Den desperata alliansen

NyamkoJanNär man tävlar i något, det kan vara ett spel eller en idrott till exempel, så får man ibland den där härliga känslan av att ens motståndare, trots att han egentligen har övertaget, börjar bli desperat. Det kan röra sig om ett riktigt ogenomtänkt drag i schack, en ful tackling med utvisning som följd när man spelar innebandy, eller en liten glimt av desperation i motståndarens öga vid pokerbordet. Det är en härlig känsla och oftast vet inte motståndaren hur genomskinligt desperat denne tar sig ut.

Samma sak är det i politiken.

Ibland, när de stora starka tanterna och farbröderna i det godkända ”riksdagspartiet” ser tecken på att deras makt kan komma att utmanas, så ger de uttryck för en desperation så patetisk att man knappt tror att det är sant att de inte ser den själva. Det kan handla om att retroaktivt försöka ändra spelreglerna för att kväsa oppositionen, något vi sett flera gånger och som jag tidigare tagit upp här till exempel. Men det kan också handla om att helt sonika ta motståndarens frågor och göra dem till sina, något som också dryftats otaliga gånger, bland annat här.

Senast i raden av exempel på den sistnämnda typen av desperationshandling är alliansens utspel i dagens nyheter där man låter Jan Björklund och Nyamko Sabuni agera talesmän, och som gör gällande att man nu tänker ställa krav på invandrares språkkunskaper och framförallt på den så kallade sfi-utbildningen (svenska för invandrare). Bristerna i utbildningen är enligt regeringen ”alarmerande”. Och man menar att det finns de som faktiskt utnyttjar utbildningen för att försörja sig…

Välkomna till verkligheten – var har ni varit de senaste decennierna?

Det är naturligtvis vid första anblick ett friskhetstecken att alliansen så smått börjar inse bristerna i systemet. Men det är faktiskt aningen patetiskt att försöka bekämpa oss genom att säga sig vilja lappa ihop en liten obetydlig bit av det fullkomliga sopberg av misslyckanden, kravlöshet och slapphet som svensk invandrings- och flyktingpolitik är.

Det är mer än lovligt genomskinligt att detta är en del i regeringens strategi för att famstå som invandringskritiska. Och att det är just de två folkpartisterna i fråga som skickas fram och får leka ”radikala” åsiktsmaskiner beror såklart på att dessa sedan länge betraktats som föhållandevis jordnära när det gäller invandringsfrågan. Utspelet är givetvis en del i en mer genomtänkt plan för att fiska röster bland de svenskar som knyter näven i fickan, och framtagen av många fler alliansmedlemmar. Genom att skicka fram dessa två blir kovändningen dock något mindre anmärkningsvärd och andra statsråd slipper ta i den jobbiga frågan.

Tips: Ni gör er bara löjliga när ni tror att sådana här billiga utspel ska ändra något. Det är ingen som kommer att gå på att ni vill göra något åt invandringsproblematiken så länge ni inte ser hela problemet. Man kan inte tro att ett litet plåster ska bota ebola, om ni hajar. Det räcker inte med de rubriker ny lyckas lura till er idag, för imorgon har ni forslat hit en miljard nya invandrare som ska sysselsättas, och snart är högkonjunkturen över.

Nej, om ni ska komma till rätta med problemet sverigedemokraterna så måste ni ta i mycket mer – ni måste spela invandringskritiker så bra så ni nästan blir sverigedemokrater för att kunna mota tillbaka oss. Kolla gärna in denna sida för tips och information rörande hur situationen kan lösas och vilka frågor som bör ha högst prioritet.

Lycka till med opinionsbildandet och tack på förhand för hjälpen!

Foton: Pawel Flato

Annonser

6 Responses to Den desperata alliansen

 1. Kalle skriver:

  För oss mer eller mindre politiskt insatta SD:are så framstår detta naturligtvis som en stor röstfiskebluff..Men jag är rädd att gemene man inte inser detta och verkligen sväljer betet med hull och hår och återigen vid nästa val röstar ”fel” i tron om att bättre tider väntar..Låt oss hoppas att bluffen avslöjas inom kort och friden återställs.

 2. Överayatollah skriver:

  Jag instämmer i att detta är ett av många FP-försök till röstfiske bland svenskar som är förbannade på etablissemanget efter över ett årtionde med världens mest klumpiga och idiotiska immigrations- & anpassningspolitik (som, förövrigt, folkpartiets Birgit Friggebo inledde ’91 då borgarna valdes in och som ingen har satt stopp för hittils).
  Däremot kan jag inte instämma i att väljare, som trots allt insett att de inte vill importera mer kriminalitet och bidragsberoende samt att invandrare ska genomgå assimilation istället för det förvirrande begreppet ”integration”, tar detta med en nypa salt. Väldigt många av mina vänner och bekanta är lika förbannade som jag är över alla de absurditeter som idag präglar Sverige. Och många av dem röstar på FP.

  Om ni minns de två senaste valrörelserna, med kvällstidningsrubriker och nyhetsinslag om FP:s ”löften” om strängare krav på invandrare och utvisning av kriminella sådana, bland annat, tycker jag att ni ska läsa dessa rader av Ana Maria Narti, f.d. riksdagsledamot (fp), där hon, ja, rent ut sagt erkänner att dessa löften i själva verket är skitsnack (från DN-debatt, 29/9-06):
  Så som det redan har sagts har pr-tänkandet spelat en alldeles för stor roll i kommunikationen med väljarna. Många utspel speglar inte partiets arbetsprogram. Men just avvikande och skrikande stora krav tog första platsen: barn inför domstolar, Säpo i skolorna, automatisk utvisning av kriminella invandrare, förbud mot offentligt finansierade religiösa skolor, förbud mot slöja, gynekologiska undersökningar av tonårsflickor gav de stora rubrikerna fast vi alla mycket väl vet att sådana åtgärder inte föreslås i landsmötets beslut”

  Just detta citat borde ni SD-aktiva repetera om och om och om igen för potentiella väljare tills de inser hur vidrig, motbjudande och skamlös taktik FP har i sina försök att få på etablissemanget förbannade svenskar att rösta på partiet. Jag visade artikeln för en god vän som röstat på FP de två senaste valen och för honom räckte citatet ovan till hans röst på SD 2010. När han insåg att han i hopp om att få en restriktivare invandringspolitik och strängare språkkrav, i full enlighet med sina åsikter, röstat på FP och det varit helt och hållet förgäves, räckte det för sympatiskifte.

 3. Odelberg skriver:

  Kanske agerar man inte som man gör för att tysta sd utan för att nå ett bättre Sverige med fler röster som följd. Politiken består inte bara av rävspel utan också av en verklighet, vilket du verkar ha missat? Vad tycker du (och sd) om reformen? Man hör tyvärr ganska lite om sd:s åsikter i media och det här blogginlägget ger inte heller några svar.

 4. Jadu Odelberg, det är klart att man kan se det så, men för det krävs mycket god vilja och, om du frågar mig, nästan en sjuklig förnekelse. Sanningen är naturligtvis att det är en kombination av olika faktorer och jag menar att vårt växande stöd har stor del i detta, och ja, jag ser det till stor del som ett rävspel från de redan tidigare ogenerat populistiska folkpartisterna.

  Det är hur som helst J*****T förmätet att idag fiska cred genom att säga det som man igår skrek glåpord åt andra för att de sa.

  Och ja, du har rätt i att jag undvek kärnfrågan. Jag skippade lunchen för att skriva en knapp timme och hade därför inte tid att ssätta mig in i detaljerna, mer än att se att man lyckats med att få de feta ”hårdare krav”-rubriker som uppsåtet var. Det är också uppsåtet som posten ovan handlar om, inte förslaget.

  Spontant tycker jag naturligtvis alltid att det är bra att man täpper till hålen i system som utnyttjas, samtidigt är det helt sjukt att betala ut bonuspengar till den som gör sin förbannade plikt och lär sig språket i det land han eller hon kommit till. Jag kan ha föståelse för att det kan vara svårt och kämpigt att lära sig ett nytt språk, men det är ju knappast mindre svårt för att man blir belönad ekonomiskt. Om man har så dålig motivation så man måste tvingas att lära sig svenska så kan man ju undra om man inte ska fundera på om man verkligen vill vara här.

 5. Kvalle i Mossatresk skriver:

  En och annan EU-anhängare är kritisk till att ”de nya moderaterna” vill ha mera Sverige i EU. Vad är det? Att Sveriges bästa skulle prägla regeringens agerande i olika frågor och i EU:s finansiering, hoppas en del. När Sverige stod i begrepp att bli medlem sa elaka tungor ute i Europa att landet torde vara idealmedlemmen, ty det skulle följa alla medlemskapets paragrafer till punkt och pricka och dessutom tolka dem till Sveriges nackdel. Är inte det den svenska makteliten i ett nötskal, så säg?

  Kanske är det så enkelt att Africanus ser taktiskt på det kommande EU-valet, som kan bli en mindre angenäm historia för partiet, och av taktiska skäl vill de ge medborgarna intrycket av att moderaterna åtminstone i denna fråga bryr sig om väljarnas bästa.
  Så är väl också att tolka regeringens små utspel på migrationens minfält. Att säga tulipanaros är något annat än att göra en. Att få ut tiotusen migranter som vägrar lämna landet är nog en uppgift som överstiger Africanus förmåga, för att inte säga vilja. Och trängseln är fortfarande stor i landets vidöppna portar. Men visst, makteliten är inte ovetande om ilskan i folkdjupet och även om ketchupflaskan ännu inte lämnat ifrån sig många droppar så kan allt plötsligt komma på en enda oväntad gång. Månne de mardrömmer om Vesuvius 79?

  Har ni förresten lagt märke till att vår Africanus allt mera blivit en avbild av kung Päron, den köttkindade Ludwig Filip av Frankrike som störtades 1848. Måhända de kommer att kunna samtala kring likartade karriäravslutningar någon gång på ett ulligt, gulligt moln, men vår kung Päron kanske hellre ”går under jorden”.

 6. Kvalle i Mossatresk skriver:

  På tal om statsministern och hans nya moderater ser kloka ungar i Kvalles närhet Alliansens önskade Sverige som ” a nightmare on Elm Street”.
  One… Two… Freddy´s coming for YOU…
  Oroade föräldrar tror att barnens betéende kommer sig av statsministerns nu två besök i området för att lyssna till folket på golvet. Vår Kreug… eh, Reinfeldt har så att säga lämnat intryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: