EU en kostsam affär för Sverige

emu.jpgFörra året gick Sverige 13,5 miljarder kronor back på sitt medlemskap i EU. Skälet till att Sverige betalar dubbelt så mycket som ges tillbaka beror på att de bidrag som EU ger ut till större delen består av jordbruks- och regionalstöd, något Sverige ej är särskilt beroende då jordbrukets andel av den svenska ekonomin endast är 2 procent. Pengarna hamnar därför främst hos länder med större jordbruksektorer samt fattigare länder i behov av regionalstöd.

Sverige betalar ca 25 miljarder per år (detta kan variera dock) och får i regel tillbaka runt 12 miljarder (kan också variera). Sverigedemokraterna anklagas ofta för att inte ha sätt att finansiera sin politik (uppenbarligen kostar inte massinvandringen något alls), men då partiet kräver utträde ur EU har man 13 miljarder årligen bara där.

Annonser

16 Responses to EU en kostsam affär för Sverige

 1. Tore skriver:

  Man bör komma ihåg, att av de ”12 mdr” vi får tillbaka, är gåvor till djur- och sädes bönder,
  vilket de absolut inte behöver. Dessutom bidras av 50 % till annan verksamhet, och då skall motparten, alltså vi själva bidra med den andra halvan. Summarium blir att vi sparar runt 25 miljader om året, till att sätta in i de stödåtgärder, byggnationer och annat som behövs. Alltså hela den summa, som vi idag bidrar till EU och dess mygel och slöseri. Dessutom bestämmer vi detta själva var pengarna skall användas till. Vi kan samarbeta med EU, precis som USA och andra nationer utanför EU gör. Dessutom tror jag Norge blir väldigt glada…
  (ex. Jag skulle tro att konsulten och ”trottoar-bonden” Patron Persson, har ett bidrag på ca
  2 miljoner, för att han har ett par ungtjurar betande lite gräs, och därigenom erhåller för ”öppna landskap”.) Sicket det kan vá…

 2. T.L. skriver:

  Har alltid sagt att EU är dåligt för Sverige och nu kom ett ytterligare skäl fram till varför vi ska ut ur EU.
  Helt riktigt, Andreas Ekström, med att vi (SD) skulle få ett ytterligare starkare kapital när vi tar oss ut ur EU.
  Men som vanligt gör ju regeringen allt för att det ska se ut som att SD inte har ett enda rött korvöre att finansiera sina ideer. Tror regeringen verkligen att folket är så blinda och inte kan se faktan som ligger framför dom!?

 3. Toppaluan skriver:

  Sverigedemokraterna vet att det går hem i stugorna med ”Nej till EU” – men det är inte en realistisk strategi i Sveriges intresse. Det är en direkt Sverigefientlig politik, i alla avseenden.

  Nya tider, nya stormakter, nya unioner. Med andra ord, nya geopolitiska spelregler.

  Utan den Europeiska unionen har Sverige och Europa inte en chans i framtiden. Om man inte inser det, då har man en absurd verklighetsuppfattning liknande den som etablissemanget har avseende invandringen.

  Nationalism och regionalism, i betydelsen sund kulturell medvetenhet, berikar Sverige och Europa i sin helhet. Men, nationalstaten i politisk/juridisk mening är en synnerligen fyrkantig skrivbordsprodukt (och dessutom ett nytt påfund), som inte gagnar Sverige.

  Det betyder naturligtvis inte att den Europeiska unionen inte kan eller ska kritiseras, men det är en annan sak.

  Inte ens Europas ”stormakter” kan hantera den nya geopolitiska verkligheten ensamma. Att den rödgröna vänstern inte begriper det är en sak, men så enkelt är det.

  Partiets nationalromantiska politik avseende den Europeiska unionen är inte enbart ett direkt svek mot Sverige, utan gagnar dessutom nya stormakter, islamister och andra fientliga krafter som har allt att vinna på ett svagt EU. Eller som en del uppenbarligen anbefaller – ingen union alls.

 4. Kurtan skriver:

  Toppaluan,

  Du var mig en ivrig förespråkare för EU. Etersom du verkar vara så insatt i denna fina organisation kanske du skulle vilja nämna det positiva som EU har åstadkommit. Floskler och tomma klychor undanbedes.

  Konkreta saker som kommer medborgarna tillgodo tack !!

  MVH

 5. Knute skriver:

  Vi måste spjärna emot EU-kommissionen. Den är varken redovisningsskyldig för någon eller direktvald av någon. Franske presidenten Sarkozy vill att de enskilda staterna ska få tillbaka makten. En sådan regering skulle vi behöva.

 6. Erik, Stockholm skriver:

  Det småskaliga jordbruket, det ekologiska och glesbygdsjordbruket, borde få mer stöd eftersom det bibehåller ett vackert landskap som kommer alla medborgare till del
  och är viktigt för missgynnade växter och djur.

  Det storskaliga, intensiva jordbruket borde däremot inte få något stöd alls.

 7. Emil skriver:

  Bara en fråga, är de där 13.5 miljarderna pengar som EU ”gett” tillbaka eller pengar som vi gått plus på att vara med i EU (företagen tjänar ju rätt friskt på att vi är med i EU och jag tror att på det stora hela så går vi nog plus).

  Ska Sverige växa i ekonomiskt så behöver vi EU, titta på NAFTA, APEC eller ASEAN, många länder i världen har ett ekonomiskt samarbete och vi behöver dem för att smärtfritt kunna handla över gränserna.

 8. Kurtan skriver:

  Emil,

  Du satte fingret på kärnan. Företagen tjänar friskt på EU medlemskap genom att kunna skruva upp produktionen maximalt utan att anställa fler folk. Detta sker genom hotet om arbetslöshet som kommer från ”tjänstedirektivet” påhittat av EU-parasiter i Bryssel samt öppna gränser genom ”schengenavtalet” samt massinvandring till Europa. Märk väl att det är endast företagen, företagsledarna, samt politikerna som gynnas av detta inte de anställda eller invånarna.

  Ekonomiskt samarbete ja. Att förgöra nationalstaterna i Europa, islamisering av Europa, stödja stalinistmodellen som EU har blivit absolut NEJ!!!

  MVH

 9. vmm skriver:

  Jag tycker att det känns lite väl förenklat att se dom ekonomiska effekterna av EU bara som plus och minus av medlemsavgiften.

  Vi måste också ta med i beräkningen svenska företags möjligheter till export, utländska företags möjligheter till investeringar i Sverige, konsumentpriser, ränteläge… Säkert fler grejor som jag just nu inte kommer på. Men helt klart finns det många saker som påverkas genom vårt medlemskap i EU och som påverkar Sveriges ekonomi.

  Jag törs inte ens gissa storleken på dessa effekter, men jag skulle tro att de flesta pekar i positiv riktning i alla fall.

 10. Rune skriver:

  Något som jag har försökt att ta reda på är hur mycket Sverige betalar per invånare till EU och hur mycket vi får tillbaka per invånare. Och detta då i jämförelse med andra länder.

  Men jag har hittills misslyckats att hitta en sådan uppställning trots letande på diverse EU-sidor.

  Någon annan som har kläm på statistiken?

 11. Andreas Ekström skriver:

  EU borde enbart handla om den inre marknaden, och inget mer! Dvs ett EES-avtal. Den inre marknaden är bra men sen tillkommer mängder av saker med EU som gör att vi förlorar vår självständighet och dessutom går back ekonomiskt.

 12. Erik skriver:

  Med samma logik skulle man kunna hävda att Stockholm ska gå ut ur Sverige därför att det betalar mer i regionalstöd till andra delar av Sverige än det får tillbaka. Naturligtvis är Stockholms medlemskap i Sverige liksom Sveriges medlemskap i EU så otroligt mycket mer än bara den summa vi betalar och det bidrag vi får tillbaka. Fri handel och etableringsrätt är en mycket viktig del, men även saker såsom harmonisering av handelslagar och produktdefinitioner är väldigt viktiga för företagen (och därmed också för arbetarna). Vidare finns det många saker som är viktiga för oss men som inget enskilt land i Europa ensamt klarar av, exempelvis projekt som Galileo, ESA och Iter.
  Vad man heller inte får glömma är ju att EU först och främst är ett fredsprojekt. Att det är fred i europa är inte bara humänitärt önskbart utan är också en förutsättning för att marknaden ska vara ”lugn” och fungera bra. Konflikter har ju också en otrevlig tendens av att sprida sig och är alltså något vi med alla tillgängliga medel vill hålla långt ifrån oss.

 13. Tore skriver:

  Att driva igenom en så stor sak som medlem i en blivande ”union”, med minsta möjliga marginal, måste vara fel! ( 2 – 3 %) När svenska folket efter 6 månader fick höra, att gurkorna
  skulle vara, raka, en viss längd och en viss storlek, mm, hade folket i oppinionsmätning en
  helt annan åsikt om EU. Att EU – dyrkarna fick på käften, i samband med valutaröstningen, var
  ett tydligt tecken på att en förändring måste ske. Allt rufflande, myglande och annat jävultyg,
  drabbar bara den stat, som skänker bort mest pengar, i % till förhållande befolkningen. Och där ligger vi i klar topp, utan att sossarna gjorde något. De pengar som återgår, 12 miljarder,
  går tillbaka som ett ”kraftigt bidrag” till de som i princip redan är ”övergödda”. Att skriva om att verksamheten skulle fallerera i Sverige, är som om Norge idag skulle vara en fattig nation. Så är det inte! Dessutom skulle vår valuta falla igenom alla tidigare prognoser…Tvärtom har vi efter några år tillbaka, aldrig haft så låg ränta eller stark krona gentemot ”Euron”. Även om vår krona är undervärderad. EU:s lobbyister, med Margot Wallström (S) i täten, gör allt för att radera Sverige, på världskartan…”Gud bevare oss väl”…

 14. Daniel Ekman skriver:

  Vi borde följa Norges exempel – och inte vara med i EU – men för den delen ha ett ekonomiskt samarbete med andra europeiska länder (med ett EES -avtal) och gå med i EFTA som vi var med i innan EU. Det funkade uppenbarligen bra då så varför skulle det inte göra det nu?

  en skeptiker skulle hävda att ”Vi måste vara med i EU då vi lever i en globaliserad värld bla bla
  men allt som händer är ju att företag ännu lättare flyttar sin verksamhet utomlands.

  Dessa pengar kommer ju knappast tillbaka till Sverige?

  och varför ska skattebetalare betala för ett medlemskap som gynnar privata företag?

  den medlemsavgiften borde isåfall bekostas av dem själva. Någon ökad välfärd har vi ju
  knappast sett i med EU-inträdet.

 15. Emil skriver:

  Tore varför tror du att många länder väljer att investera i Euron istället för USD som alla gjort tidigare? Euron kommer att bli den ledande valutan inom 10-20 skulle jag tro. Tack vare att det är så många länder som är med och påverkar så är det enklare att hålla värdet stabilt.

  EU tjänar lika mycket pengar som USA, varför ska Sverige nu gå ur EU när EU håller på att bli den starkaste markanden i världen?

 16. Anders skriver:

  ”Sverige betalar ca 25 miljarder per år (detta kan variera dock) och får i regel tillbaka runt 12 miljarder (kan också variera). Sverigedemokraterna anklagas ofta för att inte ha sätt att finansiera sin politik (uppenbarligen kostar inte massinvandringen något alls), men då partiet kräver utträde ur EU har man 13 miljarder årligen bara där.”

  Ja, jag har också hört det, senast under debatten mellan Jimmy Åkesson och Mona Sahlin på TV4. Hur man kan säga att SD inte har några sätt att finasierar sin politik på när man kan spara in mycket på inflyttningspolitiken? Men är det någon som har en siffra på hur mycket det kan kosta totalt? Allt ska räknas in, migrationsverkets kostnad (övergår till länsstyrelsen snart), socialförvaltningen som betalar ut alla bidragen. Statistiken säger också att det är mer människor av utländsk härkomst som begår brott. Även det blir en extra utgift hos polis- och åklagarmyndigheten. Allt måste räknas in men det finns kanske en anledning till att vi inte får reda på det. Svenska regeringen (oavsett vem) vill inte vi ska veta det. Då skulle vi säkert få en så stor chock att vi trillade av stolen. Förresten har jag hört rykten om varför Sverige betalar så hög EU-avgift som 25 miljarder. Tror det var på TV4 forum om debatten mellan Åkesson och Sahlin. Det stod att det kan bero på att Sverige måste betala mutor för att få behålla systembolagets monopol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: