Konsten att göra det lätt för sig

Brant nedförsbackeGästskribent: Exarkun 

Det är långt ifrån ofta jag ids engagera mig i verbal krigföring med intellektuellt eftersatta individer, såsom exempelvis extremt pk-itiska murvlar, socialdemokrater eller Expressenredaktionen. Ibland hittar man dock den nödvändiga energin.

I den lilla blaskan Hudiksvalls Tidning 080222 skriver Marie Wickberg på ledarplats om sverigedemokraterna inte bara det sedvanliga struntpratet om hur tankarna ideligen förs till 30-talets Tyskland utan också om hur sverigedemokraterna är allmänt vänster och strikt emot handel med andra nationer.

Undertecknad reagerar med följande brev:

Hej!
 
Du skriver i artikeln ”Ett hårresande och spretigt parti” bl a följande om partiet sverigedemokraterna:
 
”När det gäller den ekonomiska politiken gör man en helomvändning. Här säger man, i sann vänsteranda, nej till det mesta. EU, EMU och frihandel är inget för en Sverigedemokrat.”
 
Ursäkta, men var hittar du att sverigedemokraterna skulle vara anti frihandel?
 
I sverigedemokraternas ekonomipolitiska handlingsprogram står:
 
”Frihandel ska eftersträvas och Sverige bör verka mot överdrivna protektionistiska tendenser, såväl inhemska som internationella. Protektionistiska barriärer kommer ofta till skada för konsumenterna och ska därför hållas på ett minimum.”
 
Ljuger du medvetet, eller fabulerar du bara lite väl fritt?

Det uttömmande svaret inkommer någon dag senare:

Det är lätt att skriva fina ord och påstå att man menar dem.

Hur kommer det sig egentligen att en murvel på en avdankad lokalblaska tror sig ha tolkningsföreträde när det gäller sverigedemokratisk politik och att det som sverigedemokraternas högsta beslutande organ – riksårsmötet – har bestämt ska gälla just som sverigedemokratisk politik, helt plötsligt upphör att gälla?

Här tävlar man verkligen i avdelningen att göra det lätt för sig själv. När man inte tycker om vad vi har att säga så påpekar man det och lägger till något om Tyskland och 30-talet. När man inte vet eller kanske rent ut sagt egentligen gillar det vi tycker så hävdar man bestämt att vi egentligen tycker rena motsatsen, vi bara skrev att vi tyckte så för att det lät fint.

Det är ju mer än lovligt förmätet. Skäms, Marie!

Alla vet väl förresten att socialdemokraterna vill ha ihjäl gamla människor? När de säger att de inte vill det så gör de det bara för att det låter fint, inte för att de verkligen menar det.

Annonser

21 Responses to Konsten att göra det lätt för sig

 1. Valiant skriver:

  Skäms Marie! Jag är för dödshjälp iochförsig, om det är det du menar.

 2. Frans Johansson skriver:

  Hahaha… vilken smart skribent!

  Förövrigt så vill vi Sverigedemokrater riva ner nationalstaten och bygga ickekristna religiösa byggnader i varje stad! (försa jag mig nu?)

 3. anonym_anonym skriver:

  En liten kommentar.

  Är det inte ironiskt att en som blogg som tar avstånd från vad man anser vara ohövlig ton, just använder sig av det… Tänker just på frasen” intellektuellt eftersatta individer”. Enligt mig är det varken artigt eller respektfullt att dras med meningar av den typen. Således underminerar sådana fraser er trovärdighet, för jag vet också att invandringspolitiken inte bra, att media gömmer undan mycket, och att man inte får prata om vissa grejer, vilket naturligtvis är helt fel. Men man ska ändå bemöta sina motdebattörer med respekt, precis det står i era regler. Cya.

 4. DDR2 skriver:

  Jag skrev en saftig kommentar till henne, och jag hoppas jag får svar – för i så fall publicerar jag det här.

 5. anonym-anonym.. Om du läser reglerna en gång till, ser du att detta gäller redaktionen, eller andra kommentarers författare. Dvs på denna blogg har vi hövlig ton mot varandra Att vi inte skulle få häckla en pk-skribent av guds nåde, som skriver uppenbara lögner om SD? Var har du fått såna ideer ifrån? Om hon vågar sig hit, på denna blogg, gäller naturligtvis samma hövlighetsprinciper för henne.

  MVH Sven-Olof

 6. Exarkun skriver:

  Bäste anonym_anonym,

  I någon mening har du givetvis rätt, men om jag titulerar en människa såsom varandes ”intellektuellt eftersatt” efter att ha associerat mig och mina partikompisar till 30-talets Tyskland så har jag faktiskt hållit en förhållandevis god ton.

  Hade jag hållit en dålig ton så hade omdömet varit betydligt värre…

 7. Ola skriver:

  Jag säger som Expressen sa när det gällde att Persbrandt var inlagd på alkoholistklinik.

  ”Det k u n d e ha varit sant”

 8. Det är ju det som är så fantastiskt Ola… Det kunde inte ens ha varit sant.

 9. Vill vara anonym skriver:

  ”I Gävleborgs län röstade över 5017 personer på Sverigedemokraterna till riksdagen” skriver hon i artikeln. Över 5017? 5018 eller?

 10. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Litet roligt blir det när man betonar att Marie Wickberg är märkt (c). De fula egenskaper med 30-talsstuk hon tillskriver SD fanns ju i full utsträckning hos hennes eget parti. Den ende svenske riksdagsman, konsul Wallén, som öppet förklarat sig vara antisemit tillhörde Wickbergs parti. Den vitbok om centerns/bondeförbundets bruna förflutna som Maud förutskickade häromåret, den har begravts i tystnad. Alltför graverande förstås!! Faktum är att tyskarna hade konsultationer med främst ett antal bondeförbundare angående en tyskvänlig regering om kriget skulle komma till vårt land.
  Det goda hos centern, hembygdskänslans och den svenska kulturens värnande, håller Maud på att förskingra på Stureplan. Hur länge till kommer folkdräkter och fiolmusik att ledsaga delegaterna på centerstämmorna? Det höjs redan röster mot detta olämpliga skådespel i ett flerkulturellt samhälle. Möjligen kan de göra en cirkus med musik och dräkter från världens alla hörn. Och visst skulle en äkta stenåldersman från Borneo med centerklövern målad på penisfodralet vara i tiden. Precis som de ”klöver” som innefolket på Stureplan kan bidraga med – om de nu var intresserade, vilket inte tycks vara fallet.
  Nej, Marie ser nog i andan om hur de gamla centerväljarna i glesbygden blir trogna sina gamla ideal, och då ser SD och inte längre (c). Faktum är att främlingskänslan inför Mauds nyskapelse är minst lika stor bland partiets fotfolk, som någonsin gammelmoderaterna inför Africanus lappkast.
  Sossarna, de nya moderaterna och Maud har lämnat brigader ur sina arméer efter vägkanten, besvikna och utan vägledning, med risk att hamna hos den kraft som står stadigt i den terräng där de känner igen sig och vill bli kvar: SD!! En viss desperation lyser igenom i lilla Maries gälla falsettstämma; men det sätter blott focus på gapet mellan lejonen på prärien och den tjattrande gibbonen i det torra trädet vid vattenhålet. Gissa vilka som inger respekt och vilken som utmanar löjet.

 11. Skånepåg skriver:

  Kvalle i Mossatresk

  Vid centerns årsmöte i fjor såg jag inte en enda folkdräkt. Däremot fanns det färgsprakande kläder hos mötesdeltagare som var ”långt hemmaifrån”. Så det är redan omstylat och klart!

  Vet inte vad som sker men får meddelanden om att bloggen kan inte nås? Gör ett sista försök.

 12. Aloysius skriver:

  Rätt i sak.

  Tragiskt är dock att SD nu står fär obegränsad frhandel. Vad frihandel och globalisering gör med ett land, det kan vi se i USA, här hemma och litet varstans.

  Liberala dogmer är nog inte bästa vägen framåt. I synnerhet inte om man hoppas ta LO-röster från sossehydran.

 13. Krister Maconi skriver:

  Det bör kanske tilläggas att det råder långt ifrån ”obegränsad frihandel” i världen idag.
  Sverige är för övrigt långt mer beroende av frihandel än det stora landet i väster.
  Protektionism är det sista Sverige är betjänt av, det skulle snabbt visa sig i plånboken
  inte minst hos LO-kollektivet vilket en ansvarsfull fackföreningsrörelse är väl medveten om.

 14. Karl Larsson skriver:

  Exarkun:

  Skriv ett genmäle för publicering i Hudiksvall tidning.

  Om de vägrar ta in det, gör en PO-anmälan mot tidningen. Det hade varit intressant att pröva om man får lov att så uppenbart ljuga som Wickberg gjorde angående sd:s syn på frihandel – det handlar ju faktiskt om att beskylla sd för åsikter som är tvärt emot partiets eget program! Gör det faktum att lögnen skrivs i en ledarartikel att den därmed är godtagbar?

  Jag tror nog att Pressombudsmannen Yrsa Stenius kan tycka att det är en principiellt intressant fråga och därmed ta upp fallet. Lycka till!

 15. Karl Larsson skriver:

  Och förresten, Exarkun, bifoga det nonchalanta svaret som du fick från Wickberg om du gör en PO-anmälan. Jag kan tänka mig att det finns pressetiska regler även för hur en tidning bör bemöta människor som har kritiska synpunkter på artiklar.

 16. Marie skriver:

  Hej! Jag borde inte bry mig, men jag gör det ändå. Det tillhör god sed att man skriver ut det fullständiga svaret. Eftersom du inte orkar bry dig med att göra det så gör jag det gärna åt dig:

  Hej xxxxx! (namnet redigerat av redaktionen)
  Det är lätt att skriva fina ord och påstå att man menar dem. Mitt påstående om Sverigedemokraternas syn på frihandel grundar sig bland annat på just den formulering du pekar på. Definiera gärna ”överdrivna protektionistiska tendenser”. För mig är inte det frihandel.
   
  Det finns också formuleringar om nationella jordbruksstöd som ska säkerställa möjlighet till självhushåll

  ”En icke ringa symbolfråga är jordbruksnäringen i vårt land. (…) De små släktgårdar som idag drivs med svag lönsamhet måste ges möjlighet att överleva. Vi får inte glömma den trygghet det har inneburit för vårt folk, att ha haft sina livsmedel tryggade inom landets gränser i orostider. Utan egen livsmedelsförsörjning kan landet utsättas för påtryckningar och vid behov tvingas på knä inom några veckor.”

  Fri handel med jordbruksprodukter är en viktig del av ett frihandelssystem. Därför bör EU:s jordbrukssubventioner avskaffas, att åternationalisera stöden skulle vara förödande.  
   
  Mvh. Marie

   

 17. vmm skriver:

  Klart skämmigt för SD-blogg att publicera en one-liner och säga att det var hennes svar. Då får man ju intrycket att hon är knäpp eller nått, men svaret som kom var ju lite mer uttömmande än så. Jag tycker i sak att det är märkligt att angripa SD för att vara emot frihandel, för man ska nog inte se SD som ett parti emot frihandel. Det är helt enkelt en korkad politisk analys. Vill man angripa EU-s jordbrukspolitik finns det andra partier som är lämpligare mål och vill man angripa SD finns det andra punkter som är lämpligare mål.

  Även om Marie har fel i sin kritik så tycker jag det var lågt att bara skriva en mening ur hennes svar och låta oss tro att hon bara svarat med en mening.

 18. Kvalle i Mossatresk skriver:

  När en centeransluten, om så en ung sådan, önskar bort alla jordbrukssubventioner, då är domedagen nära. Hon är tveklöst upphämtad på Stureplan.

  En annan sak är att det stora stödet till jordbruket inom EU inte är rimligt. Europa måste ha en grundläggande självförsörjning, mat är en strategisk vara, och det vore lika illa att vara helt beroende av utomeuropeiska leverantörer, som att vara i händerna på Putins olje- och gasleveranser. Men den europeiska matproduktionen måste stå mera på egna ben. Ändå kan den inte jämföras med vilken fri varas kommersande som helst.

  Sverige är som stort(!) industriland beroende av en så fri världshandel som möjligt. Samtidigt får inte skattesystemet missgynna fortsatt ägande i landet av våra ”kronjuveler”. Det är inte likgiltigt om Firma A ägs av svenskar eller amerikaner. Om Firma B inte kan överleva som svenskägd är det givetvis en fördel om utländska ägare tar över (SAAB, Volvo, Hägglunds, ubåtstillverkning).

  Ett problem är om statligt ägda företag (Kina) eller mäktiga statliga fonder (Kina, Ryssland) blir stora ägare i svenska (europeiska) företag. Det är något annat än när privata bolag går på uppköpsrunda.

  Sverige har länge haft en fördel i billig energi. Så icke längre. Det är en onödig politisk kollaps! Bygg ett par kärnkraftverk! Effektiviseringen av industrins el- och oljebehov fortsätter givetvis. Transporterna får inte fördyras så att det hotar besöksnäringen i glesbygden och allmänt levnadsstandarden och den nödvändiga köpkraften. Turistströmmar till och från Sverige är nödvändiga för åtskilliga turistorter och uländer. Utvecklingen av nya bränslen är viktigt.

  Ett högteknologiskt och miljöanpassat svenskt jordbruk kan även i framtiden försörja oss till större delen. Vi har någonstans i landets södra del ett företag som förser oss med 30 % av behovet av färska grönsaker. Till och med avståndet mellan plantorna är noga uträknat för största möjliga utfall.

  Massa- och pappersindustrin i Europa går mot en neddragning på grund av mindre tidningsläsande. I USA påverkar det oss så till vida att Kanada skickar sitt massaöverskott till Europa. Genom exportavgifter på råvara vill ryssarna se att finska och svenska skogsbolag bygger ut i Ryssland och ger dem en modern förädlingsindustri samt god tillgång på råvara. I Finland räcker inte råvaran och även i Sverige börjar det bli knapert. Vi måste ha extremt energisnåla och effektiva massa- och pappersindustrier för att överleva i framtiden. Plus mera tillväxt i skogen. Tjänstesamhället i all ära men det är ännu industrin som är motorn i ekonomin. Och den enskildes köpkraft är dynamon i systemet.

 19. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Klimatberedningen föreslår en höjning av bensinskatten med 1.20. Den politiska ”adeln ” har satt konstgjorda mål som till varje pris skall uppnås på det att Sverige går i täten kosta vad det kosta vill för fotfolket. Framförallt är det privatbilismen, som redan har sjunkande utsläpp av växthusgaser som skall betala. Man kan ta den tunga lastbilstrafiken på järnväg vid långa transporter, men det kräver flera år av förberedelser att nå dit.
  Det är frustrerande att detta land skall styras av dårar med lobotomerade som rådgivare. De talar om att glesbygden skall kompenseras. Tro dem inte! Sådant brukar ända i kosmetik.
  Det är ovettigt att med prisvapnet fasa ut oljan som bränslebas innan vi alla har ett alternativ. Sverige står för 0,2 procent av de globala utsläppen, trots detta agerar ”adeln ” som om världens väl och ve var beroende av att gräsrötterna återgick till häst och vagn. Att satsa i de nya industriländerna skulle ge mångfalt mera för pengarna.
  Här har sd en fråga att komplettera sin enahanda arsenal med. En fråga som skulle ge stort gensvar. Mindre utsläpp – ja! Idiotbeskattning här hemma – nej! Givetvis skall det fortgående miljöarbetet fortsätta, men inte med främsta anledning att ”adeln” skall få stoltsera hos kompisarna i EU med att häst och vagn nu vinner terräng i Sverige på den phula bilens bekostnad. Det är icke att förglömma även en frihetsfråga – bilen är FRIHET!! Tåg och buss är kollektivism på ”adelns” villkor. Ännu ett sätt att beskära individens frihet och kontrollera honom. Är vi på väg åter till 1900-talets samhälle med ”führer und folgschaft”? Vill vi ha dessa sociala ingenjörer? Höj frihetsfanan, sd!

 20. Krister Maconi skriver:

  Det må vara en ringa tröst Kvalle men Sd-Borås lägger i all blygsamhet en motion om sänkt bensin och diselskatten till kommande riksårsmöte med biföljande motivation. Kanske en början till ngt större?

 21. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Även en liten napp är en napp!!

  Sverige är ett av västra Europas till ytan största länder. Befolkningen är liten och koncentrerad till landets södra del. 2/3 – delar av Sverige är beroende av bilen. Bygg ut kollektivtrafiken i storstäderna. Låt godset i fjärrtrafik färdas på tågvagnar/tar några år. Bygg ut tågtrafiken i Sydsverige där det är ekonomiskt försvarbart.

  Plocka fram oljeersättande bränslen. Bränslesnålare motorer/ genom EU/ Sverige är för litet att ensamt sätta regler.

  Att fasa ut oljan med skatteverktyget innan alternativen finns är idioti!! Bilen behövs även utanför arbetsresorna. Och UTSLÄPPEN MINSKAR när det gäller persontrafiken!! Africanus menar att vi fått skattesänkningar som kompenserar bensinskattens höjningar. Men vad är det då för mening ur miljösynpunkt? Kvalle tjänar dryga 30 000 per år på förmögenhetsskattens avskaffande. Visst, det betyder många sköna kilometrar bakom ratten utan att den traditionella ekonomiska bördan ökar. Men PENSIONÄRERNA har inte fått någon skattelindring (förutom de få med förmögenhet) men får vara med och betala!!

  Kådisarna är körda i bilägarkretsar. Om Africanus och hans vänner inte ökar skatten på koldioxid före 2010 beror det på taktiska överväganden med sd i fucus. Sd har ett gyllene tillfälle att SOM ENDA PARTI bry sig om vanligt folks bilbekymmer – och utan att för den skull strunta i miljön!! Ett andra starkt ben att stå på. Må sd-Borås vara vårens första svala, den som förebådar bättre tiders annalkande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: