Dags att bli förbannad

Nu börjar jag bli en förbannad sverigedemokrat jag också. Man läser i stort sett varje dag om misshandel, våldtäkter, övergrepp, kravaller och attacker mot poliser. Sekunden något sker springer massmedia ut i försvar av de som begick övergreppen och försöker förklara, bortförklara och ursäkta vad som skett. Samhället, inklusive polisen, reagerar nästan aldrig i tid. Sedan sker det: en far har fått nog av ständiga trakasserier, hot och övergrepp från olika ”ungdomar” som de kallas i media. Samhället struntade totalt i det som pågick, brydde sig inte och till slut kunde inte fadern se någon annan utväg än att försvara sig själv och sin familj.

Och det med all rätt.

För frågan måste ställas: vad skulle fadern Rödeby gjort? Väntat lite till på att samhället ingriper mot slynglarna? Ska man be honom vänta ytterligare några år på något som aldrig kommer? Nej, det är var mans rätt att försvara sig och sin familj när nöden kräver det. Situationen, som jag nu förstått det, inte bara rättfärdigade att mannen vidta drastiska åtgärder – det var i det närmaste hans skyldighet.

Hur kommer det sig att ingen bryr sig när övergreppen sker? Jag kan inte annat säga än att samhället vi idag lever i vägrar försvara någonting. Fadern satte ner foten och samhället rycker ut till angriparnas försvar. Till angriparnas försvar. Inte till familjen som levt under hot så länge utan till de som hotade. Detta är typiskt för dagens Sverige: agera inte i tid, agera efteråt när det inte finns något att våga ta itu med. Om det är ungdomar som begår mord eller misshandel – ge dem ett fåtal månader på nån tramsig anstalt och därefter skyller man på samhället. Någon vinkel hittar man alltid för att skylla ungdomarnas beteende på samhället. Faderns agerande kommer säkert mötas med dumheter i stil med ”där ser man hur det går om man har vapen hemma”.

Om fadern fälls är det slut med allt som heter självförsvar i detta land.

Läs: Aftonbladet

Annonser

46 Responses to Dags att bli förbannad

 1. z999 skriver:

  Håller med till 1000%! Skönt att någon vettig människa kunde ta upp det hela i det här perspektivet. För mig är mannen som sköt en hjälte. Och som DFS skriver så har varje människa en skyldighet att försvara sig själv och de sina när polisen/rättsväsendet/samhället struntar i en och övertydligt demonstrerar att moderaternas struntprat om mer lag och ordning bara var tomma ord.

 2. Ted Ekeroth skriver:

  Tja, det var inte DFS som skrev, men en FS var det =)

 3. z999 skriver:

  Ursäkta Ted 🙂

 4. Hehe! Har inte ”Fröken Sverige” patent på initialerna FS?

  😉

 5. Björn skriver:

  Det är viktigt att i icke redigerade forum som det här, visa att politiker och tyckares flathet och ovilja till handling inte på något sätt representerar folket.

  Att klandra individerna som begår våldshandlingen är i det närmaste ointressant, man bestraffar inte en orm som biter utan den som gjorde det möjligt för ormen att hugga.

  De tyckare och politiker som skapat Experimentet Sverige bär skulden för det inträffade och
  det ska de stå till svars för.

 6. z999 skriver:

  ”Hehe! Har inte “Fröken Sverige” patent på initialerna FS?”

  Jag anser att hon har det, men så här vid ett engångs tillfälle så är det ok att Ted skriver sådär.

 7. Anna skriver:

  Med tanke på 16-åringens ”meritlista” så har fader Rödeby besparat samhället mycket lidande.

 8. Fri Info skriver:

  Kan bara konstatera att det är sorgligt att det måste gå så långt, men det verkar i slutänden inte finnas några andra lösningar.

  I rutan ”Expert: 50-åringen kan få strafflindring”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article951126.ab
  Står det bl.a. ”Reglerna om nödvärn är sannolikt inte tillämpliga i det aktuella fallet, säger Hans Klette.”

  Om det inte var nödvärn, vad var det då? påminner om poliserna som sköt killen som kom utstormande med en kniv. Det var nödvärn enligt rätten, och då ska det här vara detsamma.
  Kommer just nu inte ihåg var och när, men det var en stor grej i media så det är säkert andra som kommer ihåg det.

  För en tid sen såg jag en text om just detta att ta lagen i egna händer, samhällsansvaret och vad som gäller när det brister vilket absolut är tillämplig i det här fallet. Den var så bra att jag sparade den och här är den:

  ”Samhällskontraktets grunder: Kan inte stat och polis skydda människor och egendom, så upphör statslegitimiteten och dess unika befogenheter att gälla. Kan inte polisen skydda mig, återstår endast självförsvar vilket är min absoluta rätt om staten sviker. Och staten har i det läget ingen rätt att förhindra denna rätt till självförsvar.”

 9. Niclas Carlsen skriver:

  Jag har också bloggat om Rödebyfadern. Han gjorde helt rätt. Hade detta varit USA hade han kanske itsället för att bli kallad en hemsk mördare blivit hyllad för att ha försvarat sig, sin familj och sin egendom. Det är ett fruktansvärt förmynderi i Sverige att man inte får försvara sig. ”Sånt skall polisen ta hand om” säger de, men det gör de ju inte! Då får man ju ta och försvara sig själv.
  Vanliga hederliga medborgare får inte lov att beväpna sig men kriminella skaffar vapen hur enkelt som helst, samtidigt som polisen inte skyddar oss. Pga. detta faktum är man inte helt ute och cyklar om man börjar fundera på att införa vapenlagar som liknar USA:s…

 10. jonte skriver:

  Du blir nog än mer förbannad om du läser detta Gefle Dagblad:: På besök i Auschwitz:
  På Bergby centralskola har en grupp högstadieelever förintelsen på schemat. Till våren reser de till Auschwitz i Polen på studieresa. – Många i Bergby röstade på sverigedemokraterna. Det finns mycket främlingsfientlighet här, som vi som bor här kanske inte tänker på. Det är otäckt. Där för tycker jag att det här är viktigt, säger Kattis Sandelin.

 11. Frasse skriver:

  Till skillnad från många andra här så ser jag inte att media gått i försvar för ”ungdomsgänget” och utmålat ”50-åringen” som någon hemsk mördare. Jag tycker snarare att media förhållt sig ganska neutrala och gått in på djupet och försökt förklara vad som verkligen hände. Och varför.

  Sen tycker jag att det känns lite hemskt när ni okritiskt säger att ”50-åringen” handlade ”helt rätt” då han sköt ihjäl en 15 åring. JA, jag tycker det var helt rätt att han trykte på avtryckraren på sin hagelbössa, men självklart hade hela senariot endast varit ”helt rätt” om han var i sina sinnes fulla bruk att sikta i luften eller mot benen så att skotten inte blev dödande. Det hade naturligtvis varit det mest rationella.

  Nu får vi invänta en rekonstruktion av senariot innan vi kan uttala oss fullständigt i hurvida man kan hävda att pappan ska bli helt frikänd från skuld.

  Jag känner naturligt vis stor sympati för pappan och familjen, men OCKSÅ för den döde pojkens familj och vänner.

 12. Jag håller med Frasse i stort.

 13. z999 skriver:

  Frasse:
  ”Till skillnad från många andra här så ser jag inte att media gått i försvar för “ungdomsgänget” och utmålat “50-åringen” som någon hemsk mördare. Jag tycker snarare att media förhållt sig ganska neutrala och gått in på djupet och försökt förklara vad som verkligen hände. Och varför.”

  Ja. Och det upplever jag som en feghet. Media tar gärna ställning för andra lagbrott, som att gömma ”flyktingar”. I det här fallet har de förhållt sig som att pappan handlat fel, men att det finns en förståelse för att det kan hända så här som en olyckshändelse.

  ”Sen tycker jag att det känns lite hemskt när ni okritiskt säger att “50-åringen” handlade “helt rätt” då han sköt ihjäl en 15 åring.”

  Jag kan ju tala om att det är minst lika hemskt för mig när du uttrycker dig sådär. I ett civiliserat samhälle där staten skyddar medborgarna och utmäter rättvisa när brott har begåtts (=hämnd) så blir det en annan sak. I det här fallet så har staten struntat i sina åtaganden och därmed råder en krigssituation med helt andra regler än de civila. Du har faktiskt rätt att skydda dig om det inte finns polis på plats som kan hjälpa dig.

  ”JA, jag tycker det var helt rätt att han trykte på avtryckraren på sin hagelbössa, men självklart hade hela senariot endast varit “helt rätt” om han var i sina sinnes fulla bruk att sikta i luften eller mot benen så att skotten inte blev dödande.”

  Jag anser att de två som blev skjutna inte har någon som helst rätt att kräva att pappan skulle ha skjutit i luften. Om någon hotas på det sätt som pappan gjorde i det här fallet så anser jag att det är helt upp till honom att bestämma vad han vill göra med gärningsmannen som i det ögonblicket förlorar samtliga medborgerliga rättigheter.

  ”Det hade naturligtvis varit det mest rationella.”

  Kanske det, men enligt min moral så har ingen rätt att kräva att han ska handla rationellt eller humanistiskt i den situationen. Jag anser inte att han befann sig i en normal situation.

  ”Nu får vi invänta en rekonstruktion av senariot innan vi kan uttala oss fullständigt i hurvida man kan hävda att pappan ska bli helt frikänd från skuld.”

  För mig är det helt förkastligt att han blivit gripen överhuvudtaget. Jag hoppas på ett totalt frikännande och att han får en rejäl ersättning från staten.

  ”Jag känner naturligt vis stor sympati för pappan och familjen, men OCKSÅ för den döde pojkens familj och vänner.”

  Jag känner stor sympati för pappan och familjen och en känsla av vämjelse över de av pojkens familj och vänner som har uttalat sig. Vad som framgått hittils så borde de ligga lågt och inte uttala sig öht. Den döde pojkens vänner känner jag mest förakt över, hur någon kan kalla sig vän till en sådan människa är helt makabert. Hade han varit min vän hade jag inte erkänt det.

 14. z999 skriver:

  Jag håller med Niclas Carlsen. Jag vill tillägga att jag anser att offentliga företrädare för SD har uttalat sig på ett riktigt och korrekt sätt (ej samhällskorrekt alltså), men jag anser att jag som privatperson utan ansvar för någon grupp/parti eller förening inte har samma ansvar för mina uttalanden, jag står bara enskilt för dom.

 15. Peter skriver:

  Vad kan man förvänta sig, när samma mängd poliser ska se till att medborgarna skall följa dubbelt så många lagar. När dessutom samhället inte tillåter att medborgarna själva tar hand om vissa mindre problem utan att polisen skall bli inblandad i varje sandlåde bråk. Ja då har man den klassiska romerska taktiken ”Divide et impera” eller m.a.o. det enda polisen har tid med i dag är att trakasera vanligt folk i trafikkontroller.

 16. Niclas Carlsen skriver:

  Alla som stödjer Rödebyfadern borde visa sitt stöd genom att skriva under den här namninsamlingen!:
  http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1169

 17. Fadern borde frikännas. Han har inte valt den situation där han till slut i sin desperation tog till vapenmakt mot sin familjs plågoandar. I praktiken går det väl inte att få honom helt frikänd med nuvarande lagar och juridiska praxis, men en domstol som tar hänsyn till omständigheterna borde kunna betrakta detta som ”Vållande till annans död”. Nödvärnsrätten borde också vägas in och tolkas så välvilligt som möjligt till faderns fördel.

  Familjen har svikits av samhället och jag ser paralleller till Vetlanda-fallet nyligen, där huvudena rullade i socialnämnden som en följd av att de inte ansågs ha tagit sitt ansvar. Har inte socialnämnden i Karlskrona ett ansvar för det som nu hänt, på motsvarade sätt?

  Jag hoppas Rödebyfallet blir en läxa för det svenska samhället och att detta ska leda till verkningsfulla åtgärder som minskar risken för liknande händelser framöver.

  Skriv på namninsamlingen. Se länken i inlägg 17.

 18. Katarina skriver:

  Min sympati finns hos pappan som sköt och dennes familj.

 19. Tore skriver:

  När ”spärrarna släpper”, bli det sådana handlingar. En tydlig ”yttersta åtgärd”, jämnförbar med ”Jag släpper hunden”!. Detta är absolut inte sista handlingen som
  sker, då hela Sverige är totalt ”infekterad”…

 20. Lars Flemström skriver:

  Ett helt gäng, försedda med knölpåkar, angriper en familj i ett ensligt beläget hus, i nattmörket kl 01.30 på natten. Det är 1½ mil till närmaste polisstation, om det nu fanns någon polis på stationen. Gänget är inne på privat mark. Det är självförsvar mot en angripare, som skyddas av mörkret. Det är ett tydligt fall av nödvärn. Den fråga, som domstolen, så småningom har att ta ställning till, är om det använda våldet var proportionerligt mot hotbilden.

  Detta fall borde bli en rejäl tankeställare för dem, som tror att övervkningsnkameror och DNA-regtister löser allt. Övervakningskameror flyttar brottsligheten, som i detta fall, till platser där brottsoffren är ännu mer oskyddade. Övervakningskameror kan behövas på vissa platser, t ex för att folk ska våga åka med allmänna kommunikationer.

  Eftersom gänget är känt sedan tidigare, behövs inget DNA-register för att spåra upp de skyldiga. Däremot kan DNA-prov från de misstänkta användas som bevis, att de verkligen varit på plats. Gänget hade tidigare i veckan tagits in på polisstationen med anledning av tidigare brott. En hämndaktion kan alltså inte uteslutas.

  – – –

  Mig veterligt har hittills inget framkommit om att gänget använt droger, men det kan väl inte uteslutas. 80 % av all brott är drogrelaterade. Siffran är ännu högre för våldsbrott. En ganska liten grupp tunga narkomaner står dessutom för en oproportionerligt stor del av den missbruksrelaterade brottsligheten. Om missbruket inte funnes, skulle polisen ha minst fem gånger större resurser än idag till den icke missbruksrelaterade brottsligheten.

  Det är naturligtvis en utopi att allt missbruk skulle kunna stoppas, men kampen mot missbruket är den viktigaste drogförebyggande åtgärden. Det måste därför bli ett slut på bortförklaringarna av den drogrelaterade brottsligheten.

  Personer som genom sitt missbruksmönster, eller redan begångna brott, har visat att de är farliga för andra, ska inte gå fria.

  Det handlar här inte om någon allmän klappjakt på alkoholister och andra missbrukare. Det är anmärkningsvärt att en ganska liten grupp kända missbrukare kan fortsätta att begå brott efter brott, alltså med följd att den gruppen står för en mycket stor del av den totala brottsligheten bland missbrukare.

 21. Björn skriver:

  Politiker och tyckare har tillgång till statistik och utredningar och blir därför
  förvirrade av fakta, vad gör de härnäst?

  a) förnekar att det finns problem i Sverige

  b) medger vissa ”störningar” men ger samtidigt detaljerade och fantasifulla
  förklaringar till varför

  c) babblar lite om långsiktighet, kör huvudet i sanden och hoppas att allt löses
  av sig självt eller någon annan

 22. Lars Flemström skriver:

  Patrik, Ängelholm

  Detta är väl ändå inte rikigt en parallell till Vetlanda-fallet? En anna rättsskandal är hur barn till skötsamma föräldrar blir tvångsomhändertagna, medan ingripande inte sker i kända och tydliga fall av barnmisshandel. Bedömningarna är helt godtyckliga och utgår från ideologier i stället för fakta. Kommunens ekonomi på kort sikt kan också spela in. Man tänker inte på att en handikappad förälder, som behöver hjälp dygnet runt för ett nyfött barn, klarar sig med mindre hjälp när barnet blir äldre. I Vetlanda-fallet var fadern missbrukare. Förnekande av att missbruk kan ge upphov til bizarra handlingar, och inte minst ”felriktad” sexualitet, är också ideologi.

  Rödeby-fallet är snarare ett gränsfall mellan socialtjänst och polis. Att döma de skyldiga till ”vård inom socialtjänsten” hade i detta fall varit ett stort skämt. Det hade däremot varit läge för tvångsomhändertagande enligt LVU. Men nyttan med LVU-vård kan också ifrågasättas. Som nämndeman i länsrätten har jag deltagit i beslut om tvångsomhändertagande enligt LVU av mycket lindrigare skäl (småkriminalitet i kombination med måttligt missbruk).

  Å ena sidan bagatelliseras grovt missbruk bland vuxna (missbrukarens intresse av sammanhållen familjerelation går före barnets intresse) – å andra sidan bagatelliseras grov kriminalitet bland unga – så länge de inte skadar sin EGEN hälsa med missbruk!

 23. Lars Flemström skriver:

  Björn

  Unga människor läser så kurslitteratur, men har ingen egen historiska erfarenhet att relatera till. Kurslitteraturen i psykologi, socilologi, kriminologi o s v har inte sällan skrivits av arkitekterna till den nuvarande politiken. Problemen började när man:

  a) blandade ihop missbrukarvård och psykiatri

  c) avskaffade interneringen som påföljd för brott vid upprepad brottslighet.

  I 1865 års strafflag stadgades skärpt straff fr o m tredje brottet (därav uttrycket ”tredje resan stöld”). 1928 ersattes straffskärpningen i fängelse med ”internering” på 10 eller 20 år eller livstid (därav uttryckjet ”intern”, fängelsedömda kallades då ”fångar”).

  Påföljden internering var problematisk ur rättssäkerhetssynpunkt, och avskaffades omkr 1970. I praktiken ersattes interneringen av rättspsykiatrisk vård. Mindre än hälften av rättspsykiatri-patienterna idag har psykiatriska diagnoser (Källa: Läkartidningen). Resten har fysiska hjärnskador, i många fall till följd av missbruk, eller är FULLT FRISKA personer, som hade dömts till internering om den påföljden hade funnits kvar.

  1992 utvidgades det juridiska rekvisitet för psykiatrisk tvångsvård till att avse även personer som saknar psykiatriska symtom. Som vetenskap förutsätts psykiatrin ändra sina diagnoser efter politiken! Samma år beslöts stora nedskärningar av missbrukarvården.

  Det är synd om brottslingarna – de är sjuka!

 24. Argus skriver:

  Patrik sd. Ängelholms bedömning delar jag , att med nuvarande lagar och praxis är det svårt att fadern skulle bli frikänd och att istället vållande till annans död eventuellt nödvärnsrätt
  skulle tala till faderns fördel. Men hur är det nu blev inte fadern häktad för mord/alt mordförsök ? Har inte domstolen redan gjort ett ställningstagande till gärningen ? Varför blev inte häktningsbeslutet
  överklagat i så fall överklagat ? Varför skulle fadern får samhällets stöd nu när han inte fått det tidigare för att försvara sig, sin familj och egendom ? Professorn em. i straffrätt Hans Klette, uttalade sig i Aftonbladet , att fadern nog skulle få en strafflindring för mord , c.a 3 år med ledning av rättspraxis. Nödvärn innebär att man inte få bruka mera våld än vad nöden kräver. Våldsanvändningen måste dock bedömas efter de samhällsförhållanden som nu gäller och de särskilda omständigheter som föreligger i just detta fall. Hur långt sträcker sig nödvärnsrätten för en person när han vill skydda sig själv sin familj och egendom mot brott och hot när rättsamhället ( polis, åklagare ,sociala myndigheter och skolan ) inte klara av sin uppgift ? Det är bara att hoppas, att den ensamme offentlige försvaren av fadern få en uppbackning av jurist- Sverige och att fadern får allas vårt stöd, därför följ Patriks råd skriv under namninsamlingen !

 25. Ted Ekeroth skriver:

  Argus: domstolen häktar inte, det gör åklagaren om jag inte misstar mig.

 26. Argus skriver:

  Ted Ekroth: Häktning beslutas av rätten enligt rättegångsbalken 24 kap
  5 §.

 27. Lars,

  Ev. paralleller till Vetlanda-fallet får förstås antas vara rätt löst hållna. Det var mer tänkt som en frågeställning ang. en socialnämnds roll när missförhållanden (av olika art) tillåts gå alldeles för långt. Du delade med dig av erfarenheter och kunskap och gav mig svar en bit på vägen, tack för det.

 28. Lars Flemström skriver:

  Patrik

  Att ta in ett helt gäng på LVU kan knäcka kommunens hela socialbudget, även för en så stor kommun som Karlskrona. Se, där fick sd Karlskrona något att bita i! Killarna ju kan antas vara rymningsbenägna, och då blir det ju extra dyrt.

  Med unga personer, som har en vuxens kroppskrafter och reaktionssnabbhet, men inte är fullt straffmyndigha blir det extra stora problem. De vet ju att de inte kommer att straffas, och gör som de vill. De hade ju redan varit hos polisen.

  Jag ville gärna ha uppdrag som nämndeman, för att se inifrån hur det fungerar. Mitt intresse för psykiatri, som nästående till en patient, har använts som tillhygge mot mig inom partiet. Jag har fått lappar med ”Jag är beredd att tro att du behöver profesionell hjälp inom psykiatrin”. Ska nybörjare i politiken bete sig så mot en äldre partikamrat?

  Nåväl, länsrätten är inte alls som tingsrätten. Rättssäkerheten för den enskilde, är enligt mitt förmenande, inte som i brottmål. Har socialnämnden bestämt sig för ett ingripande, är det mycket osannolikt att ansökan inte bifalls av länsrätten. Kommunens ekonomi, och inte lagen, avgör i praktiken vilken ungdomsbrottsling eller missbrukare som får vård. Så det var ju väldigt fiffigt att lägga kostnadsansvaret för både ungdomsvården och missbrukarvården på kommunerna. Staten lägger, som bekant, i stället sina pengar på invandringen.

  Jag hade en motion till riksårsmötet om drogpolitiken. Jag föreslog nya myndigheter och skarpare lagar, men har givetvis ingenting mot bättre rättssäkerhet för den som ska tvångsomhändertas. En vuxen missbrukare ska i princip ha rätt att bestämma över sitt eget liv, som länge det inte är risk att andra kommer till skada.

  Sedan kan jag förstås självkritiskt fråga om jag är riktigt klok som lagt ner flera år av mitt liv på att läsa psykvårdshistoria och rättshistoria (och även fångvårdshistoria). Visste du att det ursprungliga syftet med cellfängelserna var att bryta ner fångarna psykiskt så att de fick religiösa uppenbarelser och blev frälsta? Som motreakion fick vi de alltjämt pågående kampanjerna mot fänglestraffet som sådant.

 29. Fri Info skriver:

  z999
  ”Jag kan ju tala om att det är minst lika hemskt för mig när du uttrycker dig sådär. I ett civiliserat samhälle där staten skyddar medborgarna och utmäter rättvisa när brott har begåtts (=hämnd) så blir det en annan sak.”

  Det där med ”att utmäta rättvisa(=hämnd)” köper jag inte riktigt.
  Staten ska inte ha rätt att hämnas på medborgarna, utan jag ser straff på ett annat sätt – nämligen ett slags ”oskadliggörande” av en brottsling. Kort sagt, när en person sitter inne kan han inte ställa till med mer otyg. Och om det inte kan något sånär säkerställas att personen är ”frisk” (inte kommer begå fler brott) så ska han kunna sitta tills hans bärs ut.

  Det här går att utveckla hur långt som helst. Men man kan börja med ett system liknande det i USA där det inte finns några straffrabatter utan varje brott blir bedömt för sig och en mördare kan t.ex. bli dömt till 2×80 år eller så och han har mördat två personer.

 30. Valiant skriver:

  Finns så mycket att bli förbannad över…

 31. Lars Flemström skriver:

  Fri info
  Du verkar ha köpt ”brottslingarna är sjuka”-filosofin. Även om en del brottslingar faktiskt är sjuka, så behöver ju brottet inte vara relaterat till sjukdomen. Resultatet av ”brottslingarna är sjuka”-filosofin har i vissa fall blivit att mördare släppts ut, så snart läkare konstaterat att de inte är sjuka och aldrig har varit sjuka. I andra fall har länsrätten bestämt att brottslingarna ska ANSES sjuka, för att domstolen ska slippa kritik för att ha släppt ut en hänsynslös mördare. Detta är mycket märkligt: Länsrätten ändrar aldrig läkares diagnoser, när det gäller icke-kriminella patienter!

  Sd:s kriminalpolitiska program vill avskaffa rättspsykiatrisk vård som påföljd för brott. Och det håller jag verkligen med om. Alla brottslingar ska dömas till böter eller fängelse enligt brottets straffvärde. Om brottslingen är så vårdbehövande så att han inte klarar av ett fängelsestraff, får man i det skedet konvertera straffet till vård.

  Att brottslingarna ska ”oskadliggöras” håller jag inte alls med om, såvida vi inte ska ha sharialagar och hugga händerna av tjuvar.

  Meningen med straffet är att samhället fungerar som ”ställföreträdande hämnare”, för att brottsoffret (eller hans anhöriga) inte ska ta lagen i egna händer och utkräva privat hämnd. Paradoxalt nog handlar samhällets roll som ”ställföreträdande hämnare” om att skydda brottslingar och misstänkta, så att de får ett väl avvägt (varken för milt eller för hårt) straff om de är skyldiga, samt blir frikända om de är oskyldiga.

  Man måste skilja mellan nödvärn och hämnd. Efter att i nödvärn ha skjutit två, och dödat en, av lymlarna, ringde ju pappan själv till polisen. Hämnden tillhör samhället.

  Sd är idag enda parti med en sund inställning till brott och straff, men givetvis måste partiets kriminalpolitik utvecklas och förfinas. ”Brottslingen är sjuk”-filosofin kan många gånger vara mer brutal (även för brottslingen själv) än den klassiska ”vedergällnings”-filosofin, förutsatt att straffen är humana och att fängelserna är mänskliga.

 32. Björn skriver:

  LF = (b) ?

  Jag får känslan av att LF försöker kidnappa diskussionen genom att lytta fokus. Ungdomsbrottslighet och drogproblematik är tunga frågor men hör inte hit anser jag.

  De skyldiga till det inträffade befinner sig långt från Rödeby de sitter i riksdag och regering.

 33. Lars Flemström skriver:

  Björn

  Visst är det fråga om ungdomsbrottslighet, när 15- och 16-åringar terroriserar en ensligt boende familj, så att pappan skjuter i nödvärn!

  Och har jag förnekat att de skyldiga sitter i riksdag och regering? Jag har ju beskrivit rättsväsendets förfall, och vem är skyldig till det?

  Om du har reagerat mot mitt inlägg nr 24, får jag ändra c) till b):

  Problemen började när man:
  a) blandade ihop missbrukarvård och psykiatri
  b) avskaffade interneringen som påföljd för brott vid upprepad brottslighet.

  I Rödeby handlade det om upprepad ungdomsbrottslighet. Lymmlarna borde ha internerats på statens bekostnad långt före den senaste tragedin.

  Ted skriver ju ”Samhället, inklusive polisen, reagerar nästan aldrig i tid.” JHag har försökt analysera varför det är så. Unga brottslingar ska kanske ha mildare straff än äldre – men inget straff alls?

 34. Björn skriver:

  Politikers experimentlusta betalas av vanligt folk som måste leva i och med konsekvenserna.

  Att mot folkets vilja vräka in ”röstboskap” i landet och hylla ”huller om buller” är antingen ren ondska eller bottenlös dumhet.

  ”Mopedisterna” är blott ett symptom. Politiker bär ansvar och det ska de j_vlar mig avkrävas.

 35. Fri Info skriver:

  Lars Flemström

  Jag tror du misstolkade mig lite. Jag har absolut inte köpt “brottslingarna är sjuka”-filosofin.

  Jag menar bara att det inte går att ”straffa” förhärdade brottslingar av den enkla anledningen att det inte biter på dom och dom är ofta mer fullfjädrade brottslingar när dom kommer ut än när dom åkte in.
  Det gäller alltför många men naturligtvis inte alla. En del ångrar sig nog och kommer på bättre tankar och blir sverigedemokrater 😉 (den var elakt med mest som en pik mot etablerade media).

  Skämt åsido, de som inte är förhärdade blir nog hederliga men återfallsfrekvensen är väldigt stor, för stor vilket kan bero på flera saker, men en trolig bidragande orsak är att svenska fängelser är brottsutbildnings- och vilohem för brottslingar.
  Skulle det vara som ”Midnight Express” eller ”Bangkok Hilton”, då skulle dom nog inte vilja tillbaka. Eller som någon föreslog någon gång. Sätt åldringarna i fängelse och brottslingarna på ålderdomhem. Helt seriöst med tanke på hur våra gamla behandlas med halva frukostägg, få ligga i sin egen avföring osv.

  Visst finns det brottslingar som är sjuka, men då ska dom först vårdas tills dom blir friska och sen få avtjäna straffet för brottet dom har begått.

  Då är vi tillbaka till det där med ”straff” igen. Jag menar att fängelse inte är vara så mycket straff (iaf inte i Sverige). Men jag ser fängelsets främsta uppgift att hålla borttslingarna borta från gatorna så att vanligt folk kan vara trygga. Om/när dom sen kan anses ”friska” och risken att dom ställer till med nya otyg är tillräckligt liten så kan dom släppas ut igen.

  Vissa stater i USA har införd en bra bra reglel med ”three strikes and you’re out”.
  Det gäller naturligtvis för mindre grejer, men det ska inte vara som i USA där det kan vara tre skitgrejer som ungdomsbustreck (inte som Jerzy Sarneckis ”bustreck” som innebär att skjuta automateld mot en polisstation) utan sånt som du och jag kallar bustreck.

  Men tre halvgrova grejer som t.ex. ett personrån, en misshandel och en butikstöld då ska det vara kört och blir 25 år. Men innan dess ska det vara mycket kraftiga varningar.

  Oskadliggörande behöver inte nödvändigtvis betyda Sharialagar, utan att man t.ex. sitter inne, då är ju personen oskadliggjord och kan inte begå fler brott, iaf inte mot oskyldiga.
  Däremot menar jag att t.ex. en grov våldtäktsman ska kunna bli av med kulorna. Det handikappar honom ju inte mer än att drifterna försvinner. Men det ska då har föregåtts av en eller två varningar att ”gör du om det så ryker dom”.

  Överhuvudtaget behövs det lagar som mer liknar USA där man har rätt att försvara sig, sin familj och sin egendom mot brottslingar med alla medel. I USA hade fadern i Rödeby fått medalj och inte mordåtal.

 36. Lars Flemström skriver:

  Fri info

  Straffets huvuduppgift är vedergällning. Det måste vi våga säga till brottslingarna. Hur tror du de upplever straffet? De klagar ständigt på att de inte får den ”vård” som ”kriminalvården” utges för att vara. Man kan idag höra straffrättsliberaler påstå att inlåsningen bara är en praktisk åtgärd för att fångarna i ska smita från ”vården”. Tvärtom: inläåsningen är straffet!

  I äldre litteratur beskrevs straffet som en rätt(ighet)sförlust, som var en vedergällning för den rättsförlust, som brottslingen hade åsamkat brottsoffret. Enligt den klassiska straffrättsfilosofin är samhället ställföreträdande hämnare. Pedagogiken är mycket tydlig och begriplig för brottslingen.

  Men den pedagogiken har man fördärvat genom att framställa, inte bara rättspsykiatripatienterna, utan även fängelsekunderna, som vårdbehövande sjuklingar. När det inte varit sparkrav på kriminalvården, har man haft ”påverkansprogram”, som gått ut på att blanda medlidande med den stackars sjuklingen med uppmaningar att inte begå nya brott! Fången lämnar sedan anstalten med den fasta övertygelsen att ”tjuvsamhället” har begått brott mot honom, och att det är hans rätt att hämnas på detta ”tjuvsamhälle”.

  Att sitta frihetsberövad under kanske flera år är ganska häftigt. En del klarar det inte, och får cellskräck(som ofta yttrar sig i form av schizofreni). Kriminalvården måste effektivt hindra insmuggling av mobiltelefoner, vapen och knark på fängelserna, samt hindra att ett gangstervälde uppstår inne på fängelserna, samt att strafftiden används till att planera brott utanför fängelserna. Där har vi helt klart mycket att lära av USA. De alltför frikostiga permissionerna används som kurirsystem, varigenom gangsterkunngar inne på fängelserna dirigerar sina hantlangare utanför. Jag tror däremot inte alls att det behövs särskilda pinoredskap för att göra straffen mer kännbara.

  Om vi slagit fast att straffet verkligen är vedergällning och rättsförlust, inser vi att det är viktigt att den färdigstraffade fången, verkligen är färdigstraffad när han lämnar fängelset, så att han kan börja sitt nya liv. Det kan kanske behövas en karenstid, kanske på livstid, så att frigivna pedofiler inte börjar arbeta med barn direkt efter avtjänat straff. Men det är inte rätt att utestänga f d brottslingar från stora delar av arbetsmarknaden och samhällslivet.

  Men om så straffets HUVUDSYFTE är vedergällning, så är bisyftena inte oväsentliga. Då talar vi om straffets avskräckande effekter, individualprevention och allmänprevention, samt ”inkapciteringen” (d v s att fången hindras begå nya brott under strafftiden) – vilket idag är ett stort skämt, när fångarna ska ”återanpassas” genom persmissioner redan i början av straff-tiden. Det är ju tvärtom i slutet av strafftiden som fången ska börja vänjas vid livet utanför murarna.

  Strafftiderna för grova brott ska naturligtvis ”inkapacitera” brottslingarna under lång tid. Återfallsfrekvensen är mindre hos långtidsdömda än hos korttidsdömda. Jag vill inte använda ordet ”oskadliggöra”, eftersom du själv skriver om att krossa kulorna. Och hugga händerna av tjuvar, skära tungan av lögnare, o s v?Sådant har funnits i svensk strafflag, men nu bara i sharia-lagarna.
  De grova sexualbrottslingarna ska i stället dömas till långa straff.

  Den klassiska straffrättsfilosofin kräver långa straff, livstid, för de grövsta brotten. Annars får vi en ”platt” straffskala. Med tio år för mord, blir det knappast något straff alls för ungdomsbrottslingar, typ mopedgänget i Rödeby. De ska ju dessutom ha extra lindriga straff på grund av sin låga ålder. Problemet är alltså att med en ”platt” straffskala och ”brottslingarna är sjuka”-filosofin, blir det över huvud taget inga straff för unga brottslingar i början av en brottskarriär, som kan sluta med mord.

  Faktum är alltså att samhället hade inga effektiva åtgärder att sätta in mot mopedgänget i Rödeby. Det kanske behövs interneringsanstalter (statliga!) för unga återfallsförbrytare. Föreslå det, och du kommer att beskyllas för att vara inhuman och ”hämndlysten”!

  Ja, straffet ska vara vedergällning, med samhället som ”ställföreträdande hämnare”. Men för den skull behöver vi ju inte ha grymma straff och omänskliga fängelser som ger fångarna cellskräck.

 37. Tore skriver:

  Även föräldrarna till ”gängen” är medskydiga. ”Jerzy” (Brå) har visst uttalat sig: ”Pojkstreck”, nämner denne knäppfigur…

 38. Johan skriver:

  Efter att ha följt debatten om gatuvåldet i både Expressen och Aftonbladet.
  Så framkommer tre klassiska faktorer, överklassen, pöbeln och faktorer utifrån. Den strävliga medelklassen ”svenssons” finns inte benämd på en endaste rad.
  Sverige har aldrig genomgått en mittens revolt och vi upplever därför idag fortfarande en förnedring där majoriteten styrs av ”adeln”, pöbeln och utländska intressen.
  Socialdemokratin har aldrig av ideologiska skäl velat stävja våld/aggressitioner repsenterat ifrån dessa tre faktorer eftersom SAP:s fortlevnad är knuten till klasskampen och påvisandet av dess verkliga existens.

  Kvar står vi vanligt folk, överösta med ovett ifrån etablisemanget om vad VI gör eller inte gjort som givetvis orsakar allt skit som nu sker här i Sverige.

  Fadern i Rödeby gjorde allt rätt men höll inte ut tills rätt ordning infann sig, nämligen den att någon ur ortens TRE faktorer vållade en annans död och därmed sköt saken ifrån att vara statens ansvar till att gälla oss alla enfaldiga medborgare att ta lärdom av.

  SD blir mittfåran som förlöser Sverige.

 39. Gryggo skriver:

  Jävla idioter!

  Skit, spy och tjäka upp era egna djävla tarmar för i helvete!

 40. z999 skriver:

  Lars:
  ”Ja, straffet ska vara vedergällning, med samhället som “ställföreträdande hämnare”. Men för den skull behöver vi ju inte ha grymma straff och omänskliga fängelser som ger fångarna cellskräck.”

  Innan man börjar tala om straff överhvudtaget så anser jag att offret ska återupprättas till minst 100%. Det innebär alltså att vid en krogmisshandel så får gärningsmannen först betala fullt ut vad det hela kostade, läkarvård beräknas utan några statssubventioner samt polisinsats och rättegång. Efter detta så kan det vara lämpligt med c:a 500 kronor om dagen för varje dag som offret har synliga skador. Vidare så ska en gärningsman kunna redogöra för varför han handlat som han gjort samt dessutom på ett trovärdigt sätt kunna redogöra för varför han inte kommer att upprepa vad han gjort, kan han inte det så blir han inspärrad tills att han kan det.

 41. Fri Info skriver:

  40 Gryggo Skrev:
  ”Jävla idioter!
  Skit, spy och tjäka upp era egna djävla tarmar för i helvete!”

  Ah! Ett exempel på multikulti-ivrarnas bästa argument 😀

  Det är bara att tacka för det inlägget, mer sånt, det ger fler sympatier till nationalismen.

 42. Frasse
  Du får tänka på att om fadern hade skjutit upp i luften, så hade det betytt att dem bara hade kunnat fortsätta någon annan dag. Det här ”ungdomsgänget”, som med all säkerhet var invandrare, det finns väll inte så många tvivel om den saken, skulle kommit tillbaka någon annan dag och vad händer om pappan inte är hemma då och kan skjuta sitt varnande skott upp i luften eller bara skadeskjuta dem, tänk om dem sätter eld på hela huset med hans familj instängda där, eller om dem slår sig in genom dörren eller fönstrerna och våldtar eller slår ihjäl hans familj. Handlar det om invandrare som trakaserar en på detta vis eller liknande, så måste man ha ihjäl dem, annars så fortsätter dem bara att komma å komma, dem tar med sig sina släktingar å polare. Sen en vacker dag är det försent att göra nåt i huvud taget. Fadern agerade helt å hållet rätt, han visste vad han var tvungen att göra när polis och myndigheter inte gjorde nåt åt saken för att försäkra deras säkerhet, han tog tag i saken med egna händer för att skydda sig själv och sin familj för att inget allvarligt skulle kunna hända dem.

  Ta fadern i England som blev ihjälslagen för inte så länge sen i en liknade situation. Han vart trakaserad av ett ungdomsgäng, så gick han ut när dem höll på å vandaliserade hans bil och grannes traktor (eller vad det nu var) och sa åt dem att sluta med tomma hot (som du, Frasse, ville att denna fader ville göra). Vad hände? Jo, alla samtliga ungdommar hoppade på han och slog och sparka ihäl honom. Det var ju inte så länge sen, det måste ni ju komma ihåg, eller!? Lösa hot funkar inte mot sådana där parasiter, man sätter bara sitt eget och sina runt omkring sig i en ännu större fara, man måste se till att få bort dem för gott. Det låter brutalt, men så är det, tyvärr. Mannen ska hyllas, han är en frihetshjälte!

 43. Hur fan kan man förknippa SD med förintelsen från AVK!? Snacka om att dem som kommer med sådanna dumma och idiotiska jämförelser , inte har någon aning om vad dem snackar om och inte har någon som hellst koll vad SD står för eller vad dem är för något.

 44. ”Stödkonto öppnat för häktade 50-åringen” – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1007485.ab

  ”Sköt – av vanmakt Familjen hotades till livet – då dödade pappan 15-åringen”

  ”Familjen hotas till livet – igen Krossade rutor och dödshot på Lunarstorm” Som jag, det tar aldrig slut om man inte gör slut på det, tyvärr så är det så. Hade han kunnat tagit alla och inga av deras polare hade fått reda på det, så hade det varit över nu.

  Med det riktigt skjuka med det hela, att polisen inte gör något. Men man kan inte heller beskylla dem för det, utan det är vår sjuka regering som står för skulden, det är dem som gör att polisen inte kan göra sitt arbete. Eftersom dem inget kan göra förens själva brottet har ägt rum och då är det ju som bekant försent. Varje gång som polisen gör något, så åker dem ju själva dit, polisövervåld, så kallade ”tveksamma aresteringar”. Usch, säger jag bara.
  Hade vi levt i en seritidnings värld, med superhjältar så som, Spindelmannen, Batman eller Stålmannen, så hade vi hängt ut dem direkt som skurkar och hämska mäniskor som kränker mäniskors rättigheter när dem ingriper för att skydda laglydiga medborgare mot brottslingar.
  Jag har sagt det för och jag säger det igen, Samla folket och kasta ut förtryckarna!

 45. ”har flytt gården På söndagen lyckades någon ta sig innanför polisens avspärrningar vid familjens gård i Rödeby. Där krossade de bakrutan på familjens bil. Enligt det nya dödshotet mot familjen ska familjemedlemmarna slaktas och ”mördarens tänder” slitas ut en i sänder.” – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article964215.ab

  ”Flera polisanmälningar har gjorts under de två år terrorn pågått.”

  Två år, två år, två år… Det är ju helt sjukt ju! Två år med mordhot, vandalisering, verbalt och fysisk misshandel, stöld och terror. Mannen är en frihetshjäle, han är vår tids Engelbrekt. Det är ju ett under att han inte har skjutit dem tidigare. Att han har lyckats hålla ut med denna terror mot sig själv och sin familj i två år är häpnadsväckande. Hela jag skakar när jag läser om vad dem har fått stå ut med, deras liv har utsatts för fara och terror av de förbannade äckel å asen… I två år!

  Nu är hela jag fylld med sådan där enorm ilska igen, men vad fan… Är det så jävla konstigt!?

  DSS – ”Samla folket och kasta ut förtryckarna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: