Min egen karikatyr

En krokodil som är lite ledsen i ögat.Idag hölls en demonstration mot redaktionen på tidningen Nerikes Allehanda i Örebro efter att denna publicerat en av Lars Vilks Muhammedkarikatyrer (Muhammed i form av en så kallad rondellhund). Detta rapporterar Dagens nyheter i en artikel.

Demonstranterna anfördes av en Mehdi Zeaiter och bestod av ett sextiotal muslimer som menade att man kränkt dem och deras religion genom att publicera bilderna.

Mycket dumt skanderades säkert under demonstrationen, men det mest hårresande kom nog från arrangören själv i form av ett dokument som överlämnades till chefredaktören på tidningen. Där stod att läsa:

”Ingen av oss är emot konst eller yttrandefrihet. Men när blev kränkning, och inte enbart personlig kränkning utan att man kränker en religions värderingar och kultur, när blev det konst?”

Alltså: Mehdi Zeaiter menar att man får kränka enskilda personer i konstnärligt syfte, men när man driver med en större grupp individer, till exempel alla som tillhör en viss religion, så kan det inte längre handla om yttrandefrihet och konst.

Jag har tagit fasta på denna spännande nya kulturella influens från österlandet och skapat ett eget konstverk som kan beskådas här ovan. Det är inte riktat mot en grupp utan föreställer en enskild person som florerar i samband med denna demonstration.

– Nej det är inte profeten Muhammed, Lars Vilks eller redaktionen på Nerikes Allehanda, gissa igen.

Annonser

24 Responses to Min egen karikatyr

 1. Ur DNs artikel citerar jag följande:

  ”-De sårar våra känslor. Vi är oroliga för Sveriges ekonomi, att samma sak ska hända här som i Danmark, sa Mehdi Zeaiter och syftade på bojkotten av danska varor efter Jyllands-Postens omtalade publicering av några Muhammedkarikatyrer 2005.”

  Vem har talat om bojkott av svenska varor?

  Vad den här gynnaren försöker dra till med är en ren och skär hotelse. Taffligt gömd i omtanke om det nya hemlandet – men fullt synlig för den ssom har ögon att se med.

  Planerar denna berikare att göra som sina danska fränder: turnera i arabvärlden med Jyllands-Postens teckningar + ett antal riktigt brutala nidteckningar de sannolikt knåpat ihop själva? Bara för att uppvigla sina trosfränder mot det egna nya ”hemlande”?

  Om den här figuren verkligen är orolig över Sveriges ekonomi, så lovar jag att äta upp mina Birkenstocksandaler, årsmodell 99, till frukost i morgon.

 2. Robert Boström skriver:

  De är inte nådigt fräcka! ”Vi är oroliga för Sveriges ekonomi, att samma sak ska hända här som i Danmark”, jovisst, det är ju era bruuuschor som står för hoten.

 3. NQ skriver:

  Som jag har bloggat om flera gånger så innefattar yttrandefrihet rätten att provocera, kränka, förolämpa, såra. Yttrandefrihet ”så länge man inte provocerar/kränker/etc” är helt meningslös. Varför skulle vi behöva en lag som säkrar rätten att säga det som ingen kan ta anstöt av?

  Med tanke på att muslimer blir ”kränkta” vid nästan alla former av kritik mot Islam, så skulle man inte ens kunna framföra enkla fakta om Islam (som att Koranen uppmanar till kvinnomisshandel) om det vore så att ”kränkning” vore förbjudet. Det skulle vara döden för vårt samhälle.

  Dessa attacker mot yttrandefriheten som många muslimer ägnar sig åt måste stoppas.

 4. Eric skriver:

  ”Man ska inte snacka skit om andras religion, det är inte frihet” – comic gold.

 5. Luckey skriver:

  Hjärntvättade muslimer demonstrerar i London:

  Hoppas att vi kan undvika ett liknande scenario i Sverige, och då menar jag inte att det är yttrandefriheten som måste begränsas, utan antalet muslimer!

 6. T.L. skriver:

  Är det någon som har sett det här?
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=684514
  Man undar ju när det här j@#vla larvet skall ta slut.

 7. Tore skriver:

  Visst är de oroliga för, att inte få sina bidrag. Egentligen har väl inte dessa demonstranter något ”jobb”, då de kan ränna till sina bönemöten stup i kvarten…

  Jag är mycket förvånad över de arbetsgivare som har dessa anställda, om nu någon
  överhuvudtagit har något arbete. Deras kvinnor får ju inte arbeta, enlig deras ”koran”
  utan är sannolikt hemma och ynglar av sig. Det är då väl att SD intar riksdagen år 2010, om inte förr, så det blir ordning i detta nergångna samhälle…

  En heder till redaktionschefen på Nerikes Allehanda! att inte böja sig för krypen. Jag bugar djupt…

 8. robsten skriver:

  Mycket finstämd och känsligt framställd karikatyr, det märks vilka som har sanna konstnärssjälar här. Får man bjuda på en alla barnen? OK då, eftersom ni ber med sådan intensitet.

  ”Alla barnen ritade roliga gubbar utom Greten
  hon skändade den muslimske profeten”

 9. z999 skriver:

  Robsten:
  ”Mycket finstämd och känsligt framställd karikatyr, det märks vilka som har sanna konstnärssjälar här. Får man bjuda på en alla barnen? OK då, eftersom ni ber med sådan intensitet.

  “Alla barnen ritade roliga gubbar utom Greten
  hon skändade den muslimske profeten””

  🙂

 10. Valiant skriver:

  #9 🙂

 11. T.L. skriver:

  Det är ju bra att dem står på sig i alla fall. Det är något som är väldigt sällsynt i dagens samhälle.

  ”Han säger att allting måste man kunna ta upp och göra satir kring, och att han inte tänker be om ursäkt för publiceringen.
  Konstnären Lars Vilks säger själv att han gjort den kritiserade teckningen för att få en större öppenhet kring vad man får säga om islam.
  Han säger att han tycker att alla religioner måste tåla att ifrågasättas, och att islam inte ska få ha några egna undantag på den punkten”

 12. Ted Ekeroth skriver:

  Johnny:
  Mm, citat:

  Den växande gängkulturen i städer som London, Liverpool, Manchester och Birmingham drar till sig i synnerhet ungdomar från etniska minoriteter.

 13. T.L. skriver:

  Om artikeln Johnny länkade till.

  Det är lustigt att så fort det gäller vita (eller vad dem tror nu i alla fall), så går det jätte bra att utmärka det i tidsskrifterna. Men det går absolut inte att göra det när det gäller invandrare som har begått brottet, inte ens när dem vet att det är just invandrare som har begått brottet så lämnar dem ut det i tidningen. Här tror dem bara att det är vita och då skriver dem det. Det är så patetiskt, mediaparasiterna är helt enkelt ryggradslösa.

  Från texten i artikeln ”Den som sköt Rhys Jones när han spelade fotboll i onsdags kväll tros vara en vit pojke mellan 13 och 16 år som hade en BMX-cykel.”

 14. Tore skriver:

  ”När vi säger oskyldiga, menar vi muslimer”. (Mullan från England!)…

 15. Kurtan skriver:

  Hej,

  Beträffande islamiseringen av västvärlden.

  Den första länken är intervju på CBS av Robert Spencer.
  De andra två en, enligt mig, historisk intervju Michelle Malkin / Robert Spencer.
  Behandlar skillnaderna mellan kristendomen och islam samt berör orsakerna till vansinnet som har drabbat politiker journalister etc i väst….

  Rekommenderas starkt….

  MVH

  Religion of Peace: Why Christianity Is and Islam Isn’t (P1)

  Religion of Peace: Why Christianity Is and Islam Isn’t (P2)

  Religion of Peace: Why Christianity Is and Islam Isn’t (P3)

 16. Valiant skriver:

  Richard Dawkins – The Enemies of Reason part 1
  http://video.google.com/videoplay?docid=8669488783707640763

 17. Pinnmo-Hammed skriver:

  Kanske något utanför ämnet, men i lördags kväll sändes det alltid sevärda ”Minnenas television i SVT. Det hade tydligen undgått PK-censuren med tanke på salig Sten-Åke Cederhöks vits:

  En neger kom till Sverige och bestämde sig för att bli vit.
  Först bada’n i Ångermanälven och sen Ljusnan!!!!!!

 18. Håkan L skriver:

  ”It’s going to be busy in Brussels on the 11th of September. The AEL, the Arabic-European league”

  Nu har en islamsk organisation som tidigare leddes av en Hizbollah-anhängare, ansökt om att demonstrera mot islamofobi i Bryssel. Utan tvivel är aktionen riktad mot bl.a. SIAD:s demonstration i Bryssel. Borgmästaren i Bryssel Freddy Thielemans vill först avvakta polisens bedömning, innan han beslutar sig. Pinsam situation för borgmästaren där han kanske känner sig tvungen att godkänna en aktion som anordnas av en islamsk organisation med terroristanknytning, men stoppar en demonstration som har medverkan av en rad opolotiska, men islamkritiska europeiska organistioner.

  http://www.veoh.com/videos/v972514TAYXnYex

  Fruktansvärt rolig beskrivning av Danmarks läge i Muhammedteckningarnas efterdyningar..

 19. robsten skriver:

  Många intressanta och djuplodande länkar, många intellektuellt stimulerande artiklar, tänkande på hög abstraktionsnivå…. Själv har jag haft en hård helg, ligger på en något lägre nivå, typ

  ”Alla barnen var glada och upprymda utom Torsten
  han jobbade på Jyllandsposten”

 20. Håkan L skriver:

  Hej, några intressanta filmer jag hittade på youtube. Jag tycker inte att de behöver kommenteras. Är det här sveriges mångkulturella framtid?

  Håkan L

 21. T.L. skriver:

  Om Lars Vilks publicering i Nerikes Allehanda.

  http://sydsvenskan.se/sverige/article261701.ece

  ”Irans regering protesterade officiellt på måndagen mot tidningen Nerikes Allehandas publicering av konstnären Lars Vilks teckning, där profeten Muhammed framställs som en rondellhund, rapporterar nyhetsbyrån AFP.”

 22. […] Vilks rondellhundar (med Muhammedbild) Däremot lade jag in följande text på en annan blogg (SD-blogg) som kommenterade […]

 23. T.L. skriver:

  Haha! Nu är även Pakistan irreterade och förbannade på oss på grund av Vilks teckning.
  http://www.na.se/artikel.asp?intId=1210761
  Vem vet, vi kanske är påväg mot en vändningspunkt. Att det är dags att börja sätta ifrån (nåt som skulle ha gjorts för 20 år sen).
  Fast å andra sidan, kanske inte.
  Inte när man ser t.ex. idioter som hävdar att Tintin är rasistiskt m.m.
  http://www.aftonbladet.se/punktse/kolumnister/jenniedielemans/article656709.ab
  Hon är helt slut i huvudet som skriver detta om Tintin och om oss Svenskar. Jag blev helt skogstokig när jag läste detta. Hon är lika pantsatt som Mona Sahlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: