Jag håller tummarna!

I morgon, den 13 november, håller Danmark val, eller rättare sagt nyval, ett och ett halvt år i förväg. Anledningarna till nyvalet är inte instabilitet i regeringen, utan sägs av bedömare vara av taktiska skäl. Tanken är att den sittande regeringen gynnas av ett val i dagsläget eftersom ekonomin går bra och ”regeringen har medvind.”

Hurvida den analysen stämmer eller inte får vi se i morgon, men jag har mina tvivel. Hoppas dock att Fogh Rasmussen och co visar att mina tvivel är grundlösa. Personligen förstår jag inte det lägliga i att utlysa nyval, ett halvår efter att Ny Alliance bildats och fått stor uppmärksamhet i media. Ett halvår känns som en ganska bra tajming för att nytt parti att gå till val på, med den uppbackning de i nuläget har av dansk media. Dessutom har i princip alla mätningar visat att Ny Alliance får en vågmästarroll mellan de två blocken. Att utlysa nyval i ett sådant läge ter sig för mig lite konstigt.

Väljarundersökningar de senaste dagarna visar dock på minskat stöd för Ny Alliance och det ser onekligen ut som om Dansk Folkeparti (DF) fortfarande kommer att behövas för att högerregeringen ska kunna fortsätta regera. Ny Alliances krav är dock att Venstre inte fortsätter sitt samarbete med Dansk Folkeparti, vilket medför att endast en blocköverskridande överenskommelse skulle kunna bilda regering.

Ofta hör man folk kritisera blockpolitik, och istället efterfrågas en mer pragmatisk hållning. Det talas nu även om att blockpolitik är ”odanskt”. Men faktum är att blockpolitik är det enda riktiga. För om plötsligt en högerorienterad regering skulle göra blocköverskridande överenskommelser med ett vänsterparti, vad skulle högerväljarna säga om det? Blocköverskridande överenskommelser är rakt av ett förakt mot sina egna väljare som röstar på ett parti för det är det partiets politik man vill ha; inte kompromissande med åsikter man själv in delar. Blockpolitik innebär endast att partier med liknande åsikter samarbetar, vilket självfallet är det naturliga och riktiga alternativet för varje parti. Sydsvenskans omhuldande av blocköverskridande överenskommelse för att komma bort från Dansk Folkeparti (och även SD i Sverige), visar bara på det förakt man har för väljarnas åsikter.

Till sist vill jag beröra den egentligen viktigaste iaktagelsen med detta val. Anta att DF hamnar utanför ett samarbete med regeringen. Vad innebär det för det viktiga arbete DF hittills utfört i dansk politik?

Det DF har åstadkommit kan tillintetgöras på mycket kort tid, genom att en ny regering tillåter en massinvandring likt den i Sverige. Allt som DF gjort, kan då raderas ut. Problemet med immigration är att det är en irreversibel process, dvs de som en gång tillåtits komma in i landet (och fått medborgarskap, permanent uppehållstillstånd etc), är där för gott. Det går i princip inte att ta tillbaka. Det innebär att ett land kan ha strikt immigration i 1 000 år, men det kan ödeläggas på ett år om fel personer har makten. En strikt immigrationspolitik kan med andra ord inte permanenta sin politik/ideologi på samma sätt som en mångkulturförespråkare kan. Det innebär att varje litet steg mot mångkultur och invandring, är en permanent vinst för mångkulturalisterna. Varje litet steg är ett steg mot mållinjen.

Vad som krävs är en benhård linje, i vått och torrt, även i länder som i dagsläget inte har problemen med mångkulturen. Det fungerar inte att tro att man kan öppna gränserna bara för att landet eventuellt ännu inte har fått problemen med mångkulturen, eller att man kan ta emot immigranter för att man under en tid fört en restriktiv immigrationspolitik. För varje gång man gör eftergifter, eller låter sitt samvete spelar en ett spratt, tar man ett steg som inte går att ta tillbaka. Mångkulturalisterna tar ytterligare ett steg till mot mållinjen.

Denna situation ger inga bra odds för de av oss som ser problemen och faran med mångkulturalismen. Vi kan endast mota bort problemen, aldrig permanenta den situation som vi anser leder till det bästa samhället. Vi står inför en enorm uppförsbacke. Därför måste våra sympatisörer och väljare, liksom de danska väljarna, inse att det inte går att köra på en ”lightversion” av restriktiv immigrationspolitik. Tycker de att den danska immigrationen ser bra ut med DF vid rodret, måste de oupphörligen fortsätta ge dem sitt stöd. För brister fördämningen är det inte något som gör att göra ogjort.

Därför är jag orolig, mycket orolig, inför morgondagens danska val. Jag hoppas att Fogh Rasmussen gjorde rätt som utlyste nyval. Förhoppningsvis leder det till ytterliggare fyra år med nuvarande styre, och fyra år till av en immigrationspolitik som är ett föredöme för alla. Jag håller tummarna – hoppas du gör detsamma.

Annonser

13 Responses to Jag håller tummarna!

 1. Fredrik Vilborg skriver:

  Samarbete mellan partier såsom Moderaterna och Vänsterpartiet för att undvika något visst parti är förstås ett svek mot väljarna, men mellan partier såsom Centerpartiet och Social(o)demokraterna är det ju ändå inte ett lika stort svek även om det ju inte ska ske på enligt väljarna felaktiga grunder.

 2. Erik Hellsborn skriver:

  Oavsett hur det går för Ny Alliance så ser jag ingen anledning till oro. Deras politik kanske inte är riktigt lika ”hård” som DF, men den är fortfarande en miljon gånger bättre än vad som förespråkas av valfritt riksdagsparti här i Sverige.

 3. Johanna skriver:

  All borgerliga partier i Danmark inklusive Ny Alliance och tom Socialdemokraterna i Danmark förespråkar en invandringspolitik som är i linje med SD. Samma sak gäller i Finland. Där är i stort sett alla partier från höger till vänster ense om att bedriva en mycket restriktiv invandringspolitik. Sverigedemokraterna är inte extremister – det är de sju svenska riksdagspartierna som är det.

 4. mr brown skriver:

  Danskarna vet väl vad objudna gäster kan ställa till med, sedan 40-talet. Vi får lita på att deras ryggmärgskänsla ännu finns kvar i generna.

 5. mr brown skriver:

  ”Sverigedemokraterna är inte extremister – det är de sju svenska riksdagspartierna som är det.”
  Javisst är det så. I ett dårhus ses den friske som sjuk.
  Keep on the good work och bli gärna mer polariserande och dämpa gärna den skånska dialekten, så klarar ni galant 4%.

 6. Frans Johansson skriver:

  Klockan är 20:40 och valet känns inte helt bra, om man får se till vallokalsundersökningen. DF kan sättas ur spel av Ny Alians. Hoppas verkligen att det finns partier på vänsterblocket som stödjer den nuvarande danska modellen av invandringspolitik om det blir problem.

 7. Detta förlöper extremt spännande och det går verkar gå bra för DF.

  Med 3,4% av rösterna just nu räknade har DF 14,3% av rösterna. Det skulle ge en ökning från 24 till 26 mandat i Folketinget. Enhedslisten och Ny Alliance hänger båda på spärrgränsen vid 2%. I detta läge spelar det ingen roll om Ny Alliance kommer in eller inte. VK kan fortsätta regera med stöd av enbart DF.

  På vänstersidan går det bra för Socialistisk Folkeparti medan Enhedslisten riskerar att missa 2%-spärren. Bättre det än tvärtom. SF är drägligare och mindre extrema än E.

  Vi får hoppas slutresultatet blir nånstans i närheten av nuvarande prognos.

  Källa: http://www.dr.dk

 8. Johanna skriver:

  Off topic:

  Sarkozy: Turkiet i Asien, inte i EU
  Han sa att Turkiet är ett land med 100 miljoner invånare som inte ligger i Europa utan i Mindre Asien, och att han inte vill vara den som förklarar för franska elever att Europa gränsar till Syrien, sade en talesman för presidenten.

  Sverige och Storbrittaniens EU politiker driver linjen att Turkiet
  ska bli medlemar i EU. Det gillar inte Frankrikes president.
  Källa:
  http://sydsvenskan.se/varlden/article279773.ece

 9. z999 skriver:

  Missa inte kommentarerna om valet hos
  Robsten

  Suverän valbevakning.

 10. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Med den minimala skillnaden i mandat mellan blocken har DF på papperet stärkt sitt inflytande.

  Man kan anta att Fogh Rasmussen med sina antydningar om bredare lösningar vill markera mot DF:s eventuella planer på att öka trycket.

  Invandringspolitiken ligger knappast som grund för några blocköverskridande överenskommelser. Däremot kanske om mera pengar till den offentliga sektorn, vilket vänstern vill, DF inte har något problem med, men som högerpartiet ingående i regeringen vill ställa mot ytterligare sänkta skatter.

  Också miljön kan komma ifråga som ett område värdigt blocköverskridande beslut.

  Ny Alliances usla resultat i valet begråts nog mest av den danska ”storfinansen”, de som hade ett finger med i spelet vid partiets bildande, och som önskade detta parti som ett skyltfönster mot den muslimska världen. Affärerna framför allt. Fråga Arla!

  DF:s accepterande av en viss arbetskraftsinvandring skall ses som en eftergift till danskt näringsliv som vill vara med och kämpa om uländernas bästa hjärnor. Och flinka och billiga händer och fötter med för den delen.

  Danskarna har fått som de velat. De är nog överlag nöjda. Sorgen ligger däremot tung över den svenska mediavärlden. Så mycket som de hoppades, och så litet som de fick. Inte sedan Ronald Reagan vann presidentvalet i USA har svenska journalister burit så djupsvarta sorgband. Nu står deras hopp till Hillary och Obama…

 11. Valiant skriver:

  Det här är lite out of topic, men kan tipsa om det här inslaget. Det handlar om militanta muslimer i Europa.

  http://uk.youtube.com/watch?v=AX-i-ZWLT7s

 12. Robsten skriver:

  -”Hurvida den analysen stämmer eller inte får vi se i morgon, men jag har mina tvivel.”-

  Varför tvivlade du min vän? Läser du inte min o Grues blogg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: