Vem vill slicka (s)tjärt?

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson gjorde nyligen ett utspel om att Mp borde ensamt regera med Socialdemokraterna vid en eventuell vinst vid nästa riksdagsval. Eriksson menar att en förklaring till den socialistiska valförlusten 2006 var att Socialdemokraterna valde att möta väljarna ”i ensam majestät”. Eriksson menar vidare att en ”rödgrön allians mellan Mp och S är förstahandsalternativet inför valet 2010” och att Vänsterpartiet är ”bakåtsträvande och gammalmodigt”. Lars Ohly gick givetvis i taket och dömde ut det hela som ”valstrategi”, samtidigt som han förklarade att V inte har några större tankar att ställa upp på en gemensam valplattform inför nästa val.

I en undersökning av Novus Opinion som TV4 har beställt visar det sig dock till Miljöpartiets förtret att socialdemokratiska väljare föredrar Vänsterpartiet – 32% föredrar V som samarbetspartner medan endast 11% tycker att ett samarbete med Miljöpartiet. 25% lever på hoppet om att man ska regera själva, och 20% vill ha ett samarbete med både V och Mp. Detta är inte så konstigt kanske, dels för att Miljöpartiet har visat sig lättövertalade av de borgerliga partierna i vissa frågor, men framförallt för att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tydligare en gemensam ideologisk, socialistisk grund.

Man undrar, vem kan och vem vill slicka mest (s)tjärt? De olyckliga opinionsmätningarna ger Socialdemokraterna för tillfället dryga 40% av väljarstödet, och med V och Mp så kommer man långt över 50%. Sedan 1998 har Socialdemokraterna kört på samma spår, lockat sina små stödpartier om ”inflytande” och ministerposter, men har aldrig behövt ge upp en millimeter av makten och troligen är det så en socialdemokratisk valseger 2010 kommer se ut med. Mp och V kommer inte få några regeringsposter 2010, och S är så pass maktfullkomliga att de kommer göra allt för att regera så ensamt som möjligt. För stackars Mp finns inte så många val kvar, det står mellan att lägga ner partiet eller bli en ekologisk falang inom Socialdemokraterna, för på något annat sätt kan jag inte se hur de skulle kunna få inflytande.

Annonser

One Response to Vem vill slicka (s)tjärt?

 1. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Robert Boström glömmer att gamla friare kan återkomma. Den korg Bo Lundgren fick av (mp) då han inte hade någon förlovningsgåva lär den generösare Reinfeldt inte behöva utstå.

  Alliansen har tidigt genomfört de förändringar och reformer som många väljare är tveksamma inför. Nu har de några år att vänja sig vid dem. Alliansen kommer de sista två mandatåren att använda de goda statsfinanserna till att köpa sig röster. Den osäkra faktorn är världskonjunkturen. När sossarna småningom visar sina kort kommer en del av dem som nu säger sig stödja dem att stötas bort. Men räcker det för Alliansen?

  Sosseväljarna har aldrig gillat (mp). Det är väl känt. Sossarna vill ha stöd, inte några andra partier som delar makt och inflytande. Och det har varit möjligt så här långt. (v) tycks vilja fortsätta sin roll som följsam stödjare utan egen agenda, (mp) tycks vilja ompröva sin roll. Det är också svårt för småpartier att hävda sig mot jätten (s).

  (mp) har mera gemensamt med borgarna än (v) och även (s) före Sahlin vad gäller synen på arbetsmarknad, dess regelverk, invandring(!) och i någon mån skatter. Privatiseringar har ingen ideologisk motståndare i (mp). När moderaterna nu blivit miljövänliga finns inte det hindret. (mp) kunde få ett större inflytande i en borgerlig regering med mindre partier än i lag med dominanten (s). Reinfeldt har tagit över regeringen Perssons miljöskatter och ställt i utsikt ytterligare pålagor på bilismen. Nog är Reinfeldt beredd att ge (mp) ett stort inflytande över skatter och annat på miljöområdet i utbyte mot ett fortsatt regerande och nöjet att kunna sätta sossarna utanför makten flera mandatperioder i följd.

  Den osäkra faktorn är (kd). De har slängt sina kärnfrågor överbord för att inte störa den borgerliga friden. Förändrade fastighetsskatter har inte gett dem någon kredit. Hägglund fyller inte ut Alf Svenssons kavaj. De får svårt att klara riksdagsspärren om tre år. Bara taktikröstande kan rädda dem kvar. Reinfeldts personliga inställning till abort, religiösa normer, samkönade äktenskap och dylikt är de rent motsatta till (kd). (kd):s vårdnadsbidrag är blott en viljedemonstration då få har den ekonomiska möjligheten att utnyttja det. Till illa dåld glädje för den moderate finansministern. Han som var emot både fastighetsskattesänkningen och borttagandet av förmögenhetsskatten.

  Alliansen kan komma att behöva (mp). (mp) kan få ett större inflytande i en borgerlig regering än i ett samarbete med (s). (mp) har nu den ideala sitsen att välja och vraka bland friarnas anbud, och båda friarna är angelägna och nödda. Frågan är hur mycket vänsterpolitik de borgerlig sinnade i allmänhet och de moderata väljarna i synnerhet, tål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: