När ska Demoskop sluta särredovisa vänsterpartiet?

Left wing wasp.Det av den politiska tidningen Expressen flitigt anlitade opinionsinstitutet Demoskop förnekar sig inte. I dagens mätning, kallad väljarbarometern, konstaterar man att vänsterpartiet halkat ner till ett stöd på endast 3,6 procent och underlåter samtidigt, traditionsenligt, att redovisa resultatet för sverigedemokraterna.

Mätningen i fråga finns ännu i skrivande stund inte att tillgå på demoskops hemsida, men i de tidningsartiklar som behandlar undersökningen nämns varken sig sverigedemokraternas resultat eller siffran för ”övriga” (svd.se undantaget). Om man däremot tittar på äldre mätningar, till exempel förra månadens väljarbarometer, så kan man snabbt konstatera att gruppen ”övriga” i mätningarna hamnar mellan tre och närmare sex procent. Tydligen är det inte särskilt intressant att bryta ner denna siffra till verkliga partisympatier. Man kan ju undra varför det är så.

Men visst, fortsätt ni, fortsätt att konsekvent förneka att sverigedemokraterna existerar och vinner större stöd för var dag som går. Blunda och håll för öronen. Så brukar ju despoter och deras medlöpare reagera när det börjar gå utför, och sanning att säga så brukar det ge motsatt effekt mot vad som önskas.

Jag utgår dock ifrån att man från opinionsinstitutets sida är konsekvent och slutar särredovisa andra partier när deras väljarstöd krymper. Just nu torde V vara farligt nära Demoskops redovisningsspärr. Nästa parti på tur kanske är kd?

Annonser

18 Responses to När ska Demoskop sluta särredovisa vänsterpartiet?

 1. robsten skriver:

  Jag tänkte ringa Demoskop från jobbet och fråga vad SD fått för siffror, hade dock inte tid. Jag ringde nu i stället Demoskops Vd sade att SD fick 2.3% i denna undersökning, innan valet skall vi komma ihåg så hade SD runt 1% för Demoskop, en uppgång således. VDn var förresten riktigt trevlig och försökteinte dölja någonting när man väl blev kopplad till honom, det var dock lite turer innan man fick prata med högsta hönset. OK då var väl det klart då.

 2. Snyggt robsten!

  Apropå de ibland löjligt låga siffrorna. Jag vet inte exakt hur Demoskops fråga lyder i denna undersökning, men det har tidigare framkommit att opinionsinstitut ställt frågor i stil med ”Vilket parti i rikspolitiken skulle du rösta på om det vore val idag?”.

  Rikspolitiken? Vad betyder det för vanliga människor? En tunna skit på att de flesta uppfattar det som att de har riksdagspartierna att välja bland.

  Frågan är ju vad syftet med att ställa en fråga med så många tolkningsmöjligheter är.

  Frågan bodre vara: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag?” Det är den information den tillfrågade behöver. Om någon sedan råkade tro att det handlade om en komunal opinonsundersökning och svarade typ ”Halmstads tuffa tokvänster” så skulle det ju vara en enkel match för intervjuaren att förklara att frågan avser riksdagsvalet.

  Jag trodde tidigare att opinionsinstituten satte någon form av prestige i att komma så nära sanningen som möjligt, det är tydligt att så inte är fallet.

 3. Robsten skriver:

  Ja, vi kan väl plussa på 1.3% på de 2.9 vi fick i valet. Blir 4.2 %. Jag tror nog vi kan komma upp i de 7-8% till valet som det talas om, men det krävs ansträngning och arbete. Tyvärr är ingenting gratis här i livet. Kämpa på bröder!

 4. Johan skriver:

  Jag uppmanar alla Sverigevänner att mejla forskarna på Demokratiinstitutet http://www.demokratiinstitutet.se och påtala alla övertramp mot demokratin som pågår. Berätta om den verklighet som enskilda kommunfullmäktigeledamöter och andra förtroendevalda utsätts för av AFA och media och hur SD behanlas i media. Påtala konkreta brister och ge exempel.

  Kontakta t ex Forskningsledaren och Professorn, Lars Nord på tel 060-14 86 25 eller lars.nord@miun.se eller Professorn i journalistik, Håkan Hvitfelt, vid Stockholms universitet,
  08-16 44 34, hvitfelt@jmk.su.se.

  Demokratiinstitutet har tidigare kritiserat media för att media särbehandlar SD jämfört med andra partier vilket har uppmärksammats i bland annat Dagens Nyheter.

 5. Frasse skriver:

  Prio ett är och kommer att vara att bevisa för allmänheten att vi inte är en bunt nazister! Men det blir bättre och bättre hela tiden. Media blir mer och mer sakliga.

 6. Wessel skriver:

  Men snälla, VP(K) är ett riksdagsparti… givetvis redovisas samliga riksdagspartiernas oppinionssifror på samma vilkor. Ni måste väll se skillnaden! Kd(s) särredovisades när de inte satt i riksdagen, lika så miljöpartiet.

 7. Du har absolut rätt Frasse, det är naturligtvis det första delmålet som måste nås.

  Jag tycker dock att man bör bekämpa även antidemokrater med renhåriga metoder, så även om de tror att vi är något annat än vi är så är det ynkedom att låtsas att vi inte finns. Men det slår såklart tillbaka på dem själva förr eller senare. Folk må vara blåögda, men när det går upp för dem att de blivit förda bakom ljuset som en skock korkade får så kommer det visa sig i valurnorna.

 8. Grue skriver:

  Mycket bra jobb Robsten. Du är mycket mer av en grävande journalist än dom regimtrogna ”journalisterna” som dominerar det här landet.

 9. tankar å spinn skriver:

  Häng inte upp er för mycket på opinonsundersökningar, utan kämpa på med det politiska.

  Man kan uttrycka sig som att Demoskop råkade fråga cirka 30 personer (av totalt cirka 900, antar jag) som svarade att de skulle rösta på andra partier än riksdagspartierna (3,1 procent på ”resultatpappret”). Vad betyder det? Jo eftersom felmarginalen kanske är någon procent så betyder resultatet rätt lite. Hade de gjort en parallell undersökning samma tid så hade det kunna ge 4 procent (cirkus 39 personer) eller 2,5 procent (cirkus 24 personer). (På samma sätt har KD mellan 3 och 4,5 procent och V likaså.)

  Vad man kan säga är t ex att kd hos Demoskop etablerat sig på en lägre nivå än valresultatet och att V gått ner. Vidare ser man, såklart, att SD inte ”exploderat” i opinionen än. Men konsolidering är väl också viktigt och nädvändigt!

  Sen finns andra opinionsinstitut med andra metoder och resultat. Samma där… Inget att tänka för mycket på.

  Nåväl. Politik.

  Hur vore det att föreslå kraftiga skattelättnader för barnfamiljer, men med finansiering så att skattetrycket inte påverkas så mycket (där gäller det att finansiera med poster som opinionen finner antingen neutrala eller attraktiva; båda delarna okej; sånt där kräver väl alltid god inventering). Skattelättnaderna skulle syfta till att lösa demografi-krisen, men är ju även en profilfråga för SD. Det kanske ni redan föreslagit, men annars det ska väl inte föreslås förrän det är genomarbetat ordentligt och kan väl gärna läggas fram med ”timing”, så det får effekt. Olika förslags finansiering behöver nog bara redovisas ”preliminärt”, och SD:s exakta finansiering saknar ju mening om partiet inte har ett tajt sammanhållet ekonomiskt program, vilket man nog inte behöver ha. SD lär ju inte ens i vågmästarställning efter 2010 ensamma behöva arbeta fram nästa mandatperiods svenska budget (Partiets resurser på ekonomer som skulle fungera som fullfjädrade skuggfinansdepartement är ju inte så väl använda resurser; inte så ekonomiskt, om man vill uttrycka sig så.)

  Och om inte ett förslag håller till sista öret så är det dels inte unikt utan här till det normala i alla partier och dels bör som svar hänvisas till den unika och kloka politik SD har samt att den kommer att frigöra ett antal miljarder (på sikt tiotals miljarder) per år jämte ett mer sammanhållet samhälle med helt annan framtidstro jämfört med det vi ser i dag.

  (Lite annat. Ett attraktivt SD ställer nog krav på organisation (konsolideringsproblemet). De erfarenheter som finns inom partiet, och kanske ”broderpartier” i andra länder, räcker kanske för att hantera det. Bör proffs tas in vid utarbetande av större reformer, eller räcker kompetensen i partiet? Kan proffs (statsvetare nationalekonomisk profil?) attraheras för såna uppgifter? Bör det ske? Möjligt i Skåne kanske… MEN, det viktigaste är ju att det förs en levande debatt i partiet som blir en grund för politiken! Det är nog i det som engagemang och växande möjliggörs!!!)

 10. Robert Boström skriver:

  VP(K) är ett riksdagsparti och får ändå 3,6%? Vid nästa val kan vi räkna med VPK ut, och SD in…

 11. Tore skriver:

  Jag tror det skulle räcka med att avsluta ”bidragshysterin” till Kosovo. I DN:s kultursida idag
  redovisar Maciej Zarembas fortsättningen av hans ”grävande journalistik” av detta elende Ko-
  sovo med rubriken ” FN – staten och de sju rövarna”.
  FN och EU är en samling skojare, som jag agiterat, och agiterar om att vi skall vända dessa
  ”baken”. Dessutom har jag sagt att SIDA, om inte nerläggning så en kraftig destruktion av
  deras bidragsslöseri till odemokratiska och kommunistiska länder. Därmed når vi målen, med
  att försörja de ”svältande ensamma mammorna” och deras anhöriga…(barnen)
  Köp DN idag, även om det tar emot, bästa SD – vänner, läs och njut, om det svenska försnill-
  andet, som idag uppgår till mer än 7 MILJADER svenska kronor, enbart i KOSOVO…

 12. Tore skriver:

  Givetvis var detta ovan en kommentar till ”tankar å spinn”, och ej till DfS rubrik ”om sär-
  behandlingen av vänsterpartiet…

  Oppinionsinstitutens virriga försök att lägga SD i skugga, är en sammanfattning av de som
  beställer denna undersökning…

  Om Sverigedemokraterna beställer denna, kommer givetvis SD att ligga på en betydligt
  ”högre prognos”, och givetvis är det vi, SD, som skall formulera frågorna…

  Enkelt och smärtfritt, får vi ett ”rättvist resultat”, eller hur mina vänner i Sverigedemokraterna.
  Jag fick lite skrivklåda när jag läste om kommunisterna och deras väl-
  görare…

  Ha det bra i värmen, även du, DfS…

 13. Johnny skriver:

  Nu har jag ingen aning, men det skulle inte förvåna mig om undersökningsföretagen efter frågan läser upp sju stycken alternativ. Det vore ju inte otroligt om någon sd:are här inne någon gång får delta i en undersökning. Skriv en blogg-kommentar då om hur de ställer frågan. Alternativt maila någon sd-bloggare som kan göra en blogg-post av det. Det skulle vara intressant läsning. Sedan undrar jag om de verkligen ringer? Är det inte så att undersökningsföretag skickar brev? I sånt fall är jag i det närmaste 100 % säker på att det finns svarsalternativ och att sd inte är ett av dem. Då är det ju självklart att sd får x antal procentenheter mindre än i ett verkligt val. Hur som helst kan ju inte deras undersökningsmetoder vara hemliga. Finns det någon som ids ta reda på hur respektive undersökningsföretag går till väga?

 14. Robsten skriver:

  Nä, det är nog ingen som ids. Den stora grejen är hur de väljer ut sina testpersoner. Den första som mig veterligen gjorde dessa undersökningar var Gallup, han bildade ett opinionsinstitut genom att på ett vetenskapligt sätt välja ut personer ur en befolkningsgrupp som skulle representera hela landet, var 14 % manliga arbetare boende i villa med medelstor bil så lät han testpersonernas antal vara 14%. Nu kan man välja parametrar på miljoner olika sätt, det tror jag alla förstår, man kan i stället välja ”manlig person med årsinkomst mellan 300.000 – 350.000 som har Volvo, Saab, Audi och BMW och som bor i städernas ytterområden av etniskt svensk ursprung”. Att man får lite olika resultat också är givet. Men kan mäta hur bra dessa institut närmar sig verkligheten vid val, Demoskop är ett av dem som ligger längst ifrån de verkliga resultaten.

 15. Ny mätning från SCB idag. ”Övriga partier” får 4,0% och SCB skriver på sin hemsida att Sverigedemokraterna har 3/4 av dessa röster, d.v.s. 3,0%.

  Detta säger alltså att ca 3,0% av väljarna vågar uppge Sd när de tillfrågas personligen om vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag. Därutöver finns ett mörkertal ang. hur många ytterligare som skulle välja Sd om de stod vid valurnan.

  Mörkertalsresonemanget är mer än bara önsketänkande. Endast någon enstaka opinionsmätning före valet gav Sd något i närheten av de 2,9% som vi verkligen fick. I vallokalsundersökningen 2006 fick Sd endast 1,9%, en anmärkningsvärd diskrepans mot det verkliga valresultatet. Vissa opinionsmätningar strax före valet placerade Sd så lågt som 1,1%.

  Jag törs nästan lova att de opinionsundersökningar som görs i dagsläget och som ger Sd kring 3%, faktiskt innebär att vi skulle komma in i riksdagen om det vore val idag. Trenden pekar dessutom fortsatt uppåt och 2010 är väl nog den mest intressanta frågan om vi kommer få vågmästarroll mellan blocken eller inte. I dagsläget ser det ut som riksdagsmandat, men troligen inte vågmästarroll (…tyvärr – men sådant givetvis ändras!).

 16. Johnny skriver:

  Citerat från http://www.scb.se: ”Bland de spontana ”övriga-svaren” i maj står Sverigedemokraterna för den klart största andelen, omkring tre fjärdedelar.”

  ”Spontana övriga-svaren” tolkar jag som att sd inte är ett svarsalternativ. Med tanke på det får 3 % anses vara ett mycket bra resultat.

 17. Tore skriver:

  Då vi tydligen är de enda som inte tycker om de direktiv som nu väntar oss av EU, och deras
  agerande i Kosovo, på uppdrag av FN, kanske folk vaknar upp nu, när de nu hör, var deras
  pengar hamnar…en skojarverksamhet utan dess like. Därför skall vi agera mot EU idag. Dess-
  utom är ju FN en samling odemokratiska stater i majoritet, så om vi skall agera demokratiskt,
  så skall vi ur FN, tills de demokratiska staterna bildar en egen verksamhet…
  Jag tycker vi skall beställa en undersökning, med koncentration runt ”Skåne” ;)) Vad tror ni
  resultatet blir…
  Egentligen tycker jag dessa undersökningar är ganska overkliga. Betänk att idag har SD de
  största koncentrationerna i Skåne med omnejd. Om nu befintliga undersökningar är koncent-
  rerade runt Stockholm, där vi idag än så länge har % mindre, så borde våra framgångar ligga
  en bra bit över 4 % spärren…

 18. Björn skriver:

  SÄRVISNING
  SVT´s vd Eva Hamilton motiverade igår varför SD´s riksårsmöte i motsats till andra partiers bandades: ”för att risken för rasistiska uttalanden fanns”.

  Har hon gått kurs hos Gringo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: