Sluta kasta pärlor åt svin

svinfet-gris_liten.jpgSida är biståndsorganet som ska ”höja de fattiga folkens levnadsnivå” och för detta tilldelas man varje år med en större summa pengar av regeringens budget. Dessa pengar fördelas vidare till organisationer som i sin tur förmedlar pengarna till mindre föreningar och projekt. För varje år har ökningar skett och i år uppgår biståndsmyndigheten Sidas samlade stöd till enskilda biståndsorganisationer till drygt 4 miljarder kronor. Flertalet av de bidragsförsörjda organisationerna har en klar vänstervridning, både som organisation och vad gäller dess anställda som inte sällan tillhör den så kallade 68-generationen. Via svenska biståndspengar finansieras exempelvis rent odemokratiska krafter i mottagarländerna och hjälper svenska vänsterorganisationer att vidmakthålla internationella kommunistiska nätverk.

Biståndskarusellen med dess organisationer liknar mer myndigheter än ideella folkrörelser då det är heltidsanställda personer som finansieras av skattebetalarna som sköter verksamheten. De olika biståndsorganisationerna är dessutom ofta kraftigt ideologiskt drivna. Målsättningen att förbättra möjligheterna för människor i fattiga länder ses inte sällan som ett sätt att ideologiskt skola människorna snarare än att främja en ekonomisk utveckling. Företagande och handelsmöjligheter blir istället krav om rättvis handel. Begreppet rättvis handel är en paroll under vilken unkna tankegångar vilar. Omtanken om de människor som biståndet är tänkt för ändrar genom processen form till att bli en ideologisk vänstervridning. Det är slående att Asien, främst Sydostasien som förlitade sig på egna initiativ och egen företagsamhet, kan uppvisa både en ekonomisk tillväxt och en stigande social välfärd. I Afrika och Sydamerika som har mottagit mest bistånd och utländsk rådgivning, där har både underutvecklingen och biståndsberoendet ökat. I de Sydamerikanska länder som brutit med biståndsberoendet och kastat ut kommunismen har däremot välståndet ökat.

En av de medlemsorganisationer som erhåller pengar via Sida är Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua. Likt våra dagstidningar här hemma i Sverige så säger de sig vara partipolitiskt obundna, men deras verksamhetsinriktning är enligt dem själva:

Målet är att ge stöd till revolutionens landvinningar.

Föreningens representant på plats i Nicaragua, John Lapidus, har vid flertalet tillfällen hyllat kommunistregimer i föreningens veckobrev. Ogenerat har John Lapidus hyllat inskränkningar av yttrandefriheten, Fidel Castro och revolutionära vänsterdiktaturer. John Lapidus tillhörde tidigare redaktionen på tidningen Proletären som är Kommunistiska Partiets – tidigare Kpml(r)s – tidskrift, men är nu istället som sagt Vänskapsförbundet Sverige-Nicaraguas representant i Nicaragua.

Är det rimligt att en sådan organisation erhåller skattefinansierade biståndspengar? Är det rimligt att svenskt bistånd används till att finansiera extremvänsterrörelser som dessutom samarbetar med rent antidemokratiska krafter i mottagarländerna? Är svensk biståndspolitik överhuvudtaget rimlig?

Annonser

4 Responses to Sluta kasta pärlor åt svin

 1. Sivan skriver:

  Sedan finns nog ännu mera under ytan. Vad vi ser är toppen på isberget

 2. Tore skriver:

  Sidas vänsterrufflerier, har framkommit ett antal gånger, utan att regeringen in-
  gripit. Sida har över 10.000 människor ute i världen. Avsluta Sida, och låt dessa
  10.000 skaffa sig ett ärligt arbete!. Om bistånd skall företas, skall detta noga ut-
  redas, och framförallt skall den etniska befolkningen ej lida, för att ett eventuellt
  mål verkställes!…

 3. Stor Johan skriver:

  Osmakligt när man har läst om SIDA:s affärer där pengar försnillats in på privata konton och rekreaktions anläggningar byggts och bevakas av privat miliser, för biståndspengar.
  Har täffat de som arbetat där och sett doku ifrån nordafrika, sprit ,droger och kollade tjejer, slussas in i dessa slutna camps.
  Vänsterns bild av paradiset.

 4. surkille skriver:

  Boken vart tar pengarna vägen rekomenderas varmt. Sida bör lägga ner eftersom det är ett fiasko av gigantiska mått. Tex ger Sida palmecentret 90% av deras intäkter. Av palmecentrets pengar 250 miljoner årligen är merparten från Sida. Sjukt? ja både sjukt och vansinnigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: