Skjutglad tant-resultat av mångkultur?

vapen.jpgDen uppmärksammade händelsen i Texas där en äldre dam – med en pistol i handen – beordrade en felgången journalist att lämna hennes tomt är smaskens för alla som anser att USA är ett land för skjutglada, kristna republikaner.
 
Tycka vad man vill om USAs vapenlagar – men ett samhälle där medborgarna känner ett behov av att äga vapen och där medborgarna känner en sådan osäkerhet gentemot andra att de utnyttjar sin rätt att använda vapen i en helt ofarlig situation vittnar om ett samhälle som knappast är eftersträvansvärt. När jag läste denna nyhet kom jag genast att tänka på Putnams senaste forskningsprojekt, som jag tidigare skrivit om (även här). Hans slutsats var att tilliten, inte bara mellan olika grupper, utan även inom den egna gruppen, minskar i ett mångkulturellt samhälle (ha då i åtanke att Putnam själv är mångkulturalist). Det är även så att det ”sociala kapitalet” minskar under mångkultur, dvs motivationen till att bidra till gemensamma insitutioner (såsom sjukvård, skola etc) minskar i och med att man inte upplever en samhörighet med dem som ens skattepengar stödjer.
 
Det blir en samhälle där medborgarna förlitar sig mer på att kunna försvara sig själv, betala för sin egen skola och sjukvård och har allt mindre intresse i att delta i en gemensam finansiering av det samhälle man lever i. Resultatet blir ett våldsbenäget och fragmentariserat samhälle som ibland kan ses i uttryck som den skjutglada tanten.
 
Det intressanta är att Vänstern älskar att hata USA, vilket inkluderar USAs inrikespolitiska situation (”hemska kapitalismen”, privat sjukvård, vapenlagarna, etc etc). Samtidigt älskar Vänstern mångkulturen, vilket kanske är det mest genomgående draget i USA. Under antagandet att Putnams forskning stämmer (för vilken USA står som utmärkt exempel) formas en intressant paradox:
 
Mångkulturen – som Vänstern älskar – ger upphov till ett våldsbenäget och ”osolidariskt” samhälle (vilket de själva säger om USA). Samtidigt säger de sig vilja ha ett ”solidariskt” samhälle (fast i ren socialistisk bemärkelse – en katastrof i sig). Valet står då mellan ett monokulturellt samhälle som är tryggt och tar gemensamt ansvar för befolkningen eller detta ”fantastiska” mångkulturella samhälle som leder till otrygghet, misstro till ens granne, våld och fallerande trygghetssystem.
 
Men inte nog med att Vänstern klantar sig genom att både prata om mångkultur och solidaritet (det ena uteslutar det andra) utan trampar i klaveret dubbelt upp genom att både förespråka inte bara ett, men två katastrofala system; mångkultur OCH socialism. Paradoxalt och katastrofalt. Snacka om att göra allt fel.

Annonser

7 Responses to Skjutglad tant-resultat av mångkultur?

 1. P O skriver:

  Hittade youtube filmerna igen, dom blev avstangda på youtube, men nu är de tillbaks, de är tydligen farliga for muslim-tube.

 2. Nisse i Svängen skriver:

  Kvalificerat struntprat av någon som uppenbarligen aldrig vistats någon längre tid i USA. USA är en kontinent. Inte ett land. Lokalt, i områden lika stora som ett Europeiskt land, är är USA lika kulturellt homogent som Island. Det finns några få större städer som kan kallas mångkulturella, men större delen av USA är det definitivt inte.

  Likaså är det struntprat att den liberala synen på vapen i USA har någon koppling till mångkultur. Finns det överhuvudtaget något som stöder en sådan hypotes? Det är bara löst tyckande helt gripit ur luften.

 3. Johan Andersson skriver:

  Nisse:

  Du är allt bra rolig. Är USA en kontinent? Hahaha! Det var det dummaste jag hört på länge.

  Nä, USA är en statsbildning. AMERIKA är en kontinent. Att du inte vet det visar tydligt din totala okunskap. Det är så sorgligt att höra att jag blir mörkrädd och ännu värre är att du inte har någon som helst självinsikt och gör bort dig genom att skriva det här på bloggen.

  Ja, det är ingen som betvivlar att det ”lokalt” är homogent. Men det betyder inget, eller hur? Lokalt, dvs i mitt hem, är det också homogent. Men lilla Nisse, när man talar om nationer så är ”lokalt” helt irrelevant eftersom man tittat på staten USA. Och som du själv erkänner finns det olika grupper och på vissa ställen bor vita amerikanare och på andra ställen ”mångkultur”. Och det är ju det som är själva definitionen av ett mångkulturellt samhälle. Bara för att det är segregerat, upphäver det ju knappast det faktum att USA är mångkulturellt. Men det kanske är för mycket för dig att ta in?

  Hypotesen var att mångkulturella samhällen blir mer osäkra och tilliten till de gemensamma insitutionerna minskar. Därmed är det inte svårt att se varför folk i en mångkultur har ett behov av att äga vapen för att kunna försvara sig själv, vilket USA är ett utmärkt exempel på.

  Måste faktiskt igen tillägga att ditt inlägg kanske ett av de dummaste inlägg jag läst på länge…

 4. Halldin skriver:

  Ja, USA är verkligen ett perfekt exempel på vad man får med mångkultur! Världens rikaste och mäktigaste stat.

 5. Leif skriver:

  USA är inte mångkulturellt i egentlig mening. USA består inte av olika folk med olika grundläggande normer, värderingar och rättsuppfattningar. Amerikanerna delar en gemensam identitet och invandrare i USA förväntas anamma den amerikanska identiteten och assimileras kulturellt. Ett mångrasligt är det däremot, tråkigt nog.

 6. Halldin skriver:

  Leif: Hur grundades den amerikanska nationen? Flera Kulturer skapade tillsammans det du idag kallar ”gemensam identitet” alltså är det Fullt möjligt. Bara man ger det tid och en gnutta intelligens.

 7. […] sagt: Mångkultur = minskad trygghet Som jag tidigare skrev (här, här och här) leder obönhörligen mångkulturella samhällen till minskad tillit både inom den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: