Är det verkligen krig i Irak?

Gästskribent: Jens Leandersson, ordförande i Distrikt Syd

Frågan är högst berättigad eftersom flera av riksdagspartierna vill ändra på en av världens mest generösa asyllagar till att även omfatta människor från Irak som nu riskerar utvisas från Sverige. Jag är en av de första att skriva under på att det råder kaos och lidande i Irak men steget till att därifrån till att bevilja asyl till irakier är enormt.

Ingen ifrågasätter att många råkar illa ut i Irak och att t.ex. kristna förföljs och mördas av muslimer. Många andra riskerar också råka illa ut men flertalet söker faktiskt bara en bättre vardag. Innan Saddams fall fanns det små möjligheter att resa till Europa och söka asyl, det har förändrats radikalt nu. Jag vill inte på något vis inskränka rätten till att söka asyl i Sverige eller något annat land men rimligheten att åka över halva jordklotet till ett avlägset kallt land i norra Europa måste få ifrågasättas.

Jag vill att de EU-regler som finns tillämpas i högre grad än idag först och främst. Dublinkonventionen som säger att närmsta land ska vara asylland borde omöjliggöra för irakier att resa till Sverige som en annan asylturist. I min värld föreställer jag mig att jag hade flytt till närmsta ställe som var säkert om jag och min familj riskerade utsättas för våld. Här har vi istället människor som kommer till Sverige ensamma för att sedan kräva att även familj, släkt och vänner för åtnjuta samma förmån. Ju mer jag tänker på det desto mer orimligt blir det. Inte kan väl Sverige vara så välkänt hos analfabeter i mellanöstern att det är det enda land som existerar när det gäller asylturism? Snarare är det så att ”researrangörerna” vet att utnyttja naiva godtrogna Sverige. Flyktingsmuggling är högst lukrativt och inte lika riskabelt som narkotikasmuggling. Straffen är låga medan förtjänsten är mycket högre.

För Sveriges del ser verkligheten ut så att det saknas ekonomiska resurser för att ta emot alla dessa människor som enligt EU:s konventioner, som vi förbundit oss att följa, inte ska söka asyl här utan ska göra det i närområdet. Vi har inte de ekonomiska möjligheterna att vara solidariska och humana genom att upplåta Sverige till all jordens befolkning utan vi ska genom bistånd och stöd sätta in våra hjälpinsatser i närområdet. Det är där som de verkligen gör nytta och spelar en viktig roll. Folkförflyttningar är inte lösningen på konflikter. Inte nu och inte senare heller.

Annonser

18 Responses to Är det verkligen krig i Irak?

 1. Björn skriver:

  ”Är det verkligen krig i Irak?”

  Frågan bör inte besvaras utanför sitt sammanhang då våra politiker inte vill oss väl utan har som enda mål att genomföra sitt multikultiprojekt oavsett ”kostnader”. Att då försöka vara nyanserad och öppen kan vara direkt destruktivt.

  Kan det vara så att Repalu väntar med att redovisa kostnaderna för sin katastrofpolitik till dess att de 40 000 och deras, grannar, kompisar osv. fått livstidsförsörjning?

  Den självutnämnda överheten i Sverige har aldrig vågat ställa frågan rakt ut och låta folket ge sitt svar utan genomför projektet ändå, vad kan man då förvänta sig?

 2. robsten skriver:

  Jag tror inte på telepati men vi har nog skrivit om samma ämne exakt samtidigt, så man kan börja undra. Jag håller med dig Jens och jag hade nog något ytterligare argument i min artikel. Bra skrivet Jens och det är så skönt att få vara lite positiv, jag har väl snart en peststämpel på mig om det inte redan inträffat;-)

 3. Björn skriver:

  Det är precis samma princip som på börsen, man flyttar dit ens kapital växer snabbast.

  När ett företag gör kloka och nödvändiga investeringar så sjunker kursen. Hårt kneg är aldrig attraktivt och ger inga möjligheter till klipp.

  Varför anstränga sig och bygga upp Irak slita och kanske bara få 7 överlevande barn när grannen åker till Sverige, skickar hem pengar och dessutom växer snabbare i antal?

 4. Tore skriver:

  Det är terror av missnöjda ”kulturgrupper”. Regelrätta krig, är en annan sak! Jämför det som
  händer i England, vars spanare nästan effektivt undanröjer dessa missnöjesgrupper…

  En effektiv spaning, utnyttjande av effektivt instrument och folkvilja, kontroll av gränser
  meddels ytspaning och via satelit, då eliminerar man detta sattyg som nu förekommer…

  De bör också lära sig av israelernas effektiva åtgärder mot befolkning, som skyddar dessa
  självmordsbombare!…

 5. Robert Boström skriver:

  Ge de irakiska ”snyft-flyktingarna” ett kallt nej vid gränsen. Kan man åka på semester till norra Irak för svenska folkets skattepengar men inte bo i landet så kan det knappast vara så farligt.

 6. z999 skriver:

  Håller med Robert här och blogginlägget var bra också. Och sen vill jag säga följande-

  Robsten har dragit upp det här med PUT och TUT och vilken enorm bluff det är. Lite historia:
  I början av 1990 åkte Sverige och resten av världen på en rejäl kalldush, vi (Sverige) låg fortfarande ganska högt bland de rikaste länderna i världen. Jag har själv upplevt den tid då Sverige var fjärde rikaste land.
  Sen kom då kommunismens fall och med den så drog det igång ett storkrig i det mångkulturella Jugoslavien. Detta medförde ett enormt tryck på Sverige i form av flyktingar, detta var på den tiden då Ny Demokrati hade en del framgångar (6% och riksdagsplats) och sverigedemokraterna var ett ganska misskött parti. På den tiden var det ok att snacka en massa strunt om att bara utfärda TUT, dessa blev sedan PUT och en massa ”flyktingar” levde illegalt i Sverige med bidrag och skolgång för sina barn. För att få råd med den här enorma tillströmningen av flyktingar från forna Jugoslavien så genomfördes enorma neddragningar i välfärden, detta är beskrivet i Lars Janssons bok som tydligen många nationella kanske skulle läsa om. Detta var en KATASTROF för landet, vilket delvis dämpades av att vi hade det enormt rika 80-talet nära bakom oss.

  Den här gången står vi inför en liknande situation, fast värre eftersom vi hoppar utan skyddsnät den här gången. Den dagen SD sitter i riksdagen så kan man börja snacka om riktiga TUT kanske, men så är det inte idag, och därför så MÅSTE SD på något sätt trycka på att det blir ett stopp. Och sen ND då, på deras sida ser ut som att allt bara är frid fröjd, ingenting extra. I slutet på året så kommer de väl att redovisa katastrofsiffror för invandringen och sådär, ungefär som för 2006 då invandringen slog rekord. Det är ju från ND och SD som man förväntar sig någon form av motstånd mot det som händer just nu, det finns ju liksom inget annat.

 7. robsten skriver:

  Ja, jag har ägnat några timmar här för att hitta den händelse jag pratade om. jag minns den själv som igår, det var väl i samband med denna händelse jag började bli ”omvänd” på allvar, kanske den enskilt viktigaste händelse för min ”omvändelse”. Inte konstigt att jag minns händelsen, den är dock mycket sparsamt dokumenterad. Jag hittade till slut händälsen i en bok av John Järvenpää, (Invandring och Demokrat: ISBN: 91-631-2350-9). På sidan 51 i denna bok skriver Järvenpää om denna händelse. Det rörde sig om 4000 Kosovoalbaner som skulle utvisas efter att deras TUT gick ut. Frågan förhalades i flera år, ända till 2002 (otroligt). Till slut vardet ett par hundra som verkligen åkte iväg, av de 4000. Folkpartiet var det parti som främst saboterade denna återfärd för dessa som beviljats TUT, dagen innan 650 flyktingar skulle flyga tillbaka så gick Leijonborg ut i media och sade att han skäms för att vara svensk. det är snudd på att jag också börjar skämmas för detta medborgarskap, vi måste ha absolut världsrekord i naivitet.

 8. z999 skriver:

  Jag känner till den där händelsen Robsten. Någon borde ha uppmärksammat det när det var på gång egentligen.

 9. robsten skriver:

  Mja, jag såg att blågula frågor skrivit om händelsen också
  http://www.bgf.nu/ak01/v18.html
  http://www.bgf.nu/fpol/tut.html
  I övrigt finns det inga tidningsartiklar om händelsen, märkligt, DN spar ju sina artiklar väldigt länge, och SvD skrev rätt mycket på den tiden. Inget finns kvar på nätet, vad jag kan se.

 10. Björn skriver:

  Tack Robsten!

  Varför länkar inte SD-blogg till bgf?

 11. Sara skriver:

  Att för det första ställa en fråga som ”är det verkligen krig i İrak” bevisar din IQ -nivå. Jag visste inte att ni sverige demokrater var så blåsta att ni inte såg vad som pågår i omvärlden men som sagt, livet är fullt av överraskningar 😉 när du ställer en sådan fråga som ”är det verkligen krig i Irak” så tänk så här: Om du hade bott i Irak nu under kriget ( ja, det är krig ) hade du då velat bo kvar och riskera att sprängas sönder av amerikanerna ( större chans att sprängas sönder av amerikanerna än av muslimerna, ett påstoende jag finner uterst patetiskt ). Jag försår inte var er sympati för medmänniskan har tagit vägen. Men åter igen, vad förväntar man sig av sverigedemokrater. Ni är inget annat än facister i mina och många andras ögon. Om ni änns vet vad facism är…

 12. robsten skriver:

  Det råder inte krig i Irak. Det finns inga väpnade styrkor som slåss mot varandra, inga frontlinjer, inga befälhavare i egentlig mening, inga styrkor. Det som förekommer är talrika terrordåd, vilket är ytterst beklagligt. Lösningen på denna terror är knappast att de lite mer vettiga människor flyttar från landet, lösningen måste väl vara att få stopp på eländet. Förövrigt så är jag emot utlänningslagen som säger att väpnad konflikt är ett asylskäl, det är ett nytt påfund som inte fanns förut. Säg att Pakistan och Indien kommer i konflikt med varandra, då skulle 1.3 miljarder människor plötsligt ha asylskäl, det är inte rimligt.
  Vad fascism är (du stavade ordet fel tyvärr) från Wikipedia
  ”I överförd bemärkelse har icke-demokratiska styrelseformer som betonar våldets rätt över demokratin och friheten kallats fascistiska. Beteckningen fascist används ibland som ett skällsord om politiska motståndare.”
  Så var det med det,-)

 13. Tore skriver:

  Och så vart det en ”Sara” som snyftade! Lär dig begreppet terrorhandling kontra anfallskrig,
  du okunniga socialist…snorunge! Så var du tydligen facist, och ingen annan…

 14. z999 skriver:

  Sara:
  ”Att för det första ställa en fråga som “är det verkligen krig i İrak” bevisar din IQ -nivå.”

  Klart att det inte är krig i Irak. Det är ett rasistiskt påstående grundat på att du tror att alla muslimer är våldsamma. Egentligen begår du alltså brottet hets mot folkgrupp här eftersom islamister räknas som en folkgrupp. Detta beror på att sveriges riksdag anser att araber är så korkade att det bara är dom som kan bli muslimer, alltså att religionen är genetiskt betingad. Annars så skulle dom ju inte kunna räknas som en folkgrupp.

  Det är faktiskt bara en försvinnande liten del muslimer som är terrorister och dom kan omöjligt förorsaka problem i ett så stort land som Irak, håller du inte med om det egentligen?
  Det låter lite överdrivet att ta emot flyktingar från ett land som domineras av fredens religion. Islam betyder fred på arabiska.

  ” Om du hade bott i Irak nu under kriget ( ja, det är krig ) hade du då velat bo kvar och riskera att sprängas sönder av amerikanerna”

  Enligt samtlig media så är USA i Irak för att backa upp den folkvalda regeringen. Om du börjar lyssna på vad de säger på nyheterna och inte bara tittar på bilderna så hade du vetat det och inte tagit för givet att det är krig i ett land bara för att de visar våldsamma bilder.

  ”( större chans att sprängas sönder av amerikanerna än av muslimerna, ett påstoende jag finner uterst patetiskt ).”

  Hur menar du då? Att ditt uttalande om att sprängas av amerikanarna skulle vara patetiskt?

  ”Jag försår inte var er sympati för medmänniskan har tagit vägen. Men åter igen, vad förväntar man sig av sverigedemokrater. Ni är inget annat än facister i mina och många andras ögon. Om ni änns vet vad facism är…”

  Jag kan tala om en rätt kul grej för dig. Konsum startades en gång i tiden med den fascistiska korporativismen som affärsidé. Se boken ”Det nya Italien : fascism, korporativism, mussolinianism” av Birger Beckman.

 15. TL skriver:

  ”sverige demokrater var så blåsta”

  Sverigedemokrater heter det. Lär dig svenska.

  Det är irrelevant om det är krig i Irak. I en del av landet finns våld som är på samma nivå som krig. Det intressanta är dock att det bara gäller ungefär en tredjedel av Irak (i term av befolkning). 80-90% av all våld är i centrala och västra Irak. I norr samt söder, där majoriteten bor är sannolikheten att utsättas för våld inte högre än ghetton i Frankrike.

  Då är frågan: varför flytta till Sverige, i stället att som 2 miljoner Irakier redan gjort bara flytta inom Irak? Varför kommer majoriteten av ”flyktingarna” från Kurdiska delen, där det råder fred?

 16. Sara skriver:

  Hahaha ni är verkligen roliga. Vem bryr sig om jag stavar fel eller inte? Herregud. Lär er vad krig är och sen varsågod, kom och säg att det inte är krig i Irak. Men jag är i alla fall smart nog att se att några som ni som vuxit upp i Sverige i denna bekvämhet inte inser vad krig är, men det är bara ni som förlorar på detta. Ni har verkligen ingen anning om vad som pågår i världen. Jag finner detta ytterst roligt.

  Jag är kommunist och inte socialist, och jag skiter verkligen i hur ni stavar ert äckliga parti namn. Ska ni klaga så snälla klaga på något annat än min stavning.

 17. Sara skriver:

  Och när det gäller din idiotiska fråga om varför majoriteten av flyktingarna ( ja, dem är verkligen flyktingar) så ligger det till såhär att kurder blir varje dag mördade för att dem är kurder. Hade du läst lite tidningar och varit medveten om vad som sker i världen så hade du vettat att kurder lider väldigt mycket.

 18. z999 skriver:

  Sara:
  ”Hahaha ni är verkligen roliga. Vem bryr sig om jag stavar fel eller inte?”

  Det viktiga är bara att det går att läsa vad du skriver, och det går.

  ”Herregud. Lär er vad krig är och sen varsågod, kom och säg att det inte är krig i Irak.”

  Mellan vilka då?

  ”Men jag är i alla fall smart nog att se att några som ni som vuxit upp i Sverige i denna bekvämhet inte inser vad krig är, men det är bara ni som förlorar på detta. Ni har verkligen ingen anning om vad som pågår i världen. Jag finner detta ytterst roligt.”

  Men du får väl ha lite överseende, alla hinner kanske inte läsa alla nyheter och så. Men nu vet i alla fall jag det efter att ha läst ditt inlägg.

  ”Jag är kommunist och inte socialist,”

  Det är friska tag!

  ”Och när det gäller din idiotiska fråga om varför majoriteten av flyktingarna ( ja, dem är verkligen flyktingar) så ligger det till såhär att kurder blir varje dag mördade för att dem är kurder.”

  Jag såg det på den här länken. Klicka in och läs.

  Det står-
  ”Det är i dag 18 år sedan Saddam Hussein attackerade staden Halabja och förvandlade den till en jättelik gaskammare. Halabja har blivit ett monument över Saddams terrorstyre men det innebär också att mycket litet görs för att återuppbygga staden samt hjälpa dess invånare. Det skriver Hama Dostan, själv kurd.”

  Men det kanske blir bättre om Saddam blir avsatt? Det kanske finns något snällt land någonstans som vill åta sig besväret att hjälpa kurderna med det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: