Borgerlig “demokrati”

Vänstern har sina stormtrupper i AFA, och den svenska borgerligheten vill inte vara sämre i kampen mot Sverigedemokraterna. På DN Debatt presenterar idag representanter från de borgerliga regeringspartierna ett förslag om extraval i kommuner och landsting, för att kunna få fram fungerande majoriteter ”när Sverigedemokrater och partibytare blockerar beslutsprocessen”. Skakade av Sverigedemokraternas framgångar i valet 2006 och under täckmantel av den senaste händelsen i Sundbyberg där två moderater lämnade partiet för Socialdemokraterna, vill nu de borgerliga införa extraval tills folket har röstat rätt. Förslaget ska presenteras av grundlagsutredningen senast julen 2008 och maken till förakt mot människor och väljare får man leta efter!

Man menar vidare från borgerligt håll att detta förslag skulle stärka väljarnas inflytande över den lokala demokratin. Man drar upp skräckexempel som att när ingen fungerande majoritet kan fattas så hotas den kommunala välfärden och landstingets sjukvårdsservice.

Vi ser detta [kommunala extraval] som ett sätt att lösa situationer som annars kan leda till att den politiska inriktning väljarna ger mandat för inte kan genomföras. Sådana situationer riskerar också att leda till att trovärdigheten för vårt demokratiska system urholkas.

Kommunala extraval tills att Sverigedemokraterna och andra, för etablissemanget, obehagliga partier har röstats ut ur kommunfullmäktige bör om något urholka trovärdigheten för demokratin. Ta en kommun som Landskrona där Sverigedemokraterna fick över 20% av rösterna, hur demokratiskt hållbart är det att sossar och moderater underkänner en femtedel av de kommunala väljarna och utlyser extraval?

Extraval i kommuner och landsting är både kostsamt och onödig byråkrati. Det vore bättre ifall de etablerade partierna släppte sin SD-fobi och lärde sig samarbeta med oss på lokal nivå, men jag antar att partipiskan viner alldeles för hårt. Egentligen förstår jag inte heller hur de etablerade partierna inte kan bilda en fungerande majoriteten bland dem själva, de är ju rörande överens inom vissa områden (invandringspolitiken t.e.x).

Även om jag inte gillar tanken om extraval i kommuner och landsting, så räds jag dem inte. Det anonyma stödet för SD är alltid större än det som visas i valresultat, så extraval kommer endast leda till fler SD-röster, stärkta av ett tidigare resultat! Borgare, BRING IT ON!

Annonser

7 Responses to Borgerlig “demokrati”

 1. Sven-Olof skriver:

  För att citera mig själv 😉 😉
  ”De borgerliga partierna vill stänga valsystemet och cementera ”riksdagspartiernas” enväldiga rätt till den parlamentariska makten”

  ”Att inte de 7 riksdagspartierna anser att det räcker med 96 % av ledamöterna i ett fullmäktige för att kunna styra kommunen är egentligen rätt egendomligt. Skyll inte på Sd om ni inte kan komma överens, om ni inte kan bilda politisk majoritet med hjälp av dessa 96%.”

  Men självklart har du rätt Robert!! Bring it on!!!

  Mvh Sven-Olof

 2. Umebon skriver:

  Borgarna gräver sin egen grav. Att utlysa ett nyval bara för att man inte kan komma överens i en kommun är ju löjligt. Det finns många exempel på uppfinningsrika allianser inom kommunpolitiken. Det är rent ut sagt oansvarigt att inte komma överens i en kommun. För SDs del lär det dock knappast bli något som påverkar negativt utan snarare tvärtom. Att utlysa nyval pga att man inte är nöjd med valresultatet lär ju reta upp en och annan ute i stugorna!

 3. Rune skriver:

  Om man utlyser nyval för att få bort Sverigedemokraterna så har SD garanterat min röst.
  Och troligen många andra nytillkomna väljare.

 4. Jacob I skriver:

  Jag välkomnar borgarnas förslag, och hoppas det går igenom.
  Det kommer i praktiken att innebära ännu ett självmål för PK-partierna,
  och stärka SD ännu mer inför valet 2010.

  Man tackar!

 5. Ligur skriver:

  Det späda bräckliga väsen som är demokratin misshandlas dagligen, detta senaste förslag är bara ytterligare ett slag i dess ansikte. Att man därtill har mage att påstå att det skall gagna demokratin är oerhört fräckt och lögnaktigt. Alla som läser detta inser att förslaget är ett vapen man smider exlusivt att döda partiet SD med. Hur skall det då brukas? Så fort partiet SD har jobbat sig upp till inflytande i en kommun kan övriga partier ogiltigförklara valet och kräva nytt. Sd kan alltså inte få något inflytande alls undantaget att man skulle få egen majoritet. Detta är naturligtvis omöjligt för ett parti som under tidigare mandatperioder inte fått vara med och styra alls.

  I förlängningen skall detta lära väljarna att man inte kan ”besegra” systemet som gömmer sig bakom fasaden av öppen demokrati. Då det är upp till sittande partier att bestämma vilka motståndare man accepterar blir det inte folket utan etablissemanget som bestämmer vilka nya partier som skall få komma fram. Därmed kan det aldrig skapas någon opposition då nya partier gör bäst i att tycka som de redan existerande och därmed blir onödiga att överhuvudtaget starta. Demokrati? Man hade lika gärna kunnit förbjuda alla andra partier än DE SJU, i praktiken hade det inte varit någon större skillnad.

  Men om väljarna inte ger upp och röstar rätt i det nya valet då? Om SD får 10% i första valet och 15% i omvalet? Har sittande partier rätt att då säga ”Vänta förresten, vi vill nog ha det första resultatet iallafall”?

 6. Grue skriver:

  Idiotiskt förslag. Dock, skriv inte ”vänstern har sina stormtrupper i AFA”. Rätt var det är gräver nån upp ett sånt där yttrande och ni får sota för det. Sd måste sluta komma med grodor eller halvgrodor (som t ex Margareta Sanstedt gjort tidigare). Polera retoriken en smula.

 7. Mikael Wallgren skriver:

  Det finns flera bland oss på vænsterkanten som inte anser att det ær ett værdigt sett att motarbeta Sd på. Ytterst handlar det om ett folkførakt. Læs Vænsterpartiets riksdagsledamot Josefin Brink:

  http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/08/proxima_estacion_upplyst_despo.php

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: