Permanenta uppehållstillstånd för somalier

I SvD finns en artikel som handlar om en somalier som fått avslag på sin asylansökan. Det står att Migrationsverket gjort den bedömningen att det inte råder en väpnad konflikt i Somalia. De islamistiska väpnade grupper som finns i landet blir tillbakaslagna om de försöker tränga in i Mogadishu. Hur man än tolkar svensk lagstiftning så är det solklart att det inte råder väpnad konflikt i Somalia och att man måste vara personligt förföljd för att få uppehållstillstånd.

icu_mogadishu_000.jpg

En enskild ambassadtjänsteman i Nairobi tycker att människor från Somalia borde få uppehållstillstånd vilket svenska tidningar uppmärksammat oerhört mycket. Det sägs också i flera tidningsartiklar att FN tycker att förhållandena i Somalia är sådana att det borde leda till att inga skickats tillbaka till landet. Nu framkommer det i SvD:s artikel att det är den tidigare nämnda ambassadtjänstemannen som påstår att FN sagt detta. Så här står det i SvD.

En tjänsteman vid den svenska ambassaden i Nairobi i Kenya hävdar i en färsk rapport att avvisningar till Somalia inte bör genomföras. ”FN menar att det är den värsta pågående konflikten i hela världen” står det i rapporten.

Jaha, en tjänsteman som tydligen befinner sig i Nairobi påstår att FN tycker att konflikten i Somalia är den värsta pågående konflikten i hela världen. FN:s huvudkontor ligger väl för höga farao i New York, har inte svenska regeringen folk som håller koll på vad FN säger i Stockholm? Vad FN tycker är förresten luddigt det också, enskilda tjänstemän anställda på FN kan väl tycka lite hur de vill. ”FN” kan aldrig säga något, det är organisationer och personer inom FN som tycker och säger saker. Ingen hänvisning alls lämnas av denna ambassadtjänsteman om var FN har påstått detta om den ”värsta pågående konflikten”.

Det kanske mest frapperande står i ingressen på artikeln i SvD. Där står det så här.

Fler än åtta av tio somalier får permanenta uppehållstillstånd i Sverige, men någon automatisk rätt till skydd finns inte, har Migrationsverkets ledning slagit fast.

Nu har jag lite svårt att förstå hur 80 % av alla asylsökande somalier kan få uppehållstillstånd, om det INTE råder en väpnad konflikt i Somalia, hur är detta möjligt? Är 80 % av alla asylsökande somalier personligt förföljda? Det mina damer och herrar är en helt otroligt siffra. I Finland fick också en majoritet av de asylsökande somalierna uppehållstillstånd under 2006, men det var sammanlagt 210 asylsökande. Av dessa 210 fick 184 positivt besked enligt det finska Utlänningsverket. De som inte hade godtagbara skäl var alltså redan bortsållade, de hade väl sökt sig till Sverige i stället.

Annonser

7 Responses to Permanenta uppehållstillstånd för somalier

 1. E skriver:

  Vilken fullständigt idiotisk blogg. Ingen väpnad konflikt i Somalia? Ignoranta okunniga människa.

  //Civilingenjörstudent

 2. Hej E,

  Om du studerar till civilingenjör kan det vara bra att kunna läsa. Prova att läsa hela artikeln igen. Det är inte författaren som anser att det inte pågår en väpnad konflikt i Somalia, det är migrationsverket.

  Dessutom förutsätts att du framöver håller en betydligt mer belevad ton när du talar till oss, annars kan vi inte ha kvar dina inlägg.

  /Linus

 3. Robsten skriver:

  Ingen av oss har varit nere i Somalia och studerat läget där, det blir en meningslös diskussion där vi kan kasta paj på varandra hur mycket som helst. Det är som DFS säger Migrationsverkets bedömning som framförs, samt de flesta andra EU-länders egna ”Migrationsverk” som dessutom gjort samma bedömning. Så större delen av EU är således ”ignorant och okunnigt” bara vi i lilla Sverige som vet hur saker o ting är, som vanligt.

 4. Peter skriver:

  80% av de asylsökande….undrar om inte anhöriginvandring avses, svensk media kallar all invandring för asyl och flyktingärenden.

 5. Mia skriver:

  Åh vad bra. Mer HIV.

 6. morgan skriver:

  Varför ta hit mera Somalier ?! Det är ett faktum att detta folk inte fungerar här. Vem har lust att betala för ett gäng till, som inte duger att göra rätt för sig. Inga mera Somalier !!!!
  Ta hit vettigt folk, inga parasiter.

 7. alias skriver:

  Mia, mindre än 1% av somalier är HIV positiva.
  det är bättre att hålla sig till fakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: