Analys: Islamister skor sig på rondellhundar!

Det har nu gått en vecka sedan de första protesterna mot Nerikes Allehandas publicering av en karikatyr föreställande profeten Muhammed som ”rondellhund”, och publiceringen har eskalerat från en protest mot en lokal tidning till en stor konflikt med dödshot mot konstnären och brända flaggor och dockor. Precis som vid de danska Muhammed-karikatyrerna så är de muslimska protesterna mot ”rondellhunden Muhammed” högt toppstyrda från muslimska diktaturer, och att det blossar upp starka känslor i Iran och Pakistan är ingen tillfällighet.

Irans president livnär sig på, och delvis kan legitimera sin makt, genom antisemitiska utspel om att det är judar som ligger bakom all världens ondska. I en diktatur styrd av religiösa dekret så måste Irans president ständigt göra befolkningen påminda om den yttre faran – judendomen – för att förhindra dem att enas och göra revolt mot honom. Till skillnad mot vad Irans president Mahmoud Ahmadinejad påstår, att sionister ligger bakom publiceringen av karikatyrerna för att ”försämra Sveriges relationer med muslimska länder”, så är det antagligen islamister i hans egen kaliber som uppmärksammar publiceringen för att förstärka den islamistiska makten i Iran.

I Pakistan är läget ännu värre. Den sittande presidenten Musharraf är ogillad bland islamistiska grupperingar för hans samarbete med USA, och man söker underminera Musharrafs förtroende inför det kommande parlamentsvalet 11 oktober 2007, genom att blåsa upp hotbilder som endast islamistiska grupper säger sig kunna ge en lösning på. Pakistan står i samma skede som Turkiet, man är just i färd med att rösta bort sin redan bräckliga demokrati mot en allt mer ”tuffare” islamism. Man är inte upprörda för fem öre över lite teckningar, man är tacksamma för varje västerländsk ”kränkning av profeten Muhammed” då det ger deras teorier om islam under hot mer bränsle.

För övrigt tycker jag bilderna av Muhammed som rondellhund var ganska slarvigt ritade och de enda som bör ta illa vid sig är konstkritiker och tecknare, för teckningen var ganska ful. Men om vi nu absolut måste bry oss, så är hela historien väldigt löjlig, samt att de proportioner som hela affären har fått är omåttliga larviga.

Det är bra att de muslimer i Sverige som känner sig förolämpade utnyttjar sin yttrandefrihet och demonstrerar såsom demokratin förespråkar, precis som många kristna gjorde vid Ecce Homo-affären. I slutändan gäller dock svensk lag, och våra lagar om åsikts, yttrande- och tryckfrihet står över allt annat, och eftersom att kristna har lärt sig att leva med detta (och t.o.m kan ta mycket med en klackspark idag) så tycker jag det är dags att även muslimer gör det.

Annonser

23 Responses to Analys: Islamister skor sig på rondellhundar!

 1. Kjell skriver:

  Muslimerna I Sverige som protesterar i Örebro, samt har uppviglat Muslimvärldens vrede mot Sverige, ska skickas ur Sverigel.
  Bränner de Svenska flaggor, spottar jag på Koranen samt den falske profeten, bränner dem.

 2. z999 skriver:

  Robert:
  ”Det är bra att de muslimer i Sverige som känner sig förolämpade utnyttjar sin yttrandefrihet och demonstrerar såsom demokratin förespråkar, precis som många kristna gjorde vid Ecce Homo-affären. I slutändan gäller dock svensk lag, och våra lagar om åsikts, yttrande- och tryckfrihet står över allt annat, och eftersom att kristna har lärt sig att leva med detta (och t.o.m kan ta mycket med en klackspark idag) så tycker jag det är dags att även muslimer gör det.”

  Fast du hoppar över att muslimerna vill ändra på yttrandefriheten, det ville inte de kristna som protesterade mot ecce homo. Protesterna mot ecce homo gällde att bilderna inte skulle pressas på kyrkbesökare i Uppsala, inte att det skulle förbjudas att avbilda bibliska personer som homosexuella. Lars Vilks har inga krav på att muslimerna ska förevisa teckningarna i någon moske och teckningarna är inte heller någon prostest mot synsättet inom islam.

  Skillnaden mellan islam och kristendomen (eller islam och samtliga andra religioner) när det gäller synen på människor utanför deras egen grupp är milsvid.

  Lars Vilks är faktiskt en rätt duktig konstnär annars (objektivt sett :-)), många bdömer rondellhundarna ur ett kreativt perspektiv och det är så de ska ses. Det är en konst att att kunna uttrycka något ganska komplicerat i en enklare teckning. Att bedöma teckningarna efter fotografisk likhet betyder att man inte har förstått vad konstnären vill uttrycka (inget fel i det).

  …undrar om du kommer att få en massa skit på dig nu för att du är för överslätande mot islam? 🙂

 3. Johan Andersson skriver:

  1. Jag tror muslimer uppriktigt blir upprörda av teckningarna (men jag bryr mig inte)
  2. Jag tycker inte det är bra när muslimer agerar i Sverige som de gör; respektlöst, hotandes och där de uttryckligen säger att svensk lagstiftning är fel som kan tillåta detta.

  De har ingen respekt alls för Sverige och har fräckheten nog att utnyttja vårt demokratiska system för deras egna ändamål som går tvärt om det Sverige vi vill ha och som de kom till.

  Det enda som är bra med att muslimerna ”utnyttjar sin yttrandefrihet” är att svenskarna får en chans till att se hur de är.

 4. Robert Boström skriver:

  z999,

  Jag ser mig själv knappast som ”överslätande mot islam”, och att du ens nämner det är komiskt 😀

 5. Steen skriver:

  Kom ihåg to ting : Den egentlige karikaturkrise brød ud efter 3 åneder i Danmark.

  og to: Sagen skal ses under evighedens synsvinkel (Islamisk Trossamfund), så en eventuel svensk krise vil være uden ende.

 6. T.L. skriver:

  Robert Boström
  Jag tycker också att du var alldeles för snäll och tillmötesgående mot det som händer kring allt det här.
  Du säger ”Det är bra att de muslimer i Sverige som känner sig förolämpade utnyttjar sin yttrandefrihet och demonstrerar såsom demokratin förespråkar” Dem har ju mordhotat Lars Vilks. Det är väll ändå inget demokratiskt med det? Sen kan vi ju vara allt säkra på att uppståndelsen bara kommer bli värre och våldsammare (Om dem nu inte får sin ursäckt, som jag hoppas på att dem inte får. Ger vi vika nu, så är vi nog överkörda för gott. Det här är som sagt vår chans nu att legitimt stå på oss och börja motverka Isamiseringen av Sverige).

  Själv tycker jag inte det är något bra i huvud taget med deras aktioner som rör sig detta.
  Det enda dem vill få ut av det här, är att få oss att ändra på oss och vårt sätt att leva, så att det passar och gynnar dem (överraskad?).
  Det handlar inte om någon yttrandefrihet från deras sida. Utan ständiga försök till en averkan av ett Svenkst Sverige, för att försöka få det till en ny Islamstat.

 7. anonym skriver:

  ”Jag ser mig själv knappast som “överslätande mot islam”, och att du ens nämner det är komiskt ”

  Varför denna fixering vid en religion? SD är för religionsfrihet. Det är islamism, politisk islam, som jag hoppas att du inte är överslätande mot.

 8. Robert Boström skriver:

  T.L

  Jag har förstått att demonstrationsfriheten – som är minst lika viktig som tryckfriheten – även omfattar muslimer, och de muslimer som känner sig upprörda över teckningarna får gärna demonstrera. ”Dem” har inte heller mordhotat Lars Vilks, det är någon/några enstaka personer som gjort.

 9. T.L. skriver:

  Robert Boström
  Visst gäller yttrandefriheten även muslimer… Fast å andra sidan, så anser jag att dem som inte står för yttrandefriheten och representerar den, ska heller inte få möjlighet till att få utöva den. Jag anser att det är inte det som dem gör (representerar den), utan dem försöker bara få samhället att ändras på så att det gynnar just dem så att dem får kontroll över vårt samhälle. Släpp in tre miljoner muslimer till i Sverige, så får vi ser hur mycket dem verkligen står för yttrandefrihet och så vidare. Det är allt jag säger.

  Vi vet ju alla att t.ex. att alla dessa muslimer här som har demonstrerat stöttar det som händer nu i Iran, Pakistan och Afghanistan (kring teckningen). Med det i bakhuvudet så vet vi vad dem egentligen står för och vill. Eller hur?
  Att de demonstranter här håller sinningen och inte låter det utlöpa till det som det har gjort där nere, beror ju endast på att dem försöker få oss att tro att dem verkligen står bakom vårt sätt att leva å så vidare och på sikt kunna vinna kontrollen över oss. Du kan ju inte påstå att du inte tror det? Eller? Vad är egentligen dina tankar kring det?

  (Det var någon som skrev någon stans att det står i koranen att man får bedra och lura om det kan gynna för Islams utsträckning över världen.) Är det inte det som vi just ser här?

 10. vmm skriver:

  Islam är fredens-, kärlekens- och toleransens religion. Dom som inte håller med om det (judekapitalister, fascister, amerikaner och ateister) tycker jag ska stenas som dom otrogna hundar dom är!!!!!

  (obs, det här inlägget är satiriskt)

 11. vmm skriver:

  ”Dom som inte håller med om det (judekapitalister, fascister, amerikaner och ateister)” skrev jag i mitt förra inlägg. Jag glömde såklart homosexuella där. Judar, fascister, homosexuella, amerikaner, demokrater, ateister, liberaler och humanister… ja, alla som inte erkänner att Islam är fredens, kärlekens och toleransens religion ska stenas!

  (det här är satir så det bara stänker om det… hoppas inte politisk satir har blivit förbjudet än i det här landet)

 12. Robert Boström skriver:

  T.L

  Jag vet definitivt inte ifall ”alla muslimer” som demonstrerar i Örebro stöttar det som händer i Iran, Pakistan och nu senast i Afghanistan. Givetvis har någon i Sverige informerat människor i Pakistan och Iran om rondellhunden, men de demonstrationer vi ser där ligger på en helt annan nivå än de vi ser i Örebro.

  Oavsett vart demonstranterna är, på våra gator eller i Pakistan, så ska inte svensk lagstiftning lägga sig för utländska påbud.

 13. Hagbard skriver:

  Jag tycker att NA ska bjuda in ledarna för de muslimer som kritiserar publiseringen av rondellhundarna på en försoningsmiddag nästa tordag bestående av ärtor med fläsk och punsch.

 14. Fröken Sverige skriver:

  Jag tycker att alla som inte gjort det innan ska titta och LYSSNA på denna video från http://www.na.se (Nerikes Allehanda): http://www.na.se/naplayer/fakeframeset.aspx?id=1271

  Och lyssna på alla underliggande hot och den totala oförståelsen för svensk lag. En av kommentarerna låter ungefär så här:

  NA: Det är tillåtet enligt svensk lag.

  Muslim: Då måste vi ändra lagen

  /FS

 15. z999 skriver:

  Robert:
  ”Jag ser mig själv knappast som “överslätande mot islam”, och att du ens nämner det är komiskt ”

  Jag ser dig inte heller som överslätande mot islam. Men att du överhuvudtaget anser att dom ska ha några rättigheter alls kan, efter det som hänt, tolkas som överslätande. Å andra sidan är det väldigt bra att företrädare för ett demokratiskt parti verkligen är demokratiska.

  Hagbard:
  ”Jag tycker att NA ska bjuda in ledarna för de muslimer som kritiserar publiseringen av rondellhundarna på en försoningsmiddag nästa tordag bestående av ärtor med fläsk och punsch.”

  Självklart, det vore det enda rätta. För att göra det riktigt trevligt så kunde de bjuda in 70 oskulder också från någon eskortfirma.

 16. T.L. skriver:

  z999
  Det är 72 oskulder.;)

 17. Robert Boström skriver:

  z999,

  Givetvis ska åsiktsfriheten, religionsfriheten, demonstrationsfriheten och tryckfriheten omfatta muslimer med, annars har vi ingen demokrati värt namnet. Islam som privat religion har jag inget emot, men islam borde verkligen hålla sig så långt borta vad all svensk politik och lagstiftning heter. Sverige är ett sekulariserat land, byggt på trygga kristna värderingar som säkrat våran demokrati, och så måste det förbli även i framtiden.

 18. Nicklas Eriksson skriver:

  Sverigedemokraterna är ”för” mycket om man ska tro deras program och viljeinriktningar. Ska man tro deras medlemmar och sympatisörer på bloggar är det betydligt mindre de är för. Vilka ska man tro på?

 19. z999 skriver:

  Nicklas:
  ”Sverigedemokraterna är “för” mycket om man ska tro deras program och viljeinriktningar. Ska man tro deras medlemmar och sympatisörer på bloggar är det betydligt mindre de är för. Vilka ska man tro på?”

  Partiprogram eller principprogram brukar vara bra om man ska bedöma ett parti. Detta gäller dock inte vänstern som kan gå ut och demonstrera mot sig själva på första maj även när de själva har makten.

 20. z999 skriver:

  Robert Boström:
  ”Givetvis ska åsiktsfriheten, religionsfriheten, demonstrationsfriheten och tryckfriheten omfatta muslimer med, annars har vi ingen demokrati värt namnet.”

  Håller med om principen.

  ”Islam som privat religion har jag inget emot,”

  Inte jag heller, så länge den inte brer ut sig med krav på folk utanför islam.

  ”men islam borde verkligen hålla sig så långt borta vad all svensk politik och lagstiftning heter. Sverige är ett sekulariserat land, byggt på trygga kristna värderingar som säkrat våran demokrati, och så måste det förbli även i framtiden.”

  Jag hoppas också på en sån framtid.

 21. Tore skriver:

  När EU släpper in Turkiet, blir det krig i Sverige!…
  Då har vi ”dem” 3 miljoner muslimska bosättare, förutom ”dem” inneliggande…

 22. Adam skriver:

  ”och eftersom att kristna har lärt sig att leva med detta (och t.o.m kan ta mycket med en klackspark idag) så tycker jag det är dags att även muslimer gör det.”

  Du vet att det är enklare att sparka på en minoritet än en majoritet. Logik i sin enklaste form.

 23. Political Junkie skriver:

  Precis chockats lite lätt av en postning på Ölandjournalisten Kurt Lundgrens blogg. Lundgren recenserar en oroande bok av en Paul Williams,
  som hävdar att al-Qaida kan ha hur många kärnladdningar som helst och planerar att använda dem.
  Sant eller inte, så är det information av ett sådant slag som man bara måste sprida för att alla ha rätt att få ta del av den.

  Rör det sig om spekulationer och om skrämselpropaganda, så måste det avslöjas genom att saken ges offentlighet. Inte som nu hamnar i periferin på diverse anti-islamistiska högerbloggar.

  Läs själva och bedöm!

  http://kurtlundgren.webblogg.se/1188857366_al_qaida_kan_ha_100_a.html

  http://archive.newsmax.com/archives/articles/2007/6/4/160812.shtml

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: