Vår nutida adel

På det nätbaserade nyhetsmagasinet ”Realtid. se” kan vi läsa en krönika av Martin Borgs där han skriver om riksdagsmännens pensionsvillkor. Denna pension går egentligen under namnet ”inkomstgarantin” och var från början en försäkran för riksdagsmän och andra yrkespolitiker att de inte skulle ställas på bar backe efter avslutat politiskt värv. Nu framstår dock detta att ”ställas på bar backe” närmast som ett hån med bakgrund av de mycket förmånliga villkor avpolletterade politiker har och de liv de lever efter sin politiska sejour.

Riksdagssalen

Borgs tar upp ett flertal exempel på personer som blir försörjda av denna inkomstgaranti. Ett exempel är Tuve Skånberg. Han behöver inte jobba förrän 2021, då har han nio dagar kvar till han fyller 65. Skånberg har fördrivit tiden med att vara gästprofessor vid diverse lärosäten runt om i världen, inkomsten har dock hela tiden kommit från de svenska skattebetalarna. Skånberg har lyft ungefär en halv miljon från 2006 fram till i dag, pengar som utbetalats av politikernas inkomstgaranti. Avsäger han sig inte denna garanti frivilligt genom att ta ett betalt jobb så kommer han att lyfta över 6 miljoner innan han går i pension, detta utan att lyfta ett finger.

I krönikan står det.

Som tv-programmet ”Insider” visade i december har dock flera före detta riksdagsledamöter fastnat i det bidragsberoende det innebär att leva på inkomstgarantin. Ett exempel är vänsterpartisten Inga Lantz, som arbetar som ”djurkommunikatör” och ” ”frilansfotojournalist”. På hennes hemsida http://www.freelantz.nu kan man läsa att hon vandrat med nomader i Indien, ridit i Gobiöknen i Mongoliet och åkt buss till ”världens ände på Argentinas Pampas”.”Jag är en oerhört privilegierad kvinna, jag är tacksam för detta. Jag har kunnat måla, skriva, och har kunnat leva ett gott liv” som Lantz konstaterade till Insider. ”Man är dum om man går ut och jobbar”, menade moderaten Maud Ekendahl.

Ja enligt vissa yrkespolitiker är man dum om man frivilligt söker ett jobb när man kan leva på skattebetalarna, man undrar när dessa skattebetalare skall slå näven i bordet. När det gäller den något udda personligheten Inga Lantz som fördriver sin tid med att prata med hundar och hästar så inser man att hon kanske inte skulle ha så lätt att få ett normalt jobb om hon nu skulle försöka. Det man frapperas över i fallet Lantz är vad hon gjorde för nytta i riksdagen? I riksdagen sitter de som skall påverka vår framtid, där skall de klokaste och sundaste människor sitta. Där satt alltså djurkommunikatören Inga Lantz och påverkade Sveriges framtid.

Alla dessa förmåner är ett tecken på att vår nya adelsklass är yrkespolitikerna. Släktbanden är många inom dagens kår av yrkespolitiker, det är ofta dem som redan har kontakter inom makten finrum som till slut blir erbjudna de eftertraktade positionerna. Det gäller att lära sig hur spelet går till, vad som får sägas och vad som inte får sägas. Ett annat tecken är att de olika partierna ofta gör upp i känsliga frågor, man vill inte ta verklig strid, verklig debatt. Man gör i stället upp bakom lykta dörrar och gör hela demokratin till en intern affär i stället för att blanda in valmanskåren. Allt detta har Anders Isaksson skrivit om och visat i sin utomordentliga bok ”Den politiska adeln”. Inte konstigt att de nuvarande riksdagspartierna reagerar med rädsla och vrede när ett nytt parti knackar på riksdagens portar, ett parti som inte riktigt hör hemma i den nuvarande politiska nomenklaturan.

Annonser

12 Responses to Vår nutida adel

 1. Valiant skriver:

  Ska Sverigedemokraterna verka för att ta bort detta då?

 2. Tore skriver:

  Ja, det borde vara en bra idé, att korrigera detta smusslande. Dessutom en massa
  andra ”flumgrejer”, som varken socialisterna och alliansen vill medverka till…

 3. Johan skriver:

  En stor eloge till SD-politikern Sten Andersson i Malmö som skänkte sin riksdagspension till Barncancerfonden, enligt tidigare blogg från Åkesson.

  Ja många vanliga människor är rent ut sagt förbannade på riksdagens- och regeringens pensionsavtal (och landstingsledningar mm) och jag tycker SD ska arbeta för ett avskaffande av dessa löner i fantasiklassen och när man slutar som politiker eller något annat ledande arbete i samhället får man kanske något mindre startkapital på säg 50-100 000:- och sen inget mera.

  En vanlig arbetare får ju bara i bästa fall om den slutar från sitt jobb behålla några månadslöner och sen finito.

 4. Robsten skriver:

  Vet inte Valiant men jag tycker absolut att det är en given fråga för t.ex. partistyrelsen att ta upp omgående. Min åsikt är absolut att den bör förändras. En maxgräns på tre år bör inmföras och summorna bör justeras, absolut.

  Förövrigt var Skånberg ett olyckligt exempel, den siste konservative rikdagsmannen var han och dessutom den som lämnat in motioner om denna inkomstgaranti.

 5. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det som kännetecknar en adel är PRIVILEGIER!! Det vill säga unika förmåner som inte tillfaller gemene man.

  En riksdagsledamot kan efter tre perioder, 12 intjänandeår, och fyllda 50 år gå i pension. I normalfallet väntar vi andra till 65 och pensionen räknas på 40 intjänandeår, vilket i praktiken är en pensionssänkning jämfört med de tidigare bästa 20 åren.

  Bo Holmberg, känd som make till Anna Lind, född 1942, var landstingsråd i Västernorrland 1976 – 1982. Statsråd 1982 -88. Riksdagsledamot 1985 – 96. Så långt är allt väl.
  Men Holmberg tröttnar på riksdagkneget, som inte är lika statusfyllt som statsrådsjobbet, och ber om försörjningshjälp hos ”brödraskapet”. Han tilldelas inte endast den vanliga landshövdingeposten utan får den även geografiskt skräddarsydd med hänsyn till Stockholmsbaserade frun och småbarnen. Men vad är kompisar till för? Efter 2005 var Holmberg generaldirektör i regeringskansliet. Inga besök på arbetsförmedlingen här inte!

  Landshövdingeposterna är idag förbehållna avdankade politiker, politiska tjänstemän och en och annan fackboss. Försörjning med hög lön till ålderspensionen. Något annat skäl för tjänsten finns inte.

  Med Margareta Winberg i spetsen har ett antal politiker blivit ambassadörer i främmande land. Det är sådana man velat se så långt borta från Sverige som möjligt (Winberg) och andra, inklusive rätt okända centerpartister, som varit lojala eller gjort sossarna tjänster.

  Sedan kan man bli chef för Svenska kraftnät eller något annat matnyttigt. Adeln har sin privilegier och tar hand om de sina.

 6. Kvalle i Mossatresk skriver:

  En av landets mest högljudda moralister är miljöpartisten Lars Ångström. Tidigare boss i ”Svenska Freds” och VD för Greenpeace.

  Efter valet 2006 har han lämnat riksdagen och åtnjuter ”inkomstgarati”. Samtidigt har han i Göran Perssons stora fotspår startat ett eget bolag med inriktning på politiskt konsulteri. Till Realtid.se påpekar han att bolaget startats med egna pengar (Fan tro´t), då inkomstgarantin bara ”räcker till mjölk och bröd”. 35 000 riksdaler i månaden innebär mycket mjölk och bröd för denne skinntorre ”Jan Långben”.

  Man påminns osökt om partikompisen Ruwaida med den hiskeliga reseräkningen, hon som inte kunde inte förflytta sig 200 meter utan att nyttja taxi eller limo!! Eller Gudrun Schymans herostratiskt ryktbara portfölj som åkte taxi ner till Simrishamn för 30 000 spänn.
  EU-politikernas stora inkomster med (hittills) ringa skatt skall vi för blodtryckets skull undvika att nämna. Att kunna bestämma sina inkomster och förmåner utan inblandning utifrån korrumperar. Vi styrs av en korrupt adel. Dr. I. J. Guillotin har lagt in en offert på en mekanisk lösning på problemet. Kvalle tillstyrker starkt att den antages.

 7. Sivan skriver:

  jag har alltid häbdat att politikerna är vår tids frälse dvs adel. Det är många förmåner som dom utnyttjar so resor, fria bostäder etc , etc. Om man dessutom tar sig lite tid att kontrollera deras löneutveckling från 60 talet och frammåt och sedan jämför med en industriarbetares så ser man var åt det lutar.

 8. Krister Maconi skriver:

  Till Sivan ett litet påpekande. Vi kanske skall göra en viss boskillnad mellan det heltidsavlönade frälset (denna världens Ruwaidor, avdankade ombudsmän m.fl) och en del kämpande fritidspolitiker. Det finns även skäl att lyfta fram de goda exempel på hårt arbetande kompetenta heltidspolitiker med integriteten i behåll som trots allt fortfarande finns. Förhoppningsvis kunde det i någon ringa mån bidra till att på sikt rensa i hel och halvmyglarnas digra skara. I Borås har vi för övrigt medverkat till att sätta ljuset på en lokal fördetting som inte tvekade att utnyttja inkomstgarantin maximalt. Hon tillhör det liberaaala partiet och ser sig själv som en företagare av guds nåde. ”Entreprenörskapet” vid sidan av de politiska uppdragen brukar väl för hennes del generera en sisådär 10-15 papp i inbetald kommunal och landstingsskatt samt en 100 lapp till staten.

 9. Tore skriver:

  Landshövdingar! Ta bort skiten, då de inte fyller någon funktion…

 10. Patrik (sd) skriver:

  Det förmodligen enda som kan motverka den dåliga moralen bland politiker, är att fler systemkritiska människor tar steget in i politiken. Jag vänder mig givetvis till sd-sympatisörer, men resonemanget är brett. Det finns i alla partier folk med ärligt uppsåt, som ser det som viktigare att fokusera på sin egen politik än att klanka på andra, och med ambitionen att arbeta hårt för det de tror på. Det kan vara värt respekt om så det handlar om en vänsterpartist (vilket inte förändrar att jag ser Vänsterpartiet som det av ickedemokrati och totalitärt tänkande allra mest förgiftade av de 7 nuvarande riksdagspartierna).

  Det behövs etik, moral och stolthet över sitt politiska förvärv samt givetvis omvänt skam över att lyfta förmåner man inte är förtjänt av. Det behövs fler Sten Andersson. Det behövs också en grundlig översyn av systemen kring alla dessa orimliga förmåner som de högsta politikerna får del av, men det låter sig svårligen göras eftersom beslutskretsen i sådana frågor är sluten. Inbrytningar av frisk luft är ett måste för att få till stånd förändring.

  Det ligger mycket i det Krister Maconi säger. Man känner det som rent skrattretande ibland när man läser t.ex. insändare i lokaltidningen som anser att ”vi politiker” har det alldeles för bra. Missnöjet är fullt begripligt, men siktet ibland dåligt ställt. Vi är många som inte får ett rött öre för våra politiska insatser, vilka sker på den lilla fritid vi har kvar efter fulländat förvärvsarbete och kvalitetstid med våra familjer. Det går ofta inte ihop tidsmässigt och stressymptomen lurar ibland runt hörnet, men man gör det i grunden av pur övertygelse att man gör en viktig insats för framtiden och för sina barn.

 11. Karl Larsson skriver:

  Bra att ni tar upp detta ämne. Det är frågan om en ojämlikhet av skrämmande proportioner.

  För fram konkreta förslag på hur ändringar ska ske, som sd kan motionera om när väl riksdagsinträdet är fixat. En bra utgångspunkt är 300 dagars a-kassa med max 680 kronor om dagen, såsom gäller i övriga samhället. Varför skulle politiker behöva mer än 300 dagar på sig för att hitta nytt jobb? Har de verkligen så dålig självtillit?

  Och prata gärna igenom de här frågorna internt med alla som tar plats på sd:s riksdagslista, så att inte Ny Demokratis fiasko upprepas. Det partiet lockade helt uppenbart många till politiken som enbart var intresserade av privilegierna.

 12. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det visar sig att ”adeln” på sin ”inkomstgaranti” öven kan tillgodoräkna sig ett löneavdrag avsett för dem som arbetar. Trots att de inte arbetar! Skattemyndigheten har valt att tolka reglerna till deras förmån. Då kan man på samma sätt se vanliga pensioner som uppskjuten lön och även ge denna grupp en skattesänkning. Detta skulle dock strida mot regeringens föresats att gynna arbetslinjen, inte bidrag och pensioner. Men ”adeln” får slinka igenom nätet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: