Handläggare berättar; giftermålet en väg in till Sverige

Handläggare berättar:

Jag tänkte att jag skulle roa dig med ett par händelser i MIG-världen.
 
Sätten att skaffa sig uppehållstillstånd i Sverige eller annat land i EU är många. Här kommer ett par exempel som berör både Sverige och bl.a. Tyskland.
 
I Tyskland fanns asylsökande x. Han har under ett par år bott i Tyskland utan att uppnå sitt mål, att erhålla ett uppehållstillstånd. Då träffade han en tysk kvinna y. De ville gifta sig. De tyska myndigheterna tillåter inte ett sånt förfarande. En av huvudanledningarna är att ett giftermål i Tyskland ofta är första steget mot ett uppehållstillstånd. Det är ungefär likadant i Sverige. Det är dock betydligt enklare att gifta sig i Sverige. X och Y åkte till Sverige och ansöker om hindersprövning. För att ett sådant skall beviljas måste båda parterna kunna identifiera sig. För y var det inga problem. Hon uppvisade sitt tyska hemlandspass. X hade större problem. Under den tid han var asylsökande i Tyskland  uppvisade han inte någon resehandling från sitt forna hemland. Det var han nu tvungen att plocka fram. Handlingen uppvisades för den svenska skattemyndigheten och hindersprövningen beviljades. Det blev dock inget giftermål. Det förhindrades av polisen. X passhandling som de tyska myndigheterna aldrig sett skickades till den tyska polisen. Mannen kunde till slut avvisas till ett land i forna Jugoslavien.

Nu är det så att uppfinningsrikedomen bland de asylsökande är stor. För att förhindra att polisen föregriper giftermålen uppsöker de asylsökande från Tyskland, numera,  först Migrationsverket i Sverige. En asylansökan lämnas in. De är medvetna om att Migrationsverket inte ingriper med några tvångsmedel. När sedan polisen ingriper i samband med vigseln visar brudgummen upp sin asylansökan. Polisen försöker då kontakta Migrationsverket för åtgärd. Migrationsverket svarar att de inget kan göra. Detta trots att passhandlingen finns tillgänglig , handlingen är aldrig uppvisad för Migrationsverket, samt att det också finns bevis för att brudgummen är asylsökande från Tyskland.

Det andra exemplet gäller en svensk asylsökande som efter några år i Sverige, efterlyst av polisen, kände att han ville knyta hymnens band. Mannen gick till Skatteverket tillsammans med sin blivande hustru för att söka om hindersprövning. Mannen uppvisade sitt pass, en resehandling från forna Jugoslavien, för Skatteyndigheten. Denna resehandling hade aldrig tidigare uppvisats för någon svensk myndighet. Mannen var registrerad som ID-lös i Migrationsverkets register. Hindersprövningen beviljades.

Han och den blivande hustrun möttes av polisen innan giftermålet. Mannen blev förvarstagen av polisen. Han placerades i Migrationsverkets förvarsenhet i södra Sverige. Under den tid han satt där lyckades han, med hjälp av förvarsenhetens personal, genomföra sitt giftermål i förvarsenhetens lokaler. Mannen skickades hem till sitt forna hemland. Med åberopande av giftermålet och anknytningen till den svenska kvinnan fick han ett uppehållstillstånd några månader senare. Mannen är nu tillbaka i Sverige.

Annonser

One Response to Handläggare berättar; giftermålet en väg in till Sverige

  1. Gunnar Andersson skriver:

    Bra exempel på hur det kan gå till. Helt förkastligt att Tyskland har så gammalmodiga regler. Men det är skönt att se att reglerna iallafall fungerar i Sverige.

    För egen del tycker jag det är fantastiskt att människor idag kan mötas och gifta sig med varandra över gränserna. Att det är krångligt vet jag, och det borde sannerligen göras någonting åt det. Ibland får människor vänta i flera år på att få (åter)förenas med sin make/maka.

    När det gäller giftermål borde verkligen reglerna luckras upp så att det blir enklare, och att de blir mer homogena i resten av EU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: