Går det att vinna kriget mot terrorismen?

rp.jpgGästskribent: Jens Leandersson, Distriktsordförande i Sd Syd

USA:s närvaro i Irak är ett givet angreppsmål från debattörer på både höger- och vänsterextrema kanten. President Bush ska ha sagt att det som amerikanerna utkämpar i Irak och Afghanistan är ett ideologiskt krig. Valet står mellan västerländska värderingar och våra friheter mot en makt som skyr upplysningens ljus och som drivs av värderingar som bygger på extremism där en grupp kan styra med hjälp av hot och hat.

När Bush talar i abstrakta ordalag om varför kriget mot terrorism är viktigt att vinna så talar samtidigt Bin Laden och andra islamister om konkreta mål: USA ut ur Irak och Afghanistan och Israel ut ur ”Palestina”. Hatet mot Israel, kapitalism och globalisering gör att islamisterna kan nå fler grupper som delar samma värderingar som de själva. Vänstern slutar upp mangrant bakom islamisternas paroll vilket även nationalsocialisterna gör. Även arabvärlden slutar till stor del upp bakom dessa krav vilket dessutom har en religiös innebörd där islam står mot kristendomen och judendomen. Bin Laden och hans terroristvänner i islamvärlden har dessutom genom sitt val av frågor lyft det nationalistiska kortet, precis som Mao och Ho Chi Minh gjorde. Kampen har blivit en frihetskamp för självstyre och slut på ockupation av utländska trupper. Låt oss styra vårt eget land själva väcker solidaritet och får USA:s trupper att framstå som inkräktare.
Islamismen som motståndare slåss för att införa sharialagar som hämtats ur koranen och bygger på religiös grund. Det är en direkt motsats till vårt sekulära samhälle som åtskiljer religion och lagstiftning. Detta gör det omöjligt att nå fred då våra utgångspunkter är som parallella linjer och det ligger i deras natur att inte mötas. Terrorismen är på så sätt bara ett medel för att sprida den islamistiska dagordningen.

Med detta i åtanke kan det vara värt att ställa sig själv frågan, vad är det vi i Västvärlden försöker vinna i Irak och Afghanistan? Enligt Bush och övriga Västledare har vi styrkor i mellanöstern för att ”säkra demokratin och dess friheter”. Här ligger det avgörande misstaget när det gäller vårt uppdrag. Troende muslimer erkänner inte att religioner är likvärdiga eller ska behandlas på ett jämställt sätt. Inte heller har våra fri- och rättigheter något värde, det visar sig inte minst under både Muhammedbilderna eller Muhammedrondellhunden. Möjligheten att konvertera till kristendomen för en muslim är lika med döden och synen på kvinnors och barns lika rättigheter stämmer inte överens med vår. Är krigen i Irak och Afghanistan verkligen nödvändiga när folket varken vill ha eller tror på demokratins förtjänster och de fri- och rättigheter som följer?

Annonser

5 Responses to Går det att vinna kriget mot terrorismen?

 1. Knute skriver:

  Både ja och nej. Även om det finns många i Afghanistan och Irak som är västerländskt sinnade och vill ha demokrati, så verkar de inte ha en chans mot islam. Om det bara handlade om att demokrati kunde soldaterna från Väst packa ihop och åka hem, eftersom insatsen inte motsvarar resultatet. Men ur strategisk synpunkt vore det fel att lämna över Arabvärlden till islamisterna. De skulle få blodad tand och kasta sig över oss.

 2. Frasse skriver:

  Jag tror inte att Usa är så impomulära bland befolkningen som media och ledande islamister vill göra gällande! Men det är som sagt bara vad jag tror! Islam funkar ju så, att ju högre du skriker, ju hårdare retorik du använder dig av, destå högre status verkar du få och destå mer gehör får du för dina åsikter. De som är beredda att döda i islams namn är tillräkligt många för att, den som inte alls vill leva i underkastele till Allah, gör bäst i att hålla tyst om detta! Därför hör man inte dem som välkomnar Usa:s okupation!

 3. Knute skriver:

  Å andra sidan, om man jämför med romerska rikets fall, så var det inte yttre fiender utan inre som orsakade det. Germanstammar som bodde inom gränserna tog makten i olika delar av riket. Man kan jämföra med Muslimska Brödraskapets planer på hur de olika västeuropeiska länderna ska tas över. Med all reservation för det näst intill omöjliga att göra historiska jämförelser.

 4. Det är en svår fråga, som kanske inte bör ställas bara i termer av att vinna eller förlora. Rent allmänt gäller en gråskala: Ju bättre terrorismen bekämpas, desto färre blir antalet döda och skadade i terrorattacker. Jag har en känsla av att våra europeiska underrättelsetjänster gör ett mycket bra arbete i det tysta. Otaliga gånger har man läst om planerade islamistiska terrorattentat som avvärjts, nu senast i Danmark och Tyskland.

  Exakt vilken roll västerländsk närvaro har i Irak och Afghanistan för terrorhotet mot västvärlden, är svårt att bedöma. Utan västerländsk militär närvaro ökar troligen risken för att länderna ska förvandlas till medeltida Sharia-stater, med västhat och internationellt terrorbefrämjande på agendan och dikterat från högsta nivå.

  Oavsett om västvärlden/USA behåller sin militära närvaro eller inte i nämnda länder, så skulle en bättre bevakning av västvärldens yttre gränser definitivt försvåra för terrorister att få fäste här. Att det dessutom skulle ha ett stort antal ytterligare fördelar, behöver väl knappast nämnas.

  Den del av Bush’s retorik som handlar om att införa demokrati och frihet i dessa länder, är jag tveksam till, av ungefär samma skäl Jens som nämner.

 5. Trubaduren skriver:

  Våld, imperialism och krig gör ju saken inte bättre, som en hel del skribenter här på Sd blogg tycks vurma över. Våld föder enbart mer hat, inte fred och demokrati. Som sann nationalist bör man respektera jordens mångfald av kulturer, folk och religioner. Att vi inte vill styras av islam och dess värderingar är en sak, och lika lite vill dom ha med våra så kallade västerländska värderingar att göra. Mer ömsesidig respekt eftersträvas, svårare än så är det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: