“Pappor förbjuds lämna över brud”

Mer vansinne: Pappor förbjuds lämna över brud

Att pappan för fram sin dotter till altaret under vigselakten är ojämlikt, anser Svenska kyrkan i Stockholm, som avråder prästerna från att godkänna traditionen. – Det har alltid varit kyrkans uppgift att försöka motverka förtryck, säger kyrkoherde Yvonne Hallin.

Det verkar snarare som om kyrkan är ute efter något pris för ”Mest politiskt korrekt i Sverige”. Tyvärr, något sådant finns inte. I alla fall inte ännu.

Annonser

10 Responses to “Pappor förbjuds lämna över brud”

 1. Robert Boström skriver:

  ”Att fadern lämnar över bruden har länge varit en sällsynt tradition i Sverige. De senaste åren har den dock blivit allt vanligare.

  – Den har ökat markant och antagligen beror det på att folk influeras av amerikanska och engelska filmer. Personligen tycker jag inte att det är något stort problem att pappan för fram bruden, säger Thomas Johansson, komminister i S:t Johannes församling i Malmö. ”

  Låt folk själva bestämma det, utan att politiskt korrekta kyrkoherdar ska sätta käppar i hjulet.

 2. Marcus Jutemar skriver:

  ”- Det har alltid varit kyrkans uppgift att försöka motverka förtryck, säger kyrkoherde Yvonne Hallin.”

  Jag måste kommentera detta uttalande. Jag har absolut ingenting emot kyrkan, men när någon säger att kyrkan ALLTID har försökt motverka förtryck, då reagerar jag. Ingenting i världen har skapat så många krig, så mycket lidande och förtryck som religion, genom kyrkan. Vem som leder bruden till altaret ska naturligtvis vara fritt för de som gifter sig att bestämma. När kyrkan väljer att styra själva akten mot deltagarnas vilja, då utövar de en, om än ytterst mild, form av förtryck. Kyrkan är vilse i sin egen trädgård!

  MVH MJ

 3. z999 skriver:

  Marcus Jutemar:
  ”Jag måste kommentera detta uttalande. Jag har absolut ingenting emot kyrkan, men när någon säger att kyrkan ALLTID har försökt motverka förtryck, då reagerar jag. Ingenting i världen har skapat så många krig, så mycket lidande och förtryck som religion, genom kyrkan.”

  Politiken då? Sen är det skillnad på religionerna också, just nu är det islam som är den religion som orsakar mest lidande i världen.

  ”Vem som leder bruden till altaret ska naturligtvis vara fritt för de som gifter sig att bestämma. ”

  Tycker jag också.

  ”När kyrkan väljer att styra själva akten mot deltagarnas vilja, då utövar de en, om än ytterst mild, form av förtryck. Kyrkan är vilse i sin egen trädgård!”

  Håller med helt.

 4. Marcus Jutemar skriver:

  z999
  ”Politiken då? Sen är det skillnad på religionerna också, just nu är det islam som är den religion som orsakar mest lidande i världen.”

  Genom historien har politiken varit religionens förlängda arm och ibland tvärtom. Ju mer sekulärt samhället har blivit, destu mindre krig och förtryck.

  Självklart är det skillnad mellan olika religioner, även i detta, men varken kristendom, judendom eller islam står utan skuld. Islam kan mycket väl orsaka mer lidande idag, men sannolikt beror det mer på att de samhällen och kulturer som utövar islam är mindre sekulariserade och mindre utvecklade på flera områden som rör människovärde och jämnlikhet.

  I vårt sekulariserade samhälle finns det dock andra sorters lidande, som inte förekommer på samma sätt i en del mer religiösa samhällen. Bland annat kritiserar jag vår liberala syn på brott och straff, sex och samlevnad, samt vårt fanatiska lag och förordningsstiftande.

  MVH MJ

 5. z999 skriver:

  Marcus Jutemar:
  ”Genom historien har politiken varit religionens förlängda arm och ibland tvärtom. Ju mer sekulärt samhället har blivit, destu mindre krig och förtryck.”

  Jo, det stämmer förståss.

  ”Självklart är det skillnad mellan olika religioner, även i detta, men varken kristendom, judendom eller islam står utan skuld.”

  Stämmer, fast judendomen har legat väldigt lågt när det gäller dödsoffer i alla fall.

  ”Islam kan mycket väl orsaka mer lidande idag, men sannolikt beror det mer på att de samhällen och kulturer som utövar islam är mindre sekulariserade och mindre utvecklade på flera områden som rör människovärde och jämnlikhet.”

  Skillnaden mellan islamska och kristna samhällen är att de islamska samhällena inte är på väg mot någon humanitet. Jag tror att det är helt fel att räkna med att muslimerna ska bli lika civiliserade som oss och att det bara är en fråga om tid. Jag tror att väldigt många av dom inte ens är intresserade av att efterlikana vårt samhälle.

  ”I vårt sekulariserade samhälle finns det dock andra sorters lidande, som inte förekommer på samma sätt i en del mer religiösa samhällen.”

  Sant.

  ”Bland annat kritiserar jag vår liberala syn på brott och straff, sex och samlevnad, samt vårt fanatiska lag och förordningsstiftande.”

  Håller med dig på den punkten.

 6. Kvalle i Mossatresk skriver:

  Yvonne Hallin kan inte sin kyrkas historia. Hon är bara den senaste länken i kontrollen av att människorna följer den ”gemensamma värdegrunden”.

  Kvalle har nyligen forskat i gamla papper och fann en lärare som fått en skarp varning för något som inte framgick av gamla sockenprotokoll. Egentligen skulle han ha avskedats men nåd fick gå före rätt. Självaste biskopen hade varit inblandad i ärendet. Hade han stulit? Hade han förnekat den rena Augsburgska bekännelsen? Nej, han hade helt fräckt anordnat danser för ungdomen på orten utan att fråga varesig kyrkan eller sockenmännen om lov. Och vilken omoral skulle inte kunna spira ur att ungdomar av olika kön dansade tätt!! Tiden var 1870-talet.

  En lärarinna med tjänstebostad -vi är nu inne på 1900-talet – i en by hade en fästman, som följde med flottningen, och när han besökte henne använde han inte dörren utan fönstervägen. Detta observerades av en from gumma som gick till prästen och beklagade sig över att en lärarinna med examen, en människa som vid sidan av barnmorskan hade rätten att bära hatt, hade burit sig så upprörande åt.

  Hon skiljdes också från sin tjänst!

  Gumman, hon hette Johanna och bodde ett stenkast från Kvalles residens, var alltså mycket from.

  Hon förmanade sina pigor inför lördagskvällens förlustelser: – Kom ihåg den dagen då Noa kommer med arken i skyn (tangerar korpelianerna) på domens morgon, då kommer Herren att säga: Johanna, Johanna hur har du förmanat dina pigor? Och då står jag där med skammen och ni, ni står där med horungarna!

  Detta är väl exempel på den fariséiska nyttomoralen där Gud sågs som en bokhållare som höll reda på krédit och débet, och blev det röda siffror på slutet så stängdes Pärleporten.

 7. Lars Flemström skriver:

  Ingen jämställdhet så länge mammor tillåts föda söner!

  Och hur kan en jämställd kvinna tillåtas heta Lillemor? Nej, hon ska heta Storefar!

  Svenska kyrkan borde ha större bekymmer än så här, t ex att folk döper sina barn efter gamla hednagudar.

  Tor
  Diana

 8. Lars Flemström skriver:

  Kvalle

  De va den gamla goa tiden, de! Minns jag mycket väl. På långfredagen skulle man ha långtråkigt. Biografer skulle vara stängda. Det var lag på det. Det tycker jag var en utmärkt lag, som jag gärna vill ha tillbaka. På den punkten är jag överens med muslimerna. Återinför lagen mot hädelse! Helt fel att kränka kristna genom att dansa på långfredan.

 9. kyrksyster skriver:

  Jag har länkat till din blogg!

 10. Tore skriver:

  ”Du skall inga Gudar hava jämte mig”…
  Lars F, muslimernas lockelse, är inget annat än en annan ”svart sådan”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: