Varför vill Nerikes allehanda inte få fast våldtäktsmannen?

Jag läste till min bedrövelse den minst sagt undermåliga samhällsinformationen om ett våldtäktsförsök i Örebro i helgen. Dels i Aftonbladet och dels i Nerikes allehanda där båda tidningarna publicerar en bild på våldtäktsmannen, från en övervakningskamera, där mannen står och väntar på sitt offer. Nu kommer dock det absurda: Ansiktet på den misstänkte gärningsmannen är utsuddat! Inte heller ges ett godtagbart signalement som är av någon som helst nytta för polisen för att få hjälp av medborgarna att få fast den skyldige gärningsmannen. Vidare insåg jag snart att tidningen sannolikt hade fler bilder från övervakningskameran då bilden vid en nersparning fick det talande namnet ” Tunnel3-Stor.jpg”. Då kan man undra varför inte de andra bilderna visades. Var det kanske allt för stor risk att någon skulle känna igen gärningsmannen?

Jag blev rent ut sagt förbannad på detta absurda daltande med grova brottslingar, så jag ringde upp Nerikes allehanda för att gå till botten med orsaken. Detta måste dock ha blivit en av de mest meningslösa konversationer som jag varit med om. Den ansvarige chefen, som jag fick tala med, gick instinktivt i försvarsposition och försvarade tidningen med de mest absurda argument när jag frågade varför dom suddat ansiktet.

– Personen på bilden är inte dömd för någonting, därför visar vi inte hans ansikte.

– Personen på bilden kan stå där av en slump. Skulle du själv vilja bli uthängd i media om du råkat stå där?

– Tjejens historia finns en möjlighet att den är påhittad.

– Vi är en nyhetsredaktion och inte polisens förlängda arm.

Jag frågade då om det inte finns ett moraliskt ansvar av oss alla att försöka få fast den misstänkte våldtäktsmannen, även tidningen, men det höll han inte med om och hänvisade till ovanstående argument. Jag påpekade också att polisen knappast hade släppt bilderna till tidningen om dom inte varit av fast övertygelse att det varit JUST MANNEN PÅ BILDEN som varit mannen som försökt våldta kvinnan. Men det var som att tala med en nyfrälst feminist. Argumenten läcker som såll, men passionen att försvara desamma är glödande!

Varför skulle polisen ge bilder till media om dom inte ville ha hjälp med ett gripande frågar jag mig då? Mycket otillfredsställd ringde jag nu istället polisen i Örebro.

Här visade det sig att flera medborgare hade vänt sig till polisen och var rasande över att mannens ansikte suddats ut. Jag kan bara säga att polisen delade medborgarnas frustration och det visade sig att jag haft rätt i mina misstankar att polisen velat ha gärningsmannens ansikte i tryck för hjälp att hitta den skyldige. Detta hade dom uttryckligen bett om berättade två oberoende polistjänstemän för mig. En av dem var Polisens presstalesman Torbjörn Karlsson som var minst sagt bedrövad över Nerikes Allehandas agerande. Han bekräftade även att NA hade fler bilder att tillgå som dom valde att inte publicera.

Jag frågade om jag kunde få de bilder som de etablerade medierna inre ville visa allmänheten med förklaringen att jag mer än gärna visar dem, men han förklarade att det av praktiska skäl inte var möjligt att tillgodose alla hobbyskribenter och mindre etablerade medier efterfrågat material, och jag kan inte göra annat än att ta denne trevlige herre på orden. Dock hade han inga problem med att delge mig signalementet som de andra medierna plockat godtyckligt ur.
Med förhoppning att det kan hjälpa Närkepolisen i sitt arbete så kommer därför detta här:

– 170-175 cm lång
– Mörkhårig
– Pojkaktigt sydländskt utséende
– Kläder enligt bilden

Den som har tips ombeds ringa polisens tipstelefon på nummer 0738-11 41 14.

Ett litet glädjeämne kunde han ändå delge mig, och det var att hela den icke retuscherade filmen skulle visas imorgon på TV3:s Efterlyst. Men vem vet? Kanske har mannen redan stuckit långt bort från Örebro när identiteten röjs! Det vet jag att jag skulle ha gjort! (även fast jag också vet att jag inte kommer att hamna i den situationen.)

Tack till Grue som också har tagit upp ämnet.

Tillägg/förtydligande från skribenten: Jag ringde inte NA eller polisen för att jag trodde att det var en invandrare det var frågan om. Jag skrev heller inte artikeln därför att det visade sig vara en invandrare. Sanningen är att signalementet ringde jag upp igen för att få, för att komplettera arikeln då all annan text var skriven.

Våldtäktsmän, svenskar som invandrare, är riktiga avskum som förtjänar lagens hårdaste straff. Gärna kompletterat med en, av offret utdelad, pungspark!

Annonser

14 Responses to Varför vill Nerikes allehanda inte få fast våldtäktsmannen?

 1. Sven-Olof skriver:

  Hur var det nu? 24 av 49 våldtäcktsdömda interner kunde inte få den ”rehabilitering” de behöver. Orsaken var brist på tolkar. Undrar hur många av den andra 25 som klarade sig hjälpligt, men bristfälligt utan tolkhjälp?

  Mvh Sven-Olof

 2. Lars Flemström skriver:

  Frans skriver: ”Jag påpekade också att polisen knappast hade släppt bilderna till tidningen om dom inte varit av fast övertygelse att det varit JUST MANNEN PÅ BILDEN som varit mannen som försökt våldta kvinnan.”

  Om polisen var så övertygad om detta, kan man ju undra varför polisen inte lagt ut bilden på sin egen hemsida. Där finns bara ett signalement, där det står att gärningsmannen hade ett ”pojkaktigt” utseende. Uppgiften, som Frans för fram, att utseendet dessutom var ”sydländskt” saknas. Vill inte ens polisen ha hjälp att få fast den misstänkte gärningsmannen?

  För det kan väl inte vara så att polisen vill att tidningen ska göra det som polisen själv inte vågar: Peka ut en person, som eventuellt är oskyldig, som våldtäktsman? Om polisen påträffar personen på bilden kommer han säkert att plockas in. Kan han inte bindas vid brottet kommer han att avföras från utredningen.

  Vem som helst som råkar befinna sig på fel plats vid fel tid kan bli misstänkt för brott som någon annan har begått på samma plats strax före eller strax efteråt. Det handlar om elementär rättssäkerhet att inte döma enbart på misstanke, utan bevis.

 3. MX skriver:

  Sven-Olof: Du vände på siffrorna. Det var 24 st som INTE behövde tolk.

  För att citera vad jag skrev på en annan blogg:

  Vad de skriver skulle kunna formuleras på ett annorlunda sätt, nämligen att majoriteten (25 av 49 = 51%)av de våldtäktsdömda är av utländsk härkomst.

  Och då räknar man ändå bara in de som har såpass bristfälliga kunskaper i svenska språket att de behöver tolk. Räknar man med alla de invandrare som behärskar svenska så blir siffran ännu högre.

 4. vmm skriver:

  Vilken absurd artikel det blev i tidningen när dom publicerar en maskerad bild och uppmanar allmänheten att tipsa! Det vore som om Efterlyst visade en pixlad bild och säger ”känner du igen den här mannen, ring…”. Det är helt enkelt urusel journalistik!

  Jag kan förstå ifall en tidning väljer att avstå från att publicera bilder på människor som är misstänkta. Jag har ett par gånger hört Efterlyst berätta om att bilden på den person dom visat veckan tidigare och presenterat som ”känner du igen den här rånaren, ring…” (typ) varit en bild som visat sig vara på någon helt oskyldig. Jag förstår om ansvariga utgivare tvekar inför att publicera bilder från övervakningskameror när man vet att det finns en viss möjlighet att det är helt oskyldiga personer. Den oskyldige person som blir visad på bild i tidningen som våldtäktsman eller rånare eller någon annan typ av skurk får förmodligen massor med problem och jobbigheter…

  Däremot kan jag inte fatta hur dom tänkt på tidningen i det här fallet. Antingen publicerar man bilden omaskerad eller så inte alls. När dom väljer att publicera den men maskerar den misstänkte så får också jag känslan av att dom vill skydda en våldtäktsman. Det är faktiskt den känsla jag får. Man publicerar för man är övertygad om att den här mannen är gärningsmannen (annars vore det ju helt knäppt att publicera), men man maskerar för att mannen inte ska kunna identifieras… slutsatsen blir att dom maskerar en man som dom är övertygade om att det är en våldtäktsman.

 5. Lars Flemström skriver:

  Ja, och nu vet ju alla som inte visste det förut att det finns övervakningskameror på platsen. Om mannen på bilden är den skyldige måste han ha vetat det också, eftersom han följde efter kvinnan. Och det är ett av problemen med övervakningskameror, att de flyttar brottsligheten. Å andra sidan kan de behövas för att folk ska våga åka med allmänna kommunikationer.

  Tunnel förbinder nämligen östra och västra stadselarna samt busscentralen och tågcentralen, med flera uppgångar, vilket syns på bilden. Den kombinerade gång och cykeltunneln är hårt kritiserad. Den böjda körbanan gör det svårt att utan fara för andra trafikanter köra polisbil igenom. På samma plats där kvinnan går inträffade för ett halvår sedan en kollision mellan två cyklister, med dödlig utgång.

  Vid så allvarliga brott som våldtäktsförsök måste alla som befunnit sig på platsen vid den aktuella tiden och kan identifieras, kontrolleras av polisen. Det är så klart en integritetskränkning, som måste vägas mot den integritetskränkning som kvinnan har utsatts för. I ena fallet är det en kriminell individ som kränker, i andra fallet är det ordningsmakten själv som kränker.

  Dessa frågor får man absolut inte ta lätt på. Men det finns en otäck tendens i partiet att döma på enbart misstanke, utan bevis. Det är lite för enkelt att ropa på flera poliser, utökade befogenheter och fler tekniska hjälpmedel. Allt detta behövs säkert, men man måste tänka igenom vad de ska användas till.

  Alltfler grova brott begås i glesbygd, där det är ”polisfritt”, för man kan ju inte anställa en massa poliser som sitter och rullar tummarna tills ett brott händelsevis begås.

  80% av alla brott, och ännu mer av de grova våldsbrotten, är missbruksrelaterade. En bra brottsförebyggande åtgärd skulle alltså vara att rusta upp missbrukarvården, i stället för att rusta ner den. Stora polisresurser skulle därmed frigöras för den övriga brottsligheten.

 6. Karl skriver:

  Riktigt bra gjort att ringa till NA och Örebropolisen. Jag bor själv i Örebro och min flickvän passerar ofta förbi vid resecentrum, som bilden är tagen ifrån, och att veta att det finns avskum redo att våldta våra nära och kära känns oerhört obehagligt. Jag hoppas insatser som din kan få fast våldtäktsmännen så Sveriges kvinnor kan känna sig trygga om kvällen.

 7. anonym skriver:

  Polisen säger att han var mörkhårig och NA skriver att han är ljushårig?
  Jag blir mörkrädd av det här!

  ”Han beskrivs vara 170 centimeter, kraftigt byggd, har runt ansikte och ljust hår. Han var klädd i jeans och en svart tröja men saknade ytterkläder.”

  Då får läsa om artikeln i NA bättre. Då framgår det att artikeln behandlar två separata fall!
  // Frans Johansson

 8. […] Bilden på misstänkte gärningsmannen Nu har vi på Sdblogg fått tillgång till den icke retuscherade bilden på den misstänkte gärningsmannen från överfallet och våldtäktsförsöket i Örebro, ett brott som Frans Johansson kritiserat medias agerande kring Här! […]

 9. Lars Flemström skriver:

  ”Vi vill till skillnad från etablerad media hjälpa polisen att få bort denna man från våra gator.”

  Och om han är oskyldig?

  Vet kvinnan säkert att det var just denne man, som följde efter henne HELA vägen och försökte våldta henne? Är polisen helt säker?

  Det är helt riktigt att han är ”juridiskt” oskyldig tills han eventuellt blir dömd. Men det finns kanske också en chans att han de facto är oskyldig.

  Men tydligen är han för närvarande polisens huvudspår, och det satsas nog en hel del polisresurser på att finna honom – resurser som kan sättas en på ev andra spår om han grips och det då visar sig att han är oskyldig.

  Det finns alltså även en ekonomisk sida av saken. Man kan inte ENBART av det förhållandet att polisen är ANGELÄGEN att finna en person, dra en SÄKER slutsats att det är den rätta gärningsmannen.

  En oskyldig kan få sitt liv förstörd av att få sin bild publicerad som skyldig till ett allvarligt brott. Mot detta står risken för nya brott, kvinnor som får sina liv förstörda. Ska det senare intresset ta över, och bilden alltså publiceras, måste man NOGA ange att personen på bilden kan vara oskyldig – och det inte bara ”juridiskt”.

  Sd-blogg är väl ändå en politisk blogg, där artikelförfattarna på något sätt står för en politisk viljeintriktning, snarare än att vara en detektivbyrå? Hur ser Sd-blogg på rättssäkerheten för de misstänkta?

 10. Lars Flemström skriver:

  Bilder på mannen har fortfarande inte lagts ut på polisens hemsida. Det är också märkligt att polisen inte lagt ut fullständigt signalement. Uppgiften ”sydländskt utseende” saknas. PÅ polisens hemsida står att: ”Detta framgår klart och tydligt då både målsäganden och den misstänkte finns med på film från de övervakningskameror som finns i tunneln. När de kommer in på Tulegatan ett par kvarter från tunneln förs kvinnan in i en port.” Det kan därmed anses mycket sannolikt att det är samma man som följt efter kvinnan hela tiden, men alldeles säkert är det inte.

 11. Frans Johansson skriver:

  Flemström:

  ”Vet kvinnan säkert att det var just denne man, som följde efter henne HELA vägen och försökte våldta henne? Är polisen helt säker?
  Det är helt riktigt att han är “juridiskt” oskyldig tills han eventuellt blir dömd. Men det finns kanske också en chans att han de facto är oskyldig.”

  Är du en teoretiker inom kvantmekanik månntro? Tror du att en välmenande person plötsligt kan sluta existera för att sedan en ond våldtäktsman från ett parallellt universum ska dyka upp för att ersätta den samma?

  Skämt åsido, men för att använda ett juridiskt begrepp så skulle jag vilja påstå att polisen vet att det är mannen på bilden som också överfallit kvinnan ”utom rimligt tvivel”!

  Mannens och kvinnans möte är konstaterat på film. Att mannen på bilden har tagit följe med kvinnan är alltså helt fastställt. Några minuter senare drar en man in kvinnan på en bakgård för att våldta henne. Att detta verkligen skett finns det vittne på, i form av en där boende person, som hör kvinnans skrik. Historian kan därmed inte vara påhittad. Jag förstår faktiskt inte! När skulle bytet av följeslagare ha ägt rum utan att kvinnan noterat detta? En person ska alltså avvika så snabbt att kvinnan inte noterar detta och sen ska en våldtäktsman våga sig fram någon bråkdel av en sekund senare och gå till attack! Vad är sen oddsen för att männen skulle vara så otroligt lika att kvinnan inte skulle märka att det handlade om två olika individer? Ska du fortsätta att ifrågasätta så vill jag gärna ha svar på dessa frågor!

  ”Bilder på mannen har fortfarande inte lagts ut på polisens hemsida. Det är också märkligt att polisen inte lagt ut fullständigt signalement.”

  Om det stämmer som du säger att dom inte gjort detta är det faktiskt anmärkningsvärt. Man får väl förmoda att polisen som statlig myndighet har PK-pekpinnar hängande över sig, där polischeferna känner oro över sin arbetssituation om dom inte stryker etablissemanget medhårs. Poliser som anklagats för att vara rasister har sparkats förr! Därför lägger dom kanske hellre över de etiska ställningstagandena på privatägd media.

 12. Mats skriver:

  Det kan vara intressant att veta att av 6-7 fall som togs upp i det aktuella ”Efterlyst” , torsdagen den 6 dec 2007, var det fem fall som hade invandrar-signalement. Det var ett genombrott även i ”Efterlyst” att man skippade etno-censuren. Första fallet var med våltdtäkten i Örebro. Andra fallet var en grov misshandel i en tunnelbanevagn i Stockholm. Förövren hade ett ”mulatt-utseende” Tredje fallet var i Stockholm. En blond svensk tjej på väg hem efter att ha sett en fotbollsmatch på TV hos kompisar. En volvo 745 med 4 killar i följer efter henne. Plötsligt kommer två killar utspringande och tar tag i henne. Dom släpar iväg med henne våldsamt och inleder ett våldtäktsförsök. Efter ett tag blir dom avbrutna av en bil som tutar. Signalement: Två färgade killar. Fjärde fallet: En tidigare rapporterad svår misshandel av en ung kille i Hässelby i Stockholm. I Förra programmet antyddes det genom bilder på invandrar-killar att förövaren var av utländk härkomst, men inget sades i texten. I Detta programmet hade man skippat etno-censuren och huvudgärningsmannen var nu med ”Arabiskt utseende” och en medhjälpare hade ”Indiskt utseende” och man talade med brytning. Det femte fallet var från Skåne. En kille knycker en jacka för 7000 kronor. Övervakningskameran visar en perfekt bild av en kille med Arabiskt utseende, i vilket fall med helt svart hår etc. Köpcentret har haft problem med ett gäng som har terroriserat butiker med snatterier och stölder. En klar och tydlig bild av Sverige anno 2007. Känns befriande att etno-censuren börjar släppa en aning.

 13. Grue skriver:

  Se detta! Håller NA på att ändra sig?

  http://www.na.se/artikel.asp?intId=1259274

  Två män söks efter rånförsök
  ALLMÄNT/ÖREBRO Publicerad: 2007-12-09 19:49

  (NY VERSION KL 21.03). Ekohallen i Mellringe utsattes för ett rånförsök på söndagskvällen. Polisen spanar efter två gärningsmän i området kring Varberga och Markbacken.

  Signalement: Den ene mannen är klädd i ljusgrå träningsbyxor, brun mockajacka, grå luva och vita skor. Den andre är klädd i vita byxor, vita skor och brun lurvig väst med huva. Båda är smala och kan vara mellan 15 och 30 år samt mörkhyade.

  !!

 14. erik skriver:

  Detta är ingen nyhet!! Med flera Malmöpoliser i släkten har man fått höra om hur polisens presstalesmän sliter sitt hår i förtvivlan över hur man (i media; läs SDS) i över 10 år slutat skriva fullständiga signalement trots sådana lämnats. Det är polisens förbaskade skyldighet att lämna dessa och de är som sagt väldigt trötta på att läsa ”kontursignalement” i tidningen dagen efter.

  Det som vi ser här i denna blogg är alltså samma mörkläggning som pågått under avsevärt längre tid nere i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: