Bojkotta Kina, nån?

Folket i Burma* gör uppror nu i dagarna, och med anledning av detta uppror har man haft en ideologisk anledning kunnat klä sig i fiendernas färg (rött) utan att känna sig allmänt dum. Militärjuntan under General Twan Shwe förtrycker just nu ett uppror som började med en jättelik demonstration bland landets buddhistiska munkar med alla medel möjliga för att behålla makten.

Samtidigt som omvärlden protesterar kraftigt så har Kina meddelat att de tänker stoppa alla försök till sanktioner från FN mot grannlandet. Antagligen är man livrädda för att upproret skall sprida sig till det egna landet där den kommunistiska regimen styr sedan länge. Flera länder har därför pratat om att bojkotta OS i Kina nästa år, men strykrädda fegisarna i Sveriges OS-kommite har givetvis inga sådana planer, det är ”inte aktuellt” meddelar man idag.

Jag tycker Sverige har två bra anledningar att bojkotta OS 2008. Första anledningen bör vara för att stå upp för demokratin och visa sitt stöd för det förtryckta folket i Burma. Och visst vore det kul ifall kommunistregimen i Kina slösar så offantligt mycket pengar på ett storslaget idrottsevent, och ingen kommer? Haha, jag skulle åtminstone skratta.

Andra anledningen, handen på hjärtat, svenska friidrottare är högst medelmåttiga just nu. Med undantag för en kvinnlig häcklöpare, en skadad trestegshoppare och en världsmästare i Medelmåtta (Fröken Klüft), har Sverige ett lag värt att skicka till OS? Låt oss slippa löpsedlarna från Aftonbladet om hur synd det är om våra idrotts”stjärnor”, stanna hemma och träna inför OS 2012, för demokratins skull!

~ ~ ~

*Undertecknad erkänner inte militärjuntans nambyte från Burma till Myanmar

Annonser

16 Responses to Bojkotta Kina, nån?

 1. Katarina skriver:

  Jag stöder också en bojkott. Härligt om upproret i Burma sprider sig till Kina. Där behövs det sannerligen röras om i grytan.

 2. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Som svårt idrottsintresserad och tidigare elitidrottare vänder sig Kvalle mot talet att återigen använda de olympiska spelen som ett verktyg i politiska syften. Spåren förskräcker! När den gränslöst naive jordnötsodlaren Carter, som råkat bli president i USA i baksmällan efter Nixons moraliska konkurs, spelade ut det olympiska kortet inför spelen i Moskva, förstörde han endast för de egna idrottsmännen och idrottsmännen i de nationer som av ekonomiska eller andra skäl slickade USA i röven. T. ex. Kenya. Den tidens löpargigant Henry Rono förhindrades sålunda att få ett olympiskt guld.

  Som ett brev på posten kom fyra år senare östländernas och deras allierades hämnd mot USA:s hemma-OS. Förlorarna även där de idrottsmän som inte fick deltaga. När de afrikanska staterna boykottade spelen p. g. a. Sydafrika var det blott de själva som drabbades. Det tycks ligga nära till hands för vissa att använda OS i sina egna politiska syften. Vi, som är anhängare av den olympiska tanken och en så långt möjligt opolitiserad sport, måste vid varje uppkommet tillfälle resa motstånd mot att allehanda figurer, även politiska präster som Tutu, missbrukar den olympiska tanken. Få saker kan påverka Kinas folk, om inte nödvändigtvis deras ledare, till insikt om frihet och materiellt välstånd som kontakten med tiotusentals idrottare och gäster 2008. Att försöka tvinga denna supermakt i vardande till ett visst handlande genom hot mot deras stora idrottsprojekt nästa år är inte bara utsiktslöst , det är direkt enfaldigt och skadar enbart den olympiska rörelsen.

  Om man sedan avslutar sin drapa med föraktfulla omdömen om lilla Sveriges stora friidrottare har man snarare betygsatt sig själv. Tur för skribenten att kvarsittning är borttagen. Men till vad nyttar underkända betyg?

  Mångkamparna har alltid räknats till de stora segrarna i OS. Från indianen Jim Thorpe i vår egen solskensolympiad 1912, över tonårsfenomenet Bob Mathias som vann -48 och -52, Campbell och Rafer Johnsson som vann -56 och -60, fram till mera sentida giganter som den karismatiske Daley Thomson och dagens giganter. Klüft är en medelmåtta blott för den som saknar all kunskap om idrottens krav på träning och talang för att på samma gång prestera toppresultat i tio eller sju grenar. Sverige har f. ö. goda utövare av andra idrotter än den fria. Vi ses nästa år i Kina!!

 3. Lars Flemström skriver:

  Om det blir någon bojkott återstår att se. Men hotet om bojkott kan vara ett påtryckningsmedel. Ledarna i Peking vill varken ha att inställt OS (mindre sannolikt) eller protester under OS (mer sannolikt). Båda alternativen kräver förberedelser, som bör vara gemensamma för alternativen.

  Det är riktigt, som någon skrev, att Kina inte släpper Burna. (I så fall till vem – ärkerivalen Indien?) Men Kina kan kanske förmås offra juntan och gå med på reformer i Burma för att rädda sina intressen i Burma, eller hindra att upproret sprider sig till Kina.

  Sverige kan självklart inte ensamt fälla juntan, men är vi med eller mot demokratirörelsen? Är vi med eller mot den växande internationella solidaritetsrörelsen? Vi ska kanske plåstra om vår egen självkänsla genom att ta emot ensamkommande burmabarn, som förtvivlade föräldrar säljer till uppköpare innan militären bränner byarna?

  Självklart ska vi hjälpa ensamma burmabarn, som ”krigets vindar” sprider över världen. Men de ska tas om hand av vuxna flyktingar i närområdet, eller om nödvändigt i barnhem som hjälporganisationer driver i närområdet.

  Om upproret slås ner kan det bli gigantiska flyktingströmmar till grannländerna, främst Indien och Thailand men även Kina. Det kan vara skäl nog för grannländerna att ingripa, t o m militärt. Flyktingkatastrofen 1970, när hela Bangla Desh’ befolkning var på väg över gränsen till Indien, ledde till ett militärt ingripande från Indien i dåvarande Östpakistans ”inre angelägenheter”.

  Indiens självklara logik var att ett land, som orsakar massflykt, har lagt sig i mottagarlandets inre angelägenheter, d v s tvingat mottagarlandet till en flyktingmottagning som underminerar mottagarlandets stabilitet.

  Vi måste göra slut på den svenska uppgivenheten efter mordet på Olof Palme. Även om vi inte delar Palmes visioner, kan vi stödja den principiella inställningen att det som händer i andra länder får återverkningar i Sverige. När ett folk gör uppror mot en diktatur, stödjer vi folket.

  Vi sd stödjer alla folks rätt att bestämma i sina egna länder, även om de inte gör som vi vill. Men det är folket som ska bestämma, och inte en militärjunta som hålls under armarna av en främmande stormakt. Sverige är ett kristet land. Burma är ett buddistiskt land. Som goda nationalister stödjer vi buddistmunkarnas kamp för sitt lands frihet!

 4. johan frick skriver:

  ”kommunistiska regimen”. Här var minsann någon som skulle behöva vässa till samhällskunskaperna.

  Och för fan, demokratisnacket ska väl inte komma från ert håll, era hycklare.

 5. Valiant skriver:

  Ja Kvalle, vi måste ju tänka på de stackars idrottsmännen… haha

 6. Robert Boström skriver:

  johan frick,

  Kina är vadå, en välmående demokrati?

 7. Björn skriver:

  ”Och för fan, demokratisnacket ska väl inte komma från ert håll, era hycklare.”

  Har du en riktig åsikt eller har du bara lärt dig vad som går hem?

  Precisera vad du menar med demokratisnack och hycklare

 8. Björn skriver:

  PS Johan,
  luta huvudet åt höger 🙂

 9. Tore skriver:

  Nog bör vi pröva ett nej till OS genom en folkomröstning. Så tystnar allt ”snack” om
  demokrati (johan frick). Problemet med dessa kommunistiska vänster degar är, att
  de inte vet vad demokrati är…

 10. johan frick skriver:

  Absolut inte, men kommunism är ett stats- och klasslöst samhälle. Kina är socialistiskt – förstadiet till kommunism – och det är sannerligen inget drömsamhälle.

  Sverigedemokraterna är fittkonservativa tappade borgare som i ett faktiskt nationellt perspektiv är hycklare. Ni använder er av ett nationalitetsbegrepp utan att inkludera vikten av ras.
  Det är mesigt. Ska det va så ska det va liksom..
  Alla jag snackat med tycker ni är kvasnationella hycklare.

  Ni har inte en jävla aning om vad nationalism är.

  Läs på S.N.U.S och haja grejen.

  Och förresten är jag inte kommunist.

 11. Björn skriver:

  ”…Ska det va så ska det va liksom..”

  Det var ett kraftfullt argument. Att flytta till ett annat land och göra sitt bästa för att passa in och på så vis ge sina barn goda förutsättningar gagnar även värdlandet. Inflyttarna har sökt sig till landet för att de vill leva som och med människorna i det. Jag har svårt att se hur ras får betydelse i sammanhanget.

  I dagens Sverige vräker politikerna in människor som boskap i syfte att skapa bidragsoffer och därmed väljare, ”klarar man inte av att ändra opinionen så får man väl förändra den”.
  Det finns inte tanke på assimilering, det verkar som om man hoppas på att allt bara ska lösas av sig självt. Det vill jag sätta stopp för och därför stödjer jag SD. Anser du det vara hyckleri tala då om varför.

 12. z999 skriver:

  Johan Frick:
  ”Absolut inte, men kommunism är ett stats- och klasslöst samhälle.”

  Japp! Och i ett kapitalistiskt samhälle så har alla människor obegränsad valfrihet samt alla lever i ett konkurrerande välstånd. Det vet väl alla?

  ”Kina är socialistiskt – förstadiet till kommunism – och det är sannerligen inget drömsamhälle.”

  🙂
  Förstadiet? Du menar att de lever efter någon planerad väg eller nåt som ofrånkomligt leder till drömsamhället?

  ”Sverigedemokraterna är fittkonservativa tappade borgare som i ett faktiskt nationellt perspektiv är hycklare.”

  Jag har en fördom mot antirasister att de är rabiata och att de har ett sätt att uttrycka sig som påminner om en människa i psykos. Har du någon åsikt om det?

  ”Ni använder er av ett nationalitetsbegrepp utan att inkludera vikten av ras.”

  Det beror på att SD vill ta ansvar för konsekvenserna av sin nationalism. Visserligen så definieras nationen som folket i ren nationalism, men SD har valt att fokusera på kulturen istället för rasen eftersom kulturen är självvald. Visserligen så tror jag för min del att resultatet kommer att bli att inte alltför många av ickesvensk etnicitet kommer att kunna tillägna sig den svenska kulturen, men SD vill ge dom chansen.

  ”Det är mesigt. Ska det va så ska det va liksom..
  Alla jag snackat med tycker ni är kvasnationella hycklare.”

  Javisst! Om inte kartan och verkligheten stämmer så är det kartan som gäller.

  ”Ni har inte en jävla aning om vad nationalism är.”

  Jo, det har dom (SD) faktiskt. Det är flera som skriver här som är etnonationalister, alltså den typ av nationalism som du förespråkar som en sann nationalism.

  ”Och förresten är jag inte kommunist.”

  Fegis! Men varför inte göra som en del som inte vet riktigt vad dom tycker och som blandar ”antikapitalism” med en massa samhällskorrekta termer (feminism och så vidare) och sedan kalla sig för det ickeförpliktande anarkist.

 13. T.L. - Patrioten skriver:

  Inget med ämnet att göra

  Hur kan dem låta hålla på så där? Varför aresterar dem de inte och utvisar dem!?
  Dem står där och masspredikar om att dem vill bomba alla länder i västvärlden och att dem tycker att Usama Bin Ladin är en bra man. Dem skriker bland annat ”kill, kill Denmark”, ”bomb, bomb Denmark” och ”bomb, bomb france”. Helt stört. De väll bara att skjuta hela högen på plats, dem utsätter ju ett hot mot oss alla.

 14. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Men vad hindrar den svenska dådkraften? Med Göran Persson som plog har svenskt näringsliv och forskning ansträngt sig väldiga för en position på den kinesiska marknaden. På viktiga forskningsområden är samarbete väl etablerat. Kina och Sverige samarbetar om ett etanolprojekt i Sverige därför att Kina vill lära sig om detta nya bränsle inför landets behov i framtiden. Och hur var det, är inte Kina etablerat i någon vägkrog norr Gävle?

  Gack alltså ut och kräv slut på allt samarbete i namn av humanitet och frihet för både Kinas och Burmas förtryckta folk. Nehej, inte det. Inga ”satans mördare” över Reinfeldts läppar. Nej, inte får det svida i den egna plånboken.

  SOK, en del av den internationella olympiska rörelsen – som inte är knuten till nationen Sverige – är det däremot bekvämt att använda som verktyg. Ingen seriös och kunnig bedömare tror för ett ögonblick att Kina skulle låta sig påverkas av boycotthot mot deras spel. Världens övriga stora nationer, dit inte Sverige hör, skulle riskera förhållandet till Kina och framtida kommersiella möjligheter genom reella aktioner i den vägen. Och kineserna vet skillnaden mellan allvar och munväder.

  Men vad nyttar kanstöpande i denna spalt? Protestera franför kinesiska och ryska ambassaderna. Slå ut en ruta på vägkrogen norr Gävle. Påverka de företag som säljer på Kina. Be butikerna att inte saluföra kinestillverkade leksaker eller textilier. Så sant! De är ju så skönt billiga. Kanske OS ändå…

 15. T.L. - Patrioten skriver:

  Ni måste även se denna, sprid den även om ni kan. Den kanske kan få folk att vakna upp litet. Den är mycket gripande. http://www.youtube.com/watch?v=SzQFyhFNUtE&mode=related&search=

 16. Tore skriver:

  Nu är det också bekräftat att EU betalar uppbyggnaden av shiamuslimernas helgedom (moské) i Samara, Irak, tillsammans med Unesco. Så länge FN styrs av odemokratiska medlemmar i majoritet, bör en demokratisk samling bryta sig ur, och bilda ett eget ”samfund”. Beträffande EU har jag tidigare påtalat, att vi hör inte dit…

  Att muslimerna behandlar sina kvinnor på detta sätt, då det inte passar den manliga
  delen, har vi ju konstaterat tidigare här i Sverige. Tydligen älskar Mona ”Muslim” detta
  betéende, då inga protester numera kommer därifrån. Och socialdemokratiska kvinnor, följer ”fåraherdinnan” troget…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: