Moderaterna tar efter Kina.

Ingen har kunnat undgå de kinesiska företagens framgångsvåg de senaste 10 åren. Den kommunistiska regimen har genom en kappvändning, som saknar motstycke i historien, bäddat för en hög tillväxt. Genom att erbjuda billig arbetskraft, med små eller inga möjligheter att organisera sig fackligt, med dålig arbetsmiljö och en urusel uppföljning av arbetstidslagar och lönenivåer skapar man välstånd. Men bara för de redan besuttna. Bara för företagarna, partitoppen och en allt större kinesisk medelklass. Men den stora massan, de många hundra miljonerna utnyttjas bara som billig, rättslös arbetskraft. I enorma massor flyttar de in till de stora industricentra som finns. Bara för att möta en verklighet av armod och hårt, lågavlönat arbete. De låga lönerna bibehålls genom en aldrig sinande ström av fattig outbildad arbetskraft.

Nu tänker sig de Svenska moderaterna, att kopiera Kinas framgångsrecept. Metoden heter arbetskraftsinvandring. På moderaternas hemsida kan man nu i samband med deras partistämma läsa en artikel författad av Kristina Alvendal, bostads och integrationsborgarråd i Stockholm, samt Per Schlingmann, partisekreterare.

Det handlar om att ge personer utanför EU-området visum på tre månader för att söka arbete och att göra det möjligt för arbetsgivare att själv rekrytera arbetskraft utifrån. Den som anställs ska få 24 månaders tidsbegränsat arbets- och uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning. Efter det ges permanent uppehållstillstånd.

Sedan tidigare har vi kunnat läsa att detta generösa erbjudande även skall gälla asylsökande som getts avslag på sin asylansökan. Nu kan de alltså efter avslag söka arbete på närmaste restaurang. Efter 2 år (+ eventuell förlängning) kan de erbjudas permanent uppehållstillstånd.
Vad är då syftet med denna nya moderata politik? Själv säger de:

Det finns flera skäl till att öppna för arbetskraftsinvandring. Redan idag råder det brist på arbetskraft inom specifika yrken och i vissa regioner och vi går mot en åldrande befolkning. Allt färre unga ska i framtiden försörja allt fler äldre samtidigt som omfattande pensionsavgångar i våra välfärdsverksamheter är att vänta.

Med fortfarande nära en miljon människor i utanförskap, och utanför den ordinarie arbetsmarknaden låter detta som ett hån mot alla Sveriges arbetslösa. Jag ska ge moderaterna ett gott råd på vägen. Se istället till att utbilda i de sektorer där vi saknar arbetskraft. Se i första hand till att sätta de som redan finns i landet, den miljonen, i arbete. OM det i framtiden skulle uppstå en faktisk arbetskraftsbrist finns alltid möjligheten att vända sig till arbetsförmedlingarna i våra grannländer. Eller vid behov inom Europa. Att i detta läge öppna upp för en ohejdbar arbetskraftsinvandring från låglöneländer har naturligtvis bara ett syfte.

Att tvinga Svensk arbetskraft konkurrera om Svenska arbeten, inte bara med låglönearbetare i låglöneländer utan även med låglönearbetare inom Sveriges gränser. På så sätt planerar man bibehålla en hög tillväxt och en hög lönsamhet i de Svenska företagen. Man vill konkurrera på den globala marknaden, med din lön som vapen, ”Svensson”.

Detta har naturligtvis uppmärksammats av socialdemokratin, och fackföreningsrörelsen. I en nyligen inlämnad motion av 8 socialdemokratiska ledamöter kan man läsa:

Här har också fackliga organisationer setts som en viktig del i det samhälleliga ansvarstagandet, både vad gäller att bedöma behovet av arbetskraftsinvandring från tredjeland.

De skriver också:

Dessutom vill regeringen ta bort regeln om att ansökan om arbetskraftsinvandring skall ske från hemlandet. Med förändringen försvinner också Arbetsmarknadsverkets liksom fackliga organisationers inflytande över bedömningen av arbetskraftsbehovet.

De tillägger:

Sverige bör behålla den samsyn som funnits vad gäller arbetsmarknadsprövning vid anställning av personal från tredjeland.

Politisk strid att vänta i riksdagen, om moderaternas nya förslag avseende arbetskraftsinvandringen.

Annonser

24 Responses to Moderaterna tar efter Kina.

 1. Frasse skriver:

  Bra analys SOS. (får jag kalla dig så) 😉 Hittills har jag inte hört ett ljud om hur vi ska få bukt med att svenska familjer inte tycks vilja skaffa så många barn så att vi själva kan ha en stabil demografisk befolkningsutväckling. Inbland får jag känslan av att allt som existerar innanför pannbenet på en moderat är siffror. Klart att man kan ur ett ekonomiskt perspektiv försvara ”påfyllnad” av arbetskraft då vi själva föder för lite barn, men man glömmer helt och hållet de kulturella och sociala aspekterna. Dessutom spottar man på den svenska undre medelklassen, som får ta nästan hela smällen ekonomiskt, då det är dessa som får bära den ekonomiska bördan av att konkurera med den lågutbildade importerade arbetskraften.

 2. Frasse skriver:

  FÖresten… vad är det med denna besatthet av att lämna permanenta uppehållstillstånd? Nu ska det inte bara gälla alla det av någon anledning är synd om, (som har råd att komma hit)utan också alla som lyckas uppehålla sig i landet som arbetare i ett par år. SKit samma om vi inte har jobb så de räcker till oss själva!

 3. Lars Flemström skriver:

  Detta får till följd att svenskar och redan hitkomna invandrare slås ut från arbetsmarknaden, inte minst personer i min ålder. Efter detta vill jag inte höra ett knäpp från en enda sverigedmokrat om att arbetslösa måste itutas ”luthersk arbetsmoral”. Vill man låta som ett eko av den s k Täby-adeln, bör man byta parti.

 4. Rune skriver:

  På samma sätt som det kinesiska kommunistpartiet har övergivit kommunismen som ideologi överger moderaterna konservatismen som idé.
  Kvar blir bara partistrukturen. Liksom i Kina där endast diktaturskelettet återstår av kommunismen och partiet.

 5. z999 skriver:

  Lars Flemström:
  ”Efter detta vill jag inte höra ett knäpp från en enda sverigedmokrat om att arbetslösa måste itutas “luthersk arbetsmoral””

  Håller med i högsta grad. Nästa steg för moderaterna torde vara att klassa pensionärerna som bidragsfuskare som helst ska ut och jobba ihop kostnaden för mångkulturen. Kapitalistiska ideal om lönsamma arbeten tycks moderaterna ha gett upp samtidigt med alla andra högerideal. Den så kallade ”arbetslinjen” påminner för mycket om forna öststaters politik med ”rätt” till arbete. Linjen bör vara att det är mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag eller vara sjuk, men när det inte finns jobb så ska inte staten subventionera icke-lönsam verksamhet.

 6. Stor Johan skriver:

  Moderaterna har god hjälp av att social-
  demokratin inympat ungdomen en tro om att man kan bli vad man vill. Alla ska med upp och hållas ockuperade på utbildningar gärna tills över 25 år för att sedan släppas ut i tron att de får drömjobbet.
  Den kalla sanningen är att under dem har det skyfflats in billig och rättslös arbetskraft och över dem hamnar de som tillgodo sett sig och haft en målmedvetenhet.
  Kvar blir de i en värld där de får ta vad som bjuds och i princip ligger lägre i kurs än en som nyss anlänt hit eller de som kommit ut i arbete i tidig ålder.

 7. Lars Flemström skriver:

  z999,
  vill du förklara vad du menar med:

  Linjen bör vara att det är mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag eller vara sjuk, men när det inte finns jobb så ska inte staten subventionera icke-lönsam verksamhet.

  Ska vi inte ha sysselsättningsprojekt för arbetslösa? Det kan vara projekt, som inte är lönsamma företagsekonomiskt, men är till nytta eller glädje ändå, såsom kulturminnesvård. För arbetslösa kan det vara ett sätt att behålla yrkeskunnande och förbereda återinträde på arbetsmarknaden. I praktiken är många sysselsättningsprojekt bara ett sätt att skyffla undan de arbetslösa, vilket är väldigt fel mot dem.

 8. z999 skriver:

  Lars Flemström:
  ”Ska vi inte ha sysselsättningsprojekt för arbetslösa?”

  I såna fall helt i statlig regi och inte ”homeaid”-företag som utnyttjar att staten subventionerar hushållsnära tjänstehjon. Dom företagen biter sig sedan fast. I dagens industri så står det att den så kallade tjänstesektorn växer, detta är lika illa som när den offentliga sektorn svällde ohämmat under det mer socialistiska 70 och 80-talet.

  ”Det kan vara projekt, som inte är lönsamma företagsekonomiskt, men är till nytta eller glädje ändå, såsom kulturminnesvård.”

  Ja, det stödjer jag. Ministerjobb är förresten inte heller lönsamma företagsekonomiskt.

  ”För arbetslösa kan det vara ett sätt att behålla yrkeskunnande och förbereda återinträde på arbetsmarknaden.”

  Ja, om man har en sån styrning på det. Men det handlar ju ofta om att de hamnar i branscher och jobb som är mer jagnedbrytande än uppbyggande. Möjligheter till utbildning tror jag på. Men jag anser inte att arbetslösa till varje pris ska sysselsättas. På 80-talet fanns det möjlighet att låta offentliga sektorn reglera eventuell arbetslöshet. Detta missbrukades sedan av sossarna på den tiden tyvärr.

  ”I praktiken är många sysselsättningsprojekt bara ett sätt att skyffla undan de arbetslösa, vilket är väldigt fel mot dem.”

  Ja. Lite vettigare styrning på sysselsättningsprojekten så att de syftar vidare vore bra. Felet med nuvarande inriktning är att folk fastnar i nedbrytande jobb inom ”homeaid”.

  Det blir väldigt långt om jag skulle utveckla helt hur jag tycker att det skulle skötas.

 9. Möllis skriver:

  Såg på tv för cirka 6 månader sen från en textilfärgnings fabrik i Kina. Där gick dem runt i stora textil bad, i syror och andra starka ämnen. En kille satt och blandade färg i en trasig hink, riktigt riktigt stark färg, knallgrön, det lyste fan om den, och där satt han på betong golv utan skor och dålliga trasor om kroppen och blandade med handen(!). Efter att de pratat med de journalisterna fick de stryk av cheferna på fabriken. Kina är verkligen inte ett föredömligt land.

 10. Lars Flemström skriver:

  z999: ”Ja, det stödjer jag. Ministerjobb är förresten inte heller lönsamma företagsekonomiskt”.

  Exakt. Och därför stör det mig när landstingsrådet, som halkat in på ett bananskal utan vare sig kompetens eller erfarenhet, rackar ner på äldre arbetslösa, som fått stå tillbaka för att unga nyanlända invandrare, som inte hört ordet kollektivavtal, ska få jobb. Det är ett väldigt förakt för äldre. Ensamma gamla skulle inte få ha terapihundar. Tänk om hemtjänsten skulle gå ut med hunden på arbetstid. Hu så hemskt!

  Men så tycker man inom den s k kristna högern. Gud belönar de utvalda med materiella rikedomar redan i detta livet. En tillgång för partiet? Ja, så länge väljarna är så vana vid att det ljugs om oss, så att våra politiska motståndare inte blir trodda ens när de citerar rakt av.

  Nej, du z999, det är fruktansvärt så illa båda ”yngre äldre” (55+) och äldre äldre behandlas i Invandrarsverige. Sverige är numera enda EU-land, som inte har skrivit under EU-direktivet mot diskriminering av äldre.

  Flera kommuner har sysselsättningsprojekt för långtidsarbetslösa och lindrigt arbetshandikappade, och äldre blir kvar i flera år, p g a diskrimineringen av äldre arbetssökande.

  Det är för övrigt märkligt att vi tydligen har råd med skattesubventionerad homeaid åt rika familjer, men inte terapihundar för ensamma fattigpensionärer. Är detta verkligen sverigedemokratisk socialpolitik?

  Själv har jag menat att kommunens sysselsättningsprojekt för ”yngre äldre” skulle kunna användas för att ge det lilla extra till ”äldre äldre”, detta därför att kommunen inte anser sig ha råd med insatser utöver den lagstadgade normen. Men då ska det vara lön enligt avtal för kommunanställda.

 11. z999 skriver:

  Lars, jag anser att du har mycket bra idéer, speciellt det där sista du skrev. Man kan ju diskutera inriktning på politiken, men sen är det svårt att diskutera detaljer förståss efetrsom man inte har större insyn i statskassan än vad en alkoholisthustru har i familjekassan.

  Har du en egen blogg Lars?

 12. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Det intressanta är det nya politiska landskapet i Sverige.
  Inför valet 2010 finns att välja mellan ett mittenalternativ och ett mitten/vänster med endast marginella skillnader mellan sig.

  Maktinnehavet är det viktiga, ideologiska och traditionella ståndpunkter mer eller mindre försvunna. Samtidigt blir allt tydligare sprickan mellan väljarnas huvudmassa och den politiska klassen med sin egen agenda och samhällsuppfattning. En moderat politiker och en socialdemokratisk har mera gemensamt än de har med sina respektive väljargrupper.

  Som en konsekvens av utvecklingen är riksdagsledamöterna, precis som medias folk, inte representativa för folkflertalets åsikter och värderingar. Och klyftan växer. Fredrik Reinfeldt, den sanne kamelionten, är den hittills mest typiske representanten för den nya tidens politik där otroheten mot sina väljare och folket är satt i system.

  Möjligheterna för den politiska klassen att främja sina intressen stärks av en fragmentisering av samhället. Alltså rör de sig i den riktningen. Kan de gynna nya grupper och försvaga bestående värden och kollektiv är det till deras fördel. Herman Rauschning skrev på sin tid om nihilismens revolution – det kunde stämma på de nya moderaterna. Men en beskrivning mera i tiden är tomhylsornas revolution. Bara yta, inget innehåll. ”Förändra eller dö.” Nu väntar vi på Fredriks Första Maj tal. Hand i hand med Mona?

 13. Lars Flemström skriver:

  z999 har frågat om jag har en egen blogg.

  Nej, inte för närvarande. Men jag är ju ensam kommunfullmäktigeledamot för sd, och skriver alltså på partiets lokala hemsida. Dit kommer man genom att klicka på ”sd i din kommun”. Väljs sedan län (Örebro) och kommun (Askersund).

 14. z999 skriver:

  Jag kollade in Lars och la sidan bland bokmärken. Jag anser att du är en av de vettigare bland de som sitter i kommunfullmäktige (gäller inte bara Askersund). Jag läste igenom artikeln om barnafödandet som jag tycker var speciellt bra och tankeväckande.

 15. Anders skriver:

  Jag uppmanar alla SD-sympatisörer att kontakta Demokratiinstitutet beträffande övergreppen mot SD i media. De har tidigare uppmärksammat dessa bland annat på DN-debatt.

  http://www.demokratiinstitutet.se/

 16. Anders skriver:

  Detta skrev Demokratiinstitutet på DN-debatt tidigare i år: ”En annan dramatisk avvikelse är också intressant att notera. Sverigedemokraterna tigs konsekvent ihjäl i de lokala medierna, men de få gånger partiet och dess representanter framträder i artiklar och inslag är det oftast med en negativ inramning. Sverigedemokraterna var inte bara isolerade av andra partier, de var också klart negativt särbehandlade av medierna de få gånger de över huvud taget uppmärksammades.”

 17. Marcus F skriver:

  Jag håller förvisso med om att moderaternas förslag till ännu liberalare invandringsregler är uselt, men frågan är om det går att dra parallellen med Kina. Medan Sverige sedan länge är industrialiserat så befinner sig Kina fortfarande i en industrialiseringsprocess. Miljontals människor lever fortfarande i fattigdom på den kinesiska landsbygden.

  Arbetsförhållandena och lönerna i många kinesiska fabriker är dåliga – det är riktigt – men samtidigt är inflyttningen till städerna och sökandet efter jobb där frivilligt. Många, framför allt kvinnor, söker sig dit därför att de har det ännu värre där de är nu. Den här inflyttningen kommer att fortsätta tills nyttan med arbete i städerna inte längre ses som större än nyttan att bo kvar.

  Så här går det alltid till i en industrialiseringsprocess. I Kina är det många som har det dåligt, men det var värre förr. Det finns mycket att rätta till i Kina, men det som sker är överlag nödvändigt. Den ”besuttna medelklassen” blir allt större och fler och fler lämnar fattigdom.

  Sverige däremot bör fokusera på att få de redan arbetslösa i arbete. Utbildningspolitiken måste läggas om och bli mer anpassad efter vilka behov som finns. Under en övergångsperiod bör viss specialkompetens kunna tas utifrån, dock utan möjligheter till lönedumpning.

 18. Sven-Olof skriver:

  Marcus, det är väl just den parallellen man kan dra? Även med din argumentation. Självklart kommer människor som söker sig till Sverige att göra detta frivilligt, på samma sätt som de fattiga från den kinesiska landsbygden söker sig till dess industricentran frivilligt. Sökande efter en bättre framtid, då förhållandena i hemlandet i de flesta fall kommer att vara sämre än det de får i Sverige. I Kina kan de styrande, men framför allt företagen dra nytta av denna aldrig sinande ström av lågutbildad, lågavlönad arbetskraft. Samma befolkningsströmmar vill nu moderaterna ta del av, men då med en inflyttning till Sverige och Svensk arbetsmarknad av lågavlönad, lågutbildad arbetskraft. På så sätt kan man förse den svenska arbetsmarknaden med foglig arbetskraft, som dessutom verkar hämmande på lönestegring och inflation. Svenska fackföreningar och Svensk arbetskraft får minde att säga till om när det gäller arbetsmiljö, arbetstider och medbestämmande. Detta har vi redan sett flera exempel på, inte minst på de Kinesiska byggnadsprojekt som uppförts i bla Kalmar och Älvkarleby. Av den anledningen måste detta stoppas. Men också med tanke på den miljon vi redan har, som befinner sig utanför arbetsmarknaden.

  Mvh Sven-Olof

  Ps. Underskatta inte den Kinesiska industrialiseringen. Kinesisk forskning och utveckling håller på att passera Sveriges, och Västeuropas. Det är inte längre bara billiga plastkopior som tillverkas i Kina.

 19. Krister Maconi skriver:

  Frågan är om vi inte i princip bör unna kineserna samma utvecklingsmöjligheter som vi själva utnyttjade oss av under perioden 1870-1970 då Sverige gick från armod till välstånd. Att det svenska näringslivets och forskningsvärldens legitima behov av spetskompetens tillgodoses har vi nog alla ett intresse av, men genom en mycket begränsad och väldefinierad arbetskraftsinvandring. OECD-länderna tävlar idag om att attrahera välutbildade och begåvade individer. Överraskande nog tillhör jurister, revisorer, ingenjörer m.fl. bristyrken i dagens Kina. En väl kvalificerad revisor har idag en årslön på ca Usd 200´ i Shanghaiområdet. Att man ändå väljer att flytta har med bl.a. livskvalitet, utbildningsmöjligheter och frihet att göra. Bland högt kvalificerade kineser ligger USA, Australien och Kanada högst på önskelistan som emigrationsmål. Sverige ligger långt ner på denna lista. Tyvärr lär vi inte hitta denna målgrupp bland de i det inhemska utanförskapet. Att vi bör göra allt för att under rimliga villkor möjliggöra en återkomst i arbetslivet för denna många gånger utsatta grupp är en självklarhet. Lika självklart är att vi bör avvisa den senaste i en lång rad av moderata galenskaper, d.v.s arbetskraftsinvandring modell Billström.

 20. Tore skriver:

  Jag undrar om ”nya moderaterna” har 15 % väljarstöd till
  jul? Dessutom är det mest ”invandrare” som erhåller arbete!
  Bidragsystemet till dessa fortsätter som vanligt, och svensken blir fattigare och fattigare…
  Vad som förvånar mig är, att så många pensionärer inte agerar nu, när 150.000 fattigpensionärer har närmat sig detta streck. Hur sá han egentligen vår statsminister till
  sina ”trogna gamla moderater”? ”Inga gnällspikar här”!…

 21. Karl Larsson skriver:

  Tack, Anders, för länken till en läsvärd artikel. Det är på tiden att media vågar belysa den svenska välvillighetens baksidor. Ett litet utdrag som säger det mesta:

  ”Abdulahi Mohammed arbetar sedan flera år som tolk i Göteborg. Han har sett många nyanlända landsmän gå ned sig.
  – Ibland har de ensamma tagit sig landvägen från Somalia till Göteborg. Här får de en tvåtimmars föreläsning om hur de ska ta sig från Migrationsverket i Kållered till skolan på Hisingen.
  Det är ”hålla handen” hela vägen. De berövas sitt självförtroende och det enda de behöver göra för att få socialbidraget är att gå på SFI och se till att inte bli godkända där.
  Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragsystemet passiviserande inverkan:
  – När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?”
  ————————————————-

  När allt fler inser hur den svenska försörjningen utan motkrav för invandrare fungerar kommer stödet för sd att öka. Alternativet är bankrutt på sikt för staten Sverige. Det vill väl inte ens den mest inbitne pk-it?

 22. Anders skriver:

  Karl, nedanstående stycke i artikeln i GP är än mer beklämmande: ”I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
  En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet.”

 23. Marcus F skriver:

  Hej Sven-Olof och ledsen för att svaret dröjt.

  Jag tror att du missuppfattade mig något. Självklart inser jag att invandrare invandrar till Sverige på frivillig basis, för att söka sig ett bättre liv här. Det jag istället försökte lägga vikt vid var att man inte kan döma ut den kinesiska urbaniseringsprocessen som någonting negativt – den är högst sannolikt ett måste för Kinas fortsatta utveckling – som jag uppfattade att du ganska tydligt gjorde när du menade att välståndet endast kommer ”de redan besuttna” till del. Eftersom inflyttningen till städerna är just frivillig, så innebär det att även de fattiga får det bättre. Annars hade de helt enkelt inte flyttat. Det var det jag åsyftade när jag skrev att ”medelklassen blir allt större och fler och fler lämnar fattigdom”.

  Sverige är, som vi båda inser, i ett helt annat läge och har helt andra behov. Kinas process bör i stort välkomnas, medan den i Sverige måste motverkas och riskerar att leda till helt andra effekter än de i Kina. Därför tycker jag inte att någon parallell går att dra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: