Värnpliktens vara

forsvarsmakten2.jpgEn utredning om den allmänna värnplikten blir snart klar, den kommer att föreslå att värnplikten avskaffas. I en ledare på DN skriver redaktionen hur onödig den allmänna värnplikten är och hur föråldrat ett sådant system är och samma redaktion applåderar den kommande utredningen. Regeringen kommer inte heller att agera utan att ha fått stöd från den politiska oppositionen. Alliansen kommer förmodligen att få en bred uppgörelse om försvaret och den allmänna värnpliktens avskaffande. Det blir som vanligt, de verkligt viktiga besluten tas av nästan samtliga riksdagspartier utan någon egentlig debatt och man undrar återigen om det var på detta sätt vårt demokratiska system skulle fungera. Klyftan mellan vad riksdagen tycker och vad en stor del av befolkningen tycker visar sig igen, även om det är osäkert hur folkopinionen ser ut i just denna fråga.

Det skall också sägas att med nuvarande krigsorganisation och de ständiga bantningarna av försvaret så är inte den allmänna värnplikten funktionell. Frågan är dock vad vi skall använda försvaret till och hur starkt vi vill ha detta försvar, I DN står det:

Ett växande inslag av utlandsinsatser ökar behovet av personal som är beredda till frivilliga åtaganden, krävande utbildningar och uppdrag. Försvaret har helt enkelt inte råd att grundutbilda tusentals värnpliktiga som från början är ointresserade av att satsa ett halvår i Kosovo, Afghanistan eller Tchad.

Detta visar att den politiska eliten i vårt land anser att vårt försvar främst skall användas för att sättas in i utlandsinsatser av olika slag, helst utan att någon enda svensk stupar under dessa uppdrag om man skall tolka vad som sagts om insatserna i Afghanistan. Vårt försvar skall alltså kosta lite, vara slimmat på personal samt sättas in i riskfria insatser utomlands. Ingen pratar längre om att försvara fosterlandet eller möta olika slags hot mot vårt land. Riskerna för en regelrätt invasion är låga hur man än räknar på vårt säkerhetspolitiska läge, så långt måste man hålla med den politiska makten. Dock kan hotbilden ändras snabbt, innan Norge blev invaderat under 2a världskriget så hade den norska regeringen tillsatt en försvarsminister, Kristian Laake, vars främsta merit var att skära ner organisationer. Resultatet vet vi med facit i hand. Dessutom finns det andra realistiska hot än en regelrätt invasion.

Eftersom ledarredaktionen på DN med emfas kallar sig feminister så tas även jämställdhetsperspektivet upp som ett stort minus för den allmänna värnplikten, så här skriver de:

Det andra stora systemfelet är könsdiskrimineringen. Samtidigt som vi strävar efter jämställdhet på andra områden, inte minst i föräldraskapet, kallas män in under en pliktlag medan samma tjänstgöring är frivillig för kvinnor.

Så fruktansvärt orättvist, jag får dock inte kläm på vilka redaktionen tycker synd om, kvinnorna som inte får kräla i snön när det är tjugofem minusgrader eller männen som tvingas till värnplikt. Försvaret är främst till för att försvara vårt land, det är inte ett feministiskt projekt. Behövs det kvinnor i försvaret gör de säkert en utmärkt insats, jag tvivlar inte en sekund på det. Men kan vi inte kalla in hela den kvinnliga befolkningen av en massa orsaker får vi leva med den orättvisan och endast ta emot frivilliga som klarar mönstringen på bästa sätt. Dessutom så har de flesta framgångsrika kulturer haft en tuff ritual för unga brushuvuden till pojkar för att få komma in i vuxenvärlden. Det är så, hur mycket ledarredaktionen än vill förneka det, att unga män måste lära sig att kontrollera våldsimpulser, lära sig att härda ut och att ta ansvar för andra människor och inte enbart tänka på sig själva. Dessa ritualer kan enbart skötas av andra äldre män som själva en gång i tiden varit unga hormonstinna brushuvuden. Eftersom jag själv är man smärtar det mig att tvingas erkänna att det uppväxande kvinnliga släktet inte behöver samma tuffa behandling för att bli vuxna.

Annonser

4 Responses to Värnpliktens vara

 1. Lars Flemström skriver:

  Väldigt intressant formulering ”Dessa ritualer kan enbart skötas av andra äldre män som själva en gång i tiden varit unga hormonstinna brushuvuden.”

  Ja, nog kan man som äldre man som genomgått värnplikten se hur hormonerna rentav flödar över hos vissa unga hormonstinna hannar. De skulle behöva ett äldre befäl som lär dem veta hut!

  Och beträffande jämställdheten, så känner jag inte till en enda man som varit gravid i nio månader varje gång ett barn har fötts. Om som bekant behövs minst två barn för att behålla folkmängden på nuvarande nivå. Den uppoffring som en tvåbarnsmor gör, väger lätt upp den manliga uppoffringen värnplikten.

  Hela den manliga befolkningen gjorde värnplikten under rekordåren under 1950- och 1960-talen, trots dåvarande arbetskraftbrist. Nu, med en miljon öppet eller dolt arbetslösa, har vi ”inte råd” med den allmänna värnplikten. Men tydligen har vi råd med denna enorma arbetslöshet!

  Något är det som inte stämmer!

 2. Kvalle i Mossatresk skriver:

  De små styrkor med i utlandet insatsvilliga yrkessoldater som Sverige avser hålla är avsedda att tjäna EU:s intressen. Om Sverige skall kunna påräkna EU:s stöd vid en konflikt eller ett angrepp måste Sverige solidariskt delta i EU:s konflikter världen runt. Men då EU ännu så länge är en papperstiger är det NATOS:s, d. v. s. USA:s kapacitet för transporter och UH som krävs, och underförstått att aktionen är i USA:s intresse.

  Det gamla förhållandet med ett solidariskt folk i vapen till skydd för riket är nu ett minne blott. Det framtida insatsförsvaret är maktelitens verktyg, inte folkets. Det KAN vara i svenskarnas intresse att några tiotal yrkessoldater smyger omkring i något lugnt ställe i Afgahnistan eller att en svensk patrullbåt ligger utanför Libanons kust sedan striderna lugnat ner sig. Men det kan inte svenska folket avgöra. De känner ingen solidaritet med insatserna.

  Nyligen presenterades en katalog på de hot Sverige hade emot sig. Den globala uppvärmningen och dess konsekvenser sattes i första rummet. De glömde väl bara den stora kometen och någon exploderande vulkan med medföljande sunamivåg. Vilka Sveriges intressen voro redovisades inte och då måste en hotkatalog vara blott en lek med fantasin. F. ö. är de moderna folkvandringarna jämte uppvärmningen de största hoten mot vårt samhälles stabilitet.

  Den könsliga jämställdheten i krigsmakten – vi bör väl återta den gamla benämningen då aktiva åtgärder utomlands ersatt försvar av eget territorium – är något hycklande. Vi har inga kvinnliga strids- eller helikopterpiloter. Vi har inga kaptener på torped- eller ubåtar. Det förs inga verkliga samtal om att vi borde ha sådana. Ett land som Israel som var en föregångare med kvinnliga soldater har inte kvinnor på stridande positioner när det verkligen gäller. Bl. a. anses det demoraliserande att kvinnor kan bli krigsfångar eller dödas under strider.

  I Röda Armén fanns kvinnor men inte som befäl i stridande förband. Däremot i partisanförband.

  Hanna Reitsch var berömd pilot i Tredje riket och måhända den enda människa som flugit en V-1 raket manuellt. Vi har en handfull kvinnliga piloter under flygets barndom som inte stod männen efter. Som Amelia Erhardt. Men inte vill jämställdhetsivrarna ha dem i de svenska
  flygförbanden.

  Finland vandrar en annan väg än Sverige. De litar vis av sin historia på den egna förmågan att försvara sitt territorium. Och Sveriges, lägger finska officerare elakt till.

  Norge har en kommande konflikt med Ryssland om gränserna avséende gas- och oljeförekomster i Barents hav. Kan de då räkna med EU:s stöd? Frågan om. Men som trogen NATO-medlem kan USA:s stöd troligen påräknas. De nya EU-medlemmarna i öster saknar varje förtroende för EU:s militära och politiska förmåga:de vill till varje pris komma in i NATO och få dess beskydd.

  Sverige har knappast kapasitet att bevaka den rysk-tyska gasledning som planeras i Östersjön. Inte heller att kontrollera eget territorialvatten. Det behövs inte tycker makteliten, det får EU göra för vår räkning.

  Ett lockmedel är att göra Norrland och våra skärgårdar till övningsområden för EU och NATO. Med flyg, marktrupp och ubåtar. Då kan vi tjäna en slant och inte kan de väl vara så jävliga att de prisger sitt övningsområde åt fienden? Låt oss hoppas det när nu vår maktelit skurit bort vår tidigare förmåga att hjälpa oss själva.

 3. Skånepåg skriver:

  Såg nyligen ett program på min tyska favoritkanal N24 som handlade om USA:s senaste hangarfartyg. Kommer som vanligt inte ihåg namn, men det fanns minst 2 kvinnor ombord som flög antingen F14 eller F16.

  Beträffande försvaret, så står nog snart Hemvärnet i tur att avvecklas. Att ha ett sådant stridande förband som relativt snabbt kan bli operativt inom landets gränser, måste dessutom kännas synnerligen oroande för den styrande politiska eliten. Visserligen uppgår Hemvärnets numerär inte till mer än cirka 30 000 man, men är mycket välutrustat. Tyvärr så minskar antalet ”gubbar” i snabb takt eftersom många tydligen känner, att vi inte längre har ett eget land som är värt att försvara.

  En kollega hade f.ö. nyligen ett samtal med en ”områdeschef” och han menade att underhandsinformation från ÖB stab pekade på, att Hemvärnet kan komma att bli nästa stora besparingsobjekt? Resonomanget går tydligen i de innersta kretsarna, att skall nu värnplikten avskaffas varför skall vi då behöva ha kvar ett Hemvärn som bara är till besvär och dessutom kostar den ”enorma summan” på några 10-tal miljoner om året.

  Vi vet ju alla hur viktigt det är att till varje pris skaka fram pengar till en invandringspolitik, som officiellt inte kostar någonting!

 4. Robsten skriver:

  Du Kvalle, du har inte funderat på att skriva egna artiklar? Du verkar ha kapacitet för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: