Handläggare berättar: Migrationsverket underlättar flykt

Handläggare berättar:

Här kommer en ny skandal som gäller Migrationsverket.

Igår rymde en man från förvaret i Örkelljunga. Här kommer historien.

För ca fem år sedan ansökte mannen om polistisk asyl. Han uppgav att han var palestinier från Västbanken men uppvisade inga ID-handlingar. Asylprocessen sattes i gång och i oktober månad 2005 fastställde dåvarande Utlänningsnämnden avvisningsbeslutet. Ärendet var nu verkställningsbart. Migrationsverket startade en process som heter ”återvändarsamtal”. Det går ut på att man genom samtal försöker övertyga den avvisade om att återvända hem.

Först i januari månad i år överlämnades ärendet till polisen för verkställighet eftersom Migrationsverket hade tröttnat på att försöka övertyga mannen om att åka hem. Polisen efterlyste mannen och en månad senare, i februari månad, kunde mannen omhändertagas. I samband med förvarsbeslutet sade mannen att han skulle döda personalen i Örkelljunga om han kom dit. Migrationsverket, som har ansvaret för placering av de förvarstagna, beslutade då att mannen skulle häktesplaceras. Han satt i häktet en tid varefter han tog tillbaka sitt hot och kunde till slut placeras på förvaret i Örkelljunga. Under tiden undersökte polisen mannens identitetsuppgifter. Genom kontakter och tips kunde man slutligen bevisa att mannen var jordansk medborgare.

I förra veckan delgavs han uppgifterna; han blev mållös. Efter delgivningen kontaktade polisen chefen för förvaret och meddelade att mannen kommer med största sannolikhet att fly. Resan till Jordanien var planerad till måndagen den 20 augusti. Man bad därför chefen för förvaret om att placera mannen i häkte tills hemresan kunde ske. Chefen vägrade. T.o.m. jordanierns ombud tyckte att beslutet var märkligt. Nu i morse, 070818, rymde mannen, tillsammans med en annan, från förvaret. De hade grävt en gång under den s.k. rökburen i förvaret. Strax innan rymningen bad mannen om att få låna Migrationsverkets mobiltelefon. Det fick han. I och med han fick mobiltelefonen startade några andra intagna ett fejkat slagsmål. Personalen blev koncentrerade på att stoppa slagsmålet. De båda männen kunde därefter fly genom tunneln de grävt. Mannen fick med sig Migrationsverkets telefon.

Annonser

One Response to Handläggare berättar: Migrationsverket underlättar flykt

  1. Ted Ekeroth skriver:

    Det statliga migrationsverket är i själva verket en institution till för att motarbetar polisen och svenska lagar och regler. Den slutsatsen är lätt att dra när man läser följetången ”Handläggare berättar…”

    Kan vi få namnen på de ansvarig för dessa galenskaper?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: