Projektansvarig berättar: Sänkt a-kassa får folk i arbete

Under det senaste året har en oberoende utredare anställd för ett företag med vuxenutbildningar (SFI och vuxenutbildningar) utvärderat ett spetsprojekt för att få ut akademiker på arbetsmarknaden. Sedan den nya lagen om a-kassa tillkom har projektet dock tagit en radikal riktning i ett avseende. En projektansvarig berättar:

Innan sänkningen av a-kassa kunde många av våra kursdeltagare överleva på bidrag, och i praktiken kunde man vänta tills det damp ner ett jobb i famnen på dem. Helt plötsligt, med den nya a-kassan, så vill alla ha jobb. Taxi-förare, lagerarbetare, sophämtare, alla de jobb som tidigare ratats är nu högintressanta då man inte längre kan överleva på a-kassan.

Det finns en gigantisk skeptisicm mot den nya a-kassan bland det socialliberala etablissemanget, inte minst från socialisterna. I november demonstrerade diverse vänsterförbund under parollen ”Rör inte min a-kassa” och senaste idag uttryckte Mona Sahlin sin oro över den sänkta a-kassan.

Sahlin påstår i partiledardebatten att sänkt a-kassa skulle leda till negativa effekter på arbetsmarknaden, att fler människor skulle vandra mellan jobb och utbilda om sig, men Sahlin glömmer något viktigt: det kommer alltid finnas arbeten som kräver okvalificerad personal. Den sänkta a-kassan ”tvingar” ut människor på arbetsmarknaden, människor som annars skulle levt på skattepengar i form av bidrag.

Den starka a-kassa som Sahlin pratar om, socialdemokraternas modell sen tidigare, kan mycket väl ha lett till att folk har haft modet att ställa om, men den har samtidigt försatt många människor, främst invandrare, utanför arbetsmarknaden och skapat den ohållbara situation av bidragsfusk och beroende som vi har idag.

Annonser

15 Responses to Projektansvarig berättar: Sänkt a-kassa får folk i arbete

 1. Dumle skriver:

  Sunt förnuft säger att ett samhälle där bidrag i princip ger samma inkomst som sämre betalda jobb kommer att få många bidragstagare, som kan jobba men inte tjänar ekonomiskt på det. Av naturen tar människor ofta det enklare valet. Tänk er då tanken att dina vänner och kanske släktingar också är hemma med bidrag – vilken schyst tillvaro! Sova länge, och sedan umgås med nära och kära dagarna i ända. Ta en fika ihop, eller gå och träna ett pass på förmiddagen. Kanske knäcka en pilsner och ta en film mitt på dagen. På eftermiddagen finns tid för andra intressen – meka med bilen eller varför inte lite svartjobb hos de släktingar och vänner som inte tröttnat på din drönarmentalitet. Men vem har sagt att bidragslivet behöver vara ensamt och destruktivt?

 2. Rune skriver:

  ”Taxi-förare, lagerarbetare, sophämtare, alla de jobb som tidigare ratats är nu högintressanta då man inte längre kan överleva på a-kassan.”

  ————————————-

  Det där tror inte jag på! Fram till i vintras var det ju just sådana jobb som vem som helst kunde ta som inte fanns eller fanns mycket få av. Vilket resulterade i tvåhundra ansökningar till ett jobb som lagerarbetare eller sophämtare.
  Däremot har det hela tiden funnits gott om jobb som t.ex. Biomedicinsk analytiker, Distriktsläkare, Controller mm. DVS inget som en sextioårig fd verkstadsarbetare ens har kunnat sökt utan att bli utskrattad eller utskälld.

  Så har det varit i flera år på den ort där jag bor. Vilket innefattar en medelstor residensstad med omgivande samhällen.

  Däremot verkar det ha lossnat väldigt mycket på arbetsmarknaden de senaste fem månaderna vilket ju kan bero på att den borgerliga regeringen inte är öppet företagsfientlig som Socialdemokraterna. Alliansen har ju bara gjort några förbättringar i marginalen för företagen.

 3. Fia skriver:

  Vill uppmana vara och en som ännu inte har skrivit på nedanstående listor att göra det!

  http://www.namninsamling.com/site/get.asp?stoppapedofilerna

  http://www.namninsamling.com/site/get.asp?fridfulltbarn

 4. z999 skriver:

  Så ”sänkt” akassa är borgerlig politik? Det enda rimliga vore samma summa för alla arbetslösa oavsett vad du tjänat innan. Det är enklart antikapitalistisk politik att sätta akassan i procentsatser till lönen (till var och en efter förtjänst), det innebär att den arbetslöse fortfarande ses som att han jobbar ungefär och det är inflationsdrivande (fast det dämpas av den fortsatta höga arbetslösheten än så länge).

  Att ett system funkar där mest högavlönade har råd att driva runt som arbetslösa fungerar överhuvudtaget är en gåta.

  En fast summa beräknad på de lägsta lönerna i landet skulle sätta ännu fler i arbete. Förutsatt att man inte tar in invandrare som tävlar om möjligheterna till tillfälliga lågkvalificerade ströjobb.

 5. Björn skriver:

  Kan man verkligen prata om A-kassans nivå som en fristående fråga?

  Sänkt A-kassa i kombination med sänkt skatt ger fler jobb = sant?

  Generösa system i kombination med massinvandring är i realiteten väljarimport.

  Ska jag vara ärlig så låter tillvaron som Dumle målar upp ganska behaglig. Vad händer när alternativen blir mer lockande än arbete?

 6. Johnny Skalin skriver:

  Visst kan det finnas en viss del arbetslösa som tycker att det är bekvämt att slippa jobba och istället inkassera 78-80% av sin tidigare inkomst. Men å andra sidan beror arbetslösheten på ett strukturellt fel, där inte minst den oproportionerliga invandringen bidrar till att upprätthålla utanförskapet, och därför är inte en sänkt A-kassa en rimlig åtgärd. Tillsammans med en vettig arbetsmarknadspolitik samt en reglerad invandring skulle vi inte ha problemet med att behöva tvinga ut människor som av ren lathet låter bli att söka arbete! Sänkningen av A-kassanivån var alltså helt onödig, och hjälper inte vårt lands utanförskap mer än att det blir ett incitament för de som vill flytta till Sverige och missbruka vårt välfärdssystem. Snacka om att börja i fel ände i problematiken!

 7. Johnny Skalin skriver:

  Korrigering: Ett incitament att alltså inte flytta till Sverige för att missbruka vårt välfärdssystem.

 8. Alias skriver:

  Jag kan absolut ställa mig bakom ide´n om att arbetslösa akademiker inte vill ta jobb av bekvämlighetsskäl om man får A-kassa. Jag var nämligen en av dem. Riktigt trist att jag inte genast kunde gå i arbete till det jag utbildat mig till, men i väntan på ”det riktiga jobbet” hade jag absolut ingen brådska att jobba arselet av mig för någon skitlön. Dålig moral, jag vet, men det är ett systemfel i första hand. (och tråkigt hade jag aldrig som arbetslös)

  Jag hade strax över 10.000 kr ut i månaden från A-kassan. (Mer än vissa fulltidsarbetande har) Ett av de ”ströjobb” jag hade betalade 10 kr mindre per timma än vad jag hade i A-kassa. Ett annat jobb betalade några kronor mer än A-kassan, men det åts snabbt upp av resor till jobbet och ökade matkostnader. Alltså minus i plånboken även på det jobbet. Man må ha bra hög moral för att då inte utnytja att staten vill kasta pengar på en då. Värt att påpeka är att jag utan vidare kunnat jobba fler timmar eller tackat ja till ytterligare ”ströjobb” om jag haft moral nog.

  Slutsats: Det måste löna sig att arbeta, annars kommer många att välja ledighet.

 9. Tore skriver:

  Förr vad det ju så, att man skulle ”invänta” motsvarande arbete (jobb), och under tiden er-
  höll man full ersättning från A-kassan, ett visst antal dagar. När dessa var förbrukade, var
  det viktigt att man ”sparade” en av dessa ersättningsdagar, för att efter något ”skitjobb”
  tända om. Så var ju bestämmelserna då…och hade man ett välavlönat arbete, erhöll man
  också maxutdelning av A-kassan…
  Idag är det annerlunda. Om man erhåller arbete, får man minskad skatt, och är man arbetslös, är ersättningen också minskad till 70 %, om jag inte missminner mig, om det jag läst.
  Som pensionär är man idag ”strykpojken”, som får överlämna välståndet till äfs, utan att
  gnälla. Man är i princip en ”främling” i sitt eget land, och de som borde vara främlingar, är
  de som har bäst välstånd, utan att behöva intjänat en enda krona och därmed också betala
  skatt. Och precis samma gällde, när den andra ohyran regerade. När skall ni vakna, SVENSKA
  FOLK OCH PENSIONÄRER…
  Endast Sverigedemokraterna vill återställa välståndet, speciellt för er pensionärer…

 10. z999 skriver:

  Om det fungerar så att svenskar kalkylerar mellan att jobba eller inte jobba så kan en försämringa av akassa vara positiv. Om antalet personer på akassa och andra bidrag ökar därför att det finns människor som kalkylrerar mellan att bo i (sätt in valfritt land) och att bo i Sverige och leva på bidrag som är attraktivare än att jobba i hemlandet, då är förslaget en katastrof.

 11. 13 skriver:

  Precis, det måste löna sig att arbeta. Jag känner igen scenariot med att det blir minus i plånboken om man tar ett jobb, därför att just kostnader för resor, mat, kläder mm stiger. Enda sättet är att sänka skatten på arbete, avskaffa arbetsgivaravgiften samt luckra upp LAS – att sänka a-kassan till en nivå som knappt går att leva på (samtidigt som man höjer medlemsavgiften…) är inte rätt väg att gå för att skapa incitament att återgå till arbetslivet även om man får en sämre ”titel” än tidigare. Främst därför att det inte finns jobb åt alla, det GÅR inte att tvinga folk ut i en arbetsmarknad som knappt existerar! Men också därför att moroten ska vara mer pengar i plånboken, inte en piska i form av rädslan för att inte klara ekonomin om man har oturen att förlora jobbet.

 12. Björn skriver:

  Varför inte ta fasta på att vi lever i ett samhälle där olika kulturer uppskattas?
  Ingen kultur är ju bättre än någon annan, så varför inte praktisera följande kultur:

  1 ) Bli av med jobbet.
  2 ) Skaffa ett fräsht boende med havsutsikt i Spanien, 3000:- /månad verkar rimligt.
  3 ) Sök jobb där och lyft ersättning avsedd för svenska förhållanden.

  Särskild försäkring för sjukvård måste tecknas men då finns det inga köer.

  Det jag nu undrar över är om det finns bidrag så min familj, släkt och vänner kan komma hit på svenska skattebetalares bekostnad, säg tre gånger per år?

  Se positivt på det, mina koldioxidutsläpp kommer att minska oerhört då jag kommer ligga på stranden och lapa sangria hela dagarna och ni kommer berikas av mina vykort.

  Ni kanske knorrar lite men det är bara för att ni är inskränkta idioter. Varför jobba, varför bry sig? Låt andra betala för er, det där med att göra rätt för sig känns så typiskt svenskt och rasistiskt, och ni kan vara säkra på att jag var 4:e år kommer poströsta på S så jag förblir ekonomiskt oberoende.

  Tack Mona.

 13. Frasse skriver:

  Jag har tidigare ”lobbat” för att Sd ska ta till sig nedanstående idé om utvekling av A-kassereglerna. Dock käns det som att det kan bli lite svårt med tanke på att vi tydligen tagit ställning förr ”Sosselinjen” vilken jag personligen tycker är beklagligt!

  Mitt förslag:

  Förändrad A-kassa
  Utgångspunkt att man inte ska kunna hamna på en nivå man är nöjd med.

  Så här är det idag:
  Innan den nuvarande regeringen reformerade a-kassan var den 80% av lönen upp till ett tak på 680 kr (?) per dag. Sedan lade den nuvarande regeringen till att a-kassan sänks efter tid som arbetslös.
  • Under de första 200 dagarna är ersättningsnivån 80 procent, men högst
  680 kronor per dag.
  • Från dag 201 blir ersättningen 70 procent av din tidigare inkomst, men högst
  680 kronor per dag.
  • Från dag 301 sänks ersättningsnivån till 65 procent av den tidigare inkomsten.

  Förslag:

  1) Inför en lägsta ersättning som ligger i nivå med studiemedlet för vuxenstudier.

  2) Höj taket för högsta ersättningsnivå till 80% av en lön upp till 30.000

  3) Inför ett system där bidragsnivån successivt sjunker för alla hela vägen ner till
  lägstanivån. På längre sikt kommer alltså även den som tidigare tjänat mycket
  pengar att sjunka till samma nivå som den som tidigare haft en låg lön.

  Syfte:

  1) En lägstanivå på ersättningen bör införas så att våra medborgare kan klara sina
  fundamentala behov även vid arbetslöshet. En person som har full ersättning,
  baserad på full arbetsvecka, ska inte behöva gå till socialen för att klara sig.
  Studiemedlet är lågt, men några hundra tusen studenter bevisar att det går att
  leva på.

  2) Bara för att man blir arbetslös så ska man inte behöva flytta ifrån sitt hem innan man
  givits en ordentlig chans att hitta ett nytt arbete.

  3) Det är inte ok att välja att gå på a-kassa. Ligger nivån stilla medför det att många
  vänjer sig vid denna inkomst och blir passiva i sitt jobbsökande eller kanske helt
  väljer att inte arbeta.

  Så lyder iaf mitt förslag. Vad tycker ni om det? Både kritik och medhåll är välkommet!

 14. Tore skriver:

  Detta system borde gälla alla, även de förtroendevalda. Idag kan de ”pensionera sig” i tidig
  ålder, och erhålla näst intill full ersättning till -65 års dagen. Därefter slår de i ”taket” livet ut.
  Frågan är också hur facken/sossarna reagerar på denna. De har ju sagt att ersättningen skall
  återställas (Mona ”Muslim”). Detta är ju ett provocerat röstfiske, och hur övertalar man den indoktrinerade vänster-degen…
  Systemet ovan verkar bra, så länge arbetslösheten är låg, men vad händer om det växlar, och med alla de äfs som också beräknas komma, och därmed ha en inkomst/ersättning, som vida överstiger ”fattigpensionärens” ersättning. Utan att ha gjort något, för sin ersättning, som därtill är skattefritt. Sådana här problem måste också vägas in i sammanhanget…
  Allt problem måste verka ut, tills de indoktrinerade börjar smaka ”dålig medicin”. Nog kommer
  alliansen att få bära ”hundhuvudet” ett tag till, tills de begriper att vi inte kan fortsätta med
  denna huvudlösa invandring som idag pågår. Viktigt är för vår (SD) del, att vi får över pen-
  sionärerna på vår sida. Vi har alla möjligheter idag till detta, innan ”hon som inte kan tänka”
  blir övertalad. Samtliga pensionärsorganisationerna hackade på både alliansen och sossarna
  alldeles nyligen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: