Utländska läkare kör inte taxi!

En av de vanligaste myterna om invandrares möjligheter att komma ut på den svenska arbetsmarknaden handlar om läkare som kör taxi. Denna myt skall nu härmed avlivas. Studerar man SCB:s statistik över utrikes födda med en utländsk utbildning, så ser man att de läkarutbildade som har arbete till nästan 90 % arbetar med arbetsuppgifter som överensstämmer med utbildningen. Denna siffra motsvarar nästan exakt statistiken för inrikes födda högskoleutbildade, det vill säga att strax under 90 % arbetar med det de har utbildat sig till.kunskapsskolan.jpg

Även datautbildning, sjuksköterskeutbildning, tandläkare och naturvetenskapliga utbildningar innebär en näst intill lika stor möjlighet till rätt jobb som den inhemska befolkningen. Vilka är det då som kör taxi? Ja har man i hemland arbetat med jordbruk, juridik och språk är chanserna till motsvarande arbetet i Sverige ytterst begränsade. Vilket kan ha sin naturliga förklaring i att vi än så länge varken odlar dadlar, håller oss med kameler eller getter i någon större utsträckning. Inte heller behöver vi så värst många professorer i arabiska språk. Har man i hemlandet arbetat inom juridiken, och därmed studerat koranen för sin ämnesutbildning får man förmodligen vänta något årtionde till, innan Sverige implementerar sharialagstiftningen.

Själv har de invandrade en egen förklaring till det uteblivna arbetet. Denna föga vetenskapliga ”förklaring” avges i slutet av SCB:s rapport

 En stor andel menar att avsaknad av kontakter är det största hindret för att få ett arbete som överensstämmer med utbildningen. Ett icke svenskt namn och den utländska bakgrunden bedöms också vara viktiga skäl till att de inte får ”rätt” arbete.

Jag måste göra Margareta Winberg besviken, men inte för överskådlig framtid kommer kunskapen i att vakta kameler att finnas i den svenska studieplanen. Möjligheten att få ett arbete, såväl hos den inhemska som hos invandrarbefolkningen finns att söka på det personliga planet. Har man dessutom både som invandrare och svensk en relevant utbildning, och för övrigt ett förhållningssätt till arbete, det svenska språket och det svenska samhället som tilltalar arbetsgivarna, har man stora möjligheter att få ett arbete.

Annonser

7 Responses to Utländska läkare kör inte taxi!

 1. Stor Johan skriver:

  Givetvis så kör inte invandrande läkare Taxi! Men så röstar de inte på S heller för de vet vad vänste regimer egentligen vill….
  Det var därför de flydde.

 2. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Är det inte ett bra sätt att strypa motståndet till massinvandring och uselt inlemmande i samhället genom att slå mot samvetet; det är du svennen som genom din intolerans orsakar problemen och kostnaderna, inte invandringen i sig. Så skall en slipsten dragas, eller hur?

 3. rim skriver:

  Jag tror visst att en del kan vara läkare för bil kan de inte köra.

 4. Lars Svensson skriver:

  Tack ! Myterna om alla arabiska och afrikanska akademiker som städar och kör taxi
  stämmer inte. Jag har i 25 år drivit företag i servicebranschen och lärt mig följande:
  Du vet inte om den person du talar med är den han eller hon utger sig för att vara.
  Du vet inte om personen har uppgett rätt ålder och etnisk tillhörighet.
  Alltså vi vet inte ett jota om personens identitet, ännu mindre om personen kan
  utöva ett ansvarsfullt akademiskt arbete, typ läkare, lärare eller civilingenjör.

 5. Lojal invandrare skriver:

  Jag känner personligen an Arabisk kvinna som gick på läkareutbildning i Egypten och nu jobbar som läkare i Sverige.

 6. JJ skriver:

  Haha nä isåfall får man fråga sig varifrån alla dessa läkare kommer man möter inom vården som knappt kan svenska. Tycker det är ett hån mot patienterna att inte ställa högre språkkrav för ett så pass viktigt yrke, i förlängningen kan det ju handla om liv eller död!

 7. Laila skriver:

  hej Jag känner personlig många invandrare som kommer in i systemet väldigt lätt men andra gör inte det.
  Läs Lailas historia i 10 delar.
  http://personligcoach.sprayblog.se/index.php?cat=5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: