Leonhard Fredrik Rääf och Franz Berwald

Leonhard Fredrik Rääf-den svenska folklivsforskningens fader

leonhard.jpgDet är inte många som hört talas om eller än mindre är bekant med namnet Leonhard Fredrik Rääf (1786-1872). Rääf är den svenska folklivsforskningens fader. Rääf var dessutom konservativ riksdagsman, ledamot av Vitterhetsakademien, medstiftare av Götiska förbundet. Men det är vid sidan av allt det här som han gått till historien då han insamlade över 2000 gåtor, folkvisor, sägner och ordspråk samt som etnograf och kulturhistoriker författade han, i fem band, böckerna om Ydre under titeln ”Samlingar och anteckningar till en beskrivning öfver Ydre härad i Östergöthland” utgivna under åren 1859 – 1875. Det femte och sista bandet utgavs efter hans död av hans son.
 
Insamlandet av svenska folkvisor gjordes ihop med Arvid August Afzelius som även han var medlem i Götiska förbundet. De utgav tillsammans ”Svenska fornsånger”.

I dagens politiska debatt hade han förfasats över miljövännernas vurmande för järnvägar, ty Rääf var en rabiat motståndare till järnvägar. Rääf var konservativ i den bemärkelsen att han var motståndare till det moderna samhället som växte fram. Både ångbåtar och järnvägar var färdmedel för veklingar ansåg han. Helst skulle man gå. Däremot var både häst och vagn tillåtet vid långa resor. Det var rädslan för att människor skulle förslappas, både fysiskt och psykiskt, av att åka tåg eller färdas med ångbåt som han oroade sig för. Oron för framväxten av det moderna samhället och omsorgen av det förgångna är rätt påfallande för Rääf.
 
Leonhard Fredrik Rääf ligger begravd vid sjön Lägern där Rääf lät uppföra en gravhög i vikingastil, där han ligger begravd i en järnsarkofag omgiven av föremål ur sina samlingar: mynt, en del böcker och redskap. En koppartavla med följande inskription: ”Må du som kunnat intränga i denna undangömda grav, vörda dödens frid och åter tillstänga den öppning du gjort. Dock må du först låta kunnig man beskriva de fynd du här anträffat” finns vid hans grav.
 
Franz Berwald – nationsbyggare och kompositörfranz-berwald.jpg

Franz Berwald har aldrig riktigt erkänts sin storhet som en av landets främsta kompositörer genom tiderna. Franz Berwalds musik är inte lättsam eller underhållande utan han strävade med sin musik att utveckla människor moraliskt och tankemässigt i syfte att berika nationens alla områden. För att förstå och uppskatta hans musik krävs det att man förstår tidsandan och Berwalds strävan att bygga nationen Sverige. Få insåg hans storhet under hans levnad och än idag ligger flertal av hans kompositioner på bokhyllan i Statens musiksamlingar i Stockholm.
 
Det var en historisk brytningstid Berwald levde i. Utvecklingen inom vetenskapen, som Berwald så entusiastiskt anammade, hade lett till ett mer analytiskt tänkande. Detta ledde till den industriella revolutionen inom samhället. Franz Berwalds intresse och kunskap riktade sig långt utanför den kulturella sfären. Hans öppenhet och optimism inför framåtskridandet i samhället upplevdes av musikpubliken som obegripligt och frånstötande.
Till skillnad från många adliga kretsar, som strävade efter att behålla ”finkulturen” för sig själva, ville Berwald sprida den kulturella bildningen till en allt bredare del av befolkningen. Franz Berwald ville med sin musik höja den allmänna bildningsnivån och sitt arbetsfält låg främst inom det musikaliska området. Det är alltså först på senare år som musikkännare har börjat få upp ögonen för vilken stor kompositör Berwald var och epitetet nationalkompositör har till sist hugfästs honom.
 
Vad är det som förenar dessa två personligheter trots deras olikheter? Jo, deras passion för och tro på fosterlandets bästa i alla lägen. Eldsjälar har byggt upp Sverige och gett oss en historia att vara stolta över. Som politiskt parti och som enskilda människor är det vårt ansvar att se till att det generationer före oss arbetat och kämpat för kan förmedlas vidare till generationerna efter oss. I detta ligger vår livsgärning som förmedlas politiskt genom sverigedemokraterna. Det är omöjligt att vara värdekonservativ utan att vara nationalist, det är lika omöjligt att vara humanist om man inte är nationalist. Leonhard Fredrik Rääf och Franz Berwald visar det genom sina handlingar även om de uttrycker det på minst sagt olika vis.
 

Annonser

6 Responses to Leonhard Fredrik Rääf och Franz Berwald

 1. Robert Boström skriver:

  Mycket fint skrivet Jens, men nog kände man till Rääf och hans rabiata motstånd till järnvägen sen innan, lite komiskt med tanke på att järnvägen idag är det mest miljövänliga storskaliga transportmedel vi har.

 2. Grue skriver:

  I och för sig välskrivet, men jag tror inte att sd har nåt att vinna på referenser till Götiska förbundet. Folk röstar på sd för att dom inte vågar låta sina döttrar gå hem ensamma på kvällarna eller för att det inte finns några svensktalande barn på dagis, inte pga sånt här.

  Skrev ett inlägg om detta: http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-mer-sakfrgor-mindre-retorik.html

 3. Grue. Pro-sd bloggare som effektivt redovisar det du efterfrågar finns det en uppsjö av, dessa bloggar rent av dominerar topplistan på bloggtoppen. Att öppet redovisa faktiska förhållanden, dagsaktuella händelser men även politiska ställningstaganden ska naturligtvis vara en naturlig del av sdbloggs breda upplägg, men också ideologiska diskussioner och idedebatter. När det kommer till sdbloggs ställning, så är det ett faktum att vi har en annan situation än ni andra bloggare. Vi bär partiet sverigedemokraternas namn, vi länkas till från både partiorganet sd-kuriren, samt från partiets hemsidor, även de lokala. Det innebär också ett ansvar. Det som skrivs på denna blogg kan av utomstående uppfattas som att det kommer från partiet Sverigedemokraterna. Av den anledningen håller sig bloggen dessutom med redaktörer. Vi ser med glädje på andra sdbloggares framfart och status i bloggvärlden. Vi ser ingen som helst motsatsställning. Vi kommer förmodligen aldrig, som du till och från har, grue, ligga top tre på bloggtoppen.
  För övrigt vill jag tacka dig grue för en utmärkt blogg, kanske den just nu största lysande stjärnan på SD-himmeln.
  MVH Sven-Olof

 4. Steve skriver:

  “Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.” Mona Sahlin, Turkiska ungdomsförbundets “Euroturk”, mars 2002

  En gång i tiden — för snart hundra år sedan — förde SSU en hård kamp mot Nick Carter-litteraturen, dåtidens amerikanska kriminalromaner. Per Albin Hansson ledde kampen mot denna ”förbrytarlitteratur”. En medveten SSU-are skulle läsa goda böcker — gärna Platon, till exempel. ”Richard Sandlers bildningsideal var även Hjalmar Brantings och präglades i huvudsak av tanken att den framväxande arbetarklassen skulle göra den borgerliga västerländska kulturen till sin.”

  Läs mer i Sundsvalls Tidning eller Tidningen Kulturen.

 5. Erik Almqvist skriver:

  Grue: Personligen är jag inte särskilt orolig för att vi kommer få tillräcklig opinion med oss när riksdagsvalkampanjen drar igång. SD-Kuriren, kompletterat av en uppsjö sd-vänliga bloggare, sköter nyhetsrapportering och den mer lättvindiga opinionsbildningen rätt bra. Men antalet röster bringar inget egenvärde, vi ska ju göra något av den plattform vi lyckas skapa med.

  Behovet av idédiskussion och politisk och filosofisk skolning och fördjupning är skriande idag. Med tanke på vilken kategori människor som normalt läser politiska bloggar tror jag sdblogg är en rätt bra kanal för de lite tyngre resonemangen.

 6. Har jag då misstagit mej? Jag trodde att Götiska förbundet och Sd hörde ihop när det gällde att värna den svenske kultur, mannamod och minne.
  Låt oss inte lämna gubbarna i sticket. De som trampat upp stigarna och satt boställe i glipan. Dom till ära och till oss mod att fortsätta stå emot trycket från särkland.
  Eder Handfaste Wulfila. Underkastelsens svorne fiende mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: