och läs hela texten där. Innan du kommenterar nästa gång så råder jag dig att ta del av fakta. Jag har följt detta spektakel från först dagen och jag kan säga dig att det handlar inte om akutvård. Det handlar om likvärdig vård samma vård som varje svensk skattebetalare får stå för.

  Dragan Klaric SD Helsingborg

 10. Miroslav, det är uppenbart att det är du som är vilse i pannkakan!

  Tror du på allvar att vi klagar på att man erbjuder akutsjukvård åt icke-svenskar som behöver det, turister, nyanlända eller gömda? Du har verkligen gått på mediebilden av den mentalsjukt ondskefulle sverigedemokraten.

  Du gör dig verkligen bara löjlig när du skriver tre hånfulla inlägg på raken – och sen har fel. Läs på innan du skriver nästa gång.

 11. miroslav skriver:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=751866

  Citat från DN:

  ” I måndags beslöt de sig för att papperslösa ska erbjudas subventionerad akut- och annan nödvändig och omedelbar vård.”

 12. Dragan Klaric skriver:

  I hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne sitter representanter från alla sju riksdagspartier samt från sverigedemokraterna. I måndags beslöt de sig för att papperslösa ska erbjudas subventionerad akut- och annan nödvändig och omedelbar vård.

  I samma artikel står det ”subventionerad akut- och annan nödvändig och omedelbar vård” och annan nödvändig vård! Vad tror du detta betyder! I skåne tog man det beslutet JA men nu snackar man om annat på riksnivå.

  Men tänk efter Miroslav, tänk riktigt noga nu. Om någon vill ha gratis vård kommer in på sjukhuset bryter på engelska och kräver vård då får man ju inte fråga efter ID handling. Man måste ge vård och finner läkare att personen behöver hjärtoperation så måste man operera. Detta med eftervård, mediciner och annat skulle då kosta skattebetalarna 150.000 – 200.000 kronor.

  Tänk dig då människor från forna öststater som behöver vård, dom kommer att köa utanför sjukhusen. Ännu värre kan det bli om invandrare som du och jag blir förbannade och går ner till sjukhuset och kräver gratis vård på bruten engelska.

  Om du inte kan se det sjuka i hela denna parodi med gratis vård åt papperslösa då kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

  Sen har vi det faktum att gömda flyktingar är efterlysta av polisen. Det i sig betyder att dessa gömda flyktingar i lagens mening är brottslingar. Brottslingar ska man inte vårda brottslingar ska man söka upp och utvisa.

  Dragan Klaric SD Helsingborg

 13. Tore skriver:

  Jag har i över 50 år betalat skatt, även till landstinget för att i framtiden erhålla en
  s k subventionerad vård. Skulle jag, som skattat i alla dessa år betala fullt pris, av
  vad en skada skulle kosta, hade jag naturligtvis istället löst en ”privat sådan försäkring”…

  Att dessa ”papperslösa” skall erhålla fri vård, vad nu detta innebär, förutsätter jag
  att vederbörande, som vistas här olagligt, omedelbart ”omhändertas” för enkel hem-
  resa och vid behov med närvarande en läkare!…

  Att läsa ”Miroslavs” inlägg, visar bara hur en bidragsperson resonerar, då han har
  försörjts under en längre tid! Det där med ”tankeverksamhet” är tydligen också en sjukdom, som drabbar en del. ”En ren ynkedom att läsa” hans spekulationer…

 14. z999 skriver:

  Miroslav:
  ”När ni går till akuten betalar ni inte heller hela kostnaden utan enbart en fast summa (tror den ligger på 180:-).”

  Men bara för att en lobotomi bara kostar 180:- så är det inte meningen att detta ska överutnyttjas till att genomgå en dubbel lobotomi. Fy skäms!

  ”Ska vi slänga ut alla finnar för finnar är klart överrepresenterade bland de som drabbas av hjärt-och-kärl-sjukdomar och alkoholism, båda mycket kostsamma att behandla?”

  Hmm, du ska egentligen fylla på med en massa dösnack om vilken som är svensk också. En äkta antirasist har alla såna klyschor och klichéer skrivna i word vid sidan om färdigt att kopieras in i alla diskussioner på nätet. Om någon undrar hur man blanda ihop finnar med papperslösa invandrare? Detaljer!

 15. miroslav skriver:

  Heheh, jag ser att vissa är upprörda över att jag tycker likadant som ( bidragstagare? ) sverigedemokraternas ledamöter Ingrid Ekström och Allan Jönsson 😆 . Hur som helst så tror jag inte att tanken är att folk ska komma hit bara för att få vård för det kommer inte att fungera.

  PS Lobotomi är ett ingrepp där man skär av nervbanorna mellan pannloben och djupare delar av hjärnan som styr känslolivet. Personer som har genomgått lobotomi är därför känslomässigt avtrubbade. Jag låter läsarna själva avgöra vem som är känslomässigt avtrubbad. 🙂 .

 16. z999 skriver:

  ”Heheh, jag ser att vissa är upprörda över att jag tycker likadant som ( bidragstagare? ) sverigedemokraternas ledamöter Ingrid Ekström och Allan Jönsson”

  Ja, det kan man säga.

  ”PS Lobotomi är ett ingrepp där man skär av nervbanorna mellan pannloben och djupare delar av hjärnan som styr känslolivet. Personer som har genomgått lobotomi är därför känslomässigt avtrubbade. Jag låter läsarna själva avgöra vem som är känslomässigt avtrubbad.”

  Jag skrev dubbel lobotemering vilket aldrig har förekommit, uttrycket är ett skämt som syftar på att man tar bort hela hjärnans funktion och inte bara nervbanorna.

 17. Tore skriver:

  ”miroslav” skratta du! när du slutar att skratta, vet jag att jag har tappat greppet!…

 18. miroslav skriver:

  Tore: Det gläder mig att lilla jag har så stor påverkan på ditt liv 😀 .

 19. Tore skriver:

  Korkade människor, skrattar alltid när de inte behöver. Gudske lov, brukar de vara
  ganska fega också, därav deras beteende. Den dag de slutar, sitter dessa ofta in-
  spärrade på någon institution! Gläds därför så länge det varar….

 20. miroslav skriver:

  Ture: Normala människor skrattar när de känner för det, inte när de behöver. Jag är rädd för människor som skrattar när de behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: