Förstatliga sjukvården!

ostersund-2.jpgMissförstå mig inte nu. Självklart tycker jag att det är bra med privata alternativ inom sjukvården. Inte minst för att öka personalens möjligheter att påverka sin egen arbetssituation. Men även för att jag tror på tesen att konkurrens ökar kvaliteten. Men jag vill förstatliga sjukvårdens organisation och resursfördelning, av rättviseskäl. Oavsett om den utförs av offentlig eller privat vårdgivare, varhelst den utförs i landet, skall den allmänna sjukvården vara lika för alla. Så är det inte idag.

Själv bor jag i Jämtland, och jämtlands läns sjukvård har i en följd av år utsetts till Sveriges sämsta. Varför är det så?
Jämtlands län erhöll för år 2006, 826 miljoner kronor i utjämningsbidrag. Av dessa var 313 miljoner inkomstutjämning, enbart 32 miljoner var kostnadsutjämning. Dessutom tillkom 124 miljoner i generellt statsbidrag, 301 miljoner i läkemedelsbidrag samt ytterligare några småposter. Ändå räckte inte pengarna till för att erbjuda jämtlands läns medborgare en lika bra sjukvård, som i Västra Götaland eller Stockholm. Vad beror detta på? Är Jämten sjukare? Ja, till viss del kan detta förklaras med att jämtland ligger i topp i sjukskrivningsstatistiken. Men det är lång ifrån den största anledningen.

Om man läser SCB:s statistik, så kan man konstatera att Jämtlands län, jämförelse med Stockholm, förlorar 559 miljoner kronor enbart på befolkningens betydligt lägre medelinkomst, och därmed lägre skattekraft. Kom då ihåg att utav utjämningsbidraget så var bara ca 313 miljoner, inkomstutjämning. Redan där saknar landstinget 246 miljoner.  Om Jämtlands län samtidigt kunde höja sin landstingsskatt till Stockholms nivå, skull resultatet vara ca 383 miljoner ytterligare. Nu är de kommunala skattesatserna i Jämtland ofta så skyhöga att detta omöjliggör en höjning av landstingsskatten. Sammantaget skulle jämtland, med inkomstnivåer som Stockholm, och med Stockholms skattesats disponera 116 miljoner mer än idag.

Är det rimligt att kvalitén på den vård man erbjuds, beror på hur mycket grannarna tjänar? Är det rimligt att en heltidsarbetande, med 22 000 i månadslön, erbjuds sämre vård än motsvarande arbetare i andra län, därför att länet har en åldrande befolkning, färre i arbete och många unga som lämnar länet?  Det tycker inte jag. Jag vill se Sverige som en enhet. Med samma kvalitetskrav i skola, vård och omsorg. Inte ett Sverige uppdelat i storregioner, eller för den delen, län. I ett A, och ett B-lag.

Att det ser ut så här är också en följd av vårt skattesystem, där vi beskattar arbete och inkomster. Skulle en större del av beskattningen ligga på produktionen, skulle skatteutjämningens pengaflöden gå i motsatt riktning. Detta är inte nödvändigtvis i alla detaljer i linje med Sverigedemokraternas politik.  Men jag skulle vilja att vi som parti stödjer tanken på en rättvis allmän sjukvård.

Annonser

7 Responses to Förstatliga sjukvården!

 1. Fenrisulv skriver:

  Det finns några få saker i Sverige där man bör hålla privat vinstintresse borta med en minst 6 meter lång påle, och bland dom finns skolan och sjukvården!

 2. z999 skriver:

  Ja, jag kan inte annat än hålla med faktiskt så som du lägger fram det. För mig är det noga att statskassan tillhör svenska folket, hela svenska folket. Även om jag sedan anser att varje parti oavsett höger eller vänster måste sträva efter att hålla nere skatterna.

 3. seven-11 shaolin skriver:

  Här finns det ett ämnesområde som Sverigedemokraterna i stort borde kunna trycka på inför nästa valrörelse. Engagemanget för landstingen är stort, speciellt i de landsting där ekonomin är dålig och där man tvingas lägga ned sjukhus och skära i utbudet år efter år.

  Att staten garanterar en miniminivå av vård för sina medborgare tycker jag är ett ganska blygsamt krav. Riksdagspartiet talar ju gärna om rättvisa, men när det gäller vården har man misslyckats å det grövsta.

 4. […] ett fåfängt försök att tvätta bort Sverigedemokraternas rykte som ett parti långt till höger föreslår Sven-Olof Sällström på sdblogg.se att man bör förstatliga den svenska sjukvården till […]

 5. JJ skriver:

  Ser att vänsterfalangen inom SD fått utrymme på bloggen. Ryser i hela kroppen när jag ser rubriker som innehåller ordet ”förstatliga”. Den som utför saker effektivast ska självklart göra jobbet – så resonerar man i alla andra sammanhang, så varför inte inom vården? Det ligger en ”gammelsossig” avighet mot ordet ”vinst” bakom motståndet till privat vård – slutresultatet verkar spela mindre roll. Vi har redan stora problem med att statsmakter och myndigheter betraktar pengar som sina, något man kan göra som man vill med utan att det nödvändigtvis blir till skattebetalarnas bästa. Privata verksamheter, och särskilt om där ska finnas utrymme för det förhatliga ordet ”vinst”, har mycket större respekt för pengarnas värde, då det finns krav på resultat (vi medborgare är för dåliga för att ställa krav på politiker, så istället får väl balansräkningar i vinstdrivna företag stå för det).
  Nej tvärtom, privatisera så mycket som möjligt, ser bara försvaret och domstolsväsendet som enda områden som inte kan privatiseras (ok finns säkert något till som man inte direkt tänker på). Staten ska ha så få uppgifter som möjligt, så ökar chansen att den faktiskt klarar av att sköta sina ansvarsområden på ett bra sätt.

 6. Ser att JJ inte bemödat sig om att läsa hela artikeln. Artikeln argumenterar inte för att ”förstatliga” hela sjukvården. Enbart att flytta den ekonomiska resursfördelningen från landstingen till staten. JJ kommer förmodligen få fler ”privata” pengar över den vägen..

 7. Hippokrates skriver:

  Lite sent men jag håller med S-O Sällström. De stora universitetssjukhusen bör definitivt förstatligas. Landstigspolitiker både från höger och vänster har rustat ned (i första hand) högtspecialiserad sjukhus med tunga forskning. Genom ständiga omorganisationer svenska sjukvård håller på att glida ned i en Europisk jämförelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: