Axess-TV: “Den multikulturella återvändsgränden”

Missa inte Axess-TVs program, ”Den multikulturella återvändsgränden”.

http://webbtv.axess.se/default.aspx?id=338#

Kulturell mångfald kan leda till stora problem. Det anser en av sociologins stora, Nathan Glazer, författare till boken Den ensamma massan. Han intervjuas av Göran Rosenberg. Samtalet spelades in i en källare i Avesta, Dalarna.

Glazer, med sin bakgrund i USA, går igenom hur olika invandrargrupper kom till USA och hur de utvecklades där. Han beskriver hur mångkultur tog fäste i det amerikanska samhället och menar att de tidigare invandrargrupperna, européerna, var/är helt assimilerade i det amerikanska samhället medan de nyare grupperna i allt större utsträckning inte bara krävde lika rättigheter utan började kräva speciella rättigheter, erkännande av dem som annorlunda de övriga och positiv särbehandling. Det var denna skillnad som var startskottet för USA:s mångkultur.

Glazer menar att i USA försöker invandrarna i större utsträckning bli en amerikan; lära sig språker, se ut och äta som amerikanare. I Europa är det annorlunda – här behåller invandrarna sin kultur och sitt språk vilket bäddar för problem.

Den nya utvecklingen, som många följde med oro, tycktes leda till splittring med en rad olika grupper som krävde egna rättigheter. Det skulle betyda slutet för ett mönster som de flesta stödde och som hade gett en snabb assimilation. Man lärde sig engelska, nästa generation hade glömt sitt språk, tredje generationen kunde inte ett ord – alla blev amerikaner.

Han ser också parallellerna med den nästan obefintliga integrationen och Europas ”skyddsnät” vilket möjliggör andra kulturer att skapa sina egna enklaver i samhället. Den europeiska modellen bygger på en stark etnisk och kulturell samhörighet – ”vi ska hjälpas åt!” – vilket var grunden till varför vi har olika sociala säkerhetsystem och därför blir det problem när denna homogenitet förändras.

Hur avvikande får en främmande kultur vara?

Se hela intervjun!

Annonser

9 Responses to Axess-TV: “Den multikulturella återvändsgränden”

 1. Valiant skriver:

  Mycket intressant!

 2. Grue skriver:

  Axess är bra och är inte alls lika patologiskt Sd-negativa som övrig media (med undantag för pissliberalen Niklas Ekdal). Det där programmet var helt OK även om Glazer var lite mer PK än vad som framgick här. Men det gör det ju på ett sätt iofs bara ännu intressantare att han har en del negativt att säga om mångkulturen.

 3. Valiant skriver:

  Såg intervjun med Sverigedemokraterna Ortmark, tyckte Jimmie Åkesson gjorde ett mycket bra jobb i stort. Sen måste jag säga att han var väldigt svag i att förklara vad man vill göra åt intergrationen. Att en attitydförändrings som krävs måste genomsyra hela samhället.

  Jag har själv inte alla svar på vad som behövs göra, men ta lärdom av USA. Lyckas man göra det attraktivt att assimileras så kommer man att assimilera in i samhället. Vi har inget emot invandrare som vill assimileras in i och kan bidra till det svenska samhället.

 4. z999 skriver:

  Valiant:
  ”Vi har inget emot invandrare som vill assimileras in i och kan bidra till det svenska samhället.”

  Hur många det nu kan vara?

 5. Valiant skriver:

  I citatet menar jag till de invandrare som redan finns i Sverige. De borde se sig själva och ses som svenskar.

  Invandring måste naturligtvis begränsas efter kapacitet etc.

 6. z999 skriver:

  Off Topic, men ändå.

  Moderaten beatrice ask har varit så folklig att hon nedlåtit sig till att åka tunnelbana på tensta/rinkeby linjen. Tunnelbanan, speciellt i de invandrartäta områdena är områden där mycket våld förekommer.
  Kolla denna länk
  och observera det självgoda leendet. För att få reda på hur det är i tunnelbanan så frågar hon två invandrarkvinnor om de känner sig trygga i tunnelbanan. Nu råkar det vara så att invandrargängen som står för det mesta av våldet i tunnelbanan på den linjen inte attackerar invandrarkvinnor.

  Med sig hade beatrice ask två stadiga livvakter från säpo plus några tunnelbanevakter. Jag kan ju säga att jag för min del aldrig mer kommer att ta folk på allvar längre som säger att de röstar på moderaterna.

 7. […] Han intervjuas av Göran Rosenberg. Samtalet spelades in i en källare i Avesta, Dalarna. via SD bloggAxess TV 40 min.*återvändsgränd = blind vej, irreversibel vej.Anders Johansson,känd […]

 8. Tore skriver:

  Skicka ”rubrik” och ”uttalande” till Expressen. De hade en ”ledarsida” om just detta. Fast de skrev ju dynga förstås, liksom deras hjärnor…

  Förresten akta er för Göran Rosenberg, han är en ”murvel”, och är inget att lita på!…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: